Tomek již není mezi námi.
Student Podještědského gymnázia v Liberci, kamarád a zanícený mladý amatérský astronom nás nečekaně opustil.
http://www.astrodenik.wz.cz/omne.htm
Velmi rád pozoroval a kreslil planety a další objekty, zúčastnil se několika pozorovacích akcí.
Kteří jste Tomáše Havlíka znali věnujte mu tichou vzpomínku.
Habl
Velmi rád pozoroval a kreslil planety a další objekty, zúčastnil se několika pozorovacích akcí.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
To snad Ne! ???
Ještě před pár dny tu vesele diskutoval ...
Upřímnou soustrast pozůstalým.
Ještě před pár dny tu vesele diskutoval ...
Upřímnou soustrast pozůstalým.
e-mail: vokope(at)cmail.cz
-
PetrKubala
Habl napsal: Student Podještědského gymnázia v Liberci, kamarád a zanícený mladý amatérský astronom nás nečekaně opustil.
Habl
To je fakt hrozné v tolika letech. Upřímnou soustrast příbuzným, bohužel jsem neměl příležitost ho poznat.
Habl
To je fakt hrozné v tolika letech. Upřímnou soustrast příbuzným, bohužel jsem neměl příležitost ho poznat.
Tesil jsem se na setkani s nim pri pozorovani zatmeni Mesice. Uz se tedy osobne nepozname. :'(
At ma tam nahore v te velke hvezdarne stale jasnou oblohu...
Uprimnou soustrast pozustalym.
At ma tam nahore v te velke hvezdarne stale jasnou oblohu...
Uprimnou soustrast pozustalym.
“Jakákoliv dostatečně pokročilá technika je k nerozeznání od magie.” A.C.Clarke
Ani se mi tomu nechce věřit :'(
Upřímnou soustrast rodině a pozůstalým.
Upřímnou soustrast rodině a pozůstalým.
Martin, eastman(at)centrum.cz, tel.:608515309
Proboha vždyť to byl mladý kluk starý jak já...Co se stalo?Sám sem ho také osobně neznal leč říkal sem si že to je jen dočasná záležitost,pozdě :'(.Také nemohu než pořát upřímnou soustrast pozůstalým příbuzným a přátelům
Jakub Kristek

Připojuji upřímou soustrast rodině i pozůstalým.
Osobně jsme se měli poznat při březnovém zatmění, leč už se tak nestane....
Osobně jsme se měli poznat při březnovém zatmění, leč už se tak nestane....
triedr 10x50, SW N150/1200
-
3J
Život je plný překvapení, těch příjemných, ale bohužel i takto nepříjemných.Sice jsme se spolu viděli jen jednou, ale znám Tomka z vyprávění Cassiho a nezbývá nic jiného než vyjádřit upřímnou soustrast rodině a pozůstalým.
Bude nám chybět.
:'(
Bude nám chybět.
:'(
Poznal jsem ho na akci Jizerky 2006.
Je tomu těžké uvěřit co se stalo ..... :'(
Upřímnou soustrast.
Petr.
Je tomu těžké uvěřit co se stalo ..... :'(
Upřímnou soustrast.
Petr.
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
Též se připojuji. Taková zpráva otřese každého hvězdáře,zvláště když toho dotyčného znáte. Na Jizerkách 2006 jsem měl tu čest se sním setkat a podebatovat o Astronomii.
Škoda každého,ztraceného hvězdáře.
:'( :'( :'( :'( :'(
Škoda každého,ztraceného hvězdáře.
:'( :'( :'( :'( :'(
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Tomek je už druhý člověk během dvou let, kterého Astronomický klub Pardubice ztratil. V polovině roku 2006 zahynul při dopravní nehodě Miroslav Řepka (zde na fóru Bushnel).
Do Tomka jsem vkládal velké naděje. Měl převzít správu sekcí Mars a Jupiter stránek AKP a podílet se na vzniku pracovní skupiny pozorovatelů planet v rámci ČAS.
Největší moje památka na něj bude jeho ročníková práce věnovaná fyzice Slunce, kterou mi minulý rok poslal. Byl to skutečně chytrý člověk, který viděl dál, než jen na fenomenologii. Mohl se stát profesionálním astronomem. Pro takové lidi, jako byl on, jsou v moderní astronomii příležitosti, zejména v rychle se rozvíjejících oborech založených na mezinárodní spolupráci.
Jedním z takových oborů je astrofyzika vysokých energií. Pracovní skupina AVE v AsÚ AV ČR má nejnižší průměrný věk, ze všech pracovních skupin a je spolupráci velmi otevřená. Pochopitelně cestu do ní si najde jen ten, koho astronomie skutečně zajímá. Takových lidí není mnoho.
Další velmi zajímavou oblastí je výzkum exoplanet. Také planety, ale obíhajícíc kolem jiných hvězd.
Věřím, že Tomek by si byl býval časem našel cestu k některému z moderních odvětví.
V. K.
Do Tomka jsem vkládal velké naděje. Měl převzít správu sekcí Mars a Jupiter stránek AKP a podílet se na vzniku pracovní skupiny pozorovatelů planet v rámci ČAS.
Největší moje památka na něj bude jeho ročníková práce věnovaná fyzice Slunce, kterou mi minulý rok poslal. Byl to skutečně chytrý člověk, který viděl dál, než jen na fenomenologii. Mohl se stát profesionálním astronomem. Pro takové lidi, jako byl on, jsou v moderní astronomii příležitosti, zejména v rychle se rozvíjejících oborech založených na mezinárodní spolupráci.
Jedním z takových oborů je astrofyzika vysokých energií. Pracovní skupina AVE v AsÚ AV ČR má nejnižší průměrný věk, ze všech pracovních skupin a je spolupráci velmi otevřená. Pochopitelně cestu do ní si najde jen ten, koho astronomie skutečně zajímá. Takových lidí není mnoho.
Další velmi zajímavou oblastí je výzkum exoplanet. Také planety, ale obíhajícíc kolem jiných hvězd.
Věřím, že Tomek by si byl býval časem našel cestu k některému z moderních odvětví.
V. K.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Jsme tak strašně zranitelní..
Nevím ani, jak na to reagovat, dost se mě to dotýká a štve mně, jak je to krutý.....
Nevím ani, jak na to reagovat, dost se mě to dotýká a štve mně, jak je to krutý.....
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Byl to pro mě velký šok, když jsem se to dozvěděl. Byl to můj nejlepší kamarád, co se astronomie týká. Tolik nocí, co jsme spolu napozorovali.
Nebýt jeho, hodně věcí bych třeba ani neviděl, naposledy leonidy 2006. Nebýt jeho, asi bych zůstal doma v Liberci, kam přišla deka a takových pozorování bylo více.
Bude mi moc chybět :-[ :'(
Cassi
Nebýt jeho, hodně věcí bych třeba ani neviděl, naposledy leonidy 2006. Nebýt jeho, asi bych zůstal doma v Liberci, kam přišla deka a takových pozorování bylo více.
Bude mi moc chybět :-[ :'(
Cassi
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Je to velmi smutné. V tomhle věku by lidé neměli odcházet. Homer