Projekt Pod společnou oblohou

Pozorovací kampaně, návody, výsledky, zajímavosti,...
Odpovědět
Lada_z_Valmezu

Příspěvek od Lada_z_Valmezu »

Koordinační setkání pracovníků projektu „Pod společnou oblohou“ v Hlohovci (SR) 3. února 2007.

Setkání se uskutečnilo v rámci semináře „Czereho dni“, který probíhal na hvězdárně a planetáriu v Hlohovci. Naše skupina pracující na projektu se sešla k projednání a domluvení následujících akcí. Dva připravované workshopy na Slovensku proběhnou v březnu a dubnu v Partizánském a Sobotišti. Hlavní seminář o proměnných hvězdách, kterého se zúčastní i čeští zájemci o astronomii, se uskuteční na Bezovci v blízkosti Piešťan 1.-.3. 6. 2007. Slovenským kolegům jsem přednesl návrh, že český workshop by se mohl uskutečnit ve Valašském Meziříčí s tematickým zaměřením na spektroskopii. Termín je už dohodnutý na 5.-6. května. Obě strany se shodly, že takové téma je zajímavé a potřebné pro další posun ve výzkumu proměnných hvězd. Oslovil jsem další zainteresované osoby a zajištění takové akce je reálné.
V další části našeho setkání jsem přednesl svoji motivační přednášku pro středoškoláky na téma proč pozorovat proměnné hvězdy. Během následující diskuse, o kterou jsem požádal na začátku přednášky, byly vysloveny návrhy na úpravu prezentace či doplnění o další potřebné údaje.
VK

Příspěvek od VK »

Tohle je určitě velmi zajímavé. Líbí se mi taková iniciativa.

Mám také dotaz. V posledních letech proniká do astronomie stále více interferometrie. Jelikož ČR vstoupila do ESO, zlepšily se možnosti podávat návrhy na interferometrická pozorování na observatořích ESO. Bude se hovořit i o interferometrii?

V. K.
Lada_z_Valmezu

Příspěvek od Lada_z_Valmezu »

Tak zas tak daleko jsem nemířil ve svých plánech, ale jestliže by byl zájem, může se o těchto věcech hovořit. Jinak jste všichni zváni na tento workshop, který proběhne ve Valašském Meziříčí v uvedeném termínu. Podrobný program bude včas sdělen i další podrobnosti. Zcela určitě se zde setkáte s panem Lardou a jeho zařízením na spektroskopii.
VK

Příspěvek od VK »

To je všechno vynikající. ;)

Zajímá mě použití moderních optických metod v astronomii. Což je taky trochu tím, že jsem studoval optiku. Z mé strany určitě bude o interferometrii zájem ;)

K interferometrii si jenom dovolím poznámku: v červnu 2006 se konala Euro Summer School of Interferometry at VLT v Chateau de Goutelas ve Francii. Podrobnosti včetně přednášek na http://vltischool.obs.ujf-grenoble.fr/

V. K.
Odpovědět