Potíže s aretací os u montáže!
Zdravím všechny.Mám prosbu a dotaz na vás znalejší a zkušenější. Pořídil jsem si montáž, jde konkrétně o LXD 75 Meade. Po dopnutí aretační páčky(nebo jak to nazvat) se u obou os projevuje vůle, jak v polární, tak i deklinační ose.Nevím čím by se to dalo doladit, aby po dotáhnutí páček zůstal dalekohled pevno zaaretován. Takto, když se dotknu tubusu, tak se to celé chvěje! Pomozte prosím!!! :'(Díky Lukáš
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
To je vůle mezi šnekem a šnekovým kolem. Někde tam budou šrouby, kterými se dá celá sestava šnek+motor dotlačit více ke šnekovému kolu. Ale pozor, nesmí se to přehnat. Lepší je tam nepatrnou vůli nechat. Jinak to může drhnout a zasekávat se.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Díky, Martine. Zkusím se na to podívat. Jen se mi nechce moc hrabat do těch motorů. Ještě malinkatý dotaz. Když na těch černých krytkách motorů sundám po stranách víčka, aby bylo vidět ozubené soukolí a dotknu se těch koleček, tak žádná vůle tam není. Nehne se to ani o píď. Tak nevím. Díky
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
To není ono, to se díváš na kolečka mezi motorem a šnekem. Tam ten problém není. Ty máš vůli mezi šnekem, a šnekovým kolem na RA a DE ose.
Nemusíš rozebírat žádné motory. Celý ten komplet Motor-převodovka-šnek se dá nějak ustavit vůči šnekovému kolu. Tuto montáž tady už nemám, takže ti něřeknu, které šrouby to jsou. Ale na to se dá přijít pohledem a logickou úvahou.
Pokud se na to ale necítíš, nech to na někom zkušenějším. Aby to nedopadlo ještě hůř.
Nemusíš rozebírat žádné motory. Celý ten komplet Motor-převodovka-šnek se dá nějak ustavit vůči šnekovému kolu. Tuto montáž tady už nemám, takže ti něřeknu, které šrouby to jsou. Ale na to se dá přijít pohledem a logickou úvahou.
Pokud se na to ale necítíš, nech to na někom zkušenějším. Aby to nedopadlo ještě hůř.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Tak v tom mám už celkem praxi, musíš sundat pohony RA i Dec a obnažit uchycení šneků. Pohon Dec osy (tzn. celou tu umělohmotnou krabičku s motory a elektronikou - netřeba ji rozpulovat) sundáš odšroubováním tří šroubů viditelných sezhora (ten modře zakroužkovaný na prvním snímku zde a pak ty dva na kraji (imbusáky na to byly ve výbavě - jsou v palcových mírách) a opatrně vysunout celý umělohmotný box ze záběru ozubeného kola šneku.
Podobně sundáš pohon RA (povolíš 2 šrouby na boku zespodu a 1 prostřední šroub - je ukrytý v díře na kloubu pod polárním hledáčkem - chce to imbusák s delším koncem). Sundáním motorů obnažíš uchycení šneků.
Ten prostřední šroubek oddaluje šnek od ozubeného šnekového kola a ty dva krajní ho k němu zase přitlačují. Jde ještě laborovat s dvěma šroubky, co drží kryt šneku k tělu montáže. Takže kombinací utahování a povolování těchto 3 (resp 5) šroubků dosáhneš toho, že ty vůle eliminuješ. Ale jak říkal Martin, opatrně a citlivě. Už jsem viděl i snímek ulomeného rohu krytu šneku. Takže hodně trpělivosti a citu, obě osy ti mohou zabrat tak 1 až 2 hodiny.
Podobně sundáš pohon RA (povolíš 2 šrouby na boku zespodu a 1 prostřední šroub - je ukrytý v díře na kloubu pod polárním hledáčkem - chce to imbusák s delším koncem). Sundáním motorů obnažíš uchycení šneků.
Ten prostřední šroubek oddaluje šnek od ozubeného šnekového kola a ty dva krajní ho k němu zase přitlačují. Jde ještě laborovat s dvěma šroubky, co drží kryt šneku k tělu montáže. Takže kombinací utahování a povolování těchto 3 (resp 5) šroubků dosáhneš toho, že ty vůle eliminuješ. Ale jak říkal Martin, opatrně a citlivě. Už jsem viděl i snímek ulomeného rohu krytu šneku. Takže hodně trpělivosti a citu, obě osy ti mohou zabrat tak 1 až 2 hodiny.
e-mail: vokope(at)cmail.cz
Tak jsem se několikrát pokoušel vyladit montáž a kombinací těch cca 5-ti šroubků jsem to o trochu zlepšil, než bylo původní nastavení. Ale bohužel mi to nejde vyladit tak, aby polární i deklinační osa měla tu vůli nulovou!!! Asi je to dáno buď cenovou relací této montáže, nebo mnou. Jenže já už vážně nevím, jak to doladit. Zkoušel jsem to několik hodin a nejde mi to. :'(
Vymezit vůle na nulové hodnoty u montáží těchto kategorií asi ani nelze doporučit. Nemůžeš čekat nulové tolerance házivosti kola, šneku, hřídelů atd. Pokud bys vymezil vůle na totální nulu v určité poloze v jiné se systém buď opět trochu povolí, nebo naopak "zadře" takže ho motory neutáhnou. Navíc v praxi jsou vůle prakticky neškodné, hodinová osa je stále v záběru jedním směrem, v deklinaci by to mohlo trochu vadit, ale předpokládám, že elektronika umožňuje její korekci (pokud ne mírné rozvážení systému ji též bude celkem spolehlivě eliminovat). Udělej co půjde a věř, že časem ti vůle vadit nebudou. V prvním příspěvku píšeš, že se ti dalekohled při dotknutí chvěje, myslím, že to určitě není způsobeno vůlemi na převodech, spíše celkovou tuhostí systému. Nedočetl jsem se jaký máš na montáži dalekohled, ale každopádně počítej s tím čím bude těžší a delší tím větší chvění bude systém vykazovat.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Přesně jak píše vla. Chtít dosáhnout nulové vůle je iluze. Protože když pak pootočíš šnekem na kole, v důsledku házivosti kola se můžeš dostat do situace, že je to volnější nebo se to zadře. Ještě snad by bylo možné najít na šnekovém kole nejtěsnější pozici a tam nastavit vůli tak, aby byla co nejmenší, ale aby se to ještě dalo motoricky utáhnout. Pak budeš mít aspoň klid, že se to jinde na obvodu kola nezadře.
Ale výrobce s určitými vůlemi počítá a k jejich eliminaci slouží právě procedura Autostaru "Train Drive" a tu bys měl zopakovat vždy po zásahu do šneku, po sundání nebo povolení motorů a pod. Touto procedurou se zapamatuje chod naprázdno, než dojde k záběru, a to jak v R,A., tak v deklinaci.
Ale výrobce s určitými vůlemi počítá a k jejich eliminaci slouží právě procedura Autostaru "Train Drive" a tu bys měl zopakovat vždy po zásahu do šneku, po sundání nebo povolení motorů a pod. Touto procedurou se zapamatuje chod naprázdno, než dojde k záběru, a to jak v R,A., tak v deklinaci.
e-mail: vokope(at)cmail.cz