Význačné komety posledních 50 let.

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Duk

Příspěvek od Duk »

Poslal jsem ti zprávu
KaoS

Příspěvek od KaoS »

Mě v tom seznamu chybí Ikeya - Zhang a přebývá Pojmanski ;)
Stránka společnosti pro Meziplanetární hmotu, info o kometách, meteorech i planetkách - http://www.kommet.cz
ladaS

Příspěvek od ladaS »

Pro mě prvně pozorovanou kometou a která mě naprosto uchvátila, byla Hale-Bopp a pro tu jsem také hlasoval. C/2006 P1 McNaught je sice pěkná a zvláště teď na jihu, ale myslím si, že tak jako jsem byl fascinovaná  kometou Hale-Bopp, asi jen tak nebudu.
Možná to bylo právě tou krátkou dobou, kdy jsme mohli McNaught pozorovat.

LadaS
http://lsastrofoto.cz/ e-mail: l[dot]spejchlik[at]seznam[dot]cz
N200/800
refr.70/500
Canon EOS 7D MK II.,CCD QHY8
NEQ6SS
12” DOBSON FLEX TUBE 305/1500mm
Habl

Příspěvek od Habl »

KaoS napsal: Mě v tom seznamu chybí Ikeya - Zhang a přebývá Pojmanski ;)
To by jsem mohl jako autor, třeba i označit kometu Pereyra 1963, která byla jasnější než Ikeya-Zhang.
Mám za to, že to není o tom co se neuvedlo, ale měl jsem zásadu, že by kometa měla býti jasnájší než 6 m a pak by se tam nevešla ani periodická kometa Halleyova 1986.
Daleko více je to o tom, že tu kometu si můžeš dopsat a případně v příspěvku vyjmenovat.
Ten reprezentativní vzorek nemůže úplně býti reprezentativní z historického hlediska.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Risben

Příspěvek od Risben »

Duk napsal: Chybí mi tam Irias-Hartley, tedy jestli jsem to napsal správně.
Byla to jedna z mých prvních pozorovaných a hlavně fotografovaných komet. Je v tom asi snobizmus nebo euforie ::) :DV tom bude spíš nostalgie ;).
Risben
New 170/1020 i s paralaktickou montáží, vše vlastní výroba&&Rf WO Megrez 90/621 FD APO, CG-5, HEQ-5 SynScan&&Okuláry Tele Vue, Vixen&&Triedr Celestron SkyMaster 12x60&&Canon 300D
Habl

Příspěvek od Habl »

Risben napsal:
V tom bude spíš nostalgie ;).
Risben

V tom nemůže býti nostalgie, ale možná emoce, že to první je vždy nejbliže a nejhezčí. Ten reprezentativní vzorek v tomto neovlivníš. Představ si , že jsem pro svoji
první kometu nehlasoval :D

Habl
Risben

Příspěvek od Risben »

Zajímavá anketa, která pravděpodobně nebude vypovídat o skutečně nejzajímavější kometě, ale spíše o vztahu, který jsme si každý z nás k té či oné kometě udělali při jejím nahánění na obloze a pozorování. Jak napsal Duk, jeden z největších zážitků je když spatříte tu svou první (u mne to byla Hale-Bopp, které jsem dal svůj hlas), nebo jste plni dojmu z té poslední, což  ještě přiživují nové fotografie (což se u McNaught nedivím, je opravdu na co se dívat)
Risben
P.S. Ještě bych dodal, že jsi udělal dobře, když jsi rozčlenil hlasující v anketě do věkových kategorií, jinak by ty komety staršího data asi dost utrpěly a to si nezaslouží ;). Beztak asi utrpí, protože dostupnost astronomické techniky je pro většinu lidí otázkou až posledních let.
New 170/1020 i s paralaktickou montáží, vše vlastní výroba&&Rf WO Megrez 90/621 FD APO, CG-5, HEQ-5 SynScan&&Okuláry Tele Vue, Vixen&&Triedr Celestron SkyMaster 12x60&&Canon 300D
KaoS

Příspěvek od KaoS »

Habl napsal:

To by jsem mohl jako autor, třeba i označit kometu Pereyra 1963, která byla jasnější než Ikeya-Zhang.
Mám za to, že to není o tom co se neuvedlo, ale měl jsem zásadu, že by kometa měla býti jasnájší než 6 m a pak by se tam nevešla ani periodická kometa Halleyova 1986.
Daleko více je to o tom, že tu kometu si můžeš dopsat a případně v příspěvku vyjmenovat.
Ten reprezentativní vzorek nemůže úplně býti reprezentativní z historického hlediska.

Habl

Tak neber to ode mě nějak zle, jen jsem chtěl podotknout, že jsi vynechal jen několik let starou kometu, která byla od dob Hale-Bopp nejsledovanější a asi i nejhezčí kometou. Rozhodně je to kometa o které se diskutovalo, zda by také neměla nést označení Great Comet, ale na to byla moc slabá.
Stránka společnosti pro Meziplanetární hmotu, info o kometách, meteorech i planetkách - http://www.kommet.cz
Risben

Příspěvek od Risben »

Habl napsal:

V tom nemůže býti nostalgie, ale možná emoce, že to první je vždy nejbliže a nejhezčí. Ten reprezentativní vzorek v tomto neovlivníš. Představ si , že jsem pro svoji
první kometu nehlasoval :D

HablKoukám, že mezitím co jsem si vypisoval příspěvek (proč vše píši tak dlouho?), tak už jsi mě v něčem předběhl a na něco odpověděl :D.
Risben
kavka
Věk: 70

Příspěvek od kavka »

Dovolím si také pár osobních vzpomínek.
Kometa Kohoutek, kterou provázela na tehdejší dobu nezvyklá mediální kampaň mi utekla, protože jsem v době její nejlepší viditelnosti (byla ale myslím celkově zklamáním), ležel v nemocnici.
Kometu West 1975 jsem pozoroval jedno březnové ráno r.1976 z vrcholku Kozákova. Úžasný zážitek, má první kometa a hned tak krásná. Halleyovu kometu jsem pozoroval od listopadu 1985 do května 1986, ale nijak neoslnila. Ta pravá bomba byla Hyakutake, která zazářila dříve, než před ní objevená Hale Bopp. Dvě takto jasné komety ve dvou letech za sebou se hned tak asi nezopakují.
Hale Bopp se dvěma okem pozorovatelnými ohony (prachový a plazmový) to nakonec u mne vyhrála i nad ve dne viditelnou Mc Naught.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Habl

Příspěvek od Habl »

Dík za tvůj příspěvek o pozorovaných kometách. Já si nechám příspěvek na závěr po uzavření a zhodnocení ankety.

Habl
Habl

Příspěvek od Habl »

Risben napsal:
P.S. Ještě bych dodal, že jsi udělal dobře, když jsi rozčlenil hlasující v anketě do věkových kategorií, jinak by ty komety staršího data asi dost utrpěly a to si nezaslouží ;). Beztak asi utrpí, protože dostupnost astronomické techniky je pro většinu lidí otázkou až posledních let.
V tom by jsem též moc nesouhlasil. Ty velké komety se nejlépe pozorují pomocí triedrů s velkým zorným polem. A těmito typy dalekohledů byla u nás objevena řada komet a jsou nejhojněji zastoupeny i za těch 50 let zpátky.
Horší to bude s tím reprezentativním vzorkem amatérských pozorovatelů z AF :D

Habl
KaoS

Příspěvek od KaoS »

Když koukám na poslední snímky komety McNaught, tak není pochyb o tom, která kometa je nejvýznačnější ... žádná jiná kometa v historii ještě neudělala polární záři na rovníku :D
makalaki

Příspěvek od makalaki »

KaoS napsal: Mě v tom seznamu chybí Ikeya - Zhang a přebývá Pojmanski ;)
Ono je to opravdu velmi tezke:) Komet je prilis a kazda ma sve zvlastni kouzlo, tech kriterii pro NEJ je cela rada. Osobne pri prednaskach mam prehled NEJ na dvou celych slajdech (nejjasnejsi, nejslabsi, s nejdelsim ohonem, s nejvetsi centralni kondenzaci, s nejvetsim prumerem komy ....)

Jinak od roku 1987 jsem na vlastni zrak videl presne 180 ruznych komet a osobni vztah mam asi k nasledujici hrstce:

Bradfield 1987
Swift-Tuttle 1991 (materska kometa Perseid)
Hyakutake 1996
Hale-Bopp 1997
Ikeya-Zhang

Toz tak to je ma subjektivne zatizena hitparada :)
Risben

Příspěvek od Risben »

Habl napsal:

V tom by jsem též moc nesouhlasil. Ty velké komety se nejlépe pozorují pomocí triedrů s velkým zorným polem. A těmito typy dalekohledů byla u nás objevena řada komet a jsou nejhojněji zastoupeny i za těch 50 let zpátky.
Horší to bude s tím reprezentativním vzorkem amatérských pozorovatelů z AF :D

HablMáš pravdu ;). Když jsem to psal, tek jsem si nějak neuvědomil ???, že jde jen o ty u kterých nebylo zapotřebí výkoných astronomických přístrojů, pro jejich pozorování :D.
Risben
Odpovědět