okuláry PLANETARY

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
KoMar

okuláry PLANETARY

Příspěvek od KoMar »

michal.b napsal: to KoMar: jestli mas moznost, zkus ho dat do nejakeho svetelnejsiho dalekohledu (vidim, ze mas newtona f/5, to by bylo idealni) a podivej se na korekci u kraje pole
Určitě vyzkouším. Včera jsem opět zkoušel Saturn s malým refraktorem, ale podmínky nebyly tak dobré jako minule (asi trochu větší vlhkost). V rychlosti jsem porovnal s orthoskopickým okulárem Celestron (Vixen) 5mm a korekce zorného pole v krajích se mi zdála minimálně stejně dobrá. Newtona jsem neměl čas připravit na pozorování, snad to vyjde koncem týdne.
MilAN
Věk: 76

okuláry PLANETARY

Příspěvek od MilAN »

Já si myslím, že v Newtonu bez komakorektoru nezjistíš, jak kreslí okulár v kraji. Možná bude koma vypadat jinak , ale vždy tam bude . Chce to slušný refraktor - buď achromat 1:12 - 15, nebo ED-ko.
Můžeš pouze zjisti kresbu ve středu pole, kontrast a reflexy
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
KoMar

okuláry PLANETARY

Příspěvek od KoMar »

Tak jsem jej opět vyzkoušel, dle mého názoru je i v Newtonu f5 obraz v kraji zorného pole dobrý a není nijak zvlášť horší než uprostřed. Škoda že nebyly lepší podmínky a taky to ostření mého dalekohledu by chtělo trochu vylepšit. Zdálo se mi, že na úplném okraji se na prsteci Saturna, těsně před tí než začal mizet za okraj, objevila lehká barevná vada. Ale jinak celkově zatím spokojenost.
michal.b

okuláry PLANETARY

Příspěvek od michal.b »

Pokud bude hlavni problem koma objektivu, tak mi to bude bohate stacit Pro jednoduchy test staci nechat projit jasnou hvezdu celym zornym polem a sledovat jestli a jak se jeji obraz meni.
daliborktk

okuláry PLANETARY

Příspěvek od daliborktk »

Zdravím!
Potřebuji konkrétní radu, tak maličko odpočím od tématu:
Mám lídlskop newton 150/750 a nemám žádný okulár na planety. Momentálně je můj nejkratší SWUV 6mm66° -zvětšení 125x (a osvědčil se mi tak napůl). Na planety se chci mrknout jen občas, koneckonců ten newton f5 na to není nejvhodnější. V minulých týdnech mi 125 opravdu nestačilo a mrzelo mne že nemám víc.
Zamýšlím 4mm okulár (190x)+ barlow (380x).

Otázka1: Je vhodné poučití okuláru planetary nebo vixen LV ve spojení s barlow? Nebude tam těch skel už moc?

Otázka2: Je použitelný 4mm Plossl (nebo SP) + někdy barlow. Vím že u 4mm plossl nikdy neuvidím celé zorné pole ale vadí to vůbec u pozorování planet? Jaké s tím máte zkušenosti?

Barlow bych zkusil asi tento (2x i 1,5x):
http://www.telescope-service.com/eyepie ... html#tsb2x
JHA - Durko

okuláry PLANETARY

Příspěvek od JHA - Durko »

to daliborktk:

1) spojenia barlow a okulara sa vobec nemusis obavat, na co by sa inak robil barlow? Dokonca niekedy barlow zvysuje vzdialenost vystupnej pupily okulara, co je pozitivne najma pri kratkoohniskovych plossloch.

2) 4 mm okular da uz prilis velke zvacsenie, ktore ti neda kvalitny obraz (375x s barlow). Skor by si mal uvazovat o 5 mm, resp. 6 mm okulari. Pozeram, ze uvadzas, ze mas uz sirokouhly 6 mm okular (ktory asi ale na planety nie je idealny), potom by som na tvojom mieste bud dokupil iba barlow, ale radsej nejaky kvalitny, ten, o ktorom uvazujes sa mi zda az prilis lacny a ten menitelny rozsah 1,5x - 2x nema prakticky prinos alebo potom nejaky ten 5 mm plossl. Realne potrebujes mozno tak 4 zvacsenia (potom to moze dospadnut tak, ze viac casu stravis menenim okularov ako pozorovanim objektu )

To, ze takym kratkym plosslom neobsiahnes cele zorne pole vadi iba do tej miery, ze ti rychlejsie ujde planeta zo zorneho pola, ale aj tak vzhladom na rel. otvor tvojho dalekohladu f/5 sa budes snazit pozorovat objekt hlavne v strede zorneho pola, lebo tam je obraz nejmenej zatazeny vadami.

Habl

okuláry PLANETARY

Příspěvek od Habl »

Okuláry TS Planetary byly nedávno uvedeny na trh. Zatím jsem nenašel na ně test nebo alespoň solidní porovnání, třeba s okuláry Vixen. I když TMB je skvělá značka..

Používám okulár Vixen LV 6 mm a jsem s ním velmi spokojen na pozorování planet u mého refraktoru 110/1650 mm. I když objektiv má trochu znatelnou barevnou vadu v kraji zorného pole.

Mám jen jednu připomínku k tvé otázce. Zvětšení u tvého Newtona s 2 x barlowem a 4 mm okulárem bude asi příliš velké. Za poměrně dobrých pozorovacích podmínek se nechá použít zvětšení kolem 2D tj. 300 x.Což by odpovídao 6 mm okuláru, který více využiješ.
Nebo krátkoohniskový Vixen LV 2,5 mm bez barlowa.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

okuláry PLANETARY

Příspěvek od MMys »

JHA - Durko napsal: to daliborktk:

1) spojenia barlow a okulara sa vobec nemusis obavat, na co by sa inak robil barlow? Dokonca niekedy barlow zvysuje vzdialenost vystupnej pupily okulara, co je pozitivne najma pri kratkoohniskovych plossloch.

Ale to snad ne ??? Jakým způsobem asi. Vzdálenost přeci musí zůstat stále stejná, bez ohledu, je-li tam Barlow nebo není. Nebylo to spíš myšleno tak, že když dosáhneš stejného zvětšení s "delším" okulárem a Barlowem, tak je výstupní pupila dále, než u okuláru s kratším ohniskem ? To je vpořádku. Ale to co tvrdíš podle mne ne.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
JHA - Durko

okuláry PLANETARY

Příspěvek od JHA - Durko »

to MMys:

Samozrejme, ze vzdialenost vystupnej pupily "dlhsieho" okulara pri rovnakom zvacseni ako s "kratsim okularom" je rozna. Ale z vlastnej skusenosti viem, ze do okulara SP 25mm davajucemho zvacsenie 48x na mojom dalekohlade musim po jeho vlozeni do barlowa (a teda zv. 96x) pozerat z ovela vacsej vzdialenosti. Nemeral som povodnu vzdialenost vystupnej pupily, ale s barlowom to uz ani nie je pozeranie do okulara, ale pozeranie "na okular" ...

Netvrdil som to kvoli nejakej teorii, je to proste moj postreh a myslim, ze sa to tu uz niekde na fore spominalo.

http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... tart=46#46

vid prispevok michala.b.
daliborktk

okuláry PLANETARY

Příspěvek od daliborktk »

Habl napsal: Okuláry TS Planetary byly nedávno uvedeny na trh. Zatím jsem nenašel na ně test nebo alespoň solidní porovnání, třeba s okuláry Vixen. I když TMB je skvělá značka..

Používám okulár Vixen LV 6 mm a jsem s ním velmi spokojen na pozorování planet u mého refraktoru 110/1650 mm. I když objektiv má trochu znatelnou barevnou vadu v kraji zorného pole.

Mám jen jednu připomínku k tvé otázce. Zvětšení u tvého Newtona s 2 x barlowem a 4 mm okulárem bude asi příliš velké. Za poměrně dobrých pozorovacích podmínek se nechá použít zvětšení kolem 2D tj. 300 x.Což by odpovídao 6 mm okuláru, který více využiješ.
Nebo krátkoohniskový Vixen LV 2,5 mm bez barlowa.

Habl Díky za praktické zkušenosti!
Vím že 2,5mm využiji jen málo a proto ho nechci pořizovat. Asi bych měl upřesnit že nehledám "hodně muziky za málo peněz", což asi ani nejde. Spíš se snažím vyřešit aktuální porblém čím kouknout na planetu pokud je zrovna vhodná noc. V tuto chvíli pro mne není aktuální pořídít řadu okulárů od jednoho výrobce. Cítím že na to mám ještě dost času.
Ten SW 6mm není špatný a ma dost pozorování mi zatím stačí, ale možná nebyl úlně optimální volba protože "nelze" použít s barlow protože už jeden má.
Proto jsme zvažoval i klasický plossel a zajímalo mne jestli je 4mm použitelný či v podstatě ne.
MP

okuláry PLANETARY

Příspěvek od MP »

daliborktk napsal: Ten SW 6mm není špatný a ma dost pozorování mi zatím stačí, ale možná nebyl úlně optimální volba protože "nelze" použít s barlow protože už jeden má.
Proto jsme zvažoval i klasický plossel a zajímalo mne jestli je 4mm použitelný či v podstatě ne.
4mm Plossel bude mit vystupni pupilu tak 3mm od ocni cocky. Mel jsem 3.6mm a prodal jsem ho, protoze mne nebavilo strkat si okular az do oka.

Vsechny kratke okulary, ktere maji vetsi vzdalenost vystupni pupily, maji na vstupu rozptylku ( Barlow ). A neni problem tam tech barlowu naskladat vic za sebe.

Osobne pouzivam "klasicke" Vixen LV 6mm, 4mm, a vyjimecne 2.5mm, bez Barlowa se obejdu.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Habl

okuláry PLANETARY

Příspěvek od Habl »

Okuláry TS Planetary mají vzdálenost oční pupily 16 mm
a okuláry Vixen LV 20 mm, ale zatím jak jsem psal nenašel nikde žádné hodnocení. Jinak je dobré používat osvědčené okuláry a Vixen LV jsou velmi dobré okuláry.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
MilAN
Věk: 76

okuláry PLANETARY

Příspěvek od MilAN »

KoMar napsal:

. V rychlosti jsem porovnal s orthoskopickým okulárem Celestron (Vixen) 5mm
To asi ne.
Jak Celestron, tak i Vixen jsou značky výrobců. A orthoskopický okulár je typ okuláru. A ani Celestron, ani Vixen neprodukují orthoskopické okuláry . Takže, čím jsi se vlastně díval a s čím srovnáváš ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
mpe

okuláry PLANETARY

Příspěvek od mpe »

daliborktk napsal:
Díky za praktické zkušenosti!
Vím že 2,5mm využiji jen málo a proto ho nechci pořizovat. Asi bych měl upřesnit že nehledám "hodně muziky za málo peněz", což asi ani nejde.

Ahoj. Myslím, že pokud ti jde o krátké ohnisko a netrváš na širokém zorném poli, můžes docela snadno koupit i "za málo peněz, hodně muziky". Ty Vixeny LV nejsou drahé a jsou to kvalitní okuláry. Další možností je třeba Baader Ortho 6mm.

Plossly pod 8mm bych už nekupoval. I těch 8mm je na hraně.

Zajímavou alternativou je Televue Powermate 2,5x, což je "neviditelný barlow" a delší Plossly (třeba 11mm).
mpe

okuláry PLANETARY

Příspěvek od mpe »

MilAN napsal:

To asi ne.
Jak Celestron, tak i Vixen jsou značky výrobců. A orthoskopický okulár je typ okuláru. A ani Celestron, ani Vixen neprodukují orthoskopické okuláry . Takže, čím jsi se vlastně díval a s čím srovnáváš ?

No nevím, ale okuláry Vixen Orthoscopic byly hodně populární v 90tých letech. Dnes už se nevyrábí (až na pointační ortho okulár). Ale čas od času se dají sehnat z druhé ruky a jsou hodně ceněné na pozorování planet.

Myslím, že je Vixen vyráběl i pro Celestron pod jejich značkou.
Odpovědět