Aka je vasa najoblubenejsia hviezda a preco?

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Achernar

Příspěvek od Achernar »

U me se staci podivat na nick, pro me je to Achernar, kvuli tomu nadherne znejicimu a tajemnemu nazvu a kvuli tomu, ze mu chybi tak malo, aby byl videt od nas, je to takove vecne tajemstvi. Nadeji - paklize me premuye nedostupnost Achernaru - je pak pro me vzdycky krasny a nemene tajemny Fomalhaut.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Listy3

Příspěvek od Listy3 »

Hned po synovi a manželce je do Albireo, jenom škoda, že už sem ji asi dvacet let neviděl (teda rozloženou), Kdysi dávno když jsem byl ještě školou povinný přijel do naší vesnice na letní prázdniny jeden ogara a měl z astrokroužku půjčený dalekohled. Začal balit moju starší sestru a já jí dělal garde. Tehdy jsem poprvé viděl Albireo rozloženou, úplně mně uchvátila a celý den sem se těšil že ji večer zas uvidím. Stal sem se nadšeným astronomem, jenomže on na konci prázdnin odjel a mně zůstaly na koukání jenom oči. Na dlouhou dobu potom byť jen divadelní kukátko pro mne byl nesplnitelný sen a tak mně astronomie pomalu pustila. Až loni před vánoci jsem v Lidlu uviděl LIDL REFRAKTOR "mimochodem super stroj su nadšen" a ten mně vrátil do hry, už se nemůžu dočkat až se na obloze objeví Labuť a já opět po dvaceti letech uvidím Albireo v celé své kráse.
Newton 250/1250 ve výstavbě&&Newton 130/1000 GS montáž&&triedr 10x50 a 8-24x50&&Lidlteleskop 70/700
Morpheus

Příspěvek od Morpheus »

Moja najhviezda je urcite Sirius.Ked sa na nu vzdy pozriem, spomeniem si na moje začiatky v astronomii, ked som prave tuto hviezdu nevedel rozoznat od Venuše.
Maros

Příspěvek od Maros »

Moja najoblubenejsia hviezda je Slnko.Da sa sice pozorovat len cez den,ale ked tak pekne hreje.Z ostatnych hviezd sa mi asi najviac paci Vega.
Dexx

Příspěvek od Dexx »

Bellatrix - bojovnice. Protože život je boj!
Victorius

Příspěvek od Victorius »

Určitě Sirius a v tuto chvíli asi vede Přiznávám se že jsem ho poprvé hledal a našel až před týdnem když jsem se šel dívat na záblesk Iridia :-[
Když ale vidím jak vypadá obloha z města, sympatizuji s Polárkou, protože mi připadá taková osamocená, když zmizi vlastně celý zbytek Malého vozu :)
victorius[at]atlas[dot]cz
Jan Horák

Příspěvek od Jan Horák »

ahoj,
já asi nejoblíbenější hvězdu nemám, ale několik jich pro mě skrývá jakési tajemno, něco co bych chtěl odhalit a vím, že nikdy nebudu moci. Je to ještě z dob, kdy jsem jako malý čítával různé knihy o hvězdách a astrofyzice (třeba Kapitoly z astrofyziky - znáte ji?). Ty asi nejtajuplnější jsou Antares, Betelgeuz, Deneb, Fomalhaut a Rigel.
Niternější vztah mám taky k Mizaru s Alkorem, protože jsem je nikdy neviděl oddělené (až jsem se na ně před měsícem poprvé podíval s triedrem).
Honzík
Jan Horák
Eryn
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Eryn »

Moja najobľúbenejšia hviezda je Achernar v súhvezdí Eridanu. Neviem prečo...nikdy som ju totiž nevidela, nachádza sa skoro na južnom svetovom póle...ale ak sa dakedy dostanem na južnú pologuľu, budem ju na oblohe hľadať ešte skôr, ako Južný kríž :).
LbA

Příspěvek od LbA »

Eryn napsal: Moja najobľúbenejšia hviezda je Achernar v súhvezdí Eridanu. Neviem prečo...nikdy som ju totiž nevidela, nachádza sa skoro na južnom svetovom póle...ale ak sa dakedy dostanem na južnú pologuľu, budem ju na oblohe hľadať ešte skôr, ako Južný kríž :).
No neviem. Achernar je dosť ďaleko od južného svetového pólu. Alfa Eridani má súradnice
RA 01 37 42.9
Dec -57 14 12

To je ešte dosť ďaleko od svetového pólu. Achernar je 9. najjasnejšia hviezda na oblohe...
Eryn
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Eryn »

Aha, fakt, už som sa pozrela na hviezdnu mapu, tak to vidím :). Ale niekde som čítala, že je to najbližšia jasná hviezda pri južnom svetovom póle. Teraz vidím, že to nie je celkom pravda. Napríklad taká Atria alebo Acrux sú bližšie.
Ale aj tak je Achernar moja najobľúbenejšia hviezda. ;)
AstronomyGreenHorn

Příspěvek od AstronomyGreenHorn »

alpha ceti (MENKAR).
Nevie kedy neviem ako ale bolo to velmi davno,
Pamatam ze v skole som sa tak dokonca podpisoval do zositov -este sem tam najdem doma stary zosit s podpisom alpha ceti.
Preco? Stary cerveny umirajuci obor symbol pomunitelnosti vsetkych veci ludi aj nemennych hviezd.
Lukas.m

Příspěvek od Lukas.m »

Mne po precitani knihy a vzhliadnuti filmu Kontakt  jednoznacne ucarovala Vega. Velmi rad mam aj hviezdu Betelgeuze pretoze niekedy na jesen nadranom ked sa zobudim tak mi svieti cez okno priamo do oci ;). A mozno aj preto lebo patri do suhvezdia Orion, ktore je asi najoblubenejsie suhvezdie mojho stareho otca, ktory ma priviedol k astronomii a daroval mi prvy dalekohlad.
ladaS

Příspěvek od ladaS »

Ahoj, tak moje nej, je Sirius. Rád ji pozoruji jen tak bez ničeho, jen očima. Už jako malému dítěti se mi líbilo, že mění barvu, ale to jsem ještě netušil, že má jméno.
http://lsastrofoto.cz/ e-mail: l[dot]spejchlik[at]seznam[dot]cz
N200/800
refr.70/500
Canon EOS 7D MK II.,CCD QHY8
NEQ6SS
12” DOBSON FLEX TUBE 305/1500mm
3J

Příspěvek od 3J »

KDYŽ NAD TÍM PŘEMÝŠLÍM ASI POLÁRKA
Byla to první hvězda, kterou jsem se naučil hledat.
Znáte to ? Pionýrský tábor, oheň dohořívá a už jen žhne načervenalým světlem uhlíků, nad hlavou nádherná hvězdná noc a vedoucí s hrdostí v hlase, že to sám ví, povídá : "Támhle je velkej vůz a když prodloužíte jeho zadní kola asi 5× nahoru, tak najdete polárku. Ta děcka vždy ukazuje na sever. Když ji budete umět najít, nikdy v noci nezabloudíte" To bylo moje první seznámení s astronomií. ;D
MiSo

Příspěvek od MiSo »

U mňa je to tak 50 na 50 . Mizar alebo Betelgeuse.
Každa hviezda ma niečo do seba. ale skvor to bude Mizar ;)

MiSo
Newton 114/900 &&Trieder 8x21&&Digital Olympus C-5060 Wide zoom&&Kamera Sony 0,8 Mpix
Odpovědět