MilAN napsal: to V.K. a Tomek : Pánové, jste opravdu jedničky.!!!
To , podle Vás špatné pozorování patří našenu asi nejlepšímu pozorovateli a kreslíři z té doby, panu Kadavému.
A k těm kresbám : pokud se o vizuální pozorování planet zajímáte, jistě poznáte jména pozorovatelů, kteří jsou uvedeni v levém rohu kresby :
KRůťa, BRož,Michal a KAdavý.
---------------
Na planety i DSO se budu raději dívat. Protože kdybych pozoroval, , nemusela by to být podla Vás astronomie.
-------------
Přeji hezké intelektuální popovídání!
Jména Krůťa, Brož, Michal a Kadavý mi mnoho neříkají. Jméno Kadavý jsem slyšel, jméno Krůťa možná taky, ale mnohem méně. Brož a Michal ne.
Já staré pozorovatele planet moc neznám a jejich výsledky už teprv ne, protože nikde nejsou dostupné. A nenapsal jsem, že určité pozorování je špatné. Špatné je, že je tam tak velká neshoda. K takové neshodě dochází, jestliže použitý přístroj nebo zvětšení jsou příliš malé nebo pozorovací podmínky příliš špatné. Může také jít o chybné datum a čas té odchylné kresby. Ale to už se opakuju.
Dominik napsal: Každý na to môže mať iný názor, ale pravdivá odpoveď je len jedna a je... Keď pozorujem pre zábavu, tak pre zábavu. Z pozorovaní, ktoré urobili amatéri pri poslednej veľkej búrke na Saturne čerpajú ešte teraz profesionáli. Spracovávajú informácie, polohu atď... Keď chcem pozorovať pre nejaký účel a spracovávať to pre nejaký účel, nesúhlasil by som s tým, že to je zbytočné v našich podmienkach, s našou technikou atď... Vždy sa nakoniec ukáže, že nie je dobré riadiť sa faktami, ktoré sú, ale prekonávať hranice bez ohľadu na iných. To samozrejme neznamená, že teraz budem niečo ignorovať. Má význam pozorovať aj u nás, s našou technikou. Je dôležité robiť to systematicky a pri najlepšom stanoviť ciel, prečo sa pozorovania robia atď... A vážne, keď profesionáli práve nesledujú planéty, tisíce amatérov má privrátený ďalekohľad, možno sa kochá krásou a možno sa snaží niečo zaznamenať. To, že už nejaké záznamy a pozorovania sú nič neznamená. Čím viac tým lepšie.
Iste si tu teraz niekto nebude nahovárať, že robí vedeckú činnosť keď to proste z jeho postavenia nemá zmysel. Treba si uvedomiť kedy to začína mať zmysel, ale stále nesmieme ostať pripnutý k faktom.
A ďalej už to tu zase vážne nemá zmysel. Keď je diskusia postavená na rôznych názoroch a nie na spoločnom hľadaní odpovede, možno je to problém. A možno píšem blbosti v tom prípade sa ospravedlňujem už dopredu

Blbosti určitě nepíšeš. Právě naopak - ten příklad s nedávnou bouří na Saturnu je velmi dobrý.
Máš pravdu, že když je diskuse postavená na různých názorech a ne na společném hledání odpovědi, je to problém.
V. K.