Vzájemná poloha osy trajektorie a osy otáčení.
Zdravím, kolega na mě přišel se záludnou otázkou.
"Jáká je vzájemná pozice osy otáčení a osy trajektorie(delší osa elipsi) Země?"
Jestli jsou rovnoběžné v rovině elipsi..
Stejně tak i ostatních planet.
Nasměrujte mne prosím na nějaký zdroj infa
Díky
"Jáká je vzájemná pozice osy otáčení a osy trajektorie(delší osa elipsi) Země?"
Jestli jsou rovnoběžné v rovině elipsi..
Stejně tak i ostatních planet.
Nasměrujte mne prosím na nějaký zdroj infa
Díky
TSC/GSO-200C DOBSON 8” 200/1200mm f/6 CRAYFORD
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
Nějak nechápu otázku. Co je osa otáčení je jasné. Ale co je osa trajektorie Země ? Delší osa elipsy to určitě není. Ta kratší osa také ne. Osa dráhy Země je tak maximálně osa procházejíc středem elipsy, kolmá k rovině této elipsy - tedy k rovině oběžné dráhy země. Pokud jsi myslel toto.
Jen nechápu výraz "Jestli jsou rovnoběžné v rovině elipsi.. "
Rovnoběžný v nějaké rovině může být pouze průmět přímek do této roviny, tedy pokud ty přímky v té rovině neleží (což zde jistě neleží).
(mimochodem, elipsa má vzor "žena", takže elipsy)
Zemská osa má k rovině oběžné dráhy sklon, způsobující střídání ročních dob. Sklon mají i osy ostatních planet, mnohdy velmi značný. To najdeš v každém atlase nebo i v učebici pro základní školy, pokud se dobře pamatuji.
Jen nechápu výraz "Jestli jsou rovnoběžné v rovině elipsi.. "
Rovnoběžný v nějaké rovině může být pouze průmět přímek do této roviny, tedy pokud ty přímky v té rovině neleží (což zde jistě neleží).
(mimochodem, elipsa má vzor "žena", takže elipsy)
Zemská osa má k rovině oběžné dráhy sklon, způsobující střídání ročních dob. Sklon mají i osy ostatních planet, mnohdy velmi značný. To najdeš v každém atlase nebo i v učebici pro základní školy, pokud se dobře pamatuji.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Osou trajektorie Země jsem myslel delší osu elipsy :/ SRY
Jestli jsou rovnoběžné v rovině elipsy? - když si promítnu osu rotace do roviny v níž leží elipsa jestli budou rovnoběžné?
O sklonu vím ten dokážu nalézt - kdyby nebyl sklon promítl by se mi bod..
S tou češtinou toho asi moc neudělám pardon všem.
Viz nákres
Jestli jsou rovnoběžné v rovině elipsy? - když si promítnu osu rotace do roviny v níž leží elipsa jestli budou rovnoběžné?
O sklonu vím ten dokážu nalézt - kdyby nebyl sklon promítl by se mi bod..
S tou češtinou toho asi moc neudělám pardon všem.
Viz nákres
Ani po nakresu si nejsem jist o co presne ti jde. Ale zkusil bych ti nabidnout jinou uvahu. Osa Zemske rotace je v podstate (v rozumne dlouhem obdobi) stala vuci hvezdnemu pozadi (precesi a nutaci zanedbavaje).
Tudiz uhel jejiho prumetu v libovolne rovine k primce v dane rovine bude take stejny, pokud je tato primka a rovina po dane obdobi umistena stejne k hveznemu pozadi. Coz plati pro rovinu ekliptiky a zrejme i pro definovany smer v elipse drahy Zeme...
Tudiz uhel jejiho prumetu v libovolne rovine k primce v dane rovine bude take stejny, pokud je tato primka a rovina po dane obdobi umistena stejne k hveznemu pozadi. Coz plati pro rovinu ekliptiky a zrejme i pro definovany smer v elipse drahy Zeme...
Pavel Vabrousek
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
Tak už chápu
Ale tím obrázkem sis už prakticky odpověděl sám. Namaluj si Zemi ještě do jiného místa její trajektorie. Návodem k úvaze ti budiž to, že zemská (a nejenom) osa si zachovává svoji orientaci v prostoru Na tomto principu fungují všechny gyroskopy.
Ale tím obrázkem sis už prakticky odpověděl sám. Namaluj si Zemi ještě do jiného místa její trajektorie. Návodem k úvaze ti budiž to, že zemská (a nejenom) osa si zachovává svoji orientaci v prostoru Na tomto principu fungují všechny gyroskopy.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Jj úhel je stejný..
Ale jaký je?třeba u Země?
Ale jaký je?třeba u Země?
-
3J
je to 90° - úhel, který svírá mezi sebou ekliptika ( Rovina ve které obíhá země kolem slunce) a nebeský rovník ( rovina ve které se země otáčí a leží na ní zemský rovník).
Jestli se nemýlím, tak to je přibližně 90°- 23,26°
Jestli se nemýlím, tak to je přibližně 90°- 23,26°
- KpS
- Věk: 80
- Kontaktovat uživatele:
KEnik napsal: Jj úhel je stejný..
Ale jaký je?třeba u Země?Pokud jsem dobře porozuměl, má jít o úhel mezi projekcí osy zemské rotace do roviny ekliptiky a směrem velké osy zemské dráhy.
Projekce severního pólu do roviny ekliptiky leží na ekliptice a má ekliptikální délku 90° přesně. Směr, ve kterém do prostoru míří velká osa dráhy Země vidíme během roku dvakrát, je to směr na Slunce když jsme v periheliu, resp. v afeliu. Jde tedy o směr k bodu, který leží na ekliptice a který má ekliptikální délku rovnou délce perihelu zemské dráhy (nyní 103° 4'). Hledaný úhel je tedy 13° 4' a ročně se zvětšuje o 62" díky precesi a změnám dráhy Země.
Ale jaký je?třeba u Země?Pokud jsem dobře porozuměl, má jít o úhel mezi projekcí osy zemské rotace do roviny ekliptiky a směrem velké osy zemské dráhy.
Projekce severního pólu do roviny ekliptiky leží na ekliptice a má ekliptikální délku 90° přesně. Směr, ve kterém do prostoru míří velká osa dráhy Země vidíme během roku dvakrát, je to směr na Slunce když jsme v periheliu, resp. v afeliu. Jde tedy o směr k bodu, který leží na ekliptice a který má ekliptikální délku rovnou délce perihelu zemské dráhy (nyní 103° 4'). Hledaný úhel je tedy 13° 4' a ročně se zvětšuje o 62" díky precesi a změnám dráhy Země.
Karel
Pochopil jsem KEnikovu otázku stejně jako KpS, akorát jsem ji nepočítal numericky. Ale asi by to neměl být problém spočítat, když uvažuji: počítám úhel, který opíše průvodič planety Země ma nasvé eliptické dráze mezi datumem 22.12 (zimní slunovrat) a 3.1. (perihelium).
triedr 10x50, SW N150/1200
KpS napsal:
Pokud jsem dobře porozuměl, má jít o úhel mezi projekcí osy zemské rotace do roviny ekliptiky a směrem velké osy zemské dráhy.
Projekce severního pólu do roviny ekliptiky leží na ekliptice a má ekliptikální délku 90° přesně. Směr, ve kterém do prostoru míří velká osa dráhy Země vidíme během roku dvakrát, je to směr na Slunce když jsme v periheliu, resp. v afeliu. Jde tedy o směr k bodu, který leží na ekliptice a který má ekliptikální délku rovnou délce perihelu zemské dráhy (nyní 103° 4'). Hledaný úhel je tedy 13° 4' a ročně se zvětšuje o 62" díky precesi a změnám dráhy Země. Přesně to jsem myslel.
díky všem.
Pokud jsem dobře porozuměl, má jít o úhel mezi projekcí osy zemské rotace do roviny ekliptiky a směrem velké osy zemské dráhy.
Projekce severního pólu do roviny ekliptiky leží na ekliptice a má ekliptikální délku 90° přesně. Směr, ve kterém do prostoru míří velká osa dráhy Země vidíme během roku dvakrát, je to směr na Slunce když jsme v periheliu, resp. v afeliu. Jde tedy o směr k bodu, který leží na ekliptice a který má ekliptikální délku rovnou délce perihelu zemské dráhy (nyní 103° 4'). Hledaný úhel je tedy 13° 4' a ročně se zvětšuje o 62" díky precesi a změnám dráhy Země. Přesně to jsem myslel.
díky všem.