Zvyseni vykonu triedru

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Lib

Zvyseni vykonu triedru

Příspěvek od Lib »

Ahoj lidi, tak nejak zacinam a posledni dobou jak tak ctu web, tak spousta lidi si zvysuje vykon triederu dalsim okularem, jenze sem nikde nenasel nejaky podrobnejsi obecny navod - co a jak. Mohla by mi prosim nejaka dobra duse poradit/prozradit odkaz na nejake rozumne (laicke) materialy? Pro zacatek treba jak to funguje a tak, fyziku sem dycky nejak obesel, tak moje znalosti nejsou oslnujici Mam Bressera 20x60 a Exaktu 12x50 (ani se neptejte proc oba, kdyz jeden ma stari mesic a druhy tyden:( ). Diky vsem za pripadny rady.
Vok

Zvyseni vykonu triedru

Příspěvek od Vok »

Proc zvysovat vykon u 20x60 a 12x50?? U takovych prumeru objektivu je zvetseni 20x (resp. 12x) akorat. No nic, je to tvoje vec. Pridanim dalsiho okularu za okular triedru (vzdalenost nutno vyzkouset - zalezi na ohniskove vzdalenosti pridavaneho okularu) se zvysi akorat zvetseni, ostatni parametry se nemeni, nebo zhorsi (rozlisovaci schopnost, kvalita obrazu...)
Refraktor 80 f/6, Newton 168 f/4,&&http://fotografiefk.net
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Zvyseni vykonu triedru

Příspěvek od MMys »

Předchozí názor mohu potvrdit. Velmi záleží na kvalitě triedru, ale odhaduji že přes zvětšení 60x se nedostaneš ani náhodou (spíš to bude méně, protože obraz kazí další 4 přechody vzduch-sklo a sklo-vzduch) a 4 odrazy sklo-sklo na stěnách uvnitř hranolů. Hranoly určitě nejsou tak přesné, aby vyhověly na tak velké zvětšení.

Někde ve 14 letech, když jsem začínal, jsem se o to pokoušel také, pomocí okuláru z mikroskopu na refraktoru Meopta 60mm, a tam se dalo dostat na zvětšení asi 100x, s triedrem 20x50 to však šlo sotva na 50x.

Nejlepší je to vyřešit jako dvojitu vysouvatelnou trubici, čímž se dá regulovat vzdálenost mezi původním a přídavným okulárem a tím i zvětšení. Pak si můžeš snadno nalézt kompromis mezi zvětšením a kvalitou obrazu. Pozor, po každé změně vzdálenosti mezi okuláry je třeba znova zaostřit a nezbytností je stativ.

Řešení lze navíc obvykle použít jen pro jednu polovinu triedru. Při pokusu o instalaci dvojice takovýchto zařízení na obě strany budeš mít problémy se souosostí a nejspíš vše uvidíš dvojitě.

Funguje to, ale nečekej od toho zázraky. Fyzikální limit daný průměrem objektivu a přesností optiky nelze obejít.

Martin
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Lib

Zvyseni vykonu triedru

Příspěvek od Lib »

Fajn, diky, pokud mi to prilis nedoporocuji (s vysvetlenim) 2 odbornici tak na tom neco bude ... pokud bych chtel vetsi zoom, tak pouziju asi digitak a jeho 3.5 opt. zoom, bohuzel s neprijemnym faktem rapidniho snizeni viditelne oblasti (experimentalne se oblast zmensuje v zavislosti na clone). Je to normalni nebo se to da nejak resit?
wallonien

Zvyseni vykonu triedru

Příspěvek od wallonien »

Zdar vsichni.Take nedoporucuji zvetsovat zvetseni u tryedru.Mam Edixiu 7-24x50 a pro pozorovani nocni oblohy pouzivam zasadne zvetseni 7x.Nejde tak o zvetseni jakozto o velikost zorneho pole a svetelnos.Zdar wall
MMys
Kontaktovat uživatele:

Zvyseni vykonu triedru

Příspěvek od MMys »

Jestli jsem to dobře pochopil, tak chceš přes ten trieder fotit. No to bude horší. Klasická afokální konfigurace, tj. dalekohled zaostřený na nekonečno a k okuláru přiložený fotoaparát, zaostřený též na nekonečno bude vždy vinětovat (tj nezobrazí se celé zorné pole foťáku). Je totiž třeba dodržet několik pravidel. Prvním z nich je neclonit objektiv foťáku. Expozici je nutno ovlivňovat pouze časem. Druhou podmínkou je vhodně přizpůsobená optická soustava. Praktické příklady lze nalézt na http://home.zcu.cz/~smid/kamera/kamera.htm, kde je to zaměřeno na použití videokamery, ale podle mých zkušeností to funguje i s fotoaparátem.

Osobně bych si ale nedělal moc iluze. Bude to použitelné tak na Měsíc a s filtrem na Slunce. Na planety asi těžko. Použití toho adaptéru pro zvýšení zvětšení ještě mezi triedrem a foťákem nevidím moc nadějně. Některé soustavy na uvedených stránkách dělají totéž, ale autor je používá na 30cm Newtonu a tam si to může dovolit. Při použití triedru ovšem bude světelnost tak malá, že by to pro planety vyžadovalo dost dlouhé expozice na montáži s pohonem a navíc kvalita obrazu bude nepoužitelná.

Experimentovat sice můžeš, ale jak říkám, nedělej si iluze.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Lib

Zvyseni vykonu triedru

Příspěvek od Lib »

MMys: dik moc, sak ja si moc iluze nedelam - viz. http://194.228.223.47/fotky/zoom/ - me uplne prvni ne-astro pokusy se spojenim fotaku a triedru (ty focene veze jsou vzdaleny asi 4-5km, sv. Kopecek je dale - kolem 10km, foceno triedrem 12x50 a Oly C4040 2.5x zoom s manualnim nastavenim, za sera az tmy). Necim se zacit musi, aspon si to vyzkousim na vlastni kuzi nez se vrhnu do nejakych drazsich spasu.
Fordon

Zvyseni vykonu triedru

Příspěvek od Fordon »

Tak tohle mně opravdu zajímá mám triedr Minolta 8-20x50 a když pozoruji jupiter nebo saturn obraz je při zvětšení dvacetkrát čistý a ostrý myslím že by mu prospělo ještě trochu zvětšit ,a ještě se chci zeptat jednou na chatě jsem s triedrem pozoroval jupiter a mněl jsem pocit že můžů trochu vytušit i pásy oblačnosti v atmosféře je to možné při průměru 50mm ? (Omluvte můj pravopis :-| )
MMys
Kontaktovat uživatele:

Zvyseni vykonu triedru

Příspěvek od MMys »

Pokud je triedr opravdu kvalitní, dalo by se s 50mm objektivem dostat tak na 70x až 80x, sice už obraz nebude úplně ostrý, ale zvětší se velikost objektu v zorném poli a ty detaily, co daná optika zobrazí pak lépe vyniknou. Já jsem kdysi s refraktorem 60/650mm používal zvětšení 100x a bylo to tak na hranici. Mimochodem, ty dva nejvýraznější rovníkové pásy jsem v tom 60mm dalekohledu viděl naprosto jasně, takže proč ne s 50mm :-)
Fordon

Zvyseni vykonu triedru

Příspěvek od Fordon »

Tak semi to konečně povedlo a to dost zajímavím způsobem, protože s jediným okulárem který doma mám (značka bresser typ Huygens :toilet: ) to nšlo zaostřit tak jsem k tomu okuláru přidal ještě jednu spojku s mikroskopového okuláru (značky hama :toilet: ) a už to zaostřid jde to zvětšení odhaduji tak na 60-100 ??? ale zorné pole nic moc. Teď mně napadla další věc nešel by náhodou přidat k achromátu f=600mm přidat okulár s triedru (pokud pujde nějakou nenásilnou metodou sundat =>ne opravdu nerad bych to řezal :))???
Víte teď jak jsem se pohrabal v těch okulárech myslím, že chyba toho mého bresseru je spíš vnich než v objektivu.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Zvyseni vykonu triedru

Příspěvek od MaG »

MegaOvecka napsal: jednou na chatě jsem s triedrem pozoroval jupiter a mněl jsem pocit že můžů trochu vytušit i pásy oblačnosti v atmosféře je to možné při průměru 50mm ? (Omluvte můj pravopis :-| )Ahoj. myslím, že někdo by tvrdil, že to teoreticky možné je. Já sám jsem je viděl prokazatelně v klasickém dalekohledu 60mm při zvětšení nad 50x. Jinak také v Somet binaru 25x100. Takže nevím...

Jo a focení přes triedr sem zkoušel se Zenitem. Mám sice zajímavé fotky letadel a taky ze zatmění Měsíce 1996, což stálo za to, ale jinak to nebude ta ideální cesta :-)

Můj triedr má nyní takový obraz, že i když mám doma okulár z mikroskopu, netrouf sem si ho zkusit ani použít, ale asi se o to pro zajímavost ve dne pokusím ..
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Fordon

Zvyseni vykonu triedru

Příspěvek od Fordon »

Včera jsem to poprvé vyskoušel v "akci". A to sice jen na jednom objektu a to satutnu řekl bych že detailů je tam jak před tím možná trochu míň (díky kvalitě přidaného okuláru) ale při zvětšení, které odhaduji tak na 60-80 je zřetelně vidět mezera mezi prstencem a planetou (což při 20x není). Mimochodem přidal jsem tam ještě "přavracecí" hranol aby nebyl obraz "vzhůru nihama" a abych se nemusel při výšce stativu 145cm naklánět do neergonomických poloh ;D .
zdenek
Věk: 55

Zvyseni vykonu triedru

Příspěvek od zdenek »

Zvysovat vykon triedru je vzdy tak trochu loterie.
Zvetsovat zvetseni pristroje ma smysl MAXIMALNE az na zvetseni rovno jedno (teoreticky dvojnasobku) vstupni pupile pristroje v mm (vstupni pupila je u triedru obvykle rovna +/- prumeru vstupniho objektivu).

Ze zkusenosti - nejvice zalezi na kvalite opticke soustavy triedru - v privni rade objektivu. Proto dosahnout vyse uvedeneho zvetseni je sice mozne, ale kvalita nic moc. Zde trochu pomuzou barevne filtry (nejvice se mi v tomto pripade osvedcily zlutotozelene).

Z tohoto pohledu jsou na tom nejlepe objektivy vyrobene ve spolupraci s fy ZEISS, popr. ruske vyroby (pokud mohu soudit z vlastni zkusenosti).
Naopak celkem bidne jsou vyrobky japonske a spol (korekce je u nich provedena jen v min. mire nezbytne nutne pro zvetseni v danem pristroji, proto kazde dalsi zvetseni silne zhorsuje jakost obrazu).

Experimentoval jsem se starym ruskym triedrem 20x60, celkem pohodlne "ustal" zvetseni 60x, pri pouziti filtru i 100x. Takto modifikovany pristroj je pak ale vhodny jen na pozorovani jasnych objektu (mesic, planety). Pro pozorovani slabsich objektu je jednoznacne vyhodnejsi zvetseni mensi. Proto lze jen souhlasit ze pristroj 20x60 je tak akorat (mozna zvetseni 15x by mu sluselo jeste lepe).
peta

Zvyseni vykonu triedru

Příspěvek od peta »

pokud muzu sdelit svuj pohled na vec...

zalezi samozrejme o co ti jde - deepsky nebo nasi nejblizsi sousedi... pocitam ze ti sousedi, protoze na deepsky je 20x60 idealni...

no ja zacinal vlastne uplne stejne, tata mel 8x30 a pak si poridil (na hory) 20x60, vsechno ruska vyroba... na mesic a planety je ale 20x zvetseni samozrejme malo, takze sem nekde v udelej-urob-si-sam nasel prave navod na tohle udelatko...

okular jsem pouzil z 8x30 (jehoz zbytek nakonec padl na hledacek k 150mm dobsonu), cely to zarizeni bylo z nakejch trubek od vysavace, mely i vytoceny zavi a uvnitr zaclonene, vycernene... no a protoze jsem koukal z panelakovyho balkonu, vzdycky sem si dalekohled nak pritlacil k bocni zdi a zabradli, takze jsem montaz ze zacatku nepotreboval...

ale kdyz si vzpomenu na ty prvni pohledy, pri zvetseni cca 80x, proste parada... na hvezdarne jsem predtim nikdy nebyla takze to bylo fakt docela silny :)) alespon mesic, jupiter, saturn teda...

takze pokud zacinas, jednoznacne doporucuju... uz jen kvuli takrka nulovym nakladum...
petr(zavinac)fajkos.com
kavka
Věk: 70

Zvyseni vykonu triedru

Příspěvek od kavka »

Já jsem u Binaru Somet 25 x 100 používal kdysi na pozorování Měsíce přídavné mikroskopové okuláry W 25x. Dostal jsem se na zvětšení cca 100x a objektivy jsem clonil na 50 mm.
Pohled oběma očima je příjemný, fyziologický. Binokulární nástavec na dlouhoohniskovém refraktoru však dává neporovnatelně lepší výsledek, ale je použitelný jen na jasné objekty ( při D = 100 mm).
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Odpovědět