Ralsko, zaciatkom noveho tyzdna

Pozvánky na star-party, zážitky, pozorování.
Cassi

Příspěvek od Cassi »

ladis napsal: Cassi> dodnes vzpominam na uzasnou noc v Jizerkach. Takovou oblohu jsem do te doby nevidel... Snad bude brzy prilezitost na repete ;-)
Byla to supr noc druhá nejlepší, kterou jsem zažil, co se týká MHV, ale obloha byla pořád nějaká světlá (už jsem zažil daleko tmavší oblohu s nižší MHV).
No každopádně musíme něco naplánovat, třeba to Ralsko i když tam to nebude jako v Jizerkách, ale aspoň to nemáš tak daleko.
Víkend 18.-20.5. to nepůjde, to jsem v Liticích a další nov nebude nastávat astronomická noc, takže nějakej výlez za tmavou oblohou nemá smysl.
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Jo. Protože sem zažil tu samou noc v Jizerkách jen o nějaký ten kilometr vedle, tak vím, že to zdaleka nebyla dobrá noc. Snad jen okolí zenitu sneslo srovnání, ale tam bývají skvělé noci s MHV nejspíš až k 7 mag. Osobně 6,8..

Poté, co jsem tam zas po roce byl, vím, že nikde jinde to prostě není ono. Když se vydaří noc, tak Ralsko musí mít aspoň 6,5. Fotil jsem v té oblasti Mléčnou dráhu a stejnou expozici zopakoval o týden později v Jizerkách za dvou podobných nocí. Obě byly kvalitní. V Jizerkách dopadla fotka o fous lépe.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

to : ladis :Pokud příště přijedeš, uvidíš, že tahle noc patřila spíše k těm  sice přiměřeně tmavým, ale jinak  ne  zvláť dobrým.  Na horách bývají podstatně lepší noci.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
ladis
Věk: 46

Příspěvek od ladis »

Milan, MaG>To si nedokazu predstavit, pro me to bylo doslova nebeske divadlo! :)

Cassi> snad nam vyjde pocasi v Liticich...
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Myzer

Příspěvek od Myzer »

Cassi napsal:

Byla to supr noc druhá nejlepší, kterou jsem zažil, co se týká MHV, ale obloha byla pořád nějaká světlá (už jsem zažil daleko tmavší oblohu s nižší MHV).

No snad necakas, ze lepsia obloha bude vyzerat tmavsie, pretoze je to prave naopak.
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Odpovědět