Binokulární nástavec WO SET 2x20mm, 1.6x Barlow

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Odpovědět
vitek.kl

Příspěvek od vitek.kl »

Jelikž mi přišly nějaké peníze, tak bych se chtěl tedy poradit, který byste mi doporučili. Byla tu řeč o bino nástavci od WO, Baader Maxbright a něco od TS. U toho Baaderu mě láká to seřízení sousovosti, protože i v některých binokulárech mám problém se spojením obrazu, ale zase mě odrazuje, že už je trochu dražší, a to v ceně nejsou okuláry. WO mě přitahuje, protože mám skoro vše od WO a cena i s okuláry a nástavcem by vycházela nějakých 5000, i když ten nástavec by možná nestačil a musel bych přikoupit i nějaké jiné prodloužení, tak by to furt vyšlo dobře.
Regulus

Příspěvek od Regulus »

Já za sebe ten WO doporučit můžu. Ale všechny jsou ze stejné kategorie a jsou asi srovnatelné a rozhodnutí je stejně individuální...
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
SIRIUS_758

Příspěvek od SIRIUS_758 »

Jak už jsem psal, nedá se říci, že by dražší binohlava MaxBright byla nějak viditelně lepší, v porovnání s WO, či TS. Já bych se nebál té od TS.. Ale pakliže se hodí i okuláry nabízené WO, tak proč ne..

Při dostatku financí bych preferoval BinoVue od TeleVue. Pohled do dvou Panoptiků 24mm je obrovský rozdíl oproti 25mm Plösslům v menší binohlavě. Navíc násobič - korektor od TV řeší 100% problémy s ostřením v jakémkoli teleskopu, zlepšuje využitelnost okulárů v binohlavě ( ve velké Zeiss-Baader hlavě s korektorem Baader stejné okuláry snáz vinětují, i když jsou tam stejně velké hranoly )

Ze všech těchto důvodů bych pro Dobsony doporučoval právě BinoVue. Pravda, u 300/1500 bude nejmenší "širokoúhlé" zvětšení, při výsledném ohnisku 3m a použití okulárů Panoptik 24mm, 125x, tj. pupila 2,4mm, což by se hodilo i menší..ale stále lze ještě použít TV Plössly 32mm - 94x, pupila 3,2mm :)

Ještě doplnění - násobič TV lze zakoupit i samostatně a snadno přizpůsobit jiné binohlavě. Je tam sice univerzální T-závit, ale do hlavy Baader je potřeba vysoustružit nebo koupit krátký prodluž.T-kroužek. Korektory-násobiče Baader jdou do BinoVue našroubovat přímo. S nějakou barevnou korekcí díky "tlustému" sklu hranolů, bych si nelámal hlavu. Tu si s tím neláme ani Baader - zjistil jsem totiž zcela spolehlivě, že korektor 2,6x je úplně totožný dublet, jaký dávají do lepších VIP Apo Barlowů.. 8-)
Při použití binohlav bez těchto korektorů jsem u SC a Maků nenašel sebemenší rozdíl.. U ED80 a 100 velké hranoly o něco zmenší barevnou vadu - ale to je náhoda, nikoli obecné pravidlo pro ED a APO refraktory ! - neboli u velmi dobře barevně korigovaných ED a APO refraktorech se snadno stane i opak, že průchod světla cca 5cm skla BK7 totálně rozhodí barevnou korekci jinak výborného aporefraktoru - viz. testy p.Rohra. Takže zde může dobře provedený korektor před binohlavou sehrát velkou roli v podobě neutrálního vlivu na barevnou korekci refraktoru.
vitek.kl

Příspěvek od vitek.kl »

Díky oběma za rady. Ještě mě překvapilo, že na stránkách WO mají tu bihohlavu v těch malých refraktorech. Má to tam vůbec smysl? Já mám ještě Megreze 72. To by tam jako také pasovalo?
Regulus

Příspěvek od Regulus »

Díky oběma za rady. Ještě mě překvapilo, že na stránkách WO mají tu bihohlavu v těch malých refraktorech. Má to tam vůbec smysl? Já mám ještě Megreze 72. To by tam jako také pasovalo?  No když to tam mají vyfocené:) Smysl to má dle mého hlavně v dne a na Měsíc. Na planety už to bude horší, tam bude při větších zvětšeních chybět světlo. Jinak bych řekl že na refra to není takový problém jako u newtona, ale kdo ví... U ED 100 zaostřím bez prodlužovač, s korektorem 1,6x i s optickou částí barlowu Ultima (3x)...
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
SIRIUS_758

Příspěvek od SIRIUS_758 »

To : Regulus

Vždyť jsem to vysvětloval v příspěvku #61 - násobič-korektor TeleVue umožňuje i to, že hlava BinoVue je parfokální s většinou okulárů TV - tedy po výměně okuláru, který byl v zaostřené poloze, se po vložení BinoVue nemusí tato přeostřovat.. Malinko samozřejmě ano, žádná parfokalizace není dokonalá. Takže skutečně v jakémkoli dalekohledu zaostříte.. ;)

Pokud by se násobič-korektor TV použil na jiné binohlavě, je potřeba dodržet stejnou optickou délku - vzdálenost od násobiče k okuláru. Jeho konstrukce je obdobná jako v Powermatech 1,25", které vyžadují naprosto přesnou vzdálenost k okuláru.. nejdou tedy použít tak "pružně", jako běžný Barlow, u kterého můžete změnou odstupu od okuláru měnit velikost prodloužení, např. 1,5x až 2,5x, aniž by se viditelně zhoršily optické vlastnosti.
tramp
Věk: 67

Příspěvek od tramp »

Využil jsem aktuální nabídky William Optics na set - bino nástavec + 2x20mm + 1,6xBarlow za cenu 199 USD včetně poštovného (což je cca 3500Kč) a nelituji. Protože SW Mak 127 požívám i na pozorování v přírodě, podíval jsem nejprve se na strom se švestkami, které proměním ve slivovici, a prostorový dojem byl dokonalý. Večer jsem se podíval na Jupitera a oběma očima vidím více detailů než očkem jedním :D.
Na druhou stranu dávám za pravdu Siriovi_758, že uchycení relativně těžké binohlavy k hranolu pomocí 2 šroubků je na hranici únosnosti :-/. I když se nemohu považovat za zkušeného experta, odvažuji se koupi WO binohlavy doporučit.
vitek.kl

Příspěvek od vitek.kl »

Využil jsem aktuální nabídky William Optics na set - bino nástavec + 2x20mm + 1,6xBarlow za cenu 199 USD včetně poštovného (což je cca 3500Kč) a nelituji.
Mohl bys prosím tě napsat, kde jsi to za tu cenu koupil. Je to přímo z nějakých amerických stránek? Včera jsem se tím mohl díky Regulovi podívat a bylo to super. Tímto mu ještě jednou děkuji. Určitě do toho půjdu. Po této zkušenosti už je pro mě "mono" pohled o ničem. Příště už jen bino.
Regulus

Příspěvek od Regulus »

Mě by to taky jen tak ze zvědavosti zajímalo odkud je to koupené... ta cena je super.
Tímto mu ještě jednou děkuji. Určitě do toho půjdu. Po této zkušenosti už je pro mě "mono" pohled o ničem. Příště už jen bino.Rád jsem bino-mánii rozšířil ;D a já jsem zas rád omrkl cizí astro-techniku :D
zbignieww
Věk: 83

Příspěvek od zbignieww »

Příště už jen bino.
... a mlhoviny, galaxie, kulovki...?

:)
Cassegrain GSO 6", TS APO 102/f.7 na FPl 53, Spektiv 80/430, EQM-35 GoTo, AZ5,
AZ3-R Pronto, bino MaxBright II, Sky Master, PRO 15x70, Canon EOS 650 mod
http://www.zam.fme.vutbr.cz/~druck/Eclipse/index.htm
Regulus

Příspěvek od Regulus »

... a mlhoviny, galaxie, kulovki...?Taky se dá Bino M13 i v pouze 10cm objektivu je supr A navíc citovaného kolegu zajímají pouze planety a Měsíc ;D
alkorius

Příspěvek od alkorius »

Jen tak pro zajímavost jsem zkusil změřit vysunutí výtahu u refraktoru: s binohlavicí WO bez prodlužovače - 34mm,
samotný okulár - 135mm, no a nakonec bino s dodávaným prodlužovacím členem okolo 68mm.
Takže hlavice samotná (W.O.) pohltí 100mm.
U malého Newtonu 152/762 nezaostřím. Zaostřím pouze s našroubeným prodlužovačem a novým,nízkým výtahem.(cca 40mm)
Bino: 10x50, N152/762  
tramp
Věk: 67

Příspěvek od tramp »

Mohl bys prosím tě napsat, kde jsi to za tu cenu koupil. Je to přímo z nějakých amerických stránek? Včera jsem se tím mohl díky Regulovi podívat a bylo to super. Tímto mu ještě jednou děkuji. Určitě do toho půjdu. Po této zkušenosti už je pro mě "mono" pohled o ničem. Příště už jen bino.
Na stránkách William Optics (williamoptics.com) je možnot přímo objednat vybrané zboží (WOnline shop). Bino set je nabízen za 199USD (cena je také uváděna v NT dolarech, což jsou taiwanské dolary), přičemž poštovné je zdarma. Platil jsem klasicky kartou přes internet. Teď je kurz dolaru ještě nižší, takže cena je zase nižší. Bino jsem dostal asi za 10 dní, mezitím bino uvízlo na celnici v Praze. Musel jsem prokázat cenu a zaplacení - stačilo poslat mailem zkopírovanou nabídku ze stránek WO a zkopírovaný příkaz k úhradě (internetové bankovnictví) a bylo to bez cla (hranici cla nevím) a pak už vše došlo v pořádku poštou. Set byl odeslán z Taiwanu - americký WO zřejmě vyrábí v Asii.
Regulus

Příspěvek od Regulus »

Takže hlavice samotná (W.O.) pohltí 100mm.Tak to jsi změřil dobře  ;)
http://www.williamoptics.com/accessorie ... r_spec.php

Nojo se zaostřením je největší problém asi u newtonů...
vitek.kl

Příspěvek od vitek.kl »

Na stránkách William Optics (williamoptics.com) je možnot přímo objednat vybrané zboží (WOnline shop). Bino set je nabízen za 199USD (cena je také uváděna v NT dolarech, což jsou taiwanské dolary), přičemž poštovné je zdarma. Platil jsem klasicky kartou přes internet. Teď je kurz dolaru ještě nižší, takže cena je zase nižší. Bino jsem dostal asi za 10 dní, mezitím bino uvízlo na celnici v Praze. Musel jsem prokázat cenu a zaplacení - stačilo poslat mailem zkopírovanou nabídku ze stránek WO a zkopírovaný příkaz k úhradě (internetové bankovnictví) a bylo to bez cla (hranici cla nevím) a pak už vše došlo v pořádku poštou. Set byl odeslán z Taiwanu - americký WO zřejmě vyrábí v Asii. A do ČR posílají bez problémů, nebo je potřeba si to nechat přeposlat od firmy s cizokrajnou adresou ? Celnice a pošta v Praze to je samostatná kapitola. Též mám zkušenost, že i zboží odesílané přímo z Prahy se někdy dost zdrží. Normálně mi přichází zásilka z ČR už za dva tři dny. Ale zásilka odesílaná z Prahy mi jednou přišla až za 14 dní.
Odpovědět