Zdravím.
Našel jsem na netu tenhle okulár , který prý dokáže otočit obraz na správný i v Newtonu ( reflektoru ).
Převracecí okulár f 10 mm 1 1/4", pro Newton a refraktory
cena: 925,- Kč
Speciální okulár se zabudovaným hranolovým převracecím systémem. Je určen pro dalekohledy Newton a refraktory, dává vzpřímený stranově správný obraz. Dodávána je i prodlužující redukce.
http://www.atc-astro.cz/Sky-Watcher/prislusenstvi/
Myslel jsem že převracet obraz jde pouze u refraktorů. Mohlby mi to někdo vysvětlit - případně popsat využití?
Omlouvám se jestli je to hloupý dotaz - jsem začátečník.
Zvláštní okulár
Zvláštní okulár
CEL 203/1000 HEQ-5 Synscan, Refraktor SW 80/400 AZ-3, Triedr 10x50 , 20x50 ,
Zvláštní okulár
Mezi reflektory a refraktory není v tomhle směru větší rozdíl a výsledné převrácení záleží jen na typu a počtu použitých optických ploch. Pomocí vhodné dodatečné optické soustavy (zrcátko, hranol, atd.) můžete stranově i výškově obraz převrátit jak chcete.
Každá další plocha ale způsobuje ztrátu světla. Proto astronomické dalekohledy - narozdíl od přístrojů pro pozemní pozorování - obvykle obraz nepřevracejí.
U dalekohledů do kterých se kouká zezadu (zejm. refraktory) ze z praktických důvodů používá zenitové zrcátko, (dává obraz vzpřímený, ale stranově převrácený) nebo hranol (výškově i stranově správný). Je to hlavně z praktických důvodů, aby se do dalekohledu dobře dívalo při pozorování blízko zenitu.
Myslím, že tenhle okulár se hodí pro pozemní pozorování s dalekohledy do kterých se kouká zboku (newtony). Pro astronomii nevidím moc velký užitek.
Každá další plocha ale způsobuje ztrátu světla. Proto astronomické dalekohledy - narozdíl od přístrojů pro pozemní pozorování - obvykle obraz nepřevracejí.
U dalekohledů do kterých se kouká zezadu (zejm. refraktory) ze z praktických důvodů používá zenitové zrcátko, (dává obraz vzpřímený, ale stranově převrácený) nebo hranol (výškově i stranově správný). Je to hlavně z praktických důvodů, aby se do dalekohledu dobře dívalo při pozorování blízko zenitu.
Myslím, že tenhle okulár se hodí pro pozemní pozorování s dalekohledy do kterých se kouká zboku (newtony). Pro astronomii nevidím moc velký užitek.
- KpS
- Věk: 79
- Kontaktovat uživatele:
Zvláštní okulár
hall3000 napsal: Myslel jsem že převracet obraz jde pouze u refraktorů. Mohlby mi to někdo vysvětlit - případně popsat využití.Uvedený okulár obsahuje přímohledný hranol, který otáčí obraz o 180° a dává tak v refraktoru správný obraz vhodný především pro pozorování krajiny. U newtonu s vodorovným okulárem bude obraz krajiny vzpřímený, bude však stranově převrácený. Jinými slovy: kostel bude mít střechu nahoře, ale jeho věžní hodiny půjdou pozpátku.
Karel
Zvláštní okulár
hall3000 napsal: Zdravím.
Našel jsem na netu tenhle okulár , který prý dokáže otočit obraz na správný i v Newtonu ( reflektoru ).
Speciální okulár se zabudovaným hranolovým převracecím systémem. Je určen pro dalekohledy Newton a refraktory, dává vzpřímený stranově správný obraz. Dodávána je i prodlužující redukce.
Myslel jsem že převracet obraz jde pouze u refraktorů. Mohlby mi to někdo vysvětlit - případně popsat využití?
Na to se nejlépe zeptej pana Holubce. On je prodejce.
(to není myšleno jízlivě, opravdu, nejlépe jeho)
V. K.
Na to se nejlépe zeptej pana Holubce. On je prodejce.
(to není myšleno jízlivě, opravdu, nejlépe jeho)
V. K.