Čištění optiky
ČIŠTĚNÍ OPTIKY
Pan Drbohlav dělá uchycení zrcadel podobně jako na jeho obr. :
Povolí se 3 matice M10 na obvodě a zrcadlo i s podložkou se vysune z tubusu. Je potřeba odměřit polohu ( aby při zpětné montáži byla dodržena vzálenost ohniska) a po opětovné montážiprovést kolimaci
Povolí se 3 matice M10 na obvodě a zrcadlo i s podložkou se vysune z tubusu. Je potřeba odměřit polohu ( aby při zpětné montáži byla dodržena vzálenost ohniska) a po opětovné montážiprovést kolimaci
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
ČIŠTĚNÍ OPTIKY
quasar napsal:
Vy jste to zkoušel kterým způsobem?Já bych to rád nechal, tam kde to je, ale opravdu nevím jak bych se tam dostal. Předešlé rady na čištění zrcadel jsou tuším na "vydělané skla". Výplachem si nejsem jistý, jak by to dopadlo...Vyndal jsem celé zrcadlo i s uložením z tubusu povolením šroubků po obvodu tubusu, pak jsem povolil ty tři zmiňované šroubky šroubky a odřízl silikon, jenže já jsem posílal zrcadlo na nové pokovení, při mytí bych ho asi jen vyndal z tubusu, nechal v objímce a umyl, ty tři hlavičky šroubů co alespoň u mého provrdení zasahovaly před odraznou plochu by při mytí neměly vadit, v mém případě vlastně nepřesáhly fazetku po obvodu zrcadla. U velkých průměrů je zřejmě konstrukce trochu jiná viz předešlý příspěvek. Takže hlavně dobře promyslet co a jak děláš.
Vy jste to zkoušel kterým způsobem?Já bych to rád nechal, tam kde to je, ale opravdu nevím jak bych se tam dostal. Předešlé rady na čištění zrcadel jsou tuším na "vydělané skla". Výplachem si nejsem jistý, jak by to dopadlo...Vyndal jsem celé zrcadlo i s uložením z tubusu povolením šroubků po obvodu tubusu, pak jsem povolil ty tři zmiňované šroubky šroubky a odřízl silikon, jenže já jsem posílal zrcadlo na nové pokovení, při mytí bych ho asi jen vyndal z tubusu, nechal v objímce a umyl, ty tři hlavičky šroubů co alespoň u mého provrdení zasahovaly před odraznou plochu by při mytí neměly vadit, v mém případě vlastně nepřesáhly fazetku po obvodu zrcadla. U velkých průměrů je zřejmě konstrukce trochu jiná viz předešlý příspěvek. Takže hlavně dobře promyslet co a jak děláš.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
ČIŠTĚNÍ OPTIKY
Děkuji mockrát za rady. Teď už bych měl vědět jak na to.
ČIŠTĚNÍ OPTIKY
nemate nekdo zkusenost s isopropyl alcoholem? pouzivame ho na cisteni matric pred lisovanim CD a s uspechem jsem s nim cistil i zrcatko v osvitce.
jirka
jirka
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
ČIŠTĚNÍ OPTIKY
Isopropyl funguje na optiku dobře, ale musí být opravdu čistý. Jinak nechá fleky.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
ČIŠTĚNÍ OPTIKY
Isopropanol můžu sehnat v čistotě p.a., deklarováno víc jak 99,8 %. Litrová láhev vyjde cca na 180 Kč.
Celestron CPC 1100; LUNT H-alfa 35mm; Megrez 72; Triedr KOWA Genesis 8x33, okuláry Vixen LVW 41, Hyperion Aspheric 31, Hyperion 24,Hyperion 13,Morpheus 17,5 Morpheus 9.
ČIŠTĚNÍ OPTIKY
Ahoj,
jestli je isoprolanol totéž co isopropyl alkohol, tak mám zájem.
Používám jej i na čištění audio/video zařízení a i jiných věcí a můj stávající zdroj mi "vyschl".
Pošli prosím soukromou zprávu nebo mail. Díky
jestli je isoprolanol totéž co isopropyl alkohol, tak mám zájem.
Používám jej i na čištění audio/video zařízení a i jiných věcí a můj stávající zdroj mi "vyschl".
Pošli prosím soukromou zprávu nebo mail. Díky
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

- Martin Vyskočil
- Věk: 44
ČIŠTĚNÍ OPTIKY
Taky bych mel zajem. SZ, mail.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
ČIŠTĚNÍ OPTIKY
Ahoj, kdo máte zájem o ten isopropanol (isopropylalkohol,isopropyl), pošlete mně SZ s adresou, na kterou to mám poslat. Další možností je osobní vyzvednutí v Přelouči.
Počkám ještě tak týden, pak to dovezu a pošlu.
Cena je těch 180 + poštovný.
Počkám ještě tak týden, pak to dovezu a pošlu.
Cena je těch 180 + poštovný.
Celestron CPC 1100; LUNT H-alfa 35mm; Megrez 72; Triedr KOWA Genesis 8x33, okuláry Vixen LVW 41, Hyperion Aspheric 31, Hyperion 24,Hyperion 13,Morpheus 17,5 Morpheus 9.
ČIŠTĚNÍ OPTIKY
Zdravím,
kvůli tmavší obloze jsem odvezl svůj 200mm dobson k babičce na vesnici. Jelikož je poslední dobou počasí spíše špatné než dobré, dalekohled jsem schoval pod přístřešek, zabalil, aby se na něj neprášilo a jel domů s tím, že se vrátím, až bude pozitivní předpověď.
To jsem však netušil, že děda, který zrovna dělá dlažbu, řeže dlažební kostky právě tam.
Když jsem to s hrůzou zjistil, tak jsem dalekohled okamžitě vyndal a naprosto se zhrozil. I přes to, že byl dalekohled poměrně dobře zakrytý bylo zrcadlo s prominutím zadělané jako prase.
Chtěl bych se vás prosím zeptat, čím mám zrcadlo nejlépe vyčistit, aby to na něm zanechalo co nejmenší důsledky. Zrcadlo je Pyrexové (jestli vám to pomůže).
Děkuji moc!
kvůli tmavší obloze jsem odvezl svůj 200mm dobson k babičce na vesnici. Jelikož je poslední dobou počasí spíše špatné než dobré, dalekohled jsem schoval pod přístřešek, zabalil, aby se na něj neprášilo a jel domů s tím, že se vrátím, až bude pozitivní předpověď.
To jsem však netušil, že děda, který zrovna dělá dlažbu, řeže dlažební kostky právě tam.
Když jsem to s hrůzou zjistil, tak jsem dalekohled okamžitě vyndal a naprosto se zhrozil. I přes to, že byl dalekohled poměrně dobře zakrytý bylo zrcadlo s prominutím zadělané jako prase.
Chtěl bych se vás prosím zeptat, čím mám zrcadlo nejlépe vyčistit, aby to na něm zanechalo co nejmenší důsledky. Zrcadlo je Pyrexové (jestli vám to pomůže).
Děkuji moc!
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
ČIŠTĚNÍ OPTIKY
Čištění zrcadla se tady už probíralo. Ovšem ve tvém případě je zrcadlo pokryté vrstvou brusiva. Navíc jemný prášek rozdrceného kamene bude pokrývat vniřek tubusu. To je asi každá rada drahá.
Bresser 10x50, Dobson 97/1000, GSO 200E, VMC110L
ČIŠTĚNÍ OPTIKY
To Lukina:
vem si nějaký úplně čistý plastový kýbl, napust do něj trochu teplejší vodu tak, aby byl téměř plný a zrcadlo do něj kolmo vnoř aby stálo na boku. Nech ten binec samovolně odmočit a hlavně na to ničím nesahej.
Poté postupuj dle:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... ;start=1#1
a dále třeba tady:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... ;start=4#4
A NEPOUŽÍVEJ JAR !!!
vem si nějaký úplně čistý plastový kýbl, napust do něj trochu teplejší vodu tak, aby byl téměř plný a zrcadlo do něj kolmo vnoř aby stálo na boku. Nech ten binec samovolně odmočit a hlavně na to ničím nesahej.
Poté postupuj dle:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... ;start=1#1
a dále třeba tady:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... ;start=4#4
A NEPOUŽÍVEJ JAR !!!
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
ČIŠTĚNÍ OPTIKY
Zrcadlo jsem opláchnul. Vyfénoval. Zůstalo na něm pár čmouh, kterých jsem se zbavil hadrem na optiku. Na zrcadle ale bohužel zbylo asi dva miniaturní škrábance (jdou rozeznat jen při určitém úhlu pohledu, když na zracadlo svítím poměrně silnou baterkou). Jak moc si myslíte, že se to projeví na obrazu (čeho si mám všímat, abych poznal rozdíl ve znehodnocení). Skoro celou noc jsme nespal, chtěl jsem to mít hotové (odjíždím na pozorování).
Díky za odpovědi.
Díky za odpovědi.
Newton 203/1200, dobson
ČIŠTĚNÍ OPTIKY
Drobný šrkábanec, vlas nebo trochu prachu je nepříjemné, ale dle mého to na obraze nehraje roli..Mě hodně prachu na optice dělá haló kolem nejjasnějších objektů/Měsíc, Jupiter/..Ale čistit to zatím nebudu..
P.S. Příště zkus ještě trochu cementu a trochu vody a máš na zrcadle beton!! ;D ;D
To byl vtip...
P.S. Příště zkus ještě trochu cementu a trochu vody a máš na zrcadle beton!! ;D ;D

To byl vtip...

Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
ČIŠTĚNÍ OPTIKY
stana napsal: Drobný šrkábanec, vlas nebo trochu prachu je nepříjemné, ale dle mého to na obraze nehraje roli..Mě hodně prachu na optice dělá haló kolem nejjasnějších objektů/Měsíc, Jupiter/..Ale čistit to zatím nebudu..
To byl vtip...
Jeste par spendliku jako armaturu a mam zelezobeton.

To byl vtip...

Jeste par spendliku jako armaturu a mam zelezobeton.

Newton 203/1200, dobson