Ach tie vzorce

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
palino.o

Ach tie vzorce

Příspěvek od palino.o »

Ahoj všetci, ale hlavne múdri ľudia ;D
Pozná niekto z vás nejaký zázračný vzorec na tykýto príklad? Zadané sú zdanlivá, absolútna a bolometrická magnitúda a ešte povrchová teplota hviezdy. Je treba vypočítať efektívnu teplotu, tepelný index a bolometrickú korekciu. Ách jáj keby som tak bol študovaný človek :'(
Ale nie som a tak potrebujem pomoc...prosím Vopred ďakujem ;)
Duk

Ach tie vzorce

Příspěvek od Duk »

Pozri "Základy astronomie a astrofyziky"
Konkrétně Astrofyzika hvězd (soustav)???
mocho

Ach tie vzorce

Příspěvek od mocho »

Duk

Ach tie vzorce

Příspěvek od Duk »

mocho napsal: skus pozret toto:
http://www.go.ednet.ns.ca/~larry/astro/HR_diag.html

To je dobré, nemáš takových víc ?
D.
mocho

Ach tie vzorce

Příspěvek od mocho »

Duk napsal:

To je dobré, nemáš takových víc ?
D. ani nie, toto nasiel google :)
VK

Ach tie vzorce

Příspěvek od VK »

Doporučuji hledat ve skriptech z MFF UK Praha a PřF MU Brno. Jsou v PDF.

V. K.
Habl

Ach tie vzorce

Příspěvek od Habl »

Doporučuji prostudovat část o funkci svítivosti hvězd, kde nalezneš tabulky pro barvy hvězd, teploty a bolometrické korekce v systému U-B-V.

Brožovaná kniha z Hvězdárny a planetária hl. města Prahy
(1979) "Fyzika hvězdného vesmíru" od autorů ing. M.Grün, RNDr. Pavel Koubský, a RNDr. J. Švestka.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Tomek

Ach tie vzorce

Příspěvek od Tomek »

Zdravím všechny, kdo jste ještě nezanevřeli na ročenku! 8)
Už se mě pár lidí ptalo, zda bych neměl nějaké vzorce pro spočítání vzdálenosti Měsíce od Země a zdánlivého poloměru Měsíce.

Již dříve jsem odvodil tyto vzorečky, založené na paralaxe (která je jediná uvedená v ročence, na úkor právě těchto výše zmíněných veličin). Druhý vzoreček
vychází z prvního (spočítaná vzdálenost se dosadí do vzor. druhého). Stačí pouze kalkulačka:

vzdálenost Měsíce (km) = 6378,1/ (sin prlx (°))

zdánlivý poloměr Měsíce (°) = arcsin (1738/ vzdálenost Měsíce (km))

kde "PRLX" JE PARALAXA, "SIN" JE GONIOMETRICKÁ FUNKCE "SIN" (NA KAŽDÉ KALKULAČCE) A "ARCSIN" JE "ARCUSSINUS," NA KALKULAČCE ZNAČENÁ JAKO "SIN -1" (mačká se se "shiftem")

amatéři mýho typu, poslužte si. 8)

pozn. známe-li přesnou paralaxu Měsíce (byť podle nějakého programu), domnívám se, že je přesnější pro zjištění vzdálenosti dosadit do těchto vzorců. Jenotlivá hvězdná planetária se totiž od sebe navzájem odlišují i o tisíce kilometrů vzdálenosti!
Tomáš Havlík &&www.astrodenik.wz.cz
MilAN
Věk: 77

Ach tie vzorce

Příspěvek od MilAN »

Tomek napsal: pozn. známe-li přesnou paralaxu Měsíce (byť podle nějakého programu), domnívám se, že je přesnější pro zjištění vzdálenosti dosadit do těchto vzorců. Jenotlivá hvězdná planetária se totiž od sebe navzájem odlišují i o tisíce kilometrů vzdálenosti!Věřím, že jsou planetária, která mají malou přesnost. Ale ta ostatní, s tou přesností, s kteru počítají paralaxu, umí spočítat i vzdálenost.

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Eryn
Kontaktovat uživatele:

Ach tie vzorce

Příspěvek od Eryn »

To by sa aj mne zišlo vedieť, na súťažiach je to moje slabé miesto. Už keď vidím niekde napísané bolometrická korekcia alebo tepelný index, tak sa mi pod vplyvom nepríjemných spomienok na moju nemohúcnosť na súťaži roztrasú ruky... :)

V poslednom čase príklady na súťažiach už rovno preskakujem, aj keď tento rok idem urobiť ďalší pokus o naučenie sa ich počítať...no uvidíme...
ivajs

Ach tie vzorce

Příspěvek od ivajs »

ahojcek
chcela som sa opytat,ako si pokrocil s riesenim prikladov..trapi ma nieco podobne a odporucanu studijnu literaturu nemam..viem,ze tepelny index je vizualna mag minus radiometricka..ale prave tu neviem zistit..ak mi vies poradit,budem rada..diky
Ivana
ivajs
palino.o

Ach tie vzorce

Příspěvek od palino.o »

Dobre že sa pýtaš...ten tepelný index máš dobre. Našiel som jednu perfektnú knihu od SPN "Fyzika hviezd a vesmíru". Je to dosť dobrá kniha a rád by som ju dal do poč. podoby. Nemám prístup k skeneru zadara ale určite ju chcem dať do poč. podoby. Ak by si potrebovala nejaké ďalšie vzorce, možno ich nájdem v tej knihe. A ako som dopadol? Pre bolometrickú korekciu je vzorec jednoduchý: BC=mbol-V=Mbol-MV
Farebný index B-V=7200K/T-0,51 (T-teplota) a efektívna teplota...vychádzal som zo vzorca L=4(π)R2σT4ef ale R som si musel vypočítať. Postup nájdeš na www.suh.sk/kozm500f/32-36.PDF
P.S.: Nie je tu niekto z okolia Sniny, kto by mi pomohol knihu zoskenovať? 280 strán A5
palino.o

Ach tie vzorce

Příspěvek od palino.o »

P.S.: tie "habľaniny" v tom vzorci, nezobrazilo ich :-/, prvá je pí a druhá sigma :)
ivajs

Ach tie vzorce

Příspěvek od ivajs »

diky moc..ta stranka sa mi neda otvorit,skusim zajtra v robote..skoda,ze nie som z okolia Sniny, skener mam :(
ten vztah na farebny index mame tiez uvedeny medzi zakladnymi vztahmi, len s inou konstantou..
-0,62..
ani som nenapisala, ze preco sa s tymi prikladmi vlastne trapim..riesim s 2 siedmakmi (citas dobre, fakt siedmakmi) astronomicky korespondencny seminar..vacsinu odpovedi su schopni sami najst na nete,ale s prikladmi im musim pomoct..ako vidis, nie vzdy uspesne..ake je vlastne zadanie prikladu?
o hviezde vieme toto:
absolutna mag 1,91
vizualna 2,14
efektivna teplota 8 500 K
mame vypocitat tepelny index a fotograficku hviezdnu velkost
ako vypocitam absolutnu teplotu,ked poznam efektivnu??do toho vzorca musim absolutnu dosadit,vsak?,a ako zistim tu radiometricku mag??
najhorsie je, ze uz zajtra to musime poslat..
ivajs
ivajs

Ach tie vzorce

Příspěvek od ivajs »

palino.o napsal: P.S.: tie "habľaniny" v tom vzorci, nezobrazilo ich :-/, prvá je pí a druhá sigma  :)
xixi,esteze si mi to vysvetlil,uz som vazne zacala o sebe pochybovat, ze som nejako zaspala dobu a nerozumiem modernej fyzike ;)
ivajs
Odpovědět