C/2006 P1 (McNaught)

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Odpovědět
Pavuk_

C/2006 P1 (McNaught)

Příspěvek od Pavuk_ »

psmolly napsal:

Ta pavučina jsou zbytky degenerovaných buněk nervu ve sklivci. Bohužel s tím nejde nic dělat. Projevují se hlavně proti jasnému pozadí. Každý to má ve větší či menší míře. Jestli jsi teda myslel tohle :)
Nene, asi nemyslel to. Pred chvilou sme s kolegami vybehli vo a v tieni domu sme sa snazili zahliadnut kometu. Jedine co bolo vidiet okrem tenkej vysoke strukturovanej oblacnosti boli tenke vlakna ktore sa leskli oproti slnku - boli to prave liatajuci pavuci - babie leto Dost vyrusovali, lebo to robilo zablesky proti Slnku.
Fomal

C/2006 P1 (McNaught)

Příspěvek od Fomal »

Presne tak, boli to pavuci, co ma rusili , fakt ! Vratilo sa babie leto. Asi bude koniec sveta, takze tych komet na dennej oblohe bude este vela ;D ;D ;D
ski

C/2006 P1 (McNaught)

Příspěvek od ski »

Ještě jednou se vracím k tomu co jsem viděl před pěti dny. Škoda že tolik lidí nemělo v té době možnost ji pozorovat.
http://www.sweb.cz/pifs/1.1FotoMcNaught.html
Jinak i já jsem ji chtěl ještě vidět, ale bohužel už jsem ji neviděl. Škoda.
psmolly

C/2006 P1 (McNaught)

Příspěvek od psmolly »

v tom případě se omlouvám. A jinak....Pavuku...jsi to jako šéf mohl domluvit, aby dneska nelétali ne? ;D
Omluva za off topic. ::)
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is,  EQ2, malokuk SW 80/400     http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
MaG
Kontaktovat uživatele:

C/2006 P1 (McNaught)

Příspěvek od MaG »

Mates napsal: Internet (a tím čerstvé informace) doma nemaje, vydal jsem se lovit kometu včera na denní obloze pozdě. Začal jsem ji hledat asi až v 16,00. Kdybych věděl, že všichni koukají už dopoledne, dopadlo to asi lépe. Snažil jsem se ji nalézt podle pozice Merkura. Bohužel v tu dobu už byl dost nízko nad obzorem kde byl vzduch velmi neklidný a taky velmi silný vítr. Ten ani tak nehýbal montáží ale spíš mě dost slzelo oko. Merkura jsem sice v 16,15 našel ale kometu už ne. No ale Merkura jsem ještě taky nikdy neviděl tak brzo odpoledne :).
Pro pozorování použit Newton 150/890 s "ruční " paralaktikou.Matesi, neříkám, že nevíš, cos viděl, ale chci tě upozornit, že včera večer byla kometa daleko jasnější než Merkur, tudíž spíše si viděl kometu ale nerozeznal ji v tom neklidu vzduchu od planety. Merkur jsem neviděl ani ve dne. Moc nevěřím, že byl večer vidět, i když tys tam třeba ty cirry nad obzorem neměl, jako my.

--------------------
Teď něco k dnešku. Jestliže ráno jsem psal, že sou cirry tak teď odpoledne je to lepší.

Ve 13:40 zazvonilo na hodinu, měl jsem mít informatiku v 6.tř. Když mně viděli s triedrem na stativu a bundou ve dveřích učebny, věděli, že počítače nebudou jejich hobby pro tuto chvíli :)

Šli jsme na západní stranu budovy školy, kde přes ulici na západ stojí kostel. Schovali jsme se do stínu střechy a zdi kostela, vlevo jsme měli jasnější díru mezi cirovitou oblačností. O pár stupňů dál zas stála borovice.
Hledal jsem kometu marně více než 5 minut. Stále jsem triedr poponášel, stále přeměřoval prstama vzdálenost. Děcka se dobře bavily, ale evidentně chtěli radši být venku než u PC :)

No co vám budu povídat. Už jsem to vzdával, když náhle jsem pod větví borovice kometu zahlédl, ale vzápětí mi oko přeostřilo na větve a bylo po ní. Poponesl jsem náš triedr 15x70 o metr blíž a kometa byla krásně pod jednou osamocenou visící větví. Přesně na délku té větve pod ní, prostě ideální orientační bod.
Obloha byla v tu chvíli dost vymetená. Podobně hezká byla včera před jedenáctou, určitě byla čistší než včera v poledne. No - kometu jsem viděl jako včera, jen ohon byl sotva patrný a jádro méně jasné. Pokud spekulujete o zeslabení na -4 mag, pak s klidem potvrdím, že nejméně o magnitudu slabší dnes byla, to nešlo přehlédnout.

Spolu se mnou se na ni podívalo 5 kluků ze šestky a jen jediný ji neviděl. Naopak převládalo nadšení a všichni tvrdili, že pod tou větví je dobře vidět. Nevím, dětské oko a zkušenost s pozorováním jsou jiné, ale třeba ji viděli. Minimálně z toho měli radost :)

Přeji jasné nebe vám i jižanům, myslím, že to bylo důstojné rozloučení s denní kometou 2007!
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Eryn
Kontaktovat uživatele:

C/2006 P1 (McNaught)

Příspěvek od Eryn »

Ja som sa dneska takisto pokúšala kométu vidieť, ale dopadlo to príšerne. Nielen že som vôbec nič nevidela, ale celé pozorovanie takmer skončilo katastrofou. Okolo jedenástej som obehala takmer celé sídlisko, kým som našla vhodný roh, za ktorý by som dala ďalekohľad. Keď som ho konečne našla, skúšala som pozorovať kométu hľadáčikom, ale nič. Nevzdávala som sa však a o druhej som požiadala otca, aby mi pomohol vyniesť môjho Newtona 150/750 k tomu rohu budovy. Tesne na okraji tieňa som si rozložila ďalekohľad a starostlivo som kúsok po kúsku presne polhodinu prehľadávala celú oblohu naľavo od Slnka. Nič. Obloha bola spočiatku krásne modrá, ale asi po 15 minútach sa mi tam začali zjavovať prvé cirry a ku koncu som už ani veľmi nemala šancu, že by som cez ne niečo videla. Pritom však priznávam, že nie som dobrý hľadač. Tak som to zabalila a otec prišiel po mňa s autom. Pri nakladaní ďalekohľadu do auta sa stalo to nešťastie. Otec chytil tubus za držiak na hľadáčik (to sú nápady!), ale držiak sa uvoľnil a tubus tresol na betón. Dopad navyše sprevádzal zvuk rozbíjania. Bola som presvedčená, že už mám po zrkadlách, no našťastie sa rozbil len kryt na objektív a zrkadlá vyzerali byť pri prvej prehliadke v poriadku. Len tie vecičky, ktoré držia sekundárne zrkadlo (alebo primárne? - skrátka to rovinné) sú mierne pokrivené. Doma som poskladala ďalekohľad a cez okno som pozorovala budovy a stromy - zdá sa, že je v poriadku. Zobrazuje mi to tak ako predtým, aspoň sa mi tak zdá.
milan1960

C/2006 P1 (McNaught)

Příspěvek od milan1960 »

Tak jsem ji dnes neviděl-příliš rušíly cirry-Také jsem registroval,že mi létalo přes zorné pole nějaké chmýří,(nebo snad pavoučci)ale když jsem viděl motýla a komáry(střízlivý),tak už mě nemůže ani překvapit,že nám za domem kvete okrasná třešeň!!!No jo LEDEN jak má být. milan
Fomal

C/2006 P1 (McNaught)

Příspěvek od Fomal »

Eryn:
napinave, ako v strasnom /astronomickom/ horore.
Dobre si to napisala, dufam, ze to aj dobre dopadne /ked to uz dopadlo/.
Drzim palce.
F.
Monika Ch.

C/2006 P1 (McNaught)

Příspěvek od Monika Ch. »

Eryn- no teda!No ale hlavně že to vypadá v pořádku, to by byla hrozná škoda! To mě už se taky stalo "ohrožení" dalekohledu...
Mates
Věk: 64

C/2006 P1 (McNaught)

Příspěvek od Mates »

MaG napsal:
Matesi, neříkám, že nevíš, cos viděl, ale chci tě upozornit, že včera večer byla kometa daleko jasnější než Merkur, tudíž spíše si viděl kometu ale nerozeznal ji v tom neklidu vzduchu od planety. Merkur jsem neviděl ani ve dne. Moc nevěřím, že byl večer vidět, i když tys tam třeba ty cirry nad obzorem neměl, jako my.

--------------------

Už mně to taky napadlo (když mne "trknul" "KaoS")) a o kousek výš taky napsal.
;)
Nuny

C/2006 P1 (McNaught)

Příspěvek od Nuny »

Při objevu v březnu 2006 bylo vypočteno, že by měla mít jasnost okolo 17m.. Vytáhnout se na cca -6m , to je výkon..
KaoS

C/2006 P1 (McNaught)

Příspěvek od KaoS »

nuny napsal: Úžasný je to, že při objevu v březnu 2006 bylo vypočteno, že by měla mít jasnost okolo 17m.. To se nám holka pěkně vybarvila..  Vytáhnout se na cca -6m , to je sakra výkon..  ;D
Kdyby byla objevena v březnu, tak by nenesla označení C/2006 P1, ale C/2006 E1 ... takže tady bude nějaká chybička ;)
Stránka společnosti pro Meziplanetární hmotu, info o kometách, meteorech i planetkách - http://www.kommet.cz
Nuny

C/2006 P1 (McNaught)

Příspěvek od Nuny »

OK.. Už jsem tu chybku našel.. Díky..
Risben

C/2006 P1 (McNaught)

Příspěvek od Risben »

Dnes při dvou pokusech ji spatřit, tak ani náhodou.
Ještě, že jsem jí zahlédl na moment alespoň včera při západu. Z dalšímy pokusy již končím, už tak mám z denního pozorování vytavené oči 8), tak že předpokládám, že neuvidím nějakou dobu nic ani v noci :-/.
Risben
New 170/1020 i s paralaktickou montáží, vše vlastní výroba&&Rf WO Megrez 90/621 FD APO, CG-5, HEQ-5 SynScan&&Okuláry Tele Vue, Vixen&&Triedr Celestron SkyMaster 12x60&&Canon 300D
Duk

C/2006 P1 (McNaught)

Příspěvek od Duk »

Tak jsem kolem poledni zkoušel také štěstí, ale ani náhodou. Nepomohla ani třístovka Newton. Ty cirry byly poměrně na husto. Zametal jsem dobrou hoďku. Situace se změnila před třetí hodinou, to už pozadí bylo pěkně modré, ale ta výška.......
Byla to asi už opravdu poslední šance, na zítřek naději nedávám, navíc s tou jasností to bude asi horší.
Jediné, co mě včera při kontrole snímků potěšilo, že se v jednom záběru vlasatice objevila.

D.
Odpovědět