uskladnění dalekohledu
uskladnění dalekohledu
Mám dotaz na skladování dalekohledu od jara do podzimu venku.Mám SCT a zajímá mě váš názor na toto.Po skončení pozorování to svoje miminko balím do igelitu,deky a navch dávám takovej pytel z nepromokavýho materiálu.Když to budu takhle dělat přes celou sezonu krom zimy vadí to dalekohledu z hlediska třeba zmatnění zrcadla,nebo něco takového.Pak se chci zeptat má-li smysl nákup nějakýho pořádnýho triedru se stativem.Ted´mám Fomei 20x50,ale moc tomu zvětšení nevěřím
Díky Petr
Díky Petr
uskladnění dalekohledu
S tím SCT nemám zkušenosti, ale možná bych se zeptal prodejce, pokud sem teda nenapíšou majitelé těchto dalekohledů. A k tomu triedru. Řešil jsem stejný problém, sehnal jsem asi za 400 jeden, na kterém bylo 25x60, ihned jak jsem ho rozbalil, tak mi bylo jasné, že ty údaje nejsou pravdivé, ale nechám si ho Pořídil jsem si Skymastera 15x70 a zatím spokojenost, akorát ten úchyt na stativ z plastu je pěkně vibrační, ale prodávají i kovový, ovšem tuším asi za 390 Kč.
Martin, eastman(at)centrum.cz, tel.:608515309
uskladnění dalekohledu
Já ho teda po každém pozorování schovávám, takže nemám zkušenost s jeho přechováváním venku, ale na zrcadlo by to snad nemělo mít takový vliv, protože je vnitřek tubusu chráněn korekční deskou (a díru na diag. zrcátko předpokládám že uzavíráš po jeho vyndání). Spíš si nedokážu představit, co může pod tím igelitem časem nadělat kondenzovaná voda nebo jinovatka třeba se šroubky nebo s kovovými částmi (třeba i montáže). Přeci jen i když ho schováš pod stříšku třeba pozorovacího domečku, tak ta vlhkost časem vysublimuje (je-li tam jinovatka) nebo se odpaří (rosa), ale zakrýt ho takto igelitem mi nepřijde zrovna jako nejlepší řešení.
e-mail: vokope(at)cmail.cz
uskladnění dalekohledu
No, na to balení do igelitu bych dal velký pozor. Měl jsem celoročně Newtona (tedy ne SCT, ale u něj by to mohlo být i horší) 200/1000 na EQ-6 SS na dvoře v "odjížděcím" domečku a také jsem jej z počátku velmi pečlivě balil do igelitu, aby se na něj neprášilo. Domeček byl sice docela prachutěsný, žádné škvíry ve dřevěných stěnách a prostor u země mezi stěnou domečku a terénem byl vykryt gumou, ale přece se tam za pár týdnů sem tam nějaký prach dostal.
Jak se ale ukázalo, tak mnohem větší problém byla vlhkost (a to jsem jej měl vybaben vyhřívátky (tubus, hledáček, filtrový karusel CCD kamery...), která na dalekohledě téměř pravidelně k ránu zůstávala. Z počátku jsem to řešil tak, že jsem i takto mokrý dalekohled zabalil a pak odpoledne, až se teplota zvedla, tak rozbalil a nechal vyschnout. Ale tohle jsem vydržel pár týdnů, než jsem zjistil, že mi kondenzující voda teče a odkapává nejen po tubusu, ale i na zrcadlo a dokonce i do těla montáže.
Takže od té doby jen dalekohled po pozorování zakytuju (a to krytkou, která není úplně na pevno), ale tak, aby i v té krytce byly malé díry pro výměnu vzduchu a nechám samovolně dalekohled pěkně vytemperovat a zbavit toho orosení. A rozhodně se zdá, že mu tím prachem škodím míň než tou vodou, která na něm trvale zůstávala...
Jak se ale ukázalo, tak mnohem větší problém byla vlhkost (a to jsem jej měl vybaben vyhřívátky (tubus, hledáček, filtrový karusel CCD kamery...), která na dalekohledě téměř pravidelně k ránu zůstávala. Z počátku jsem to řešil tak, že jsem i takto mokrý dalekohled zabalil a pak odpoledne, až se teplota zvedla, tak rozbalil a nechal vyschnout. Ale tohle jsem vydržel pár týdnů, než jsem zjistil, že mi kondenzující voda teče a odkapává nejen po tubusu, ale i na zrcadlo a dokonce i do těla montáže.
Takže od té doby jen dalekohled po pozorování zakytuju (a to krytkou, která není úplně na pevno), ale tak, aby i v té krytce byly malé díry pro výměnu vzduchu a nechám samovolně dalekohled pěkně vytemperovat a zbavit toho orosení. A rozhodně se zdá, že mu tím prachem škodím míň než tou vodou, která na něm trvale zůstávala...
Petr Svoboda (tribase.net@volny.cz)
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
uskladnění dalekohledu
Pokud jsem pochopil, dalekohled je bez domečku, tedy volně stojící venku ?
To balení bych v žádném příapdě nedělal. Sice to přes igelit samozřejmě nepromokne, ale vevnitř bude téměř stoprocentní vlhkost (z vlhké deky a oroseného dalekohledu). Po osvícení sluníčkem se to celé zapaří, vlhkost proleze všude dovnitř a po vychladnutí tam zase zkondenzuje. Tohle považuji snad za nejhorší možnost. A venku to bude ještě o mnoho horší, než u Petra v domečku.
A to nepomíjím to, že dalekohled je takhle na očích případným nenechavcům, a jednoho rána by tam už nemusel být.
řešením je buď odsuvný domeček, inspirací je dost i zde na fóru. Nebo speciální vozík na dalekohled, se kterým se celý složený dalekohled zaveze někam (do kůlny, do garáže) Celé to je vidět třeba tady: http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=29
Šikovný kutil se svářečkou by to i postavil. A kola se dají koupit.
No a třetí možnost je to normálně složit. Vždyť jde vlastně jen o rozebrání na dvě půlky. Tubus s vidlicí, a stativ (tedy pokud to je SCT ve vidlici). A ten stativ by se tam dal možná i nechávat, nebo udělat na tom místě permanentní sloup, a sundávat jen dalekohled. To už snad není taková práce.
To balení bych v žádném příapdě nedělal. Sice to přes igelit samozřejmě nepromokne, ale vevnitř bude téměř stoprocentní vlhkost (z vlhké deky a oroseného dalekohledu). Po osvícení sluníčkem se to celé zapaří, vlhkost proleze všude dovnitř a po vychladnutí tam zase zkondenzuje. Tohle považuji snad za nejhorší možnost. A venku to bude ještě o mnoho horší, než u Petra v domečku.
A to nepomíjím to, že dalekohled je takhle na očích případným nenechavcům, a jednoho rána by tam už nemusel být.
řešením je buď odsuvný domeček, inspirací je dost i zde na fóru. Nebo speciální vozík na dalekohled, se kterým se celý složený dalekohled zaveze někam (do kůlny, do garáže) Celé to je vidět třeba tady: http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=29
Šikovný kutil se svářečkou by to i postavil. A kola se dají koupit.
No a třetí možnost je to normálně složit. Vždyť jde vlastně jen o rozebrání na dvě půlky. Tubus s vidlicí, a stativ (tedy pokud to je SCT ve vidlici). A ten stativ by se tam dal možná i nechávat, nebo udělat na tom místě permanentní sloup, a sundávat jen dalekohled. To už snad není taková práce.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
uskladnění dalekohledu
Ahoj,
mam taky dalekohled celorocne venku.
Prikryty je jen z vrchu autoplachtou.
Mam ho volne pristupny, ale pochybuji ze ho nekdo odnese.
Dokonce uz nechavam i pocitac prestavel jsem ho do el. skrine.
mam taky dalekohled celorocne venku.
Prikryty je jen z vrchu autoplachtou.
Mam ho volne pristupny, ale pochybuji ze ho nekdo odnese.
Dokonce uz nechavam i pocitac prestavel jsem ho do el. skrine.
- Lightsscope
uskladnění dalekohledu
Ale když se to igelitem jen přikryje a dole se to nechá větrat, není to tak hrozné.
- BiF
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
uskladnění dalekohledu
hora napsal: Ale když se to igelitem jen přikryje a dole se to nechá větrat, není to tak hrozné.Pod igelitem je to jak ve skleníku, lepší je něco takového:
http://www.scopearmor.com/index.html
Já mám něco takového na montáži, dalekohled ale sundavám, ten bych se venku nechat neodvážil.
Fra
http://www.scopearmor.com/index.html
Já mám něco takového na montáži, dalekohled ale sundavám, ten bych se venku nechat neodvážil.
Fra
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
uskladnění dalekohledu
Mějte trochu na paměti, že tady nemluvíme o nějakém jednoduchém otevřeném Newtonu, s jednoduchou německou montáží, ale o SCT (uzavřeném korekční deskou, ale určitě ne vzduchotěsně) a navíc v tělem či podstavcem montáže plným poměrně jemné mechaniky a citlivé elektroniky. Toto bych rozhodně trvale venku mimo přístřešek nenechal. Střídání teplot a vlhkosti bude daleko drastičtější, než v domečku, nehledě na to, že pokud to necháte částečně otevřené zespod, hrozí nebezpečí podfouknutí a zmoknutí při první slušnější bouřce.
Prostě jednoznačně nedoporučuji, v našich klimatických podmínkách !
Prostě jednoznačně nedoporučuji, v našich klimatických podmínkách !
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
uskladnění dalekohledu
Hodně záleží i na odolnosti toho dalekohledu.
Mám zjištěné, že když je dalekohled v kopuli přes zimu (i když se ta kopule neotvírá a nepozoruje se), tak černé železné šrouby zrezavějí. Jsou krásně rezaté, jak liška. Naopak takové ty "stříbrné" odolají.
Schmidt-Cassegrain pod kopulí by snad měl vydržet, i když má v sobě jemnou mechaniku a elektroniku.
Já tenhle problém nemám, protože dalekohledy skladuji v domě v místnostech sice přímo nevytápěných, ale od okolních místností alespoň relativně temperovaných nebo na půdě, která je přece jen 8 a více metrů nad zemí, takže tam není ta největší zima. Navíc je to uprostřed městské zástavby, kde je tepleji než v okolní krajině.
A zase tak často nepozoruju ;D
V. K.
Mám zjištěné, že když je dalekohled v kopuli přes zimu (i když se ta kopule neotvírá a nepozoruje se), tak černé železné šrouby zrezavějí. Jsou krásně rezaté, jak liška. Naopak takové ty "stříbrné" odolají.
Schmidt-Cassegrain pod kopulí by snad měl vydržet, i když má v sobě jemnou mechaniku a elektroniku.
Já tenhle problém nemám, protože dalekohledy skladuji v domě v místnostech sice přímo nevytápěných, ale od okolních místností alespoň relativně temperovaných nebo na půdě, která je přece jen 8 a více metrů nad zemí, takže tam není ta největší zima. Navíc je to uprostřed městské zástavby, kde je tepleji než v okolní krajině.
A zase tak často nepozoruju ;D
V. K.
uskladnění dalekohledu
MMys napsal: Toto bych rozhodně trvale venku mimo přístřešek nenechal. Střídání teplot a vlhkosti bude daleko drastičtější, než v domečku, nehledě na to, že pokud to necháte částečně otevřené zespod, hrozí nebezpečí podfouknutí a zmoknutí při první slušnější bouřce.Hlavne je potreba tubus vystrikat necim proti plisni, houbam a mravencum. Pokud zustane otevreny okularovy vytah, tak i proti mysim. Nechejte takhle nejdriv na zkousku venku kus nejake trubky, nedokonale uzavreny. Pak vypiste anketu na tema, co vsechno jste v ni po par tydnech nasli.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
uskladnění dalekohledu
Musím s MP naprosto souhlasit. Asi před rokem a půl jsem si bral zpátky s LH Vyškov svoji starou CCD kameru ST-7 s filtrovým kolem, jehož vstup nebyl ničím krytý a tato sestava byla namontována na tamnějším Newtonu 300/1700 mm s poměrně "ne dobře sedící" krytkou tubusu. A když jsem v rámci nového nasazaení této kamery karusel rozdělal, abych vyčistil filtry, tak jsem v něm kromě několika již vysušených kusů hmyzu našel dokonce vosí hnízdo ! Sice moc velké nebylo (asi 1x3x5 cm), ale dokázalo karuselové kolo naprosto perfektně znehybnit - a pak, že je to chyba SBIGu, když se jim karusel netočí :D...
Petr Svoboda (tribase.net@volny.cz)