znáte nějaký astronomický zákon?

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
MP

Příspěvek od MP »

Risben napsal: Akorát se mi to zpravidla stává podstatně dříve, než-li stačím to oko přiložit k tomu okuláru ;D. Ano, nektere astronomicke zakony jsou nezavisle na astronomii. Navic u nas dalekohled nevadi, roli nezadouci zbytecnosti plnim ja.

e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Risben

Příspěvek od Risben »

MP napsal:
Ano, nektere astronomicke zakony jsou nezavisle na astronomii. Navic u nas dalekohled nevadi, roli nezadouci zbytecnosti plnim ja.

Já když s dalekohledem přijdu domů, tak mám kliku, že nemáme zadní východ, protože bych opět vyběhl. U nás, buď přijdu sám nebo jdeme z domu oba (Já a můj dalekohled). Trošku si ty zákony protiřečí, že ;).
Risben
New 170/1020 i s paralaktickou montáží, vše vlastní výroba&&Rf WO Megrez 90/621 FD APO, CG-5, HEQ-5 SynScan&&Okuláry Tele Vue, Vixen&&Triedr Celestron SkyMaster 12x60&&Canon 300D
Monika Ch.

Příspěvek od Monika Ch. »

Taky mám takový zákon (ještě bydlím s rodiči).
Vždycky, když se chystám na něco většího (tím myslím, že si udělám nějaký pořádný nákres a ne jen "koukání pro radost"), tak přijde mamka s tím, že musím uvařit večeři, ožehlit prádlo, vysát byt či něco podobného a pak je další měsíc zataženo, takže vůbec nevím, co jsem to vlastně tehdy chtěla nakreslit...
Eryn
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Eryn »

Ja mám zase smolu keď sa chystám na astronomický krúžok a chcem si vytlačiť nejaké materiály. Pravidelne tlačím napríklad to, čo nás zaujíma z Heavens-above, ale aj množstvo iných vecí, niektoré z internetu, iné sú moje aktivity. A takmer VŽDY nastane jedna z nasledovných situácií:

- tlačiareň nemá toner. Spravidla mi dôjde 5 minút pred odchodom, keď 90% materiálu na tlačenie ešte iba čaká. Vtedy sa väčšinou na tlačenie vykašlem.

- tlačiareň má jedno zo svojich "modrých, zelených alebo červených období". Vtedy tlačí iba príslušnú farbu a na ostatné kašle. S hladinou tonera to nijako nesúvisí, ju to väčšinou po čase prejde. Vtedy väčšinou vytlačím veci tak ako sú a na krúžku potom vysvetľujem, že tá reflexná hmlovina mala byť naozaj modrá, ale tlačiareň sa rozhodla pre červenú a tak je červená.

- tlačiarni sa nechce tlačiť. Niekedy pomôže vytiahnutie kábla tlačiareň-počítač a jeho opätovné zasunutie. Niekedy nie.

- v tlačiarni sa zasekne papier. Týka sa to len laserovej tlačiarne. Ak mám šťastie, tak zaseknutý list z nej dostanem poťahovaním a opakovaným stláčaním tlačidla continue. Ak nemám šťastie, tak ho stadiaľ musím vytrhávať po veľmi malých kúskoch.

Keď sa vrátim z astronomického krúžku, všetky neduhy trápiace tlačiareň zázračne pominú.
VK

Příspěvek od VK »

To Eryn: Vitím, že děláš vpodstatě stejné věci, které jsem dělal taky já. Dnes se na tuto svoji činnost dívám se smíšenými pocity, protože až na výjimky se mi za to lidé neodvděčili dobře. (často spíš naopak) :(

V. K.
fidler

Příspěvek od fidler »

Moje manželka každému tvrdí, že kdybych začal s astronomií před 20 léty, tak bychom ještě dnes neměli děti . A vymyslela nepsaný rodinný zákon :" Venku zataženo, doma roztaženo " Při mém věku je to náročné i když se snažím pozorovat i při MHV 4 .
Duk

Příspěvek od Duk »

fidler napsal: Moje manželka každému tvrdí, že kdybych začal s astronomií před 20 léty, tak bychom ještě dnes neměli děti . A vymyslela nepsaný rodinný zákon :" Venku zataženo, doma roztaženo " Při mém věku je to náročné i když se snažím pozorovat i při MHV 4 .
Tak zkus třeba radioastronomii ;D
Kubajz

Příspěvek od Kubajz »

opět se mi potvrdily dvě astronomické implikace:

je jasno=>není k dispozici auto či jiné dopravítko
je zataženo=>auto plně k dispozici

to už taky není normální ??? bohu dík že nejsem v svém okolí jediný s řidičákem nebo autem,to bych musel fakt plakat :-/
Jakub Kristek
Obrázek
Medved

Příspěvek od Medved »

Světelné znečištění v místě pozorování roste se zvětšujícím se průměrem požívaného dalekohledu.

Smutná skutečnost...

Většina jasných nocí je před pracovními dny.

Když je pěkně mimo pracovní dny, je pěkně pouze ve dne. Na noc se zatáhne. Případné roztažení nastává pravidelně až po definitivním ulehnutí - není nad probuzení do krásného slunečného rána s modrou oblohou.

Když je pěkně mimo pracovní dny a i v noci, tak..., ale to se nestává.
Toš tak na světě...
Homer
Věk: 71

Příspěvek od Homer »

Jak zde tak čtu, tak jsem si vzpoměl, že už starý dobrý Einstein hledal sjednocující teorii a nabídnu taky jednu - všichni popisujete v různých variantách jeden zákon - ZÁKON SCHVÁLNOSTI.

Znáte to, ten funguje i na krajíc chleba, který spadne na zem vždy namazanou stranou dolů :)
Je to zákon univerzální, všeobjímající a prolíná se všemi obory a všemi životy. Homer
Kubajz

Příspěvek od Kubajz »

Homer napsal: Jak zde tak čtu, tak jsem si vzpoměl, že už starý dobrý Einstein hledal sjednocující teorii a nabídnu taky jednu - všichni popisujete v různých variantách jeden zákon - ZÁKON SCHVÁLNOSTI.

Znáte to, ten funguje i na  krajíc chleba, který spadne na zem vždy namazanou stranou dolů :)
Je to zákon univerzální, všeobjímající a prolíná se všemi obory a všemi životy. Homer
jinak řečeno ať fyzikové apod kašlou na svoje teorie GUT,SUSY protože jediný sjednocující a zcela univerzální zákon je je zákon schválnosti ;Dto by šlo
Jakub Kristek
Obrázek
fidler

Příspěvek od fidler »

Jen pro upřesnění :

Pravděpodobnost, že krajíc chleba spadne na zem namazanou stranou, je přímoúměrná ceně koberce .
3J

Příspěvek od 3J »

fidler napsal: Jen pro upřesnění :

Pravděpodobnost, že krajíc chleba spadne na zem namazanou stranou, je přímoúměrná ceně koberce .No zrovna tento zákon má fyzikální podklad : Padající krajíc udělá 1 otočku za cca 2,5 metru.
Když padá z 1,25 metru udělá jen 180°.
Takže pokud bude chleby nosit nad hlavou, budou Vám padat namazanou stranou nahoru.
Risben

Příspěvek od Risben »

fidler napsal: Jen pro upřesnění :

Pravděpodobnost, že krajíc chleba spadne na zem namazanou stranou, je přímoúměrná ceně koberce .Když hapá do písečku, tak to taky stojí za to ;).
Ještě mě napadla taková absurdnost. Při sváče mezi pozorováním, kdyby vypadl z ruky, tak ho chceme reflexivně chitit a při tom si ho odpálkujeme do tubusu svého newtona........
Zrcadlo a na něm připlácnutý chleba z máslem, to se doufám nemůže stát podle žádných zákonů.
Risben
New 170/1020 i s paralaktickou montáží, vše vlastní výroba&&Rf WO Megrez 90/621 FD APO, CG-5, HEQ-5 SynScan&&Okuláry Tele Vue, Vixen&&Triedr Celestron SkyMaster 12x60&&Canon 300D
Kubajz

Příspěvek od Kubajz »

Risben napsal:
Když hapá do písečku, tak to taky stojí za to ;).
Ještě mě napadla taková absurdnost. Při sváče mezi pozorováním, kdyby vypadl z ruky, tak ho chceme reflexivně chitit a při tom si ho odpálkujeme do tubusu svého newtona........
Zrcadlo a na něm připlácnutý chleba z máslem, to se doufám nemůže stát podle žádných zákonů.
Risben
Neidivl bych se,opět úměra,čím větší průměr objektivu,tím větší šance mít kvalitní reflexní vrstu značky Rama...
Jakub Kristek
Obrázek
Odpovědět