Prosím o radu ;)

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Odpovědět
chinkeee

Prosím o radu ;)

Příspěvek od chinkeee »

Mám Bresser 130/1000 + Plossl - PL-25mm, PL-12.5mm, PL-10mm, které dávají zvětšení 40x, 80x, 100x. Jakého max. zvětšení lze dosáhnout s tímto newtonem a pomocí jakých okulárů. Byl bych vděčný i za doporučení nějakých okulárů.

Díky
Risben

Prosím o radu ;)

Příspěvek od Risben »

Výrobci zpravidla udávají max. zvětšení na 1,5 až 2 D, ale je to poněkud zavádějící, protože to spíše záleží na pozorovacích podmínkách. Já bych k tomu přidal ještě okulár 6mm a tím bych končil (akorát u 6mm okuláru typu plossl, bude již malý oční reliéf, což je při pozorování nepohodlné).
Risben
New 170/1020 i s paralaktickou montáží, vše vlastní výroba&&Rf WO Megrez 90/621 FD APO, CG-5, HEQ-5 SynScan&&Okuláry Tele Vue, Vixen&&Triedr Celestron SkyMaster 12x60&&Canon 300D
MilAN
Věk: 76

Prosím o radu ;)

Příspěvek od MilAN »

Risben napsal: Výrobci zpravidla udávají max. zvětšení na 1,5 až 2 D, Ono to ani tak není věcí výrobců, ale  věcí zákonů optiky.  
2D jako smysluplné maximum u kvalitní optiky. Samozřejmě za odpovídajících atmosférických podmínek.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Risben

Prosím o radu ;)

Příspěvek od Risben »

MilAN napsal:
Ono to ani tak není věcí výrobců, ale  věcí zákonů optiky.  
2D jako smysluplné maximum u kvalitní optiky. Samozřejmě za odpovídajících atmosférických podmínek.To máš pravdu a vím to ;), ale schválně jsem to formuloval takto, protože ta kvalita optiky od těch výrobců právě nemusí být vždy stejná, proto jsem to nechal na výrobcích. Sám jsem byl svědkem, kdy jsme se  dostali i podstatně nad hranici 2D a pozorování, bylo ještě kvalitní (atmosférické podmínky toho večera byly samozřejmě dost nadprůměrné).
V žádném případě však nedoporučuji se honit za nesmyslným zvětšením!
Risben
New 170/1020 i s paralaktickou montáží, vše vlastní výroba&&Rf WO Megrez 90/621 FD APO, CG-5, HEQ-5 SynScan&&Okuláry Tele Vue, Vixen&&Triedr Celestron SkyMaster 12x60&&Canon 300D
chinkeee

Prosím o radu ;)

Příspěvek od chinkeee »

Risben napsal:
V žádném případě však nedoporučuji se honit za nesmyslným zvětšením!
Risben

Chápu, že při vysokém zvětšení se horší kvalita výsledného obrazu. Není ale 160x docela málo? Tusim, že max. by mohlo byt neco kolem 250x, tak jsem nějak v duchu přemítal o 200x, tedy plossl 5mm. Mohu odzkoušet obojí. Chtěl bych Vás ještě poprosit, jestli bych mohl dostat doporučení na nějaký solidní www obchůdek s optikou. Nehodlám dát za okulár 5000,- ;)
Risben

Prosím o radu ;)

Příspěvek od Risben »

chinkeee napsal:

Chápu, že při vysokém zvětšení se horší kvalita výsledného obrazu. Není ale 160x docela málo? Tusim, že max. by mohlo byt neco kolem 250x, tak jsem nějak v duchu přemítal o 200x, tedy plossl 5mm. Mohu odzkoušet obojí. Chtěl bych Vás ještě poprosit, jestli bych mohl dostat doporučení na nějaký solidní www obchůdek s optikou. Nehodlám dát za okulár 5000,- Jak řekl Milan i já, nejde jen o teoretickou hranici tvého dalekohledu, ale spíše o to co ti podmínky u nás dovolí ještě efektivně využít. Za některých podmínek budeš rád, když se dostaneš lehce nad 100. Nevím též na jaké to máš montáži, ale třeba SW dává podobný typ dalekohledu na EQ 2 a ta šeredně nestíhá při větším zvětšení.
Risben
chinkeee

Prosím o radu ;)

Příspěvek od chinkeee »

Risben napsal:
Jak řekl Milan i já, nejde jen o teoretickou hranici tvého dalekohledu, ale spíše o to co ti podmínky u nás dovolí ještě efektivně využít. Za některých podmínek budeš rád, když se dostaneš lehce nad 100. Nevím též na jaké to máš montáži, ale třeba SW dává podobný typ dalekohledu na EQ 2 a ta šeredně nestíhá při větším zvětšení.
Risben

Jsem začátečník, ještě před týdnem jsem vlastnil jen triedr. Dnes mám tento dalekohled
montáž EQ-MON1
Pozorování budu provádět většinou na chalupě (není tam veřejné osvětlení), ale právě si vyřizuji povolení k vjezdu na horní nádrž Dlouhé Stráně (1350 mnm) - mám to z domu cca 15km.
eastman

Prosím o radu ;)

Příspěvek od eastman »

chinkeee napsal:
Chtěl bych Vás ještě poprosit, jestli bych mohl dostat doporučení na nějaký solidní www obchůdek s optikou. Nehodlám dát za okulár 5000,-
Myslím, že na www.celestron.cz si vybereš. Risben a MilAN ti radí dobře ;)
Martin, eastman(at)centrum.cz, tel.:608515309
chinkeee

Prosím o radu ;)

Příspěvek od chinkeee »

eastman napsal:

Myslím, že na www.celestron.cz si vybereš. Risben a MilAN ti radí dobře ;)
Díky. Dám na Vaše doporučení.
Risben

Prosím o radu ;)

Příspěvek od Risben »

Tak tahle montáž bude na pozorování asi OK. Jestli jsi ale začátečník, tak bych ti tím spíše nedoporučil se honit za velkým zvětšením. Nejdříve se nauč právě při menších zvětšeních orientovat na obloze a při tom se budeš zároveň i učit ovládat svůj dalekohled na montáži. Až si vše osaháš, tak potom bych teprve přistoupil k těm větším zvětšením.
Risben
Habl

Prosím o radu ;)

Příspěvek od Habl »

To, že osvětlení bude nižší je jistě dobré, ale důležitý je tzv. seeing. Je to nepříznivý vliv ve vrstvách a proudění v zemské atmosféře, které zhoršuje rozlišovací schopnost dalekohledu. Ten seeing ti může rapidně omezit maximální zvětšení u dalekohledu. Takže ten nejsilnější okulár můžeš nechat v zásuvce i třeba půl roku.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
chinkeee

Prosím o radu ;)

Příspěvek od chinkeee »

Habl napsal: To, že osvětlení bude nižší je jistě dobré, ale důležitý je tzv. seeing. Je to nepříznivý vliv ve vrstvách a proudění v zemské atmosféře, které zhoršuje rozlišovací schopnost dalekohledu. Ten seeing ti může rapidně omezit maximální zvětšení u dalekohledu. Takže ten nejsilnější okulár můžeš nechat v zásuvce i třeba půl roku.

Habl
Ano vím co je to seeing a vlnění obrazu díky neklidné atmosféře. Teď v zimě to snad tam nahoře půjde velice dobře Díky, vždy rád vyslechnu fundované odborníky ;)
michal.b

Prosím o radu ;)

Příspěvek od michal.b »

Jak uz kolegove poznamenali, v nasich koncinach je maximalni pouzitelne zvetseni casto omezeno seeingem. S tim nic nenadelame, at mame optiku jakou chceme. Teprve za vyjimecne dobrych podminek (ktere nastavaji jen nekolikrat do roka) je mozne jit az na teoretickou hranici, pricemz to plati zejmena pro vetsi dalekohledy. Ta hranice rozumneho zvetseni je casto nekde na urovni 150-200x, takze okular bych hledal nekde v tomto rozsahu.
Krome specialniho okularu ovsem muzes zvolit i barlow - efektivne ti zdvojnasobi pocet dostupnych zvetseni.

BTW vitej na foru. Doufam, ze si pozorovani s novym dalekohledem uzijes, zejmena na tak exklusivnim miste jako jsou Dlouhe strane :)
slavan

Prosím o radu ;)

Příspěvek od slavan »

Když už je řeč o seeingu, mám dotaz jestli závisí také na rychlosti větru (pokud ano tak nemusí být Jeseníky to pravé ořechové, pěkně tam fičí)
michal.b

Prosím o radu ;)

Příspěvek od michal.b »

slavan napsal: Když už je řeč o seeingu, mám dotaz jestli závisí také na rychlosti větru (pokud ano tak nemusí být Jeseníky to pravé ořechové, pěkně tam fičí)
O tom uz se tu take hovorilo: co ovlivnuje seeing. Hned prvni prispevek je z Jeseniku :)
Odpovědět