AstroBASTL

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
Karell
Kontaktovat uživatele:

AstroBASTL

Příspěvek od Karell »

Souhlasím s Milanem, všem bych doporučil jít stejnou cestou, případně i do kamery a celé soustavy na pointování investovat, odpadá tím naprosto nic nepřinášející práce a ztracený čas okolo nalezení vhodné pointační hvězdy. Někdy i spousta času.
Ondra.P

AstroBASTL

Příspěvek od Ondra.P »

A neni to trochu zbytecne, ci dokonce protismyslne davat tam treti kruh?

Nechal bych tam ten velky vepredu a "pozicni" se stavicimi srouby vzadu. Pak bude zbytecny i ten rybinovy pozicioner...Tak jsem to predelal, originalni uchyt jsem vyhodil a "pozicni" kruh posunul na jeho misto, tuhost je zda se perfektni ;)
Pozicioner tam zatim necham, sundat ho muzu vzdycky.
Dobson 400/2000, Borg 101ED F4, Walimex 90/500, EQ6, MII G2-8300, Watec 120n+, TV Guider
http://astrofotky.cz/~Ondra.P/
viktormt

AstroBASTL

Příspěvek od viktormt »

posledne dve hodiny som behal po byte a hladal v haraburdach nieco, s cim by som upevnil aspon digitalny fotoaparatcek na moj 50/600 teleskop. Napadali ma komplikovane a pracne riesenia, az som otvoril prvy suflik v stole a..
plastovy obal od okularu. chytil som ho do ruky a jednym otvorom nasadil na fotak - sedel.. nasadil som ho tym istym otvorom na okular - sedel. tak som ho prerezal na poli a na moje pocudovanie, s trochou krycej pasky sedi ako uliaty.
necakam a ani od toho nechcem zazraky, ale mozno sa mi podari natocit NEROZTRASENY mesiac alebo aj nejake to lietko. Mozno to bude motivacia pre niekoho ineho, koho nieco taketo napadne o 0:30..

toto je ozdobeny stromcek, asi 100 metrov daleko

toto je pohlad do neografie - tlaciaren knih, vyse 100 metrov

praca v nedalekej neografii - tlac knih
[media]http://www.youtube.com/watch?v=oSeSJ1CwTCE[/media]

uz sa neviem dockat zajtrajska :D
viktormt

AstroBASTL

Příspěvek od viktormt »

viktormt

AstroBASTL

Příspěvek od viktormt »

a tu je moja prva fotka zlozena v registaxe:
Anubis

AstroBASTL

Příspěvek od Anubis »

tak ja jsem si postavil takovej svuj kram ztoho co jsem nasel doma  ;)

seminko3

AstroBASTL

Příspěvek od seminko3 »

Když jsem si stěžoval v sekci o kulovkách,že se mi rosí hledáček,tak padlo rozhodnutí o výrobě rosnice.. ;DVnější průměr hledáčku je 58mm a já už tušil problém sehnat trubku tak akorát na něj.Podařilo se mi nakonec sehnat odpadní trubku s vnitřním průměrem 59mm a já měl vyhráno. ;DDokoupil jsem černou sametku,kterou jsem pracně do toho malého průměru vlepil a teď čekám na křest první rosou. ;)
Ještě jsem si doplnil do kufříku pro okuláry nějaký molitan,protože to tam bylo nějaké volné a já se ho bál dávat na jinou polohu, než naležato.Očekávám tak daleko větší komfort ;Dpři pozorování,jen se obávám, že na výsledný obraz to nebude mít pražádný vliv. :P
Anubis

AstroBASTL

Příspěvek od Anubis »

takovej muj malej ubastlenej kram 150/1200  :-X ale funkci plne splnuje  :P
foceny fotakem z mobilu cca 1km vzdalena strecha
biker.fm
Věk: 57
Kontaktovat uživatele:

AstroBASTL

Příspěvek od biker.fm »

Mala rozvodna do terenu, rozmery 14x16x6cm.

1 pohled na celni panel
mereni napajeciho napeti, 3xregulace vyhrivani (podle nastaveneho vykonu se meni i jas ledky), 4 pojistkove pouzdra a vypinace (samostatne pro kazdy napajeci vyvod)

2 pohled na vrchni cast
privodni napajeci kabel, 3xcinch na vyhrivani

3 pohled na spodni cast
4xvystup na autokonektor

Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Karell
Kontaktovat uživatele:

AstroBASTL

Příspěvek od Karell »

Stando pěkná práce, užitečná pomůcka. Není víc co dodat.
daghtus

AstroBASTL

Příspěvek od daghtus »

Perfektna praca! Ta zmena intenzity LED svetla je dokonaly napad.
biker.fm
Věk: 57
Kontaktovat uživatele:

AstroBASTL

Příspěvek od biker.fm »

Svetu dnes vladne miniaturizace a tak jsem udelal novou el.rozvodnu. Rozmery proti te puvodni jsou polovicni :-)
Vzhledem k velikosti se mi uz nevesly pojistkove pouzdra do teto rozvodny.

1,2,3,4 - napajeni montaze, ccd kamery, NB a jeden volny napajeci konektor
5,6,7 - vyhrivani
Kazdy vyvod ma svou LEDku a u regulace vyhrivani jas LEDky odpovida nastavenemu vykonu vyhrivani
U display je prepinac pro zobrazeni hodnoty napajeciho napeti nebo celkoveho odebiraneho proudu.

Pohled jak to vypada zezadu

Pro ilustraci a predstavu jak je to cele velke/male.

Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
KhanN7

AstroBASTL

Příspěvek od KhanN7 »

Hledáte někdy potmě černé krytky od okulárů hledáčku atp.? Nejlépe když zapadnou do trávy. Já tohle vyřešil jednou provždy jednoduchou úpravou.
Na krytky jsem, tak aby byly viditelné ze všech úhlů, nalepil malé kousky samolepící fotoluminisenční fólie, která po nasvícení vydrží slabounkým světlem svítit celou noc a všechno co se kolem mě "povaluje" najdu bez hmatání nebo svícení. Vydávané světlo je natolik slabounké a plochy tak malé, že mě rozhodně neoslňují víc než mléčná dráha  ;) .

Takhle nějak to vypadá:

triedr 10x50, SW 200/1200 DOBSON, Celestron 102/500 Wide View; okuláry setové 25 a 10;  TV Nagler 12 a Panoptic 19; Pentax XF 8,5; WO SPL 6; barlow BDP Triplet 2x; Astronomik CLS
Tramvajak

AstroBASTL

Příspěvek od Tramvajak »

To KhanN7: Super napad! A kde se prosim necha poridit takova folie a za kolik? Diky za odpoved. T.
KhanN7

AstroBASTL

Příspěvek od KhanN7 »

No já ji vzal z katalogu fotoluminisenčního značení únikových cest, kde byl vzorek zdarma  :D .

No obecně se to dá sehnat u každé firmy co se zabývá požární prevencí a prodává hasící přístroje, hydranty a taky to značení.

Nebo přímo u výrobce značení např. tady mají dobré ceny, ale ještě jsem od nich nic nebral (ten katalog mi leží v práci, takže se nepodíván co je to firmu)
http://www.stromprop.cz/eshop-k115-21-f ... y?espage=3

Tady jsou ukázky k čemu se to používá:
http://www.signs-tdc.com/cz/offer.htm

Jinak spotřeba je tak malinká, že by stačily i nějaké odřezky co by možná šly vyptat zadarmo, nebo koupit roličku a podělit se s celým AF  ;). Důležité ale je, zjistit si, jak je ta konkrétní páska tlustá a poddajná, nejlépe ohmatat, protože se to výrobce co výrobce dost liší a příliš tlustá a tuhá bude z kulatých krytek odpadávat. Když není páska, poslouží i výstražná tabulka, pokud je samolepící, a ne třeba natřená na hliníkovém plechu což taky bývá.

Další alternativou je barva, viděl jsem prodávat třeba i svítící barvičky na sklo v papírnictví, ale to požární značení má vlastnosti lepší.
Jo a ty krytky chce před lepením dobře odmastit.
triedr 10x50, SW 200/1200 DOBSON, Celestron 102/500 Wide View; okuláry setové 25 a 10;  TV Nagler 12 a Panoptic 19; Pentax XF 8,5; WO SPL 6; barlow BDP Triplet 2x; Astronomik CLS
Odpovědět