Jaky koupit dalekohled?

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Jaky koupit dalekohled?

Příspěvek od Psion »

Astronomie mě začala zajímat před 25 lety (ve 14) a tehdy nebylo prakticky dostupné koupit vybavení, jaké je dnes, tím myslím dalekohledy i software (nehledě na kvalitu počítačů). Dnes je situace jiná a tak se rozhoduji o nákupu dalekohledu, zatím na vizuální pozorování (možná se zapojím do programu pozorování proměnných hvězd). Četl jsem zde celou řadu vyjádření lidí, kteří již v astronomii dělají opravdu dlouho a beru jejich poznatky jako správné. Kdysi jsem měl malý nekvalitní dalekohled vlastní výroby a v poslední době jsem používal trieder 10x60 a malý dalekohled 20-100x50 na azimutální montáži, ten druhý značky Bushnel za pár tisíc a tak kvalita je skoro nulová. Vím co dokáže nestabilní montáž (vitr prakticky vše znehodnotí) a malý průměr objektivu. Po tom co jsem si přečetl je pro mě jasný vítěz Dobson od 200 mm. Do dalekohledu typu GS500 se mi nechce, nebot stativ je nic moc a zrcadlu made in Taiwan moc nevěřím. Navíc ta cena je taky dost velká. Asi bych volil dalekohled od p. Drbohlava, ale nemám tušení, jak kvalitní zrdcadla vyrábí (možná je dělá v různých třídách) a tak by mě zajímal názor někoho, kdo s tímto má zkušenosti - jakékoli. Raději chci kvalitní zrcadlo s jednoduchou montáží než paralaktickou montáž s pochybnou kvalitou.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Jaky koupit dalekohled?

Příspěvek od Psion »

Po všech recenzích a ukázkách co jsem sehnal na inetu myslím, že Dobson je ideální montáž pro přenosný dalekohled a má ji mnoho špičkových astronomů. Pan Drbohlav dělal opravdu špičkové dalekohledy od 20 do 100 cm a myslím, že jeho zrcadla jsou opravdu špička a 20 cm zrcadlo je pro něj hračka. Takže jsem na 99% rozhodnut pro Dobson 200/1200. Jedno procento ponechávám pro jistotu :nono:
Pjoter

Jaky koupit dalekohled?

Příspěvek od Pjoter »

Konecne nekdo kdo chce dobsona hned od zacatku sveho vyberu.Jestli mas zahradu nebo bude dalekohled instalovan napevno tak jdi radsi do tristovky.P.Drbohlav na vaze nesetri.Ale 200mm je dobra volda a za dobry peniz.Pjoter
zdenek
Věk: 55

Jaky koupit dalekohled?

Příspěvek od zdenek »

Shodou okolnosti jeden dalekohled od p. Drbohlava vlastnim a proto mohu tuto volbu jen doporucit. Ten muj je sice trochu poupraven (okular. vytah 2", jine sekundar. zrcatko, vlastni montaz, ...), ale co se tyce hlavniho zrcadla, tak si nemohu stezovat. Je opravdu kvalitni (takrka se chce rici, ze 200 je pro p. Drbohlava rutinni zalezitost).

Z.R.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Jaky koupit dalekohled?

Příspěvek od Psion »

Potřebuji dalekohled převážet a tak víc jak 200mm by bylo asi moc. Viděl jsem i nádhernou 500, kterou má p. Němec, ale jak to přenáší nevím :-). Pan Drbohlav prý začal montovat do 200 okulárový výtah 1.25" (před tím 0.96") a možná by byl lepší 2" na focení? Viděl jsem i elektr. řízení Dobsonovi montáže a dokonce zařízení, které je schopno natáčet foto přístroj v ohnisku, aby eliminoval stáčení oblohy a tak se dá "bez problému" fotografovat nebo lépe - snímat objekty web kamerou. To je otázka budoucnosti, nicméně je fajn, že to existuje. Pokud jsem zjistil správně, lepší volbou bude f=1200 a ne 1000, pro lepší pozorování planet i když chci primárně sledovat deep-sky.
GabrielN

Jaky koupit dalekohled?

Příspěvek od GabrielN »

Také vlastním dobsona od p. Drbohlava 250/1500 a přepravuji ho na rudlíku (viz www.obloha.webzdarma.cz dalekohled) a jde o báječný přístroj). Bohužel limitní bude:
hezké počasí bez závoje vodních par = 7 x ročně
malé chvění vzduchu, nízká turbulence = 15 x ročně
výpadek proudu nad Prahou = kéžby..
výpadek proudu v okolních městech = doporučuji článek dopad asteroidu na Chicago
to vše platí pro Neratovice
Nedávno mi můj přítel básnil o letech do Maroka ((návštěva pouště (3 hod. letu), krajích v Polsko-Ukrajinsko-Slovenském pomezí. Já sním o místě poblíž Humpolce - Sedlici, kde jsem viděl nejen v Nera obtížné Plejády ale i M-13, M-31, M-37 pouhým okem!!!
Ještě něco, podívejte se na www.obloha.webzdarma.cz
dal jsem si s tím dost práce
amil
Věk: 86
Kontaktovat uživatele:

Jaky koupit dalekohled?

Příspěvek od amil »

Ahoj GabrielIN, na dobsona drbohlavového jsem jednoduše přidělal na bednu kolečka dospod jsem dal dva prahy dubové a má to i ojku.- jezdím z přistavku na dvůr,beton,trávnik.Nemusel by jsi to vozit na rudlíku./www.fotovesmírmilosevic.estranky.cz/vybavení.
Dobson300/F6 Drbohlav,Newton fotokom. 135/F4,2 Drbohlav,N200/800 Drbohlav, dělostřel. binar 10x80 Meopta r.1956,Canon350Da,450Da Mmys,ASI 120 MM mini,point.60/240.
,NEQ6 Pro ,TV guid. MMys,
http://www.fotovesmirmilosevic.estranky.cz
g
Věk: 63

Jaky koupit dalekohled?

Příspěvek od g »

..jako reinkarnační vtělení bývalého člena před sedmi léty (po optimalizacích délky přihlašovacího jména) mohu říct, že rudlík nebyl vůbec špatný, dnes používám auto pro už jiné přístroje. K vytažení dobsona na krátkou vzdálenost je řešení pojezdem dobsonovy bedýnky asi dobrým řešením (nabízí i am. JMI). Drbohlavova 250/1500 byla po optické stránce výborným přístrojem. Odkaz na vybavení "fotovesmírmilosevic" mi nefunguje.

Stratus
Věk: 73

Jaky koupit dalekohled?

Příspěvek od Stratus »

Odkaz na vybavení "fotovesmírmilosevic" mi nefunguje.Když se napíše krátké i (www.fotovesmirmilosevic.estranky.cz), tak to funguje ...
Odpovědět