AstroBASTL
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
AstroBASTL
Artabane, jedině souhlasím...A jsou možné různé varianty, ještě přemýšlím nad tou, mít druhou sadu a udělat z toho " šíp " hrotem mířící proti větru. Ale v žádném případě nepočítám s tím, že bych to použil nař. v orkánu. ;D ten bojler ale rozhoupá podstatně menší vítr a tam si myslím, že to stačí....
- Honza Ebr (honza42)
AstroBASTL
Karle, přesně něco takovýho sem měl (akort jenom na dvou kůlech ), když sem pozoroval v Držově - ale nebylo to proti větru, ale proti pouliční lampě, co mě z dálky hrozně prudila. Takže je to vlastně víceúčelový zařízení
)

Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
AstroBASTL
Jasně že jo! Protože s tím chci jezdit buď do Mříčné nebo na Rozdroze Izerske a ani na jednom místě lampy nejsou, tak toto použití mě nenapadlo. Ale třeba na MHV to ještě s úspěchem použiji na zakrytí celého zařízení, až půjdeme spát...
AstroBASTL
Protoze nefotim bojlerem ale malinkou sestavou na GM8/Astrotracu tak jsem si pro podobny ucel poridil plazovy stan (polovina kopuloveho stanu o vysce cca 1m ve vyprodejich byva za cca 300Kc)...
Prave intezivne premysluji zda se s tim tachat letecky do Chile, i kdyz je to velmi lehoucke tak tech kramu zacina byt prilis mnoho...(mozna to za podobny peniz poujde koupit na miste...)
Prave intezivne premysluji zda se s tim tachat letecky do Chile, i kdyz je to velmi lehoucke tak tech kramu zacina byt prilis mnoho...(mozna to za podobny peniz poujde koupit na miste...)
Pavel Vabrousek
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
AstroBASTL
No, skoro bych ti to doporučil. mít ssebou (Ať už dopravit nebo na místě pořídit). Pokud se nepletu, kluci referovali, že tam dost často a silně fouká. A Astrotrac je přeci jen docela "plachta".
Jinak, asi před 6 lety (tehdy ještě s N210/1000 na EQ6) jsem něco podobného, ale ze všech čtyř stran (a malou škvírkou pro vstup) vybudoval o zimních prázdninách na zahradě u tchána. Naházel jsem 4 hromady sněhu, do nich zapíchl kůly, polil vodou a do rána nechal zmrznout. Pak natáhl provázky a černou plachtu, a bylo od větru i okolních lamp z vesnice pokoj. Vydrželo to až do oblevy
Sice tím nešlo pozorovat moc k obzoru, ale tam je obloha stejně bídná.
Jinak, asi před 6 lety (tehdy ještě s N210/1000 na EQ6) jsem něco podobného, ale ze všech čtyř stran (a malou škvírkou pro vstup) vybudoval o zimních prázdninách na zahradě u tchána. Naházel jsem 4 hromady sněhu, do nich zapíchl kůly, polil vodou a do rána nechal zmrznout. Pak natáhl provázky a černou plachtu, a bylo od větru i okolních lamp z vesnice pokoj. Vydrželo to až do oblevy

Sice tím nešlo pozorovat moc k obzoru, ale tam je obloha stejně bídná.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
AstroBASTL
Myslím, že to je výborný nápad plážový stan - u nás to je celkem i ochrana proti rose a dá se tam dát i celé vybavení. Mě se líbilo i toto, co jsem osobně viděl v Německu na HTT.
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
AstroBASTL
Také jsem podobné vybavení sháněl, ale poměrově větší pro bojler nesehnal.....
AstroBASTL
tady je další astrostan http://www.astroshop.eu/observatories/o ... nt/p,12278
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
AstroBASTL
Díky za info ten je pěknej
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
AstroBASTL
Tak po dnešní noci a zkoušce protivětrné zábrany doplním následující zkušenosti. Vím, že sebechvála hooooodně smrdí, ale v principu je to překvapivě užitečná věc. V noci v Mříčné byl velmi silný vítr, někde na úrovni 5 stupně Baufortovy stupnice ( 17-21 m/s ). Za zábranou takřka bezvětří, museli jsme se přesvědčovat vyjitím zpoza ní, že opravdu tak hodně fouká. První, co bych změnil, je délka, přidal bych jedno pole na nějakých 7 metrů. A druhá, zásadnější věc je ta, že za celou noc se 3x stalo, že v nejvíc namáhaném místě vítr vytáhl ze země stanový kolík držící provaz od tyče zábrany. Takže spíš by to chtělo nějaké velké vruty. Potom si dovolím tvrdit, že by ta zábrana "ustála" i orkán. Objektivně dodám, že celou dobu foukal vítr z jednoho, východního, směru.
AstroBASTL
Tak konecne jsem se dokopal ke zbastleni uchytu a listy na pointacni objektiv Walimex 90/500 
Vim, ze ho tu par lidi na pointaci pouziva, tak jestli vas napadlo nejake lepsi reseni, rad se poucim.
Chtel jsem pouzit dva 90mm kruhy, ale sehnal jsem jen jeden, druhy je 70mm upraveny ve stylu pointacnich kruhu.
Jedina slabina je ten originalni uchyt(to je fakt vysmech), takze ho asi nahradim druhym upravenym 70mm kruhem,
ale bude to pak strasna opicarna ;D

Vim, ze ho tu par lidi na pointaci pouziva, tak jestli vas napadlo nejake lepsi reseni, rad se poucim.
Chtel jsem pouzit dva 90mm kruhy, ale sehnal jsem jen jeden, druhy je 70mm upraveny ve stylu pointacnich kruhu.
Jedina slabina je ten originalni uchyt(to je fakt vysmech), takze ho asi nahradim druhym upravenym 70mm kruhem,
ale bude to pak strasna opicarna ;D
Dobson 400/2000, Borg 101ED F4, Walimex 90/500, EQ6, MII G2-8300, Watec 120n+, TV Guider
http://astrofotky.cz/~Ondra.P/
AstroBASTL
A neni to trochu zbytecne, ci dokonce protismyslne davat tam treti kruh?
Nechal bych tam ten velky vepredu a "pozicni" se stavicimi srouby vzadu. Pak bude zbytecny i ten rybinovy pozicioner...
A neni to trochu zbytecne, ci dokonce protismyslne davat tam treti kruh?
Nechal bych tam ten velky vepredu a "pozicni" se stavicimi srouby vzadu. Pak bude zbytecny i ten rybinovy pozicioner...
Pavel Vabrousek
AstroBASTL
Moje zkušenost je taková, že se dá obejít i bez pozicionéru i bez štelovacích kruhů. U slušné pointační kamery lze vždy v poli najít pointační hvězdu.
Ale tím procesem si asi musí projít každý sám
Ale tím procesem si asi musí projít každý sám

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
AstroBASTL
Ten treti bazmek je tam kuli tomu, ze ten vytah nema aretaci a jde hodne z lehka, zkusim to nejak vymyslet a aretacni sroub dodelat.
Pozicioner tam mam spis z pohodlnosti, ale je to 400g navic to je pravda
Pozicioner tam mam spis z pohodlnosti, ale je to 400g navic to je pravda

Dobson 400/2000, Borg 101ED F4, Walimex 90/500, EQ6, MII G2-8300, Watec 120n+, TV Guider