Dnes jsem koupil 12x70 Cometron. Musím uznat, že se mi do něj dívá lépe než do 25x70 či 15x70. Za ty peníze má člověk vše co si může přát, i do klepajících se rukou - když to člověk vezme za objektivy je to bez kompromisu

, velkou výhodou je celkem velké zorné pole (4,6 st.), přijde mi i poměrně lehký (toho jsem se bál) a samozřejmě cena. Nějakých 1800 Kč
Na vyhledávání Venuše ve dne, nebo úzkého srpku Měsíce myslím ideální. Původně jsem si šel pro Kowu YF 8x30, ale nakonec jsem sám sebe přesvědčil, že je to hezké do kapsy na výlety, ale 2x větší průměr je pro mě prostě lepší. I na letadla a do přírody. Kontrast je solidní, na krajích je patrné sklenutí, barvička leze taky na krajích... Ale ve dne to musí být extrémní podmínky abych si toho všimnul, pokud nebudu o triedru uvažovat jako o ED dalekohledu, ale pouze jako doplňku jak jsem napsal výše tak si myslím, že to není špatná volba.
V setu je standartně stativový adaptér (ikdyž celkem poddimenzovaný) brašna, hadřík a popruh. Tělo je pogumované, žádné reflexy nejsou ani uvnitř těla ačkoliv na objímkách před hranoly je to nevyčerněné v prstenci. Ostření příjemně plynulé.
Hvězdy kreslí do určité míry ke krajům pěkně bodově, reflexy ani u jasných hvězd (Vega) žádné, což jsem si teď vyzkoušel, u některých kusů si člověk podle všeho musí dát pozor na souosost.
Martin