Saturn 2007
Saturn 2007
Nerad se pletu odborníkům do řemesla, ale ne vždy umožňuje klid či neklid ovzduší vidět cas. dělení, kolikrát ho nevidím několik týdnů a pak najednou je vidět téměř v čemkoli. To že není při několika pozorováních vidět bych viděl z hlediska kvality konkrétního přístroje posouditelné pokud by v daném místě bylo více pozorovatelů, ostatní viděli a já ne, pak bych hledal problém v optice.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Saturn 2007
prave som dopozoroval (19:40) Venusu,Mesiac a Saturn. Venusa ma peknu fazu, Mesiac je v splne
. No a saturn bol nadherny pekne prstence aj to delenie bolo vidiet. aj ked na dost presvetlenej oblohe ale videl som aj Titan a Rheu. Mam Newton 114/900.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
Saturn 2007
tokarew napsal: ano otevrenym oknem,,,nechavam 2 hodiny predem vetrat,,pak je obraz stejny jako na balkonu,kolimaci mam
myslim si ze spravnouI přes 2 hodinové větrání si myslím, že v bytě bude teplejší vzduch než venkovní. Může být lehoučce zamlžené sekundární zrcátko (zažil jsem když jsem měl N150/750), obraz se tváří ostře, ale detaily zanikají. Stačí vyndat okulár a podívat se.
myslim si ze spravnouI přes 2 hodinové větrání si myslím, že v bytě bude teplejší vzduch než venkovní. Může být lehoučce zamlžené sekundární zrcátko (zažil jsem když jsem měl N150/750), obraz se tváří ostře, ale detaily zanikají. Stačí vyndat okulár a podívat se.
Saturn 2007
to je on,jen muj model ma 4 drzaky sekundaru a podstatne uzsi,jinak ted sem schoval dalekohled,zvolil sem balkon,musim rict ze i kdyz nebyl seeing dobry a obraz se vlnil jak eternit tak pri pouziti 15mm okularu jsem pri uklidneni obrazu spatroval naznak cas.deleni, ale opravdu jen naznak,pritelkyne ho uz nepotvrdila (ma horsi zrak, musi si oproti me preostrit a nema v ostreni jeste takovou zkusenost) ale rikam,,obcas naznak,dale sem videl stin prstence na planete a stin planety na prstenci v pravo nahore,atmosfera se mi zdala byt celistva >:(
newton bresser 150/1200 eq mon2,triedr 7x50
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Saturn 2007
Pro jednoznačné posouzení je fakt nutné jít ven, a nechat dalekohled aspoň hodinu tepelně vyrovnat. Z balkona to bývá mizerné také, dům je prostě teplejší (v zimě od topení, v létě od sluníčka) a vzduch se kolem vlní.
I když je horší seeing, jsou okamžiky, kdy se obraz uklidní (no, někdy fakt nejsou ani ty) a pak jsou detaily vidět.
I když je horší seeing, jsou okamžiky, kdy se obraz uklidní (no, někdy fakt nejsou ani ty) a pak jsou detaily vidět.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Saturn 2007
tokarew napsal: to je on,jen muj model ma 4 drzaky sekundaru a podstatne uzsi,jinak ted sem schoval dalekohled,zvolil sem balkon,musim rict ze i kdyz nebyl seeing dobry a obraz se vlnil jak eternit tak pri pouziti 15mm okularu jsem pri uklidneni obrazu spatroval naznak cas.deleni, ale opravdu jen naznak,pritelkyne ho uz nepotvrdila (ma horsi zrak, musi si oproti me preostrit a nema v ostreni jeste takovou zkusenost) ale rikam,,obcas naznak,dale sem videl stin prstence na planete a stin planety na prstenci v pravo nahore,atmosfera se mi zdala byt celistva >:(
15mm okulár - to je zvětšení 80x. To je dost málo, to chce fakt ostříží zrak. Chtělo by to okulár kolem 5-7mm. Zv. kolem 240-170x bude už pohodlné, a pokud je optika kvalitní, ještě použitelné.
15mm okulár - to je zvětšení 80x. To je dost málo, to chce fakt ostříží zrak. Chtělo by to okulár kolem 5-7mm. Zv. kolem 240-170x bude už pohodlné, a pokud je optika kvalitní, ještě použitelné.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Saturn 2007
Stín prstence na planetě je chiméra, maximálně vidíš vnitřní prstenec.Stín prstencú je t.č. přesně pod nimi, takže nemůže být vidět.
Chce to zvětšení od 120x výše a hlavně ven a temperovat dalekohled venku.
Chce to zvětšení od 120x výše a hlavně ven a temperovat dalekohled venku.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Saturn 2007
vidim prstenec prochazejici planetou a ze strany ke stredu je jakoby podtrzen,takto se mi to jevi,asi to teda stin nebude no:)////pardon,,ja zapomel rict 15mm okular plus 2x barlow samozrejme
// jinak na fotkach od Libora je krasne videt co myslim,,,ale jevi se to jako stin,,,novinka pro me ::)
newton bresser 150/1200 eq mon2,triedr 7x50
Saturn 2007
Jak psal Milan, je to prstenec C. Jeví se jako temnější linka podtrhující část prstence předcházející před planetou.
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
Saturn 2007
No to me prave zaujalo pri porovnani snimku Saturnu pred a po opozici, podivejte se znovu na prispevek 40 v tomto vlakne:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... tart=30#40
Na snimku pred opozici je VNEJSI (dosavadni diskuze byla o vnitrnim) okraj prstence v miste pred planetou lemovan tmavsim pasem (je to stin?), kdezto na snimcich po opozici uz splyva s planetou.
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... tart=30#40
Na snimku pred opozici je VNEJSI (dosavadni diskuze byla o vnitrnim) okraj prstence v miste pred planetou lemovan tmavsim pasem (je to stin?), kdezto na snimcich po opozici uz splyva s planetou.
- KpS
- Věk: 79
- Kontaktovat uživatele:
Saturn 2007
Libor napsal: http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... tart=30#40
Na snimku pred opozici je VNEJSI (dosavadni diskuze byla o vnitrnim) okraj prstence v miste pred planetou lemovan tmavsim pasem (je to stin?), kdezto na snimcich po opozici uz splyva s planetou.Na snímku z 15.1. je tmavá linka pod vnějším okrajem prstence jeho stín. Slunce osvětluje jižní stranu prstence, má šířku -14,2°, Země jenom -13,0°. Při pohledu na snímek je Saturn osvětlen zdrojem, který máme jakoby po pravé ruce a to podstatné - výše než jsme my. Proto stín vidíme.
21.2. je šířka Slunce -13,7° a Země -14,3°. Zdroj se přesunul od naší pravé ruky k levé (za našimi zády byl v době opozice) a je teď níže než my. Stín prstence je pro nás prstencem zakryt.
Na snimku pred opozici je VNEJSI (dosavadni diskuze byla o vnitrnim) okraj prstence v miste pred planetou lemovan tmavsim pasem (je to stin?), kdezto na snimcich po opozici uz splyva s planetou.Na snímku z 15.1. je tmavá linka pod vnějším okrajem prstence jeho stín. Slunce osvětluje jižní stranu prstence, má šířku -14,2°, Země jenom -13,0°. Při pohledu na snímek je Saturn osvětlen zdrojem, který máme jakoby po pravé ruce a to podstatné - výše než jsme my. Proto stín vidíme.
21.2. je šířka Slunce -13,7° a Země -14,3°. Zdroj se přesunul od naší pravé ruky k levé (za našimi zády byl v době opozice) a je teď níže než my. Stín prstence je pro nás prstencem zakryt.
Karel
Saturn 2007
Před opozicí - ano tam byl pozorovatelný stín!!! (vnější strana prstence) Tvoje fotky to taky dokazují!! Myslím, že na začátku tohoto vlákna začal s tímto vystupovat Cassi.
Takže před opozicí byly pozorovatelné dvě tmavší linky - stín a prstenec C.
Nyní jen prstenec C.
------
no tak Cassi to uváděl tady, já to potvrdil
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... rt=270#270
Takže před opozicí byly pozorovatelné dvě tmavší linky - stín a prstenec C.
Nyní jen prstenec C.
------
no tak Cassi to uváděl tady, já to potvrdil
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... rt=270#270
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
Saturn 2007
7.4.07 Saturnek jak vyšitý!!! Seeing byl naprosto excelentní!! I moje přítelkyně viděla naprosto v pohodě Cassiniho dělení!!!
Problém jsme měli s měsíci Tethys a Dione. Já jsem Dione zahlédl pouze jednou, Tethyse vůbec. Saturn je zkrátka přezářil. Problém nebyl s Rheou a Titanem. Jinak na kotoučku byl pozorovatelný oblačný pás, stín na prstenci je překrásný a tmavý lem pod prstencem - prstenec C.
Problém jsme měli s měsíci Tethys a Dione. Já jsem Dione zahlédl pouze jednou, Tethyse vůbec. Saturn je zkrátka přezářil. Problém nebyl s Rheou a Titanem. Jinak na kotoučku byl pozorovatelný oblačný pás, stín na prstenci je překrásný a tmavý lem pod prstencem - prstenec C.
Saturn 2007
Včera jsem též pozoroval Saturna mojí 110 /1650 mm a mohu sdělit že pozorovací podmínky byli velmi dobré. Cassiniho dělení téměř po celé délce viditelného prstence, včetně stínu na prstenci.
Měsíce Titan, Rhea i Tethys. Dione jsem neviděl.
Habl
Měsíce Titan, Rhea i Tethys. Dione jsem neviděl.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Saturn 2007
To je zajímavý, já jsem Dione viděl teda pouze jednou, ale Tethyse vůbec ....