2. Mám pocit, že astro-forum by MOHLO začít pomýšlet na vertikální dělení.
Sleduji, že tu jsou lidi, kteří by z fóra měli rádi Wikipedii, tedy jakousi sdílenou databázi znalostí komunity do které by nemohl (nebo z vrozené úcty k autoritám nechtěl) přispívat každý - což je vysoce užitečný přístup, ale zejména pro lidi, kteří tento cíl sledují.
A pak tu jsou i lidé, kteří si chtějí na nějaké téma jen popovídat a nebo naprosto nevědí která bije a chtějí se dostat do problematiky, nebo položi nějakou "vědecky neslušnou" otázku atd... A jestliže tito lidé MUSEJÍ sdílet jediný prostor, je to tristní pro všechny a podrážděně reaguje kdekdo.
Přitom všichni mají hvězdy nad hlavou nadevše rádi...
Před chvílí jsem navštívil fórum Linuxové komunity distribuce UBUNTU a na prvním místě bylo fórum nazvané "Absolute bigginer Talk - Ubuntu". Tedy dotazy (nebo "pokec") absolutních začátečníků.
Moc se mi to líbilo. Začátečník se tam musí cítit dobře, a nikdo mu tam nemá právo vynadat, že si třeba neumí sestavit jádro (což je v Linuxové komunitě velmi oblíbená odpověď na cokoliv; přečti si návod a sestav si jádro) a může se otevřeně přiznat ke svojí neznalosti a radit mu budou lidi, kteří ten problém teprve před nedávnem překonali a rádi se o znalosti podělí a nebude je to obtěžovat.
A když mám položit dotaz, vyberu si patro do kterého dotaz položím a podle toho zvolím i formulaci, slang, téma apod... "Abych nepopudil..."
Na duhou stranu by se odlehčilo ochotným lidem jako je třeba Martin Myslivec, který vždy laskavě a trpělivě zodpoví každý dotaz, nikdy nikoho neurazí nebo neponíží, i když chápu, že to někdy musí být těžké, dokola vysvětlovat dokola to samé.
Prostě by dotaz do "patra Martina Myslivce" přišel jen v momentě, kdyby v nižším patře zavládla bezradnost a ta komunita by si tam neuměla poradit a naopak, lidé jako on by se na výlet do nižšího patra vydali, jen měli - li by na to náladu.
Obdobný systém existuje tuším v Britském škosltví, kde existují třídy A - D a jeden žák může chodit na fyziku do Ačka a být tam nejlepší a na změpis do Déčka a být na vyhazov. Třeba...
Co vy na to?