Komerčně vyráběný PUSH-TO Dobson?

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
quaovar

Příspěvek od quaovar »

Pěkný večer, chci se zeptat (nikde jsem nenašel, ale raději se zeptám) existuje li někdo, nějaká firma, která nabízí motorizované dobsony s push to navigací, GOTO, či, jak se to nazývá?
Něco podobného mě velmi láká, ale bohužel, je to nad mé technické a především konstrukční schopnosti si něco podobného sám amatérsky udělat, i kdybych vycházel z již vyvinutých řešení jako NAVIGATOR a podobně.

Původně mě lákala paralaktika, že bych i rád občas něco vyfotil, ale časem, vzhledem k absenci nějakého dobrého stabilního pozorovacího stanoviště a hmotnosti takové paralaktiky jsem spíše začal uvažovat o nějakém tom dobsonovi. Největší výhodu spatřuji v tom - jak jsem vyčetl zde ve fóru ze zkušeností ostatních - že ho zkrátka rychle rozložím, naložím do auta a kamkoli odvezu. Rychle a operativně.
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Tak nejdriv si v tom udelame jasno ;)

Push to = navigacni system, ukazuje ti polohu a navadi te k objektu, ale hybat s dalekohledem musis rucne sam ("push-to")

GOTO = navigacni system + motory v obou osach, ukazuje polohu a sam se namiri kam mu reknes

motorizovany dobson = vetsinou ekvatorealni plosina s motorem (dalekohled sleduje pohyb hvezd)

Tak a ted k otazce. Komercne se vyrabi vsechny tri varianty:
push-to system je treba Argo Navis, nebo Intelliscope (o naroubovani Intelliscope na bezne dobsony je tu na foru zalozene tema).

GOTO motorizace je treba ServoCat, je ovsem potreba prikoupit nejakou navigaci (treba ten Argo Navis) a instalace kitu je taky na tobe

a na konec ekvatorealni plosiny, tez zde

Je mozne take kombinovat, treba navigaci a plosinu. Ovsem nejsou to zrovna lacine zalezitosti a vyplati se az pro vetsi prumery.
quaovar

Příspěvek od quaovar »

Aha, tak díky za vysvětlení. Je vidět, že jsem v tom měl zmatek a nemalý.
quaovar

Příspěvek od quaovar »

Nejsou nějací čeští výrobci, či dovozci zahraničních značek podobných dobsonů (ať už push to, goto,...)?
Protože objednávat si třeba 30cm Dobson od firmy ORION z USA je asi nereálné, vzhledem k velikosti, rozměrům té zásilky?
Janek8

Příspěvek od Janek8 »

Jestli nechces fotit, tak motor nepotrebujes. Kup si obycejneho dobsona a k tomu navigatora (treba Sky Commander, Argo navis.. )
quaovar

Příspěvek od quaovar »

Ale jo motor potřebuji. Fotit nechci, protože to s Dobsonem není moc možné. Ale vzhledem k tomu, že si chci koupit většího dobsona (cca 300mm, nebo více) a když budu používat větší zvětšení - menší zorné pole, tka je vhodné mít motorizované osy, protože jinak mi objekt, který najdu ujede ze zorného pole dříve, než si ho pořádně prohlédnu. a Pořád s dobsonem tahat a neustále centrovat objekt je nepohodlné, zvláště, když by se u něj střídalo více lidí.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Janek8 napsal: Jestli nechces fotit, tak motor nepotrebujes. Kup si obycejneho dobsona a k tomu navigatora (treba Sky Commander, Argo navis.. ) A musíš počítat s tím, že je potřeba nějak přidělat enkodéry , t,j, upravit osy na montáži. A počítat tudíš s investicí  tak 25.000Kč.
( tedy kromě Intelli Scope)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
quaovar

Příspěvek od quaovar »

Aha, s takhle velkou investicí jsem nepočítal. To bych se dostal skoro na 50k. Tak to už se mi spíše vyplatí Newton na paralaktice s GOTO 250mm, de kterým se taky vejdu pod 50k. Sice to nebude 30cm, jako u dobsona, ale zase budu moct i fotit, nebudu muset hýbat s dalekohledem - hodinový stroj na polární ose a další výhody. Hmm, ještě musím vše zvážit, přece jen jde o dost velkou investici.
Habl

Příspěvek od Habl »

quaovar napsal: Nejsou nějací čeští výrobci, či dovozci zahraničních značek podobných dobsonů (ať už push to, goto,...)?
Protože objednávat si třeba 30cm Dobson od firmy ORION z USA je asi nereálné, vzhledem k velikosti, rozměrům té zásilky?
Zkus se zeptat vedoucího prodejny ze SUPRY Praha, občas přiveze (nebo nechá poslat) od distributora z Německa (Teleskop-Service) výrobek, který se k nám nedováží. Více ti sdělit nemohu.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Janek8

Příspěvek od Janek8 »

quaovar napsal: Ale jo motor potřebuji. Fotit nechci, protože to s Dobsonem není moc možné. Ale vzhledem k tomu, že si chci koupit většího dobsona (cca 300mm, nebo více) a když budu používat větší zvětšení - menší zorné pole, tka je vhodné mít motorizované osy, protože jinak mi objekt, který najdu ujede ze zorného pole dříve, než si ho pořádně prohlédnu. a Pořád s dobsonem tahat a neustále centrovat objekt je nepohodlné, zvláště, když by se u něj střídalo více lidí.
Je pravda ze pokud pozoruje vic lidi, je to neprakticke. Ale kdyz jsi sam, tak se na to da rychle zvyknout. Neni problem "ukormidlovat" i 500x zvetseni. Urcite zkus red-dot, hleda se s nim o hodne rychleji nez s hledackem.

Motor bude hodne drahy, dobsony proste nejsou uzposobene na motorovy pohon. Dalsi varianty:
* kaslat na to
* jemne pohoby pro dobson, diskutuje se to tady nekde
* nejaky navigator (ukaze ti "tlac 60' vpravo")
Risben

Příspěvek od Risben »

quaovar napsal: Aha, s takhle velkou investicí jsem nepočítal. To bych se dostal skoro na 50k. Tak to už se mi spíše vyplatí Newton na paralaktice s GOTO 250mm, de kterým se taky vejdu pod 50k. Sice to nebude 30cm, jako u dobsona, ale zase budu moct i fotit, nebudu muset hýbat s dalekohledem - hodinový stroj na polární ose a další výhody. Hmm, ještě musím vše zvážit, přece jen jde o dost velkou investici. Pokud budeš chtít opravdu fotit, jak píšeš, musíš stejně počítat s další investicí do různých doplňků k tomu potřebných, takže u ceny pouze za dalekohled a montáž beztak nezůstane, ale to ti tady na fóru zodpoví určitě povolanější pro tento obor, než-li jsem já.
Risben
New 170/1020 i s paralaktickou montáží, vše vlastní výroba&&Rf WO Megrez 90/621 FD APO, CG-5, HEQ-5 SynScan&&Okuláry Tele Vue, Vixen&&Triedr Celestron SkyMaster 12x60&&Canon 300D
bartaj007

Příspěvek od bartaj007 »

jojo 250/1200 ... to nebude s focením jen tak :)
ono potřeby pro pozorování a pro foto tak trochu nejdou úplně stejnou cestou.
nejbližší přiblížení je asi 200/800 a EQ6 a nějaké ty úpravičky.
ale jsou tu povolanější.
bóbiká dobson 250, triedr 10x50, CG5, equinox ED 80, lídlskop 70/700, Canon D350 a nějaké ty fíčury :-)&&http://picasaweb.google.cz/bartaj007
RNT

Příspěvek od RNT »

MilAN napsal:
A musíš počítat s tím, že je potřeba nějak přidělat enkodéry , t,j, upravit osy na montáži. A počítat tudíš s investicí  tak 25.000Kč.
( tedy kromě Intelli Scope)
Vyzbrojení systémem IntelliScope vyjde na cca 5 až 8 tisíc. Více tady: http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1156939526
Odpovědět