Nové IAN

Reakce na články, náměty, kritika, oslavné ódy
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 24301
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 75

Nové IAN

#46

Příspěvek od MilAN »

Kubala napsal: Ještě k tvrzení, že pokud nejste VIP, tak si na IAN moc nepočtete:
Pan Milan by měl někdy nejříve zjistit všechny zkutečnosti a až pak kritizovat....

Psal jsem o konkrétním čísle, o konkrétní situaci.
viz : http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... tart=30#31
Buďte korektní. O tom, kolik článků obsahuje vydání, se asi nedozvím. Pro mě  je  k dispozici pouze obsah( = asi 5 článků ?), a kde začíná a kde končí číslo, nevím.
Jinak děkuji, že jste smazal  předchozí příspěvek.

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Uživatelský avatar
karel.mokry
Příspěvky: 199
Registrován: 27. 02. 2004, 04:02

Nové IAN

#47

Příspěvek od karel.mokry »

Kubala napsal:
Jo to je sice pravda. Já také do IAN z takových důvodů přišel a dělal jsem to a dělám to dodnes zcela zdarma a nikdy jsem ani jiný užitek z toho neměl protože mě to baví. Jenomže občasné komentáře a emaily mě o to nadšení velmi rychle připravují. Stejně tak je otázka, zda je lepší IAN dělat jen skutečně okrajově jako zálibu...třeba dvě hodiny týdně, a nebo tomu opravdu věnovat spoustu času.
Tohle rozhodovani za mne vyresil zamestnavatel tim, ze jsem postupne presel na plny uvazek. Delat pak veci naplno po vecerech he dost narocne a da se to vydrzet maximalne nekolik let. Dlouhodobe urcite ne.

Komentarum a pripominkam se clovek nevyhne, pokud se vztahuji k tematu a navrhuji vylepseni tak ma smysl se jim venovat. Utocnym pripominkam asi ne.

Jeste k placenemu obsahu - myslim ze by ctenari nemeli utocit proti. Je to jedna z rozumnych moznosti jak ziskat finance na provoz ci podporu redaktoru.



Kubala

Nové IAN

#48

Příspěvek od Kubala »

VIP členství jsme nezavedli proto, že bychom chtěli na IAN vydělat, to ani nejde. O těch důvodech píšu níže. IAN od roku 2004 rozšířily a neustále rozšiřují svůj obsah. V roce 2006 jsme zavedli online přenosy apod. Tento trend bychom chtěli dále udržet, což ale bohužel bez finančních prostředků nejde.

Nevím, kde Milan přišel na to, že jsme placení z veřejných peněz. Naše příjmy do zavedení VIP prakticky neexistovaly. Nejnutnější náklady se hradily z vlastních kapes, v posledních letech myslím nějaké peníze posílala jedna hvězdárna a nakladatelství Aldebaran. IAN jsou na českém poli v naprosto unikátní situaci, narozdíl třeba od astro.cz, astronomie.cz, EAI, nebo stránek hvězdáren skutečně nemáme žádné příjmy od státu, nebo z členských příspěvků. Přesněji řečeno neměli (do zavedení VIP). Narozdíl od organizací, které provozují výše zmíněné weby také máme jiné postavení. Zatímco oni mají web jako něco navíc, my máme hlavní cíl právě onen web.

To, že se platí za elektronické médium také není novinka. Pokud vím, tak EAI také vybírají peníze za zasílání svého produktu emailem. V našem případě to neposíláme emailem, ale dáváme to na web.

Důvody pro zavedení VIP členství

1.      Zaplacení „režijních“ nákladů – doména, seminář, ...
2.      Rozšíření aktivit IAN (nechceme již jen provozovat web)
3.      Chceme, aby čtenáři nebyli jen pasivními konzumenty, ale aby se na tvorbě IAN podíleli, VIP členství je má motivovat ke spolupráci, členové občanského sdružení (VIP členové) také mohou rozhodovat o činnosti IAN v souladu se stanovami, podobně jako členové jiné astronomické společnosti.
4.      Alespoň částečně hradit náklady redaktorů spojených s činností v IAN
5.      Zkvalitnit obsah (zadarmo nikdo nic neudělá a tak jedinou cestou je si práci zaplatit)
6.      Vyplácet honoráře profesionálním astronomům za články, svou kvalitou srovnatelné s tištěnými časopisy.

Otázka, kterou jsme řešili byla, kde na to vzít peníze. Možností bylo několik:

1.      Dotace od státu – pro čtenáře sice nejméně bolestivá možnost, ale jedná se o příjem, který jednou je a podruhé není, navíc nemáme ani čas ani prostředky na nutnou administrativu spojenou s žádáním peněz, šance jsou mizivé, nesplňuje to bod 3. a také je otázka zda body 5. a 6. by vůbec šlo realizovat z těchto peněz.
2.      Sponzor – sehnat dobrého sponzora nebo více sponzoru je nesnadné, přesto se o to chceme v budoucnu pokusit. Nesplňuje ale bod 3.
3.      Reklama – pravidla CESNETu zakazují,  Nesplňuje ale bod 3, další náklady spojení s hostingem
4.      VIP členství – vyvírání členských příspěvků za členství v o.s. se zdá být nyní jako jedna z nejreálnějších možností.

Pan Milan psal, že svou kritikou chce IAN pomoct, pokud přijde s nějakým řešením, nebo ještě lépe – pomůže nám ho realizovat, budu jen rád.


Ještě bych dodal, že je od Milana nefér, když argumentuje tím, že jeden den, spíše jen několik hodin je na IAN shodou okolností více článků pro VIP. To souvisí s misí raketoplánu. Navíc není pravda, že on jako neregistrovaný, se nedostane k více článkům - kliknutím na šipky se dostane asi ke 25 článků. Navíc nechápu, proč se nezaregistroval, je to anonynmní a trvá to pár sekund. Pro nás je registrace důležitá, je to také druh údaje, který říká, kolik lidí nás čte. To, že se nezaregistroval je jeho problém.
Kubala

Nové IAN

#49

Příspěvek od Kubala »

karel.mokry napsal:

Tohle rozhodovani za mne vyresil zamestnavatel tim, ze jsem postupne presel na plny uvazek. Delat pak veci naplno po vecerech he dost narocne a da se to vydrzet maximalne nekolik let. Dlouhodobe urcite ne.



Zaměstnavatel?? To jako ČAS?
Uživatelský avatar
karel.mokry
Příspěvky: 199
Registrován: 27. 02. 2004, 04:02

Nové IAN

#50

Příspěvek od karel.mokry »

Kubala napsal:

Zaměstnavatel?? To jako ČAS?
Ne, pracuji jako pojistny matematik v jedne pojistovne. astro.cz spravuji ve svem volnem case z cehoz manzelka nema radost (a neni se cemu divit).
Uživatelský avatar
karel.mokry
Příspěvky: 199
Registrován: 27. 02. 2004, 04:02

Nové IAN

#51

Příspěvek od karel.mokry »

Myslim ze neni nutne resit ktere servery jsou jak financovane a provozovane (napr. srovnani poplatku na IAN s clenstvim v CAS / APO je srovnani hrusek s jablky). Stejne tak oznaceni "hlavni cil" a "neco navic" jsou velmi zavadejici a nemuseji vzdy znamenat "lepsi" a "horsi". Tyto debaty je skutecne lepsi resit pri osobnim setkani, pri diskuzi na webu / mail dochazi ke zbytecnym nedorozumenim - obcas k tomu staci jedno spatne napsane a pochopene slovo.

Nektere servery nabizeji za malou uplatu dodatecny obsah - to je naprosto spravne a kazdy ma moznost akceptovat / neakceptovat.
Kubala

Nové IAN

#52

Příspěvek od Kubala »

karel.mokry napsal: Myslim ze neni nutne resit ktere servery jsou jak financovane a provozovane (napr. srovnani poplatku na IAN s clenstvim v CAS / APO je srovnani hrusek s jablky). Stejne tak oznaceni "hlavni cil" a "neco navic" jsou velmi zavadejici a nemuseji vzdy znamenat "lepsi" a "horsi". Tyto debaty je skutecne lepsi resit pri osobnim setkani, pri diskuzi na webu / mail dochazi ke zbytecnym nedorozumenim - obcas k tomu staci jedno spatne napsane a pochopene slovo.

Ne já nemyslel, že jiné servery jsou horší nebo lepší...ale že jejích vydavatel nemá jako jedinou aktivitu vytváření onoho webu a má nějaké příjmy, ze kterých mimo jiné financuje web. Jinak srovnání VIP členství s členskými příspěvky do ČAS, APO, VAS,...je v pořádku, VIP členství je pouze pracovní název, ve skutenosti se jedná o členy Občanského sdružení Instantní astronomické noviny. Rozdím mezi "vybíráním peněz za něco (online přenosy)" a tím co děláme my, je v tom, že kdo zaplatí oněch 200Kč je členem sdružení a může dění ve sdružení ovlivnit hlasováním na sněmu. Online přenosy nejsou jedinou výhodou členství...mimo jiné je to např. sleva na seminář.

Nektere servery nabizeji za malou uplatu dodatecny obsah - to je naprosto spravne a kazdy ma moznost akceptovat / neakceptovat.
Uživatelský avatar
karel.mokry
Příspěvky: 199
Registrován: 27. 02. 2004, 04:02

Nové IAN

#53

Příspěvek od karel.mokry »

Kubala napsal:
VIP členství je pouze pracovní název, ve skutenosti se jedná o členy Občanského sdružení Instantní astronomické noviny. Rozdím mezi "vybíráním peněz za něco (online přenosy)" a tím co děláme my, je v tom, že kdo zaplatí oněch 200Kč je členem sdružení a může dění ve sdružení ovlivnit hlasováním na sněmu. Online přenosy nejsou jedinou výhodou členství...mimo jiné je to např. sleva na seminář.

OK, spatne jsem pochopil a asi poradne neprecetl co jsi psal predtim. Doporucil bych ale zvazit nazev "VIP clenstvi" je to podle Tveho popisu zavadejici a jak je videt tak i spatne interpretovane dalsimi lidmi.

Uživatelský avatar
Stratus
Příspěvky: 709
Registrován: 03. 02. 2007, 20:55
Věk: 71

Nové IAN

#54

Příspěvek od Stratus »

karel.mokry napsal:
Doporucil bych ale zvazit nazev "VIP clenstvi" je to podle Tveho popisu zavadejici a jak je videt tak i spatne interpretovane dalsimi lidmi.

Naprostý souhlas. V prodeji softwaru je zvykem nabízet plnou (placenou) verzi a vedle toho tzv. free verzi s určeným omezením. Pak stačí napsat přesně jaké to omezení je a vše bude O.K.
Uživatelský avatar
MaG
Příspěvky: 11389
Registrován: 06. 04. 2002, 21:22
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Kontaktovat uživatele:

Nové IAN

#55

Příspěvek od MaG »

Také se mi líbilo zdůraznění v seznamu článků o raketoplánu, co je a není "VIP". Stálo by za zvážení, aby to bylo viditelně označeno i v obsahu, např. vzhledem ikony, nebo nápisem v ní..
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Odpovědět