Mapka kalibračních hvězd pro GO-TO

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Zdravím vyjímečně spíše méně zdatné astronadšence.
Takové jako já, kterým když se montáž zeptá na kalibrační hvězdu jinou než těch pár notorických Denebů, Veg a Aldebaranů, začínají listovat v atlasech, neboť jim Sadr, Melkalinan,... nic neříká.

Docela by se mi zamlouvala klasická otáčivá mapka pro 50 rovnoběžku, s vyznačením základních souhvězdí a hlavně s označením všech kalibračních hvězd mé montáže (Celestron CG-5 Adv GT).

Abych se nepokoušel znovuvynalézt kolo, nevyřešil někdo tento problém přede mnou? Ať již mapkou koupenou nebo podomácku přivyrobenou?

Díky za každý dobrý tip...
Pavel Vabrousek
voko

Příspěvek od voko »

Nevím, jak funguje kalibrace u Celestron CG-5 Adv GT, ale já, pokud mám dobře montáž ustavenou na Polárku, tak to neřeším, protože sice také neznám všechna exotická jména hvězd, ale dalekohled vždy míří do blízkosti nejjasnější hvězdy v dané oblasti a to je vždy ta hvězda, na kterou mám kalibrovat.
Přiznám se, že v jednom případě vždy zaváhám: doteď mi stále dělá problém zapamatovat si, který je Castor a který Pollux. ;D
e-mail: vokope(at)cmail.cz
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Ok, tomu rozumim, ale několikrát se mi stalo, že nabídnutá hvězda byla třeba za stromem, nebo by vyžadovala přetočení montáže >:(
Prostě bych měl rád kalibrační proces malinko více pod kontrolou a vybral si kalibrační hvězdu podle místních podmínek...
Pavel Vabrousek
voko

Příspěvek od voko »

Aha, takže CG-5 Adv GT dává vždy možnost si kalibrační hvězdu vybrat? To má Autostar jen při zaměření na dvě hvězdy. U ostatních možností (jednoduché, 1, 3 hvězdy) si ji vybere sám. A až když se mi nehodí (po tom, co se její jméno objeví na ručce), mám možnost zvolit jinou hvězdu, ale zase ji vybere sám. Navíc má možnost nastavit minimální výšku (ale ne azimut), pod kterou nepůjde (právě při příležitosti, že je tam např. střecha budovy a pod.), ale to jsem ani ještě nikdy nepoužil.
Vabra

Příspěvek od Vabra »

voko napsal: Aha, takže CG-5 Adv GT dává vždy možnost si kalibrační hvězdu vybrat? To má Autostar jen při zaměření na dvě hvězdy.
To je podobne, taky vzdy neco nabidne sama, ale nezridka je to hvezda nad zapadnim obzorem, ktery mam na svem stanovisti hoodne vysoko a proto ji nevidim. Jako alternativu mi pak da vybrat ze cca 50 hvězd, mezi kterymi na muj vkus docela casto chybi tech par notoricky znamych, ktere dokazu bez mapky najit sam...
Pavel Vabrousek
voko

Příspěvek od voko »

Rozumím, taky jsem to zpočátku (teoreticky) řešil; pro ten účel jsem si zhotovil tabulku všech kalibračních hvězd, které Autostar nabízí, ale popravdě lenost zvítězila a než ji vždy vytahovat a potmě (nebo při červeném světle, což je pro mě skoro totéž) luštit, tak je vždy pro mě rychlejší nechat Autostaru vybrat novou hvězdu a max. napotřetí vybere téměř vždy tu, která je viditelná. Pokud bys měl zájem mohu Ti tu excelovskou tabulku (seřadil jsem hvězdy podle Rektascenze) poslat, ale nevím, jestli tam budou tytéž hvězdy, co v CG-5 Adv GT.
daliborktk

Příspěvek od daliborktk »

voko napsal: Aha, takže CG-5 Adv GT dává vždy možnost si kalibrační hvězdu vybrat? To má Autostar jen při zaměření na dvě hvězdy. U ostatních možností (jednoduché, 1, 3 hvězdy) si ji vybere sám. .
Zdravím,
Právě ta možnost vlastního výběru hvězd mi u Autostaru moc chybí. A ty říkáš že u dvou hvězd to funguje? To by bylo skvělé! Je to popsáno někde v návodu (na internetu) nebo jsi na to přišel náhodou? Využíváš tuto možnost? Díky za info!
voko

Příspěvek od voko »

Stačí si přečíst manuál k dalekohledu, tam je to popsáno. Co se mě týká, tak já zaměřuji vždy na tři hvězdy.
daliborktk

Příspěvek od daliborktk »

voko napsal: Stačí si přečíst manuál k dalekohledu, tam je to popsáno. Co se mě týká, tak já zaměřuji vždy na tři hvězdy.
Máš pravdu. Musel jsem to přehlédnout. Jediné co bych doplnil je že:

"Autostar provides a library of bright stars and one (two) star from this library is chosen by the observer for alignment. Polaris is chosen by Autostar"

Neboli možnost vybrat si hvězdu má být i u zaměření na jednu hvězdu. Co nejdřív to vyzkouším!
Vabra

Příspěvek od Vabra »

voko napsal: Rozumím, taky jsem to zpočátku (teoreticky) řešil; pro ten účel jsem si zhotovil tabulku všech kalibračních hvězd, které Autostar nabízí...Pokud bys měl zájem mohu Ti tu excelovskou tabulku (seřadil jsem hvězdy podle Rektascenze) poslat, ale nevím, jestli tam budou tytéž hvězdy, co v CG-5 Adv GT. Zajem bych mel a mozna ne sam, takze pokud ji mas kam dat na web tak, sem prosim dej odkaz. Pokud ne tak mam v profilu platny mail. Diky.

Ale zpatky k me puvodni myslence, nezna nekdo SW, ktery by umel vygenerovat tiskove podklady pro otacivou mapku oblohy? Nejlepe takovou kde by bylo mozno uzivatelsky si volit jeji obsah (pripadne jej rucne editovat pred finalnim ulozenim?
Pavel Vabrousek
voko

Příspěvek od voko »

Vabra napsal:
Zajem bych mel a mozna ne sam, takze pokud ji mas kam dat na web tak, sem prosim dej odkaz. Pokud ne tak mam v profilu platny mail. Diky.
Své stránky nemám, večer ti ji pošlu (mám ji v počítači doma) a pokud to někam umístníš, bude dobře
3J

Příspěvek od 3J »

Vabra napsal:
Zajem bych mel a mozna ne sam, takze pokud ji mas kam dat na web tak, sem prosim dej odkaz. Pokud ne tak mam v profilu platny mail. Diky.

Ale zpatky k me puvodni myslence, nezna nekdo SW, ktery by umel vygenerovat tiskove podklady pro otacivou mapku oblohy? Nejlepe takovou kde by bylo mozno uzivatelsky si volit jeji obsah (pripadne jej rucne editovat pred finalnim ulozenim?
Máš Corel Draw ?
Mapku mám nakreslenou, hvězdy si můžeš zvýraznit sám dle vkusu.
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Máš Corel Draw ?
Mapku mám nakreslenou, hvězdy si můžeš zvýraznit sám dle vkusu.Corel sice nemam, ale urcite najdu zpusob jak to "oeditovat" i jinym nastrojem, prosim posli to take na mail. Diky.
Pokud z toho neco pouzitelneho vzejde dam sem na vysledne "dilo" link... ;)
Pavel Vabrousek
Vabra

Příspěvek od Vabra »

TABULKA KALIBRACNICH HVEZD pro Autostar v excelu

voko napsal:

Své stránky nemám, večer ti ji pošlu (mám ji v počítači doma) a pokud to někam umístníš, bude dobře
Vypada to pouzitelne, tak to davam k sobe na web ke vseobecnemu pouziti:
http://www.vabrousek.cz/astroforum/Hvez ... ostaru.xls

Budou-li i mapky skonci take tady...
Pavel Vabrousek
3J

Příspěvek od 3J »

Mapku jsem poslal emailem
původně byla dělaná tady k tomuto atlasu :
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 3;start=34
tak snad půjde načíst a upravit
Odpovědět