Kvalita zrcadla

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
Uživatelský avatar
jechyn
Příspěvky: 46
Registrován: 07. 01. 2007, 21:36

Kvalita zrcadla

#1

Příspěvek od jechyn »

Chtěl bych se zeptat mám dobsona 250/1250 a nedávno když jsem vyčerňoval tubus tapetou tak jsem si všiml jedné věci na vyndaném primární zrcadle. Když posvítim na zrcadlo z boku nějakým světlem třeba baterkou tak se na zrcadle objevý takový matný plak jako kdyby bylo zrcadlo zaprášené či mastné. Další věc je nepokovená část zrcadla široká přibližně 1 mm ke středu zrcadla dlouhá 1 cm nacházející se na hraně zrcadla. Otázka tedy zní jestli se ta jakoby zaprášenost či mastnota projevuje i u někoho z vás nebo je to normální a jestli vykousnutý kus zrcadla je zralý na reklamaci nebo to zásadně neovlivňuje pozorování. Ten vykousnutý kousek mě tolik netrapí, ale ten plak mi přijde divný.
Uživatelský avatar
vla
Příspěvky: 5418
Registrován: 22. 09. 2002, 02:11
Bydliště: Praha 6

Kvalita zrcadla

#2

Příspěvek od vla »

Zrcadlo většinou musí při pohliníkování být nějak drženo a pod příchytkou se nepokoví, to by nemělo dělat žádné problémy. Pokud vyndáš po blíže nespecifikované době zrcadlo z tubusu uvidíš tam spoustu prachu, pylu atd. Prostě během pozorování se tam napráší, pak se vše orosí atd. Své udělá i znečistěné ovzduší. Např. dalekohled uskladněný v Praze na balkoně byl zhruba za dva roky totálně slepý. Neviděl jsem tvoje zrcadlo, ale jak píšeš přijde mi to jako následek upevnění pro pokovení a druhý případ běžné znečištění případně  běžná oxidace odrazné vrstvy.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Uživatelský avatar
jechyn
Příspěvky: 46
Registrován: 07. 01. 2007, 21:36

Kvalita zrcadla

#3

Příspěvek od jechyn »

vla napsal: Zrcadlo většinou musí při pohliníkování být nějak drženo a pod příchytkou se nepokoví, to by nemělo dělat žádné problémy. Pokud vyndáš po blíže nespecifikované době zrcadlo z tubusu uvidíš tam spoustu prachu, pylu atd. Prostě během pozorování se tam napráší, pak se vše orosí atd. Své udělá i znečistěné ovzduší. Např. dalekohled uskladněný v Praze na balkoně byl zhruba za dva roky totálně slepý. Neviděl jsem tvoje zrcadlo, ale jak píšeš přijde mi to jako následek upevnění pro pokovení a druhý případ běžné znečištění případně  běžná oxidace odrazné vrstvy. Zapoměl jsem dodat že dobson je týden starý :-[
Uživatelský avatar
ladis
Příspěvky: 2969
Registrován: 05. 09. 2006, 05:12
Bydliště: Dolní Bousov
Věk: 44

Kvalita zrcadla

#4

Příspěvek od ladis »

jechyn napsal: Chtěl bych se zeptat mám dobsona 250/1250 a nedávno když jsem vyčerňoval tubus tapetou tak jsem si všiml jedné věci na vyndaném primární zrcadle. Když posvítim na zrcadlo z boku nějakým světlem třeba baterkou tak se na zrcadle objevý takový matný plak jako kdyby bylo zrcadlo zaprášené či mastné. Další věc je nepokovená část zrcadla široká přibližně 1 mm ke středu zrcadla dlouhá 1 cm nacházející se na hraně zrcadla. Otázka tedy zní jestli se ta jakoby zaprášenost či mastnota projevuje i u někoho z vás nebo je to normální a jestli vykousnutý kus zrcadla je zralý na reklamaci nebo to zásadně neovlivňuje pozorování. Ten vykousnutý kousek mě tolik netrapí, ale ten plak mi přijde divný.

Ten "prach ci mastnota", resp. film, ktery vidis, je zcela normalni vec, viditelna pri posviceni trebas baterkou. Nasvit si zeshora do tubusu na primar a nebudes se stacit divit, jaky "bordel" tam uvidis! V realu tento "povlak" absolutne nicemu nevadi, je videt jen pri primem nasviceni ve tme, mame ho vsichni a dalekohled bude i tak skvele slouzit. Ve dne ten povlak stejne neuvidis. Snaz se nehledat na dalekohledu chyby, vytahni ho spise ven za mesto a uzivej si pozorovani!
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Uživatelský avatar
jechyn
Příspěvky: 46
Registrován: 07. 01. 2007, 21:36

Kvalita zrcadla

#5

Příspěvek od jechyn »

Já se nesnažím hledat chyby jenom se to snažim všechno odladit na maximalní výkon jinak jsem spokojenej, ale ruku na srdce tunig musí bejt ne :D. Samozřejmě to vytáhnu mimo město sice mám zahradu, ale ve městě, takže to není ono navíc obří ořech na zahradě mi dost zaclání.
Janek8
Příspěvky: 508
Registrován: 30. 01. 2006, 03:06

Kvalita zrcadla

#6

Příspěvek od Janek8 »

Prach na zrcadle nijak nevadi. Snizuje to odrazovou plochu nula nula prd.
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 24352
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 75

Kvalita zrcadla

#7

Příspěvek od MilAN »

Pokud ho tam bude dost při normálním pohledu do tubusu ( ne tedy při svícení nebo dokonce svícení s boku), tak to sice moc nesníží odrazivost, ale na prachu se rozptýlí dopadající světlo a sníží kontrast pozorovaného objektu
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Uživatelský avatar
g
Příspěvky: 1832
Registrován: 05. 12. 2008, 14:13
Bydliště: Neratovice
Věk: 62

Kvalita zrcadla

#8

Příspěvek od g »

Bino SD 82/470mm; triedry 25x100, 8x30; kukátko 2x54. Berlebach UNI19c a Report 322K; hlava Berlebach 553
Odpovědět