Technika GS

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
Marian

Technika GS

Příspěvek od Marian »

MMys napsal: Jo a jeste, koukal jsem k Matouskovi, rozdil mezi GS500 a 6000 je asi 5400,- A ta GS 600 ma dvoupalcovy okularovy vytah, coz driv nebyvalo. Driv byvala s 1,25 palcovym. Ale to je ted teda fakt super, protoze to by slo mozna casem pouzit na foceni bez velkych uprav.

Takze znovu, dobre to jeste zvaz.

A ty planety, u me jsou od zvetseni 100x jiz dost tmave, aby na nich bylo neco videt. Ale lepsi bude zvetseni 200x (tzn. 4mm okular) A taky se da udelat clona, kterou das pred tubus a tim jakoby to zrcadlo zmensis, to pomuze na kvalite obrazu, pokud je spatny seeing.  

Martin
Ta zmena okularoveho vytahu na tej GS-600 je naozaj potesujuca. Ale pokal uz jeden taky dalekohlad s 1,25" nevlastnite. To cloveka trosku zamrzi, ked to zmenia az po funuse :-)). Ale co, tragedia to nie je. Zatial zazemie na fotenie nemam, tak to snad prezijem. Ale raz to asi prerobim.
Oproti minulosti tam je aj vacsi hladacik 8*50 namiesto 6*35
sandor

Technika GS

Příspěvek od sandor »

:mad: :hi:Zdar Juriji, mozna by Ti pomohlo, kdyby jses podival na stranky Pavla Kubicka, ten ma nejake povidani o paralaktivcke koupene montazi. jen Ti tad nedokazu napsat adresu, neb jsem ji zatim nenasel. Ale na Sezanamu - astronomie ja uveden (nebo jeste nedavno byla).
Je vse v Tvych rukoum jak se rozhodnes. Ale na zacatku je dobre si rict, co chci v astronomii delat. Treba promenky se daji delat i s mensimi pristroji (a tudiz i za min penez), ale to uz je asi o necem jinem. :hi:
T.o.m

Technika GS

Příspěvek od T.o.m »

Diky :hi:
Tak mam uz doma GS-500. Rozhodl jsem se, jak jsem se rozhodle - mylsim, ze mi bude bohate stacit. Jeste jsem ale nemel tu moznost jit v noci pozorovat - navic sviti mesic -jedine na ten.
Tak se mejte.

Tom.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Technika GS

Příspěvek od MMys »

Zdravím. Tak koukám, ze jsi se rozhodl pro GS 500. Budiz, bylo to jen a jen na tobe. Alespon nám napis jak jsi nebo :'( (ale popravde ;))

Martin
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
T.o.m

Technika GS

Příspěvek od T.o.m »

Ahoj Martine a vsichni, s nimiz jsem horce debatoval o tom, jaky dalekohled.

Konecne jsem si nasel trochu casu zase se u vas zastavit. Popravde pisu jak to je : jsem upolne unesenej (mam GS-500). Fakt jsem byl uplne omracenej (nemluvim jen o M13 a M51) - i ostatni slaby objekty me dost prijemne prekvapily - no proste nadhera - vzdyt vite, ze se to neda popsat... ::). Tak se zatim mejte fajn - jen kdyby bylo lepsi pocasi - navic ted ten Mesic... ale snad bude lip... ::)
Mejte se zatim fajn - zase se ozvu. :hi:
Tom
MMys
Kontaktovat uživatele:

Technika GS

Příspěvek od MMys »

Ahoj,
Jsem rad, ze jsi spokojeny s GS 500 (a ted si predstav, ze v GS 600 by to bylo jeste skoro 2x lepsi). No nic, mas GS 500 a jsi spokojeny. Preji hezke pozorovani a casem snad i foceni.

Mimochodem, jak rychly mas pristup k tomuhle foru ? Me to asi posledni mesic chodi hrozne pomalu nebo nekdy vubec.

Martin
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
T.o.m

Technika GS

Příspěvek od T.o.m »

Ahoj,

no pristup je docela pidivny- vcera mi to napriklad vubec neslo se sem dostat -dneska se to nejak trha, ale jinak to snad jde. Uz aby bylo lepsi pocasi - snad bude jasno - uz se taky tesim na Saturn. Tak se vsichni mejte fajn - zase se zastavim (pokud to pujde) a preju hezkou oblohu. :bounce:

Tak zatim ahoj

Tom :hi:
Marian

Technika GS

Příspěvek od Marian »

Tak som mal moznost vyskusat GS-600 v lepsich geografickych podmienkach ako sa darilo dosial, aj ked to stale nie je ideal. Nadmorska vyska 630 metrov, stredne Slovensko, koniec jula (cervenec). Mesiac bol par dni po nove, objavovala sa aj oblacnost. Na navigaciu po oblohe som pouzival program CdC (pozri debatu v software pre amatera) so zapnutym katalogom Tycho-2. Ten by mal obsahovat 1600000 hviezd do 12 magnitudy. Na moju velku radost mi tento katalog nestacil. V dalekohlade bolo vidiet viac ako na displayi (bolo to asi do 20 stupnov od zenitu). Takze som sa dostal za hranicu 12 magnitudy. A je asi jednoduchsie a pohodlnejsie zohnat vacsi katalog ako vacsi dalekohlad. Uz sa tesim na hlboku zimnu noc bez mesacneho svitu.
Ak si dobre pamatam, tak tento dalekohlad mal v specifikaciach limitnu magnitudu 13. To by mohlo odpovedat.
Karlos.35

Technika GS

Příspěvek od Karlos.35 »

add.
pointacni okular s krizem - pokud ho nemas - cca. 3000,-)

Ahoj Martine,
mám jenom dotázek k tomu pointačnímu okuláru za 3000,- . Sháním v současné době pointační okulár a četl jsem tvé stránky, kde doporučuješ Meade s dvojitým křížem a osvětlením.
Uznávám, že je fakt dobrej pro pointaci, ale nechce se mi za něj dávat tolik peněz. O jiném pointačním okuláru, hlavně levnějším, nevím. Můžeš mi říci, co je to za okulár a kdo ho nabízí, byl bych ti vděčný.

Děkuju ti.
wallonien

Technika GS

Příspěvek od wallonien »

Zdar vsichni.Hltave jsem procital vase debaty kteremu dalekohledu dat prednost.Ja vlastnim dobsna 300mm a jsem nad miru spokojen.Nalozim ho na rudlik auto nemam a razim do bliskeho mestskeho parku.No proste parada.V blizke dobe uvazuji o koupi achromatu 120mm/f5 s kterym budu vyjizdet do Krusnych hor(na kole)  kde zatim pozoruji s 7-24x50.Nadherna cerno cerna tma kterou mestske nebe nikdy nenabidne,cisty vzduch hor,jsem zvedav co to udela s refraktorem.
MMys
Kontaktovat uživatele:

Technika GS

Příspěvek od MMys »

Achromát 120mm f/5, no nevím nevím :-/

Klasické achromáty dávají slušný obraz od světelnosti tak f/8 až f/10. Možné by to bylo snad pouze v případě kvalitních achromátů se členy ze skla s nízkou disperzí (fluoritové dublety atp..., které se blíží apochromatickým tripletům) Cena je ale poměrně vysoká. Hlavně se nenech napálit na nějaký dalekohled za 10-15 tisíc typu Bresser, Fomei a podobně. Ten nebude kreslit kvalitně. Nevím jaký dalekohled máš na mysli, ale rozhodně se přes něj před koupí podívej. Proti dobsonu 30cm to bude sice propastný rozdíl (cca. 6x méně soustředěného světla), ale mohla by to zčásti vykompenzovat ta tmavá obloha. Mimochodem, právě jsem prohlédl nějaké ceníky a cena takového fluoritového refraktoru se bude pohybovat okolo 26-30 000 Kč. Skoro bych za tu cenu radši koupil ojetou škodovku a do těch krušných hor odvezl toho 30cm dobsona. To by pak byla paráda. Sice to v tomto případě poněkud ztratí to kouzlo jízdy na kole na čerstvém horském vzduchu, ale to je otázka priorit. Rozhodnutí je každopádně jen a jen na tobě.

Martin
wallonien

Technika GS

Příspěvek od wallonien »

Jde o dalekohled od Synta Watchers Technojogi http://mujweb.cz/veda/comes/dalekohledy.htm Vydel jsem na nej nake resenze pouze v angline,takze zas chytrej nejsem.Ale do budoucna snad pristi rok budu stimto tubusem poizivat montaz Wixena GP DX a pokusim se o nake foto.Doma mi zahali Tair 300mm/f4.
MMys
Kontaktovat uživatele:

Technika GS

Příspěvek od MMys »

Tak přesně tenhle dalekoled (Synta SkyWatcher 120/600mm) jsem měl na mysli. Dle dostupných informací je dost kvalitní a přitom cena není ještě tak vysoká. Mělo by s ním jít i fotit deep-sky objekty (světelnost na to má). Ovšem na nějaké slušné pozorování planet si nedělej iluze (f=600mm je opravdu málo) ale zase když máš toho zrcadlového Newtona, tak je to ideální doplněk. Chtěl jsem jenom varovat před pochybnými refraktory (což tenhle není). S dobrou paralaktickou montáží by to bylo pěkně skladné a převozné "nádobíčko" pro astrofotografii. Nákup doporučuji.

Přeju jasnou oblohu. M.M.
wallonien

Technika GS

Příspěvek od wallonien »

Ja na planety moc nejsem,ani na mesic(ten bez filtru vypaluje oci uz pri zvetseni 65x).S prumerem nad 250mm rapidne stoupa pozorovani galaxii,ale super novi v nich viditelne tak az zase ze 400mm.Mam zatim okular ATC 26mm 62 stupnu,nebude to malo na 600mm sky wotchera male zvetseni 23x.Mam si radsi porit asi tak 13mm na 46x.Alespon si bedu moct prohlidnout ty planety s dobsonem.Jeste jedna prozba ohledne montaze wixen GP DX da se nekde poridit za 25000 i s motory v obou osach.Dik
Petr Wall
MMys
Kontaktovat uživatele:

Technika GS

Příspěvek od MMys »

Tak originální Vixen GP-DX do 25 000 asi nikde neseženeš, ale ta samá firma od které chceš kupovat dalekohled vyrábí montáž EQ5, která je poměrně přesnou a kvalitní kopií té montáže od VIXENu, a lze k ní samozřejmě dát pohony na obě osy, dalo by se vejít do 27 000. Já jsem ji měl v plánu časem pořídit také místo té mojí GS montáže, se kterou je to tak na hranici použitelnosti pro fotografování. Ovšem změnila se situace a Synta přišla s ještě kvalitnější dvojicí montáži EQ6 (cca. 40 000) a jejím menším provedením H-EQ5. (cca. 28 000) Tak mám zálusk na ně. Obě montáže mají pohony s elektronikou kompletně uvnitř. Dle recenzí je montáž EQ6 opravdu kvalitní. Periodická chyba převodu bez použití PEC nepřesahuje 16 úhlových vteřin, což je na tu cenu opravdu velmi slušná hodnota. Já osobně mám zálusk na H-EQ5, která má přijít na trh právě nyní koncem roku, zhruba půl roku po větší verzi EQ6. Ta EQ6 unese až 24kg (a do 18kg zátěže vyhovuje pro fotografování). Kolik váží 30cm dobson ? Na ten refraktor by ale stačila ta Synta EQ-5, za to ručím, a fotit s ní lze vpohodě taky.
Odpovědět