Pozorování u Prahy
Pozorování u Prahy
Jsem namlsán, pokud bude hezky pojedu zase na Požáry, přeci jen vzdálenost od Prahy je pro mě rozhodující.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Pozorování u Prahy
Nakonec jsem přeci jen vyjel a byla to na bídu posledních týdnů paráda:-) Zajel jsem k Neveklovu, JV a zenit byly opravdu pěkné. Směrem k Praze a J-Z docela bída, ale stejně jsem si to užil:-)
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider
Pozorování u Prahy
Ja jsem okukoval nebe cestou do prace .. od autobusu k firmne. Delam v arealu bejvaleho Bechovickeho vyzkumaku. Nastesti nam tam nesviti moc svetla. kdyz sem se pokousel najit polarku tak jsem videl nejakej ten -id mozna dva. proste nadherne nebe .. sice typicky prazske, ale nadherne ciste.
Pozorování u Prahy
Tak jsem včera vyrazil na obhlídku Požárů a mám jen jeden dotaz jak tam zajíždite? Já tam zapadl kousek od toho statku na té polní cestě,ale pořád mi bylo divné že mě navigace otáčí a vrací zpátky tak jsem ji poslech a přivedlo mě to na odbočku v lese ale tam jsem si netroufnul zajíždět .Jinak misto je pěkné jen včera začala okolo 22.00 padat mlha a cesta zpět přes ty lesy no paráda a pak ty kruhové objezdy v Lánech .....
Ale rád se tam podívám když mě někdo ukáže tu správnou cestu na vyznačené místo.
Ale rád se tam podívám když mě někdo ukáže tu správnou cestu na vyznačené místo.

SW Dobson-200/1200, Messier -127/1200, Meade ETX-70AT. triedr 10x50
Pozorování u Prahy
Otastan: ja tam byl jen jednou, prijel jsem ze severu, tj. od Lan. Kdyz projedes ty zatacky lesem kolem obory a vyjedes uz z nej, tj. po prave strane pole, cesta na Pozary na jih, tak nejlepsi podle me je hned po vyjeti z lesa, takovych 50metru +- vzit prvni rozumnou odbocku doprava na pole a po nem pak pokracovat cca 200m na zapad a 50m na jih +- (nemam navigaci - coz kdyz jsem odjizdel pri 100% mlze a nevidel na krok na tom poli bylo docela neprijemne).
Ja jsem puvodne taky dojel az do obce a jel doprava kolem toho statku, kde jsem si akorat tak znicil naraznik (3 velky odreniny zespoda), takze jsem to vzdal a vratil se jak rikam ze severu od lesa
Ja jsem puvodne taky dojel az do obce a jel doprava kolem toho statku, kde jsem si akorat tak znicil naraznik (3 velky odreniny zespoda), takze jsem to vzdal a vratil se jak rikam ze severu od lesa

Pozorování u Prahy
Dnes jsem si udělal přes den výlet s dětmi na Tobolku abych si to tam prohlédl a zdálo se mi že jsem tam ty pahorky neprojížděl sám.Byl jsem tam včera večer a až okolo 22,30 se udělala ohromná díra na východ a ve 2335 se zatáhlo a konec.Tobolka vypadá jako klidné místo a za celý večer tam projeli jen dvě auta .
Pozorování u Prahy
Jenže Tobolka je zcela rovná louka, bez výhledu na silnici a bez pahorků, asi jsi byl jinde.
Pozorování u Prahy
No myslím že Tobolka je jenom jedna a pozorovací místo u toho tzv.parkoviště jak tam vzniká skládka náhradních dílů je asi taky jen jedno.Pro mě rovná louka je třeba kolem Olomouce.Tady to hodnotím jako vyvýšeninu nebo pahorkatinu,myslím tím celé to okolí.
Pozorování u Prahy
Předpovědi na dnešní noc jsou mírně optimistické, pokud se naplní přidal by se někdo, nejlépe na Požáry? V podvečer jedu kroužkovat sovy (nepatří to sem, ale je to skvělý zážitek, neodolal jsem pochlubit se), takže zde budu po 19 hod. Odjezd bych viděl kolem 21hod, to už snad i to počasí bude jasné. Tel. mám případně v profilu.
Pozorování u Prahy
krouzkovat sovy:) zatim nejlepsi (zabava) co tu byla:)
Pozorování u Prahy
o Pozarech bych uvazoval, ale rozhodnu se az podle pocasi a nejnovejsi predpovedi dnes vecer. Ted jsem na zapade (a v PO do Prahy nejedu) a tady ma byt hnusne nejvic z cely CR, tak si rikam, ze bych jel spis nekam do vychodnich Cech, nebo na sever (nikdy jsem nebyl na Vratence). To Rakovnicko mam dostupny i z Plzne docela dobre... jinak tady snezi a je bilo. Dnes v noci bude pekna kosa. Uvidim a pak se rozhodnu kam pojedu, snad alespon par hodin (neco) vyjde... Jo a nejhorsi je, ze mam nejaky povinnosti a driv nez v 19 taky nikam nemuzu, takze na 60% budu muset zustat na zapade :-/ tak Allah s nami.
Pozorování u Prahy
No dneska bych take rad vyrazil na vetsi cast noci... rozhodnuti necham na vyvoji pocasi podvecer a aktualni stav predpovednich modelu.
OT: jeden zajimavy ktery kupodivu zatim docela vychazi je tento z Ciny (pro Mseno 15km na sever od Melnika):
http://7timer.y234.cn/V3/product.php?la ... &site=1519
Podle predpovedi se bud zdrzim doma na dvorku, pojedu na Vratenskou horu u Msena pripadne kam me modely pozenou do 1hodiny cesty od Melnika...
OT: jeden zajimavy ktery kupodivu zatim docela vychazi je tento z Ciny (pro Mseno 15km na sever od Melnika):
http://7timer.y234.cn/V3/product.php?la ... &site=1519
Podle predpovedi se bud zdrzim doma na dvorku, pojedu na Vratenskou horu u Msena pripadne kam me modely pozenou do 1hodiny cesty od Melnika...
Pavel Vabrousek
Pozorování u Prahy
tak dnes se zda ze se zadny model nechyta a ja zustavam doma "pod dekou"... 

Pavel Vabrousek
Pozorování u Prahy
Ja akorat dodelal vyhrivani bot, napojeni na autobaterii a tesil jsem se, ze to v -5st. vyzkousim u nas u Jicina... 
Tak holt priste!

Tak holt priste!

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Pozorování u Prahy
Vabra: kua drat, u me dtto deka jaxfina. Ja budu cekat do 24hod max do 01hod, jestli se to neumoudri, jinak dnes smolik...
jedine pozitivni je, ze jsem si promeril miniBorga pres jeden chytry program a zjistil jsem, ze je to fakt super objektiv
jedine pozitivni je, ze jsem si promeril miniBorga pres jeden chytry program a zjistil jsem, ze je to fakt super objektiv