FunTomas napsal:
Kedy bude niečo takéto vidieť aj na severnej pologuli? ???
Ten nejlepší věštec ti nepomůže , ale na další jasnou kometu si můžeš počkat tak v průměru 5 až 30 let .
Mne se líbili všechny komety zvláště ty letní s cirkumpolární dráhou od Arend - Roland 1957 a že jasných komet bylo již dost
Jak již psal Martin, tak ty snímky z jižní polokoule jsou cca 15 sekundové, takže ta délka ohonu je pro pozorovatele určitě kratší a pozorovací podmínky nejsou též všude stejné.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Kometa byla a vlastně i je stále fascinující, přesto mě jen tak, z ničeho nic, brkla taková myšlenka.
Přesně tak, to co se vždy kometám přisuzovalo.
Nemáte v těchto dnech také takový pocit ::)
D.
Kdepak kometa
pacal napsal:
Aj tak si ale myslím, zo simulácie, prehľadov mi to vyplýva, že ešte silnejšie erupcie, a aj vlna zemetrasení, nejaký superhurikán pride okolo 15 Dec. No, ještě je potřeba dotáhnout k dokonalosti ten kalendář....
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Duk napsal: Kometa byla a vlastně i je stále fascinující, přesto mě jen tak, z ničeho nic, brkla taková myšlenka.
Přesně tak, to co se vždy kometám přisuzovalo.
Nemáte v těchto dnech také takový pocit ::)
D.
myslíš že za tu úžasnou vichřici(o který bych nebýt televize neměl šajn)může C/2006 P1? ;Dkdoví,ale na tu chudinku bych to nesváděl.Ale na našem magistrátu(který je ted bez půlky střechy)bych to neříkal nahlas,ještě by chtěli po panu McNaughtovi úhradu škod,u nás v kocourkově je možné vše.
KaoS napsal: Z komety McNaught se stalo obrovské monstrum s naprosto neuvěřitelným ohonem. Jako polární záře se táhne okolo rovníku.
Kometa C/2006 P1 (McNaught)nam robi nadherne vesmirne divadlo ,je do dobra propagacia astronomie
KaoS napsal: Z komety McNaught se stalo obrovské monstrum s naprosto neuvěřitelným ohonem. Jako polární záře se táhne okolo rovníku.
Tak to je pecka!
Risben
New 170/1020 i s paralaktickou montáží, vše vlastní výroba&&Rf WO Megrez 90/621 FD APO, CG-5, HEQ-5 SynScan&&Okuláry Tele Vue, Vixen&&Triedr Celestron SkyMaster 12x60&&Canon 300D
Velmi zajímavý odkaz s kvantem fotografií, zpráv,diskuzí
o "GREAT COMET Mc Naugth"
Zaujal mne velmi článek od J.Bortle o velkých kometách minulého a předminulého století. Jen zopakuji, že více komet pochází z 19. století s velmi charakteristickým vývojem v ohonech a obálce v komě nebo délce ohonu komety. Bohužel některé komety jsou zachyceny pouze na kresbách.
1.- Comet Flaubergues
2.- Comet 1882 (nenese jméno objevitele)
3.- Comet Hind 1847
4.- Comet Donati 1858
5.- Comet Mc Naught 2007
Nejvíce vyobrazení komet najdete v knížce od Dr. M.Plavce "Komety a meteory" 1956
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC