Jak zabezpečit pozorovatelnu - zkušenosti

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 8320
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

Jak zabezpečit pozorovatelnu - zkušenosti

#1

Příspěvek od Cztwerec »

Mám možnost vybudovat si pozorovatelnu na své chatě ve Vonoklasích u Prahy, kde jsou dobré pozorovací podmínky, jelikož je to místo izolované od světel bližších než 5km. Jen přede mnou visí jediný problém. Na své chatě nejsem celoročně, ale jen o víkendech, zřídkakdy i v týdnu. Není to vyloženě samota, ale i lidé okolo to mají podobné jako já s dojížděním na toto místo. Jak mám zabezpečit přístrojové vybavení před krádežemi, respektive i klimatickými podmínkami? Pojištění by byla jen slabá náhrada za ztracenou techniku. Nebo každý bydlí v místě svého pozorovacího stanoviště? Jestli je toto někde popsáno, omlouvám se za zbytečné založení tématu...Děkuji za názory ;)
Lectorem iustus...
Uživatelský avatar
josef01
Příspěvky: 225
Registrován: 15. 05. 2005, 02:02

Jak zabezpečit pozorovatelnu - zkušenosti

#2

Příspěvek od josef01 »

Pokud bych vlastnil takovy objekt,volil bych zabezpeceni prez mobil.Pripadne prez pult centralni ochrany,to pri "vetsim domecku".
Uživatelský avatar
michal.b
Příspěvky: 3300
Registrován: 30. 09. 2004, 06:08

Jak zabezpečit pozorovatelnu - zkušenosti

#3

Příspěvek od michal.b »

Nekolik jednoduchych a nenarocnych opatreni s nulovymi naklady:

- Chata by nemela zlodeje zbytecne lakat (napr. antena na strese). Kdyz je videt dovnitr - a tam naopak neni videt nic cenneho, narusitel ztraci motivaci. Zabednena, zamrizovana okna a tri zamky na dverich znamenaji, ze se snazis chranit neco zajimaveho a pokud se bude chtit zlodej vloupat, nezastavi ho to. To ovsem neznamena, ze by melo byt snadne proniknout dovnitr!
- Pozadej sousedy, aby si vsimli kdyz se kolem bude behem tydne nekdo potloukat (pokud nejake sousedy mas).
- Kdyz uz se tam nekdo vloupa, vybaveni by pokud mozno nemel najit - tzn. vybrat pro dalekohled vhodnou skrys.
- Skladuj tubus, montaz a prislusenstvi oddelene. Zlodej nebude vedet ze to patri dohromady a samotne to bude vypadat jako nepouzitelne. Vyvaruj se opet naznaku ze se jedna o neco cenneho (krasna drevena bedna s mosaznym kovanim neni dobry napad).
Uživatelský avatar
Homer
Příspěvky: 2903
Registrován: 23. 11. 2006, 23:09
Věk: 69

Jak zabezpečit pozorovatelnu - zkušenosti

#4

Příspěvek od Homer »

Tady je dobrá rada drahá.....Se zabezpečením přes mobil mám bohaté zkušenosti a v tomto případě bych to nedoporučil. Je třeba vzít v úvahu pořizovací náklady, k tomu pravidelné revize včetně údržby a výměny zálohové baterie pro případy výpadku el. energie.
Velmi otravnou skutečností jsou falešné poplachy. Věřte, že je hodně nepříjemné letět ve dvě v noci k objektu, lézt dovnitř ozbrojen připraveným klackem a zjistit, že to byl opět pavouk lezoucí přes čidlo nebo myš.....
Totéž platí o pultu centrální ochrany - sice k objektu jede firma a Vy spíte, ale platíte jak měsíční paušál, tak jednorázovou platbu za každý výjezd ať opodstatněný nebo falešný.
Pokud tedy nemáte na dohled stálé obyvatele-důchodce, kteří jsou stále doma a ví o každém šustnutí, nemůžete tam mít alespoň velkého ostrého psa, NIC cenného bych tam nenechával a raději to tam pokaždé vozil a opět odvážel. Ono nejde jen o zcizení, ale mnozí dobráci se baví tím, že co neukradnou, to zničí jen tak pro zábavu. Homer
3J

Jak zabezpečit pozorovatelnu - zkušenosti

#5

Příspěvek od 3J »

Samozřejmě v zimním a podzimním období je větší pravděpodobnost návštěvy Houmlesáka , který se jde hlavně schovat před počasím a hledá co sníst a vypít . Horší varianta jsou feťáci. obě kategorie tam vlezou i když nevidí nic k ukradnutí, hlavně že to je z ruky a nikdo o nich neví.
Je pravda že když někdo bude chtít tak vleze i do národní banky ale tyto dvě kategorie může lepší zabezpečení odradit . Zrovna tak pomůžou venkovní světla zapínaná čidly pohybu. Alarm přes mobil je dobrá věc a je lepší dvakrát vyjet zbytečně než když to jednou lehne popelem (to se stalo tchánovi se zahradním domkem v zahrádkářské kolonii bezdomovci si chtěli zatopit :-/ )
pokud se použijí magnetická čidla na otevření oken a dveří je to téměř 100% spolehlivé . Zlobí většinou čidla pohybu ale i ty lze seřídit tak aby neragovali na kočky a psi.
Jeden z dobrých nápadů měl můj strejc . Ten si sehnal sirénu z fabriky na letecký poplach a její jekot byl v okruhu dvaceti metrů vysloveně bolestivý - akustická zbraň. To už nikdo z vetřelců nemůže ignorovat pokud není totálně hluchý.
Druhý dobrý nápad měl můj bývalý kolega .
Elektronický pes - zařízení reagující na hluk které následně "štěká" jako podrážděný vlčák. Přes dveře to trochu umělé zabarvení nikdo nepozná a zkoušet jestli je uvnitř zkutečně pes si nikdo netroufl . Baterie mu tam vydržely skoro rok. Prodával to Wellman v GME .
Uživatelský avatar
Habl
Příspěvky: 2872
Registrován: 29. 05. 2004, 18:05

Jak zabezpečit pozorovatelnu - zkušenosti

#6

Příspěvek od Habl »

Mám pozorovací domeček na odlehlejším místě a všechny prvky aktivního zabezpečení jsou závislé na včasném příchodu majitele nebo bezpečnostní agentury (cca do 5 minut), což bývá největší problém. Toto je snad použitelné je-li objekt na přilehlém a bezprostředně přístupném pozemku.
Dávám jen dvě rady o pasivním zabezpečení.

1) Pozorovatelnu veřejně nelokalizovat v jákýchkoliv mediích.
2) Jednotlivé a lehce oddělitelné komponety přístroje je lépe skladovat zvlášť na zabezpečenějším místě.

Další moje pasivní a aktivní zabezpečení nemohu sdělit přímo do AF.

Habl


"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Uživatelský avatar
Homer
Příspěvky: 2903
Registrován: 23. 11. 2006, 23:09
Věk: 69

Jak zabezpečit pozorovatelnu - zkušenosti

#7

Příspěvek od Homer »

3J radí dobře, ale myslím že rady nepostihují skupinutěch zlodějů, kteří nehledají lečo v konzervě a lahev vodky, ale zboží na rychlý prodej. Ti pracují rychle a než člověk dorazí na místo přivolán alarmem, jsou fuč. Dřív nebo později si mohou očíhnout, co tam je, lidi o tom budou mluvit v hospodě jako o místní raritě a pozorné ucho typaře zareaguje.....
S čidly pohybu to je pravda, ale jen zčásti. Sice je lze seřídit na nižší citlivost ( po několika falešných výjezdech ), ale i tak časem odchází a to se projevuje dalšími falešnými hláškami. Abyste měli jistotu, že vás to nebude budit, musíte mít slušné zařízení a pravidelné revize-to se nedá obejít.....
Riziko jde jen snížit, nikoliv zcela eliminovat a pak je na zváženou, kolik investovat do zabezpečení a pokaždé trnout, zda vybavení najdu na svém místě, nebo to vždy vozit, což je taky otrava. Kamarádovi například odstřihli sirénu na střeše pomocí žebříku ukradeného sousedovi a vytrhli masivní mříž ve dvoře autem. El. zabezpečení bych volil jen v případě, kdy jsem schopen reagovat na poplach a přijet do 5 minut. Delší doba dojezdu nic neřeší. Homer
Uživatelský avatar
JHA - Durko
Příspěvky: 109
Registrován: 07. 07. 2005, 17:05

Jak zabezpečit pozorovatelnu - zkušenosti

#8

Příspěvek od JHA - Durko »

Je smutné, že sa musíme vôbec o tomto baviť. Ja sa kvôli tomu bojím nechávať svoj ďalekohlad na chate vzdialenej cca 2 km od bydliska... >:(
Uživatelský avatar
Duk
Příspěvky: 2539
Registrován: 23. 01. 2005, 11:09

Jak zabezpečit pozorovatelnu - zkušenosti

#9

Příspěvek od Duk »

Myslím, že naše vybavení zmíněným druhům nic moc neříkají a možná, že ani nemají představu o ceně. Horší je spíš ta varianta vandalství.

Upozornění na mobil nebo silná akustická reakce už dnes nepřijde na velké peníze, jak tady někdo avizoval úplný opak (snad bych někde vyhledal nedávnou nabídku). Přesto je mi málo platný, pokud bude objekt na osamoceném a nepřiměřeně vzdáleném místě. Což zpravidla bývá.
Ale ten nápad umělého rotvajléra ( 3J), tak ta se mě samotnému líbí. Budu asi v brzké době vážným zájemcem :D
Zdraví D.
3J

Jak zabezpečit pozorovatelnu - zkušenosti

#10

Příspěvek od 3J »

myslím že to bylo toto
Elektronický hlídací pes nastavitelná citlivost na okolní hluk, 2 druhy štekání, výst. 2W/4Ohmy napájení: 2 x 8VAC or 9 - 12VDC / 500mA rozmery DPS: 142 x 75mm viz
http://www.gme.cz/index.php?action=deta ... pict=&jaz=
za 790,-
Uživatelský avatar
Homer
Příspěvky: 2903
Registrován: 23. 11. 2006, 23:09
Věk: 69

Jak zabezpečit pozorovatelnu - zkušenosti

#11

Příspěvek od Homer »

Dovolte mi prosím doplnit info o elektronickém zabezpečení pohybovými čidly s upozorněním útoku na objekt přes mobil či pevnou linku.
Popisuji OSOBNÍ už sedmiletou zkušenost s tímto řešením. Tehdejší pořizovací cena kompletní instalace ( ústředna, kabeláž, čidla, montáž ) více než 30 tis., každoroční revize cca 3 tis., 1x za 3 roky výměna záložní baterie cca 1 tis. + sem-tam výměna čidla ( u nás zatím 2 kusy ).
Současné ceny neznám, je to taky o počtu čidel a typu ( značce ) zabezpečení, ale láce to při profi řešení rozhodně není ( reaguji na Duk ).
Při dojezdovém čase nad 5 min. to jsou vyhozené peníze. Stačí, když si stopnete svoji reakci z plného hlubokého spánku přes uvědomění si co se děje, sporé obléknutí, úprk k autu, nastartování a dojezd na místo. I při vzdálenosti 1 km Vám to pomalu 5 minut vezme, můžete mi věřit Homer
Uživatelský avatar
Pito
Příspěvky: 193
Registrován: 08. 05. 2006, 21:39

Jak zabezpečit pozorovatelnu - zkušenosti

#12

Příspěvek od Pito »

Ale ja si myslím že zaleží len na ľuďoch mi mame pozorovateľňu od najbl.mesta 20 km a od dediny asi 3 km a je to v lese a nemali sme zatiaľ žiadnu krádež pardon raz nám ukradli fúrik aj lopatu a to keď sa stavalo ale do teraz sme nemali žiadnu krádež a máme to zabezpečene poplašnim zariadenim ale hovorím zaleží to na ľuďoch u domacich sa tak zakorenilo že tu pozorovateľňu pomaly strážia sami a nedajú dopustiť aby niekto niečo zobral. Pito :D
Bresser 127/1200,Newt.200/850,Cass.150/920,Ref.ED 80 PRO ATA&& Canon EOS 300 D,Canon 3000,Canon EOS 400 D&& EQ-5 , Vlast. vyrobená montáž.
Uživatelský avatar
Homer
Příspěvky: 2903
Registrován: 23. 11. 2006, 23:09
Věk: 69

Jak zabezpečit pozorovatelnu - zkušenosti

#13

Příspěvek od Homer »

To Pito: Mít takové sousedy je výhra v loterii. Ale jak říkávála jedna řádová sestra - jistota je jistota Moje rada je - to nejcennější vozit sebou a nenechávat napospas. Homer
Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 8320
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

Jak zabezpečit pozorovatelnu - zkušenosti

#14

Příspěvek od Cztwerec »

Děkuji za náměty ;DNěkteré jsou fakt originální...Při posledním pozorování z mého městského stanoviště, kde je obzor po celém obvodu lemován nádhernou polární září svítících lamp jsem usoudil, že změna je více než nutná :-[ Už jen proto, že se nespokojím s pozorováním nejjasnějších DSO(ikdyž M31 byla při průměrných podmínkách na tohle místo taky docela těžká ;D).Typ zlodějů na mé chatě jsou spíše houmlesové(ti co hledají jídlo), ve vesnici se něco podobného událo před půl rokem.

Jinak nepředpokládám, že by příští zima měla být tak teplá jako byla teď, přístrojové vybavení bych odvezl. Jen mě zajímá jestli je možné nějakým způsobem vyřešit i tepelné rozdíly, popř. vlhkost. Chci využít možnosti pevného stanoviště pro instalaci většího dalekohledu(reflektoru). Ale to už je spíš do jiné části AF.
Lectorem iustus...
Odpovědět