Komunikace na astro-foru

Vaše náměty a připomínky k tomuto fóru.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Komunikace na astro-foru

Příspěvek od MMys »

Ano, tohle by asi pomohlo. Ušetřilo by to stokrát opakové dotazy jaký koupit dalekohled, a nasměrovalo dotyčného začátečníka přímo do hledání a čtení správnách sekcí fóra.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
3J

Komunikace na astro-foru

Příspěvek od 3J »

Keramx napsal:
To sice ne, ale svým hloupým dotazem už jsem způsobil MP nějakou škodu (tuším že si tenkrát při jeho čtení zvrhl květináč či vylil kávu do klávesnice) a on mi zase způsobil újmu tím, že mi na závěr odpovědi přibalil citát na téma hloupost a to ještě navíc od Wericha, kterého nesnáším!  :) ;D
Jinak mě napadlo, že lepší formou by v tomto případě byla spíš anketa než diskuse, tak to zkusím opravit...  :P

http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... tart=62#62

Jestli myslíš tuto diskuzi tak to tak ostrý přece nebylo a asi jsi nepochopil toho Wericha o hlouposti nepadlo ani slovo. Když jdu k doktorovi taky mu nerozumím ale věřím mu a polikám prášky co mi předepsal.
Keramx

Komunikace na astro-foru

Příspěvek od Keramx »

Jestli myslíš tuto diskuzi tak to tak ostrý přece nebylo a asi jsi nepochopil toho Wericha o hlouposti nepadlo ani slovo.Jasně že to tak ostrý nebylo, vždyť jsem tam přidal ty smajlíky na konec, ale Wericha nepochopím nikdy. Už ze zásady! To po mě nechtějte. :)
MaG
Kontaktovat uživatele:

Komunikace na astro-foru

Příspěvek od MaG »

Jsem pro sekci Začátečník či podobné. V ní musí být nahoře témata "významná" v nichž budou základní návody, jak zde hledat, vkládat fotky, jak vybrat dalekohled s odkazy, kde na fóru už se to řešilo.

Doufám, že se toho ujmou nejen moderátoři a taková témata tam vytvoří.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
MP

Komunikace na astro-foru

Příspěvek od MP »

Keramx napsal: 1.Každá komunita, přeroste-li určitou velikost, potřebuje se začít vertikálně členit, aby přežila, jinak se vnitřně rozloží. Touto vetou toto tema zacina. Je to veta zajiste spravna, ale ...
... ale nepasuje na forum. Forum neni komunita, forum byl takovy placek ve starem Rime, kde si kazdy mohl plkat, jak chtel a lidi si mohli vybrat, jestli ho budou poslouchat nebo ne. Nekdo tam mel tisice nadsenych posluchacu, nekdo tam stal jak kul v plote a nekomu jeste vynadali a spolecensky se znemoznil.

Takze forum neni vec, ktera by se dala vertikalne clenit. Pak uz to neni forum. K tomu jsou jine instrumenty, at uz na internetu nebo mimo nej. Lide, kteri by v te vertikalni strukture meli byt "nahore", se na tomto foru ( pochopitelne ) stejne nevyskytuji - tady je to pro plebs, aby si svobodne vyrikal sve problemy a vylil sva srdce. A rad si poslechl nejakeho Cicera, pokud se tu objevi a prijde mezi lid.

e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
eastman

Komunikace na astro-foru

Příspěvek od eastman »

Keramx napsal:
Já tedy neznám vůbec nikoho a docela to cejtim... :)

Však jsi z Prahy, tady není takový problém se setkat ;)
Chodí se tu na MikroAstroČaj a taky se jezdí pozorovat.
Martin, eastman(at)centrum.cz, tel.:608515309
Habl

Komunikace na astro-foru

Příspěvek od Habl »

Mám za to že začátečnická sekce by nemusela vyhovovat pro zdatnějšího začínajícího účastníka astrofora.Její úplné rozšíření bude obsahově a časově náročnější.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
MilAN
Věk: 76

Komunikace na astro-foru

Příspěvek od MilAN »

Příliš se mí nezamlouvá "začátečnická sekce." Nedovedu si dost dobře představit, že mě, jako začátečníku odpoví jiný začátečník , a já při své neznalosti nepoznám, radí -li mi dobře nebo je na tom ještě hůře než já. A protože se v té sekci nebudou vyskytovat ty znalejší, nebude tu žádná korekce špatných názorů a rad. Protože ti již trochu poučenější se přesunou na další stupeň ze začátečníků.¨

Proto mi přijde současná podoba dokonce pro začátečníky daleko vhodnější, protože odpověď "aktívního neználka" je v zápětí většinou korigována.

Pokud by měla vzniknout "začátečnická sekce ", měla by mít moderátora v podstatě ve funci recenzenta, který by dohlížel na odpovědi a korigoval bludy. Ale to by bylo asi pro jednoho na "plný úvazek"
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
matejm

Komunikace na astro-foru

Příspěvek od matejm »

michal.b napsal: jsem pro vytvoreni zacatecnicke sekce, kde by bylo uplne na zacatku vlakno s milym privitanim, se strucnym popisem toho co a kde na astroforu hledat, jak a kde se ptat, jak vlozit obrazek a podobne. Mozna by bylo fajn mit tam i vlakno s vysvetlenim nejpouzivanejsich vyrazu a zkratek. Jinak si myslim ze neni nutne vytvaret zadne jine struktury, uz kvuli malemu poctu aktivnich (vic nez 2-3 prispevky rocne) clenu.Ahoj.
Toto, co napsal Michal + MaG je konstruktivní řešení a ulehčilo by to začátečníkům zapojení se do fóra.

Samozřejmně kdo bude línej, nepřečte si ani tuto úvodní instruktáž a bude zakládat témata jak divej, dokud mu někdo neřekne, že už to přehnal a jeho moření fóra je neúnosný.

Ještě tu padlo něco o jakémsi slovníku základních pojmů, který by buď běžel přes Wikipedii anebo nějakým způsobem zde.
Znovu souhlasím, byla by to opravdu neocenitelná pomoc, která ušetří člověku, co chce proniknou do problematiky dost času.

Jen tak orientačně jsem zkoušel na Wikipedii zadat pár zde běžně používaných pojmů a moc jsem nepochodil.
Byly to: paralaktická montáž, paralaktika, dobsonova montáž, dobson, seeing, kolimace, drift, sct, scintilace
Krom pojmu dobson byly výsledky neuspokojivé nebo spíš žádné. Jakoby astro-amatéři ještě neobjevili kouzlo Wikipedie.

Dale se ještě kdosi (Myzer) zmiňoval o možnosti nastavení filtru funkce Ukaž nové, který by ořezal výpis pouze na sledovaná témata. - Taky dost užitečná funkce, dávající příkazu Ukaž nové větší smysluplnosti.
Ale nevím jak by to byl velký problém technicky toto vyřešit, proto to berte jako odezvu, že by bylo více zájemců a takovéto rozšíření.

Není třeba všechno zmáknout naráz, ale malé změny k uživatelsky přívětivějšímu prostředí budou fajn.

Ale i tak je fórum super. ;)
Matěj Morava
MilAN

Komunikace na astro-foru

Příspěvek od MilAN »

to : soumrak :
To, co tady navrhuješ , by znamenalo vytvořit zde celou encyklopedii. Kdo to udělá ? A proč, když existuje výtečná "Velká encyklopedie vesmíru" od J.Kleczka. Je to vynikající pomůcka pro začátečníky i pokročilé.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Komunikace na astro-foru

Příspěvek od MaG »

Milan má pravdu v jedné věci - nikomu se asi nebude chtít vytvořit v sekci pro začátečníky vhodná témata, která by neobsahovala bludy a zároveň by jim pomohla leccos řešit.

Také není jisté, kdo by sekci moderoval. Dovolím si jednu poznámku, která by měla zaznít, já to být nemohu. Už to že fórum zčásti moderuji je troufalost, daná nejspíš mou povahou. Prostě co neudělá jiný, udělám aspoň já, i když toho z astronomie moc nevím. Takový lepší něco než nic.

Tím částečně nabízím řešení, které se pochopitelně Milanovi nemůže líbit, což plně chápu - začátečnickou sekci by měl moderovat např. MMys, já a někdo další ze zájemců o to, aby to tam moderováno bylo. Přičemž se předpokládá, že např. MMys či já tam zasáhneme jen někdy. Podle chuti a času.

Jakkoli máme výborné elektronické a hlavně papírové materiály, evidentně je málokdo umí vyhledat, vzít a použít. Cílem zkušeného astronoma (např. Milana) nemůže být jen postasknutí, že tomu tak je, ale nabídnutí pomocné ruky, chce-li.

Situace je katastrofální. Tam kde ještě má generace zašla do knihovny a našla relevantní informace (a nikoho na nějakém fóru neotravovala), dnes převážná většina začínajících sáhne po Google, v lepším případě Wikipedii či Astrofóru. To je stav, kterému se buď starší a zkušení přizpůsobí a navedou na ještě lepší zdroje, nebo to vzdají.

Předchozími slovy jsem chtěl ve stručnosti nastínit výhody začátečnické sekce za předpokladu jejího založení. Bohužel v krátkosti to není..

Navrhuji sekci založit jako uzavřenou, prozatím. Vytvořit v ní několik témat s návody. Poté ji případně teprve otevřít - předpokládám, že to tu Shodam čte a zkusí se vyjádřit jednak k obtížnosti založení, jednak k dočasné blokaci možnosti tam přispět. Např. po dobu jednoho týdne. Za sebe mohu říci, že do konce března budu mít přinejmenším dva volnější dny, což není málo a jsem připraven nějaká témata do takové sekce připravit a nechat orecenzovat zkušenějšími. Bylo by vhodné, pokud s tímto souhlasíte, napsat, která témata to mají být, či zda stačí téma jediné a co by mělo být obsahem - osnovu. Díky.

Osobně navrhuji např. téma - kde najdu kvalitní informace o teoretické astronomii, dalekohledech, .. jak elektronické prokliky, tak knihy.

(Prosím vše v dobrém, tento příspěvek je myslím značně kontroverzní a zcela jistě ne namířený proti Milanovi! proto se omlouvám za nepřesná či nevhodná vyjádření. Jejich nápravu také respektuji.)
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Komunikace na astro-foru

Příspěvek od MMys »

Martine,
já už ale nebudu mít asi sil ani času na to, moderovat ještě sekci pro začátečníky.

Ono by možná bylo lepší vytvořit to konečně a pouze ve tvaru FAQ (prostě odpovědi na časté otázky, přesně víme, které jsou ty typické) s odkazy na problematiku. Tj. aby tam nešlo veřejně psát.

Průběžně bychom to mohli doplňovat. Půjde to udělat jako zamknutá témata. My je vždy odemkneme, přidáme kus a zase zamkneme.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MilAN

Komunikace na astro-foru

Příspěvek od MilAN »

MaG napsal:
Jakkoli máme výborné elektronické a hlavně papírové materiály, evidentně je málokdo umí vyhledat, vzít a použít. Cílem zkušeného astronoma (např. Milana) nemůže být jen postasknutí, že tomu tak je, ale nabídnutí pomocné ruky, chce-li.

Pomocnou ruku nabízím hlavně tím, že zodpovídám dotazy a snažím se alepsoň některé bludy objasňovat.. Pokud považuješ za pomoc mladým to, že tu vytvoříš další encyklopedii, dostáváš se do začarovaného kruhu, kterým právě začínáš výše uvedenou citaci. Iniciativa musí vyjít od těch, kteří něco chtějí ( je to samozřejmě opak našeho školského systému , protože život funguje opravdu jinak než škola). A pokud začátečníci budou formulovat dotaz ( to m.j. znamená, že se chtějí dostat do problematiiky a mají skutečný, již něčím podložený názor.) , potom si myslím, že současná forma AF jim může zajistit kvalifikovanou odpověď, často i z různých úhlů pohledu.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Komunikace na astro-foru

Příspěvek od MaG »

Pánové rozumím a díky za názory. Počkám ještě, zda se tato diskuze někam vyvine, nebo je pro mně již uzavřena. myšlenka FAQ, tedy sekce úplně nahoře, je také velmi vhodná. Začátečník se tam něco doví a my tím odlehčíme zčásti některým sekcím.

Ještě jednou tedy prosím Shodama o názor, na ten nyní počkám. Chtělo by to prostě nahoře ještě jednu sekci. Dále už mohu pouze slíbit, že tam něco vložím a jak tu sleduju, tak mi asi s korekcemi (mých bludů) pomůžete a vznikne aspoň nějaké FAQ.

Myslím, že když tam pro začátek dáme odkazy na to, kde se dají najít vhodné informace a když tam dáme info, jak nejlíp použít fórum k hledání a já nevím třeba k vkládání obrázků, je šance, že si toho začínající všimne. Doufám, že se definitivně dostanem do stádia, že tu cosi takového vznikne. Nechci suplovat encyklopedie, chci na tyto encyklopedie odkázat ;)
shodam
Kontaktovat uživatele:

Komunikace na astro-foru

Příspěvek od shodam »

Pročetl jsem si tuhle zajímavou diskuzi a musím říct, že nejvíce se mi zamlouvá myšlenka vytvoření začátečnické sekce ve formě uzavřené FAQ-sekce. Mohla by být zpočátku jen ve formě odkazů na dobré zdroje nebo diskuze, kde se daná věc rozebírala a teprve později podle chuti a času by se rozšířila na skutečný zdroj základních informací. Přesně tak, jak píše MMys - otevřít doplnit a zase uzavřít. Na druhou stranu ale jedním hlasem dodávám, že se sám na vytvoření takové sekce rozhodně necítím. Podpořím vás, co budu moct, ale ujmout tohoto úkolu se musíte vy zkušenější. Nerad bych totiž začátečníky krmil nějakými bludy, které bych určitě vyprodukoval ;).
Takže toť můj názor, ale jsem samozřejmě i dál otevřen všem dalším myšlenkám a nápadům.

Shodam
Odpovědět