Lunární meteory
Lunární meteory
bzucino napsal: Skuste sa pozriet po sofware MetRec...
Ano, to je ten soft k tej karte Matrox Meteor, o ktorom som pisal vyssie, len som si nevedel spomenut
::)
Myslim si ale, ze tu pletieme hrusky s jablkami. Vsetky tieto softy su na zachytavanie meteorov (maju v pamati napriklad 10 poslednych obrazkov a ked zaznamenaju zmenu, zacnu ukladat, pokial ta zmena nepominie), ktore sa pohybuju. Neviem, aka by bola ich senzitivita na zjasneny pixel, o ktory ide v tomto pripade. Asi by to chcelo preprogramovat algoritmus vyhodnocovania zaberu a tam by nastal aj problem so stanovenim urovne jasu, aky sa ma povazovat za zaznamenaniahodnu zmenu... Ale kazdopadne je to zaujimave pole posobnosti, ako stvorene pre amaterov a nevyzadujuce prekticky ziadnu obsluhu - len dve kompletne zostavy (dalekohlad, montaz, kamera, PC, soft, databanka) 8)
Ano, to je ten soft k tej karte Matrox Meteor, o ktorom som pisal vyssie, len som si nevedel spomenut
::)
Myslim si ale, ze tu pletieme hrusky s jablkami. Vsetky tieto softy su na zachytavanie meteorov (maju v pamati napriklad 10 poslednych obrazkov a ked zaznamenaju zmenu, zacnu ukladat, pokial ta zmena nepominie), ktore sa pohybuju. Neviem, aka by bola ich senzitivita na zjasneny pixel, o ktory ide v tomto pripade. Asi by to chcelo preprogramovat algoritmus vyhodnocovania zaberu a tam by nastal aj problem so stanovenim urovne jasu, aky sa ma povazovat za zaznamenaniahodnu zmenu... Ale kazdopadne je to zaujimave pole posobnosti, ako stvorene pre amaterov a nevyzadujuce prekticky ziadnu obsluhu - len dve kompletne zostavy (dalekohlad, montaz, kamera, PC, soft, databanka) 8)
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Lunární meteory
UFOcapture detekuje aj zablesky a mozes nastavit uroven zmeny jasnosti aj pocet pixelov pri ktorych bude aktivovany.Bez problemov zaznamena aj castice kozmickeho ziarenia alebo sprite efekty pri burkach.
Palq
Lunární meteory
http://home.tiscali.de/astrohardy/doubl ... tation.htm
Tak toto je paradicka, nieco podobne som chcel uz pred dvoma tokmi skusat ja, lenze nebola technika ani vola, dufam ze tento rok sa nam to na niektorej z expediciek podari.. Co sa tyka meteorov na mesiaci, tak Pavol Rapavy z Rimavskej Soboty to ma v oblasti zaujmu a v niektorom Kozmose venoval tejto problematike dve stranky. Skusim pozriet na stranky SZAA..
Tak toto je paradicka, nieco podobne som chcel uz pred dvoma tokmi skusat ja, lenze nebola technika ani vola, dufam ze tento rok sa nam to na niektorej z expediciek podari.. Co sa tyka meteorov na mesiaci, tak Pavol Rapavy z Rimavskej Soboty to ma v oblasti zaujmu a v niektorom Kozmose venoval tejto problematike dve stranky. Skusim pozriet na stranky SZAA..
Slovak Organisation for Space Activities
Lunární meteory
Zapojil jsem se do projektu NASA a jedna z prvních zpráv od nich je,že mají před dokončením vyhodnocovací program LunarScan,který bude volně pro zájemce.Je to logické - vyhodnocování by mělo být jednotné pro detailní zpracování automaticky vybraných sekvencí v NASA.
Je to první krok pro systematické monitorování - zatím to byly jen náhodné impakty.
Takto bych si to představoval dále a toto jsem jim poslal:
Domnívám se,že by bylo možné využít možností internetu a zapojit do programu více amatérských astronomů.Vybavení amatérů je již na poměrně vysoké úrovni a hardwarové nároky na tento program ve značném množství splňují a zájem by také byl.
Rámcově si spolupráci představuje takto:
- Centrální server,na který se amatér může připojit.
- Server určí oblast,kterou má amatér monitorovat (je třeba vytvořit naváděcí software pro řízení dalekohledu,který zájemce dostane k dispozici)Je třeba zjistit jak detailní monitorování je možné provádět,aby s danou technikou bylo možné záblesk identifikovat.Vycházet také z toho,jak velké impakty je potřeba monitorovat.
- Amatér vyhodnotí snímanou sekvenci ( je třeba vytvořit jednodušší vyhodnocovací software,který dostane amatér k dispozici)
- Pokud software zjistí záblesk pošle sekvenci na centrální server k detailnímu zkoumání.
Systematické monitorování bude statisticky zajímavější. Navrhovaný software by také částečně sjednotil pozorovací podmínky pro vyhodnocení.
Pro zájemce připojuji odkazy http://www.lpl.arizona.edu/~rhill/alpo/ ... pacts.html
Je to první krok pro systematické monitorování - zatím to byly jen náhodné impakty.
Takto bych si to představoval dále a toto jsem jim poslal:
Domnívám se,že by bylo možné využít možností internetu a zapojit do programu více amatérských astronomů.Vybavení amatérů je již na poměrně vysoké úrovni a hardwarové nároky na tento program ve značném množství splňují a zájem by také byl.
Rámcově si spolupráci představuje takto:
- Centrální server,na který se amatér může připojit.
- Server určí oblast,kterou má amatér monitorovat (je třeba vytvořit naváděcí software pro řízení dalekohledu,který zájemce dostane k dispozici)Je třeba zjistit jak detailní monitorování je možné provádět,aby s danou technikou bylo možné záblesk identifikovat.Vycházet také z toho,jak velké impakty je potřeba monitorovat.
- Amatér vyhodnotí snímanou sekvenci ( je třeba vytvořit jednodušší vyhodnocovací software,který dostane amatér k dispozici)
- Pokud software zjistí záblesk pošle sekvenci na centrální server k detailnímu zkoumání.
Systematické monitorování bude statisticky zajímavější. Navrhovaný software by také částečně sjednotil pozorovací podmínky pro vyhodnocení.
Pro zájemce připojuji odkazy http://www.lpl.arizona.edu/~rhill/alpo/ ... pacts.html
Lunární meteory
Minuly tyden jsem natocil vzorek videa, kdyby si chtel nekdo zkusit to zpracovani, tak aby mel vzor. Jen nevim jestli to k necemu bude, protoze pro mne bylo technicky nejschudnejsi to natocit na obycejne VHS video. Kazetu jsem pak vzal ke kolegovi ze skoly, ten mi to navzorkoval a dokonce vyrobil jeden umely dopad meteoru Jenze rikal. ze pro dalsi zpracovani by to bylo lepsi nekomprimovat, takze vzorek ma 24MB a je to jen 6s. Stahnout si ho muzete zde:
http://home.zcu.cz/~smid/tmp/Mesic.avi
Necham ho zde cca mesic, pak ho smazu.
Na kazete toho mam samozrejme podstatne vice, takze kdyby byl zajem, tak to mohu zpracovat nejak jinak.
-----------------------------------------------
Dnes jsem tu videoukazku zmazal, kdyby jste o to mel jeste nekdo zajem, tak napiste.
http://home.zcu.cz/~smid/tmp/Mesic.avi
Necham ho zde cca mesic, pak ho smazu.
Na kazete toho mam samozrejme podstatne vice, takze kdyby byl zajem, tak to mohu zpracovat nejak jinak.
-----------------------------------------------
Dnes jsem tu videoukazku zmazal, kdyby jste o to mel jeste nekdo zajem, tak napiste.
Lunární meteory
Chci znovu otevřít diskusi o lunárních meteoritech.
Myslím,že je okolo tohoto fenoménu mnoho nevyjasněných otázek.Pojďme se společně nad nimi zamyslet.
Především by bylo dobré alespoň přibližně určit jak slabý záblesk jsme schopni zaregistrovat s daným zařízením.(řekněme to co používá NASA 254/1200 Newton a kamera StellaCam nebo podobná 0,005 lux) a vycházejme z rychlosti m. až 70 km/s.
Z toho pak odvodit jak velkou oblast optimálně monitorovat (s jakým zvětšením).
Otázkou je zda při větším zvětšení jsme schopni zaregistrovat slabší záblesky?
Jak výslednou energii ovlivní úhel dopadu?
Matematici by se mohli pokusit něco spočítat.
Další zajímavá otázka je tvar m. My známe meteority „spečené“, ztavené průletem atmosférou (chondrity,kamenné a železné).Viděl někdo tvar meteoroidů před? Od tvaru se bude odvíjet „průraznost“, ale to už je starost NASA při stavbě základny.
Otázka sekundárních impaktů také spadá do této oblasti.
Určitě Vás napadne spousta dalších otázek.
Myslím,že je okolo tohoto fenoménu mnoho nevyjasněných otázek.Pojďme se společně nad nimi zamyslet.
Především by bylo dobré alespoň přibližně určit jak slabý záblesk jsme schopni zaregistrovat s daným zařízením.(řekněme to co používá NASA 254/1200 Newton a kamera StellaCam nebo podobná 0,005 lux) a vycházejme z rychlosti m. až 70 km/s.
Z toho pak odvodit jak velkou oblast optimálně monitorovat (s jakým zvětšením).
Otázkou je zda při větším zvětšení jsme schopni zaregistrovat slabší záblesky?
Jak výslednou energii ovlivní úhel dopadu?
Matematici by se mohli pokusit něco spočítat.
Další zajímavá otázka je tvar m. My známe meteority „spečené“, ztavené průletem atmosférou (chondrity,kamenné a železné).Viděl někdo tvar meteoroidů před? Od tvaru se bude odvíjet „průraznost“, ale to už je starost NASA při stavbě základny.
Otázka sekundárních impaktů také spadá do této oblasti.
Určitě Vás napadne spousta dalších otázek.
Lunární meteory
Slibovaný program z NASA pro prohlížení videozáznamů LunarScan je zde http://www.gvarros.com/lunarscan.zip Prosím zkušené o otestování.Já se dostanu na svůj PC nejdříve za týden.
Lunární meteory
Mohu poskytnout překlad návodu na ovládání SW Lunarscan.Zájemci kontaktujte na můj e-mail rte@volny.cz
Lunární meteory
Pomalu se prokousávám softem Lunarscan a zkouším snímat.Nějaké záblesky jsem již zaregistroval a poslal na vyhodnocení do NASA.Odpověděli,že záblesky nemohou pozitivně potvrdit,že je třeba druhý srovnávací dalekohled.
Apeluji tedy na další zájemce o snímání lunárních meteoritů s přístroji N 8" až 12" a podobnými, aby bylo více dat pro srovnání. Předpokládám,že i výměna zkušeností by byla velmi přínosná(případným zájemcům mohu poskytnout mé dosud nevelké zkušenosti).Na odkaze
http://www.angelfire.com/space2/roberts ... pacts.html
je ukázka nasnímaného dopadu.
Apeluji tedy na další zájemce o snímání lunárních meteoritů s přístroji N 8" až 12" a podobnými, aby bylo více dat pro srovnání. Předpokládám,že i výměna zkušeností by byla velmi přínosná(případným zájemcům mohu poskytnout mé dosud nevelké zkušenosti).Na odkaze
http://www.angelfire.com/space2/roberts ... pacts.html
je ukázka nasnímaného dopadu.
Lunární meteory
Ahoj, zajímalo by mě, kam ses prokousal¨?
Zhruba od počátku měsíce dubna bude k dispozici pro tento účel astrograf N310/1250mm, bohužel prozatím v testovací formě. Ale rád bych znal možnosti toho softu ke zpracování.
Rovněž, a to jsem poptal i v sekci "Astrofotografická technika" ideální kameru k těmto účelům.
Duk
Zhruba od počátku měsíce dubna bude k dispozici pro tento účel astrograf N310/1250mm, bohužel prozatím v testovací formě. Ale rád bych znal možnosti toho softu ke zpracování.
Rovněž, a to jsem poptal i v sekci "Astrofotografická technika" ideální kameru k těmto účelům.
Duk
Lunární meteory
Od příštího novoluní bych mohl rozjet monitoring Lunárních impaktů.
Najde se tu někdo, kdo bude schopen sledovat obdobné pozice?
Pro případnou další komunikaci preferuji mail (v profilu), abychom tady zbytečně nezatěžovali vlákno debatou, pro někoho nicneříkající.
Děkuji!
Duk
Najde se tu někdo, kdo bude schopen sledovat obdobné pozice?
Pro případnou další komunikaci preferuji mail (v profilu), abychom tady zbytečně nezatěžovali vlákno debatou, pro někoho nicneříkající.
Děkuji!
Duk
Lunární meteory
Libor, Robert, Duk ;0) Mozete sem zhrnut, ako ste daleko, nakolko sa vam dari zaznamenavat tmavu stranu Mesiaca, aky HW pouzivate, ake mate problemy, co sa vam podarilo atd? Vsetky zaujimavosti su vitane. Velmi ma to zela problematika zaujima. Myslim ze by bolo skvele, ak by sa v CR podarilo rozbehnut dvojstanicne pozorovania mesacneho povrchu (aby sa vylucilo, ze dany zablesk bol napr. meteor, druzica atd).
Moja parketa je skor teoria ako prax -- v pripade potreby som schopny pohladat vam nejake clanky (ale drviva vacsina bude v anglictine) o vysledkoch. Nejake veci vysli vo WGN, nejaky clanok bol publikovany na stretnuti Lunar astronomical Society v USA asi pred desiatimi rokmi, ak sa dobre pamatam. Na Slovensku na to pracoval Peto Zimnikoval, ale aj Dano Ocenas a Jaro Gerbos by urcite nieco o tom vedeli povedat.
Moja parketa je skor teoria ako prax -- v pripade potreby som schopny pohladat vam nejake clanky (ale drviva vacsina bude v anglictine) o vysledkoch. Nejake veci vysli vo WGN, nejaky clanok bol publikovany na stretnuti Lunar astronomical Society v USA asi pred desiatimi rokmi, ak sa dobre pamatam. Na Slovensku na to pracoval Peto Zimnikoval, ale aj Dano Ocenas a Jaro Gerbos by urcite nieco o tom vedeli povedat.
Lunární meteory
Ahoj,
no měl jsem před časem takový, možná snad přínosný záměr. Trochu mi to zkomplikovali dvě věci, prvou z nich byla neodkladná zahraniční stáž a tou druhou nezájem tamních kolegů....
Jednalo se o toto?
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1215464001
Bohužel se mi ozval pouze jeden zájemce.
No pokud by jsi měl nějaký zajímavý plán, návrh, da čo iné, dej mi vědět do SZ nebo ještě lepe na mail.
Duk
no měl jsem před časem takový, možná snad přínosný záměr. Trochu mi to zkomplikovali dvě věci, prvou z nich byla neodkladná zahraniční stáž a tou druhou nezájem tamních kolegů....
Jednalo se o toto?
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1215464001
Bohužel se mi ozval pouze jeden zájemce.
No pokud by jsi měl nějaký zajímavý plán, návrh, da čo iné, dej mi vědět do SZ nebo ještě lepe na mail.
Duk
Lunární meteory
Pani, neviem ako ste pokrocili, ale blizi sa cas jesennych rojov - prve maximum Orionid je uz v nedelu, druhe v utorok, potom Leonidy (dve maxima 17. a 19. 11.) a nakoniec Geminidy (13.12.). Zla sprava pre vizualnych pozorovatelov je, ze rusi Mesiac. Uvedomil som si ale, ze vsetko zle je na nieco dobre - ak je v maxime cinnosti vidno na oblohe Mesiac, mozno s nenulovou pravdepodobnostou kladneho vysledku skusat tie lunarne impaktory... 8)
Takze, ako ste daleko a aku mate techniku? Mozno by sa dali skoordinovat pozorovania... Co vy na to?
Takze, ako ste daleko a aku mate techniku? Mozno by sa dali skoordinovat pozorovania... Co vy na to?
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk