Mimoosé dalekohledy - poraďte

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
lefi
Věk: 50

Příspěvek od lefi »

Naskenuju ,pošlu , jen nevím kdy se dostanu na skener, skusím zítra , kdyžtak v pondělí.
"Muzika je tvůj vlastní prožitek, tvoje myšlenky, tvá moudrost. Pokud ji nežiješ, z trumpety ti nevyjde."  ( Charlie Parker )
Duk

Příspěvek od Duk »

lefi napsal: Naskenuju ,pošlu , jen nevím kdy se dostanu na skener, skusím zítra , kdyžtak v pondělí.
Když jsme to vydrželi už 54 let, tak to snad nějaký ten den ještě vydržíme ;D
Dík fakt budeš moc hodný.
Měl jsem, lépe řečeno sdědil jsem ŘH nekde od roku 38 od bývalého člena hvězdárny v Jaroměři a další čtyři vázané ročníky někde z roku 29.
Bohužel o vše jsem přišel 6.6 1997 o povodních

Byl bych velice vděčný, pokud bych staré ročníky vyzískal nazpět.
Bylo v nich spousty dobrých rad a informací.
Habl

Příspěvek od Habl »

Duk napsal:

Když jsme to vydrželi už 54 let, tak to snad nějaký ten den ještě vydržíme ;D
Dík fakt budeš moc hodný.
Měl jsem, lépe řečeno sdědil jsem ŘH nekde od roku 38 od bývalého člena hvězdárny v Jaroměři a další čtyři vázané ročníky někde z roku 29.
Bohužel o vše jsem přišel 6.6 1997 o povodních

Byl bych velice vděčný, pokud bych staré ročníky vyzískal nazpět.
Bylo v nich spousty dobrých rad a informací.
Nevím jestli by ti pomohly ročníky ŘH od r.1963, které mám svázané v deskách až do r.1998.Případně odepiš?
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Duk

Příspěvek od Duk »

Habl napsal:

Nevím jestli by ti pomohly ročníky ŘH od r.1963, které mám svázané v deskách až do r.1998.Případně odepiš?
Habl
Ahoj,
pslal jsem Ti zprávu na soukr.adr.
Dík D.
lefi
Věk: 50

Příspěvek od lefi »

Našel jsem stránky německé firmy WolterScope, vyrábějící zajímavý typ " mimoně" (mimoosého dalekohledu) ;D.
http://www.wolterscope.de/index.html
"Muzika je tvůj vlastní prožitek, tvoje myšlenky, tvá moudrost. Pokud ji nežiješ, z trumpety ti nevyjde."  ( Charlie Parker )
zamarovs

Příspěvek od zamarovs »

VK

Příspěvek od VK »

O vlastnostech mimoosových dalekohledů vyšel také článek v Říši hvězd v roce 1974 "Kutterova optická soustava". Kutterova soustava je mimoosový Cassegrain. Díky mimoosovosti je možné snížit činitel prodloužení soustavy jen asi na 2,5. Hlavní zrcadlo musí mít relativní otvor asi 1:12 nebo menší. Výsledný relativní otvor je téměř 1:30. Zrcadla ovšem mohou zůstat kulová. Přesné vycentrování takového systému je mnohem obtížnější, než u Newtonova dalekohledu, protože systém nemá žádné osové paprsky, jen mimoosové, proto musíme k centrování použít mimoosových paprsků.

Velmi zajímavým způsobem vyřešil některé nedostatky Kutterovy soustavy pan Erwin Herrig z Chemnitzu v Německu. Ve Sky and Telescope 11/1997 uveřejnil článek "A New Concept for Tilted-Component Telescopes". Jedná se o dalekohled se dvěma kulovými zrcadly o průměrech 20 a 18 cm. Z hlavního zrcadla se světlo odráží na sekundární, odtud opět na hlavní, ale trochu jinam, odtud opět na sekundární, a pak teprve do okuláru. Na každém zrcadle tedy dochází ke 2 odrazům. Efektivní průměr objektivu je asi 14,5 cm, relativní otvor 1:9,3! Vady soustavy jsou perfektně odstraněny.

Článek jsem přeložil do češtiny; vyšel v časopise ASHK, Povětroň (http://www.astrohk.cz/ashk/povetron/povetron.html) a v časopise Astroklub Kostkov stejnojmenného sdružení.

V. K.
Odpovědět