Deep Sky Objects 2007

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Miloš Hroch

Deep Sky Objects 2007

Příspěvek od Miloš Hroch »

Ještě mám dva volné, napiš mi kdyžtak do soukromé pošty kontakt.
petrE

Deep Sky Objects 2007

Příspěvek od petrE »

Poslal jsem ti soukr. zprávu.
Meade LX200 8", Celestron 102/500, triedr 10x50, 2x oko
Myzer

Deep Sky Objects 2007

Příspěvek od Myzer »

Pekne, kedysi som si pre domace potreby robil tiez nieco podobne, tlacil som mapy z CdC a k tomu pisal popisky objektov. Dokonca na mojich starych strankach sa nachadza mensia elektronicka verzia:

http://www.myzer16.szm.sk/andromeda.htm

Ostatne odkazy uz nefunguju, takze v url adrese treba zmenit vzdy slovensky nazov suhvezdia (malym a bez diaktriky). Celkovo tam najdete tieto suhvezdia: Andromeda, Vyveva, Vodnar, Orol, Baran, Povoznik, Pastier, Zirafa, Rak, Polovne psy, Velky Pes, Maly Pes, Kozorozec, Kasiopeja, Cefeus, Velryba, Holubica, Vlasy Bereniky, Severna Koruna, Havran, Pohar, Labut, Delfin, Drak, Konik, Blizenci, Herkules, Hydra, Jasterica, Lev, Maly Lev, Zajac, Vahy, Rys, Lyra, Orion, Pegas, Perzeus, Ryby, Sip, Strelec, Stit, Sextant, Byk, Trojuholnik, Velka a Mala medvedica, Liska.
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
petrE

Deep Sky Objects 2007

Příspěvek od petrE »

Hrochu, děkujimnohokrát, dorazlilo v pohodě, je to výborné. Pokud budeš uvažovat o elekronické verzi, určitě bych měl ještě zájem, protože mám obavy, že ničím nechráněné papírové listy v terénu moc nevydrží. Z el. verze by šlo vždy vytisknout potřebný list na "jedno použití".
petrE

Deep Sky Objects 2007

Příspěvek od petrE »

Z papírové verze si asi budu kopírovat potřebné s
sebou.
Miloš Hroch

Deep Sky Objects 2007

to Myzer:

A pak že neexistuje něco jako globální myšlenkové pole ;). Na podzim jsem začal  pracovat na astronomické sekci svého webu určené pro pozorovatele DSO. Nejenže myšlenka je prakticky shodná s tvým konceptem, ale i formální provedení je hodně obdobné. Mám ale málo času takže nevím, kdy to dodělám a jestli vubec. Navíc spoustu objektů ještě nemám napozorovaných, takže to budu doplňovat postupně. Pro zajímavost ukázka nedodělané Andromedy http://www.volny.cz/dso2007/Atlas/And.html
a nedodělané Labutě  ;D http://www.volny.cz/dso2007/Atlas/Cyg.html

to petrE

Asi vypustím i tu elektronickou verzi. Majitelům stávajícího atlasu samozřejmě grátis.
petrE

Deep Sky Objects 2007

Příspěvek od petrE »

Díky, to by bylo prima. :D
g
Věk: 63

Deep Sky Objects 2007

Příspěvek od g »

Asi v roce 2001 jsem dokončil popis všech souhvězdí severní oblohy podrobněji: např. http://www.obloha.webzdarma.cz/obrand.php a v náhledu pak jižní oblohy: http://www.obloha.webzdarma.cz/jih.php
milan1960

Deep Sky Objects 2007

Příspěvek od milan1960 »

To g:mášto pěkně udělané-líbí se mi to. :)milan
Myzer

Deep Sky Objects 2007

Příspěvek od Myzer »

hroch napsal: to Myzer:

A pak že neexistuje něco jako globální myšlenkové pole ;). Na podzim jsem začal pracovat na astronomické sekci svého webu určené pro pozorovatele DSO. Nejenže myšlenka je prakticky shodná s tvým konceptem, ale i formální provedení je hodně obdobné. Mám ale málo času takže nevím, kdy to dodělám a jestli vubec. Navíc spoustu objektů ještě nemám napozorovaných, takže to budu doplňovat postupně. Pro zajímavost ukázka nedodělané Andromedy http://www.volny.cz/dso2007/Atlas/And.html
a nedodělané Labutě ;D http://www.volny.cz/dso2007/Atlas/Cyg.html
Tak tomu hovorim naozaj zhoda. Ja som s tym vlastne zacal este niekedy v roku 2002, v dobach kedy som o deep-sky objektoch mal velmi malo informacii a snazil sa zosumarizovat aspon to co mam do jedneho celku, nemal som este ani internet. Postupne sa to samozrejme rozsirovalo dalej. Ked som ale zistil, kde sa nachadza hranica pozorovania, presiahlo to moje moznosti a vlastne sa ani neda nieco take spravit aby to bolo univerzalne, pretoze popisat objekt je vecou mnohych faktorov. Takze ked este teraz vidim tych 17 hviezd v Plejadach, radsej pozorujem a okrem astronomie su aj ine veci z ktorych sa da tesit, Observing guide mozem pisat na dochodku. :)
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
michal.b

Deep Sky Objects 2007

Příspěvek od michal.b »

Kdyby se to dalo vsechno dohromady, tak by z toho byl opravdu pekny pruvodce pozorovatele deep-sky :)

Jinak jsem s hrochovym atlasem stravil 2 noci a mam nekolik postrehu a nametu na vylepseni dalsich vydani.

Fyzicke provedeni je v poradku, format vyhovuje, jenom bych se primlouval za tvrdsi desky a krapet odolnejsi papir (pokud ho nemate kam poradne odlozit, tak obcas spadne z nohou na zem, namoci se...). Vyber objektu je velmi dobry, krome znamych a jednoduchych kousku si na sve prijde i narocnejsi pozorovatel s vetsim strojem.
Kamenem urazu je kvalita exportu grafiky / tisku (nevim kde presne je zakopany pes). Obsah map je kostickovany a tak neni jednoduche poznat jak je ta ci ona hvezda jasna, nekdy je obtizne precist popisek ci rozpoznat znacku objektu.
Zkousel jsem podle nej hledat s triedrem 7x50, reddotem, hledackem 6x30 i 15cm newtonem a jako idealni se mi jevi k triedru nebo klasickemu optickemu hledacku. Tam se daji skvele pouzit zvetsene vyrezy a zvolene meritko a magnitudovy dosah je idealni.
Mapky celych souhvezdi jsou spise orientacni, protoze pouzite meritko, limit 5.5 mag spolu s neprilis kvalitnim zobrazenim neumoznuje pohodlne konfrontovat mapku s oblohou. Taky se mi prilis nelibi cary znazornujici tvary souhvezdi, ktere jsou v porovnani s hvezdami prilis vyrazne. Slabsi hvezdy v atlasu zkratka tak nejak "zanikaji". Pro pohled pouhym okem a hledani reddotem se mi mnohem vic zamlouva treba volne sireny Mag-7 atlas. Nakonec jsem skoncil u toho, ze jsem pouzival Mag-7 pro namireni pomoci reddotu a DSO 2007 pro vyhledani pozadovaneho pole pomoci optickeho hledacku nebo dalekohledu.
Razeni mapovych listu podle nazvu souhvezdi mi nesedi tolik jako razeni podle rektascenze, ale to je spis otazka zvyku nebo osobnich preferenci. Spis me zarazilo, ze nekdy nesedi abecedni poradi, coz je docela matouci (napr. Canes Venatici je az za Corvus apod.).
Dale jsem si vsimnul, ze v seznamu objektu u nekterych nesedi cisla stranek, na kterych by se mely nachazet. No a konecne, vloudilo se i par preklepu, za vsechny uvedu nadpis mapy "Honici psy" ;)
cizek

Deep Sky Objects 2007

Příspěvek od cizek »

Zdravím,
mám zájem o papírový výtisk. Je ještě nějaký volný.
Cizek
Cizek
Miloš Hroch

Deep Sky Objects 2007

to michal.b

Díky Michale za cenné připomínky. Vezmu to popořadě:

O problému s exportem vím. Je to věcí CdC, při vyexportování do grafického programu už jsou ty hvězdy trochu kostrbaté. Kdyby někdo věděl, čím to je, uvítám radu. Bohužel by to znamenalo kompletní předělání celého atlasu, což momentálně asi nezvládnu. Problému s rozpoznáním jasností hvězd jsem si v terénu osobně nevšiml. Má-li ještě někdo jiný z uživatelů tento pocit, dejte mi prosím vědět.

Co se týká hledáčků, tak máš naprostou pravdu, atlas byl vypracován hlavně pro optické vyhledávání hledáčkem ("Star hopping"). Osobní zkušenost s red-dot nemám, ale myslím, že hodně slabé a malé objekty stejně pomocí reddotu hledat nelze. Majitelé tohoto hledáču stejně budou muset po zaměření pole reddotem vzít nějaký delší okulár a jako hledáček použít celého dobsona a k tomu budou potřebovat orientaci v hvězdném poli.

Za překlepy a chyby se omlouvám a opravím. Řazení je skutečně podle abecedy, ale podle zkratek souhvězdí, což jak se nyní ukázalo nebylo nejlepší řešení, protože tam vznikl ten problém s CVn (Canes Venatici) a Cor (Corvus) podle zkratek v pořádku, podle celého názvu nikoli. Kromě výše uvedeného by to mělo být v pořádku. Mimochodem řazení podle abecedy jsem zvolil z praktického důvodu, bylo to nejjednodušší, abecedu umí každý a dělal jsem to na základě osobních zkušeností, protože většinou hledám podle souhvězdí. V tomto směru mi Karkoschkův atlas dost nevyhovoval, prostě podle abecedy většinou to co potřebuju najdu nejrychleji, aniž bych potřeboval obsah, ale samozřejmě uznávám, že každý může mít jiné nároky. Co se týká stránkování, nezbylo mi než udělat obsah ručně, protože software, ve kterém jsem to sesazoval, rozumný obsah udělat neumí. Chtěl jsem tě poprosit, abys mi kdyžtak poslal ty chyby na e-mail. Opravím to a opravené listy pověsím na web.

Nakonec jen uvedu jednu věc, kterou asi zná více lidí, kteří třeba programují nebo píší učebnice atd. Takový člověk po určitém čase stráveném nad "dílkem" začne trpět jistým druhem slepoty, takže přestane určté věci a chyby vnímat. Tuto slepotu mohou prolomit až další uživatelé, takže prosím v případě dalších připomínek určitě pište, zpětná vazba je potřeba. Co bude v mých silách opravím a jak už jsem psal výše stávajícím majitelům atlasu opravy pošlu v el. formě.

Michalova reakce byla zatím první spíše negativní, takže všem kteří by měli o atlas zájem rozhodně doporučuji, vytisknout si pár mapek z ukázkové verze na kterou jsem dal v tomto vlákně link a vyzkoušet v terénu. Překlepy a podobné věci není problém opravit, ale nebude v mých silách v dohledné době zásadně změnit grafiku map.

to cizek:

Vydrž prosím. Až mi michal.b pošle to chybné stránkování, pošlu ti už opravenou verzi.
Myzer

Deep Sky Objects 2007

Příspěvek od Myzer »

hroch napsal: Co se týká hledáčků, tak máš naprostou pravdu, atlas byl vypracován hlavně pro optické vyhledávání hledáčkem ("Star hopping"). Osobní zkušenost s red-dot nemám, ale myslím, že hodně slabé a malé objekty stejně pomocí reddotu hledat nelze. Majitelé tohoto hledáču stejně budou muset po zaměření pole reddotem vzít nějaký delší okulár a jako hledáček použít celého dobsona a k tomu budou potřebovat orientaci v hvězdném poli.
Ahojte,

je urcite dobre, ze sa rozbehla diskusia, ja pretoze som v minulosti experimentoval so vselicim a snazil sa optimalizovat svoje pozorovanie (tzn. aj skratit cas vyhladavania objektov), vyjadrim sa aspon k tomuto.

V minulosti som vyhladaval pomocou starhoppingu a suhlasim, ze tvoj atlas je asi robeny prave na to. Nesuhlasim ale s tym, co pises o reddote. Pozrel som si tu ukazku v pdf a vacsinu objektov v tvojom atlase by som do minuty nasiel (pouzivam farebny SkyAtlas prerobeny do A4) aj bez orientacie v podrobnom hviezdnom poli. S trochou cviku sa s reddotom da objekt zamerat s odchylkou do jedneho stupna (a to som zobral este ako maximum, obycajne to byva ovela menej) a potom staci okolo tohto miesta uz iba trochu pohybat tubusom bez zbytocneho pozerania sa do podrobnych map. Na naozaj slabe objekty (take ktore nie su na prvy pohlad vidiet ani v zornom poli ked sa tam pozerate) pouzivam fotografiu hlavne kvoli ich presnej identifikacii.

Ok, nie je to kritika, pokusim si iba predstavit, ze by som tvoj atlas pouzival pri svojom pozorovani a hladani s reddotom. Z mojho pohladu su tie prehladne mapy prilis strucne a podrobne mapy trochu neprehladne. Vela objektov nelezi blizko jasnych hviezd alebo na nejakych spojniciach, preto s reddotom casto zameriavam objekt (tak ze sa pozriem do atlasu a potom na oblohu) napriklad iba pomocou dvoch hviezd siestej magnitudy. Preto by prehladne mapy mali byt trochu vacsie a s dosahom hviezd aspon do 6,5 mag (optimalne do 7), cim by korespondovali zhruba s tym co je vidiet na oblohe. Podrobne mapy by som z vyssie uvedenych dovodov nepotreboval a sam si neviem predstavit starhopping pomocou slabych hviezd, zvlast ak su v optickom hladaciku otocene opacne (neratam take objekty ako M13, M31, Riasy, ktore su jasne a daju sa navyse lahko vyhladat).
Miloš Hroch

Deep Sky Objects 2007

Za připomínky díky i tobě Myzer. Je pravda, že na vyhledávání reddotem jsem nějak pozapomněl a v minulém příspěvku jsem to napsal asi až příliš ultimativně. Ale varoval jsem vás, moje zkušenost s ním je 0. Myslím, že další diskuze na téma red-dot je zbytečná, protože opravdu je ten atlas optimalizován pro "star hopping" a od samého začátku to tak bylo myšleno.

Co se týká magnitud hvězd, zkoušel jsem i verzi s mag. do 6.5, ale z hlediska celkové přehlednosti, navíc řekněme za "průměrných" pozorovacích podmínek se mi osvědčila spíše tato verze. Mohu ale tento požadavek do případné nové verze zahrnout, abych vyšel vstříc i "reddotistům" ;), to není problém, ale platí to, co jsem už napsal v minulém příspěvku, nevím kdy a jestli vůbec nějaká nová verze bude, to samozřejmě neplatí pro ty překlepy a podobně, to je opravené hned.

Jinak nikomu samozřejmě tento způsob vyhledávání a atlas nevnucuji a každý má možnost si těch několik stránek vytisknout a vyzkoušet v kombinaci se svým strojem a říci si, zda mu to vyhovuje či nikoli. Nekladl jsem si v tomto směru žádné ambice a atlas měl být řekněme vyplněním mezery v tomto směru a přinést širší spektrum objektů, než nabízí Karkoschka, nic podobného jsem totiž nikde na internetu nenašel. Nakonec volně stahnutelnou ukázku lze použít pouze jako typ na pozorování (rejstříky jsou kompletní v nezkrácené verzi) a mapy si sehnat jinde nebo si vyrobit lepší.

Ještě bych měl otázku na Myzera, nemám příliš přehled o komerčních produktech podobného charakteru, tedy map pro vyhledávání zajímavých deep-sky objektů v rozsahu řekněme 500-1000 DSO. Zajímal by mě nějaký bestseller v tomto směru a jeho přibližná cena.
Odpovědět