pozorovací dalekohled
pozorovací dalekohled
FOTO ŠKODA v Praze nabízí za velice přijatelnou cenu
3790,- Kč slušný pozorovací dalekohled se zoomem,
typ EXAKTA 20-60x70. Viz též fotoskoda.cz/fotoskodashop , dalekohledy/pozorovací
typ EXAKTA 20-60x70. Viz též fotoskoda.cz/fotoskodashop , dalekohledy/pozorovací
pozorovací dalekohled
Skraban napsal: FOTO ŠKODA v Praze nabízí za velice přijatelnou cenu
typ EXAKTA 20-60x70. Viz též fotoskoda.cz/fotoskodashop , dalekohledy/pozorovacíJá vám tady neustále napadám vaše doporučení, ale nemohu si pomoci, takže Exakta byla v rámci mých testů jedna z nejhorších. Malé zorné pole velká barevná vada. Abych byl trochu konstruktivní, docela přijatelné mi přišly pozorovací dalekohledy Buschnell-Natureview a Discoverer, ale už jsou trochu dražší. Pokud něco levného tak asi ten Yukon, použité se dají sehnat zhruba od 5000 Kč. Pokud je dost peněz rozhodně nějaké ED nebo triplet - APO.
typ EXAKTA 20-60x70. Viz též fotoskoda.cz/fotoskodashop , dalekohledy/pozorovacíJá vám tady neustále napadám vaše doporučení, ale nemohu si pomoci, takže Exakta byla v rámci mých testů jedna z nejhorších. Malé zorné pole velká barevná vada. Abych byl trochu konstruktivní, docela přijatelné mi přišly pozorovací dalekohledy Buschnell-Natureview a Discoverer, ale už jsou trochu dražší. Pokud něco levného tak asi ten Yukon, použité se dají sehnat zhruba od 5000 Kč. Pokud je dost peněz rozhodně nějaké ED nebo triplet - APO.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
pozorovací dalekohled
Musim se pridat, tuhle Exactu sem mel (a sehnal sem novou za necele tri tisice) a barevna vada opravdu priserna, pouzitelne to bylo jen pri tom zvetseni ~20. Rychle jsem se ji zbavil.
pozorovací dalekohled
Pred par mesici jsem tady koupil z druhe ruky Vanguard 81 VST 20-60x80 za 2500Kc. Jako pozorovaci dalekohled je to velmi dobra alternativa (i kdyz mne trochu zklamalo jak ma na nejmensi zvetseni male zorne pole, pri vetsim je to OK). Oproti novemu za dvojnasobnou cenu mu chybel jen stolni stativ (me nechybel, radeji pouzivam velke Manfrotto).
I kdyz je k nemu redukce na T2 tak se da bohuzel pouzit jen na afokalni projekci okularem, nebot primarni ohnisko je utopeno nekde relativne hluboko v tele pristroje. Okular jde sice odmontovat, ale asi by se musela udelat nejaka redukce na 1.25 prumer a i tak by asi zorne pole o mnoho lepsi nebylo (bude limitovano hranolem).
S barevnou vadou na Mesici ani Saturnu pri zvetseni 60x neni celkem zadny problem. Prstence jsou videt nadherne. Samozrejme muj Newton 152/750 toho ukaze vic, ale docela mne prekvapilo ze pri podobnem zvetseni je rozdil velmi maly (ani v newtonu jsem nevidel Cassiniho deleni). Na jasnejsi DSO M42/M43,
M45,M31,M33 je take velmi pekny pohled.
Z duvodu absence moznosti fotit v primarnim ohnisku zvazuji jeho nahrazeni klasickym ED o stejnem prumeru. Takze pokud by byl zajem mozna jej poslu dal (zase za tech 2500).
I kdyz je k nemu redukce na T2 tak se da bohuzel pouzit jen na afokalni projekci okularem, nebot primarni ohnisko je utopeno nekde relativne hluboko v tele pristroje. Okular jde sice odmontovat, ale asi by se musela udelat nejaka redukce na 1.25 prumer a i tak by asi zorne pole o mnoho lepsi nebylo (bude limitovano hranolem).
S barevnou vadou na Mesici ani Saturnu pri zvetseni 60x neni celkem zadny problem. Prstence jsou videt nadherne. Samozrejme muj Newton 152/750 toho ukaze vic, ale docela mne prekvapilo ze pri podobnem zvetseni je rozdil velmi maly (ani v newtonu jsem nevidel Cassiniho deleni). Na jasnejsi DSO M42/M43,
M45,M31,M33 je take velmi pekny pohled.
Z duvodu absence moznosti fotit v primarnim ohnisku zvazuji jeho nahrazeni klasickym ED o stejnem prumeru. Takze pokud by byl zajem mozna jej poslu dal (zase za tech 2500).
Pavel Vabrousek
pozorovací dalekohled
má cenu si pořizovat 10-50/50 nebo to bude jako triedr
pozorovací dalekohled
averbade napsal: má cenu si pořizovat 10-50/50 nebo to bude jako triedrA na "drobky" jsem úplně zapoměl, moc jsem jich nezkoušel, ale velmi dobrý byl Yukon 20-50x50, cena tuším kolem 2500 kč, nezbytný je pro něj stativ. Skoro jsem ho koupil, pro denní pozorování mi přišel výhodnější a hlavně kvalitnější než dražší přístroje většího průměru, navíc velmi skladný a lehký. Jediná nevýhoda mi přišlo minim. zaostřovací vzdálenost podle zvětšení od 10-ti do 50 ti metrů.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
pozorovací dalekohled
co je takovym ,,drobkem" vidět
pozorovací dalekohled
averbade napsal: co je takovym ,,drobkem" vidět
pravděpodobně totéž co s kterýmkoli 5cm refraktorem.Takže žádný zázrak.Oproti tvému triedru by asi přinesl jen snažší rozllišování některých dvojhvězd,nějaké detaily při sledování planet,prostě jen to co ti dá nabízí větší zvětšení v únosných mezích.Ale stále by byl limitovaný poměrně malým objektivem.Myslím že k triedru nebo jako náhražka hvězdářského dalekohledu by byl celkem zbytečný
pravděpodobně totéž co s kterýmkoli 5cm refraktorem.Takže žádný zázrak.Oproti tvému triedru by asi přinesl jen snažší rozllišování některých dvojhvězd,nějaké detaily při sledování planet,prostě jen to co ti dá nabízí větší zvětšení v únosných mezích.Ale stále by byl limitovaný poměrně malým objektivem.Myslím že k triedru nebo jako náhražka hvězdářského dalekohledu by byl celkem zbytečný
Jakub Kristek

pozorovací dalekohled
Já jsem používal ruský triedr 20x60 a byl výborný.
Stál mně v bazaru 1500 Kč
(Byl to ještě Výrobek SSSR - ne ti dnešní rusáci)
maskod
-
Monika Ch.
pozorovací dalekohled
maskod napsal: Já jsem používal ruský triedr 20x60 a byl výborný.
No jo, tak to jsme dva, já mám taky triedr ještě vyrobený v SSSR, 8x30, ještě slouží pořád dobře!
No jo, tak to jsme dva, já mám taky triedr ještě vyrobený v SSSR, 8x30, ještě slouží pořád dobře!
pozorovací dalekohled
Muj triedr, samozrejme z SSSR je 10x50 a zobrazuje az podezrele skvele! 

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
pozorovací dalekohled
ano,souhlasím že stará ruská technika bývá až překvapivě funkční(sám mám 50let starý a plně funkční ruský geiger-müllerův počítač
)To však není předmětem diskuze,ale použitelnost,univerzálnost,eventuelně konkrétní typ tzv. "pozorovacího" dalekohledu
.Ale pokud má někdo zkušenost s ruskými monokuláry sem s ní ::)
Jakub Kristek

pozorovací dalekohled
Co třeba Vanguard VSF-55
pozorovací dalekohled
Mam podobne dilema jako puvodni tazatel - jsem "astronomicke batole" a ke koukani na hvezdicky jsem se vlastne dostal pres pozorovani prirody beznym loveckym biokularem 7x50 (konkretne vlastnim Bresser Prismatic PT - musim rict, ze maximalni spokojenost, mimochodem).
Tet uvazuji o koupi neceho s podstatne vetsim zvetsenim, hlavne abych videl zvirene takrikajic do hubinky a sekundarne take pro pozorovani hlavne mesice.
Nejsem si ale jist do ceho vubec mam investovat. Projizdel jsem internet a jako zajimave jsem vyhodnotil nekolik variant:
- biokular Celestron 15x70 (3500 Kc)
- momokular Yukon Scout 20x50 (990 Kc)
- momokular Yukon Scout 30x50 (1100 Kc)
- momokular Yukon 20-50x50 (2300 Kc)
- monokular Fomei 20x50 (1200 Kc)
- monokular Celestron 15-45x50 (1500 Kc)
- monokular Celestron 20-50x60 (1900 Kc)
- monokular Exakta 20-60x70 (3700 Kc)
Biokular 15x70 jsem uz temer zavrhl kvuli hmotnosti - nemyslim, ze bych s sebou chtel na prochazky prirodou vlacet druhy, tezsi biokular... a byt je ta cena ze tyto parametry skvela, precejen pro mne osobne je uz dost na hranici, mozna i za ni... a rikam si, ze kdyz je u biokularu vsecko dvojmo, odrazi se to i na cene. Ty Yukony se mi zdaji pritazlive svou kompaktnosti a lehkosti, hlavne bych uvazoval o Scoutu 20x50, 30x se mi zda uz moc a k variablum mam jiste predsudky. Ten Fomei 20x50 se mi take libi hlavne ze je malinkaty, ale mam pochybnosti o jeho odolnosti (precejen, budu ho vlacet po lesich) i opticke kvalite. Exakta mi uz pro mne prijde az moc draha. Ty 50 a 60mm monokularni Celestrony sice esteticky moc neoslovuji a vypadaji celkem neskladne, ale jsou i se stativem a mohl bych je velmi dobre pouzit i na strelnici. Nevim. Kdyby mi nekdo mohl poradit, bych bych mu vdecny.
Bohuzel jsem se jiz presvedcil, ze cena dnes casto rozhodne nebyva primerena kvalite...
Tet uvazuji o koupi neceho s podstatne vetsim zvetsenim, hlavne abych videl zvirene takrikajic do hubinky a sekundarne take pro pozorovani hlavne mesice.
Nejsem si ale jist do ceho vubec mam investovat. Projizdel jsem internet a jako zajimave jsem vyhodnotil nekolik variant:
- biokular Celestron 15x70 (3500 Kc)
- momokular Yukon Scout 20x50 (990 Kc)
- momokular Yukon Scout 30x50 (1100 Kc)
- momokular Yukon 20-50x50 (2300 Kc)
- monokular Fomei 20x50 (1200 Kc)
- monokular Celestron 15-45x50 (1500 Kc)
- monokular Celestron 20-50x60 (1900 Kc)
- monokular Exakta 20-60x70 (3700 Kc)
Biokular 15x70 jsem uz temer zavrhl kvuli hmotnosti - nemyslim, ze bych s sebou chtel na prochazky prirodou vlacet druhy, tezsi biokular... a byt je ta cena ze tyto parametry skvela, precejen pro mne osobne je uz dost na hranici, mozna i za ni... a rikam si, ze kdyz je u biokularu vsecko dvojmo, odrazi se to i na cene. Ty Yukony se mi zdaji pritazlive svou kompaktnosti a lehkosti, hlavne bych uvazoval o Scoutu 20x50, 30x se mi zda uz moc a k variablum mam jiste predsudky. Ten Fomei 20x50 se mi take libi hlavne ze je malinkaty, ale mam pochybnosti o jeho odolnosti (precejen, budu ho vlacet po lesich) i opticke kvalite. Exakta mi uz pro mne prijde az moc draha. Ty 50 a 60mm monokularni Celestrony sice esteticky moc neoslovuji a vypadaji celkem neskladne, ale jsou i se stativem a mohl bych je velmi dobre pouzit i na strelnici. Nevim. Kdyby mi nekdo mohl poradit, bych bych mu vdecny.
Bohuzel jsem se jiz presvedcil, ze cena dnes casto rozhodne nebyva primerena kvalite...
Bresser Prismatic PT 7x50
pozorovací dalekohled
Řekl bych, že sis odpověděl docela uspokojivě sám. Teď jen zvážit + a -, sečíst a vyjde ti ten vhodný ;D
Ne, vážně to máš srovnaný v hlavě. Prostě zvaž pro a proti a vyber si. Zhodnotils to dobře. Moje volba by byl triedr na stativu. Teda pokud by ti stativ nevadil.
Ne, vážně to máš srovnaný v hlavě. Prostě zvaž pro a proti a vyber si. Zhodnotils to dobře. Moje volba by byl triedr na stativu. Teda pokud by ti stativ nevadil.
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is, EQ2, malokuk SW 80/400 http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz