Fotometrický filter B z VOD Turnov.

Pozorovací kampaně, návody, výsledky, zajímavosti,...
Odpovědět
symbio

Příspěvek od symbio »

Podľa údajov fy. VOD Turnov by mal mať (či v minulasti mal?) ich fotometricky filter B priesak v červenej až blízkej infračervenej oblasti.
Problematika priesaku sa "objavila", či presnejšie riešila okolo r.2001 (aj na internete).

Ja som si ich BVRI filtre zakúpil v r. 1994. Pracovníci VOD mi však nevedeli povedať pre aké časové obdobie sú ich údaje o spektrálnej charakteristike filtra B platné, keďže si nevedú záznamy z akých skiel v minulosti filter B vyrábali.

Z VOD mi navrhli, aby som im filter poslal na premeranie. To sa mi príliš nezahováralo, pretože mám filter v karuseli zalepený a bez karuselu by som zase nemohol pozorovať a narušil by som si pozorovacie rady.

Pre účely určenia prevodných rovníc na štandardné magnitúdy(presnejšie koeficientov farebných indexov) pozorujem M67, ktorá má veľa štandardných hviezd s veľkým intervalom farebných indexov. Napadlo ma, využiť to na určenie vlyvu priesaku na jasnosti hviezd vo filtri B.

Spektrálna charakteristika filtra B (podľa údajov VOD) v spojení s CCD čipom Texas Instruments TC-237B je na obr:

Pomer priepustnosti hlavnej oblasti a priesaku je 1:0,025. Pri rozsahu B-V indexov meraných hviezd v rozsahu od -0,2 po 1,4 by sa mal podľa mojich výpočtov prejaviť trend v odchylkách jasnosti štandardných hviezd od katalógových hodnôt až v rozsahu 0,3 mag.
Takýto tredn sa na mojich meraniach neprejavil - viď grafy:

Z toho mi vychádzajú dve možnosti:
1, môj filter priesak nemá
2, niekde v mojich úvahách alebo metodike spracovania údajov je chyba

Má niekto skúsenosti s týmto problémom a vedel by sa k nemu vyjadriť?
opejcha

Příspěvek od opejcha »

Hvězdné velikosti vynášené na obrázcích jsou, předpokládám, ve filtru B? Nezdá se, že by tam nějaký průsak v červené oblasti byl.

U B filtru na brněnské čtyřicítce red leak byl. Sice si nepamatuju, že by ho někdo systematicky zkoumal, ale když u miridy AY Dra (skutečné B-V ~ 1.5 až 2.0 mag) vyšlo z měření B-V = -1.0 mag, tak už vlastně žádné další zkoumání nebylo zapotřebí ;)

Jestli je to možné, můžete sem, prosím, napsat použité transformační rovnice a nějaké typické hodnoty koeficientů?
symbio

Příspěvek od symbio »

Uvedené magnitúdy sú samozrejme v B.

Príklad prevodných rovníc:

b = B + 20,108 + 0,024 . ( B - V ) - 0,403 . X
v = V + 20,078 - 0,008 . ( B - V ) - 0,175 . X
r = R + 20,770 + 0,045 . ( V - R ) - 0,175 . X
i = I + 20,214 - 0,034 . ( R - I ) - 0,147 . X

B,V,R,I - katalógové hodnoty
b,v,r,i - namerané hodnoty prevedené do medzinárodného systému
X - vzdušná hmota má vplyv len pri absolútnej celooblohovej fotometrii
pesvo
Věk: 59

Příspěvek od pesvo »

Bohužel tak daleko jsem se ve std. fotometrii (resp. redukci instr. fotometrie na std.) nedostal, ale o tom prusaku jsem take cetl zde:

http://www.asu.cas.cz/~lenka/prednasky/318ext.htm

Velmi pravdepodobne je to ten problém, o kterém se zmiňujete ve Vašem prvním příspěvku.

Z konzultací s prof. Harmancem jsem zjistil, že daný průsak (příp. jiná nekorektnost v propustnosti fotometrickeho filtru nebo citlivosti detektoru) hraje důležitou roli v případě, že se používají srovnavací hvězdy jiných spektrálních tříd (nebo-li jiných barev) než je proměnná. Pokud je možnost výběru hvězd stejného spektrálního typu, pak efektivní průběh citlivosti celé měřící aparatury (tedy propustnost optiky dalekohledu, propustnost filtru a citlivost detektoru) hraje neporovnatelně menší roli než při užití výrazně rozdílných spektrálních typů (a to ani nemluvím o diferenciální barevné extinkci). Ale tohle všechno pravděpodobně dobře víte sám.

Napadají mě jedině dvě cesty - buď porovnat transformační koeficienty s jinými pracovišti (těch ale nebude mnoho - viz. soukromý mail) nebo nechat filtry proměřit. Vzhledem k tomu, že mám sadu fotometrických filtrů UBVRI přímo od SBIGu, také mě by to velice zajímalo, jaký mají průběh propustnosti.
Petr Svoboda (tribase.net@volny.cz)
Odpovědět