C/2006 P1 (McNaught)
C/2006 P1 (McNaught)
ladan napsal: Již se tady objevily dotazy na vysvětlení viditelnosti komety, ale uspokojivou odpověd jsem nenašel.
Ptám se tedy jako další v pořadí, jakto, že je kometa vidět ráno před východem a zároveň ten den večer po západu slunce???
PS: ještě jsem jí neviděl ani ráno ani večer :(
To jak píší jiní, že je nad Sluncem se dá chápat tak, že je úhlově blíž severnímu pólu (bodu kolem kterého se u nás točí nebeská klenba). Tím vychází dříve jak Slunce a zároveň zapadá déle jak Slunce. Dobře je to vidět v nějakém počítačovém planetáriu. Zkus třeba CdC http://www.ap-i.net/~cz/index.html (je to česky)
Ptám se tedy jako další v pořadí, jakto, že je kometa vidět ráno před východem a zároveň ten den večer po západu slunce???
PS: ještě jsem jí neviděl ani ráno ani večer :(
To jak píší jiní, že je nad Sluncem se dá chápat tak, že je úhlově blíž severnímu pólu (bodu kolem kterého se u nás točí nebeská klenba). Tím vychází dříve jak Slunce a zároveň zapadá déle jak Slunce. Dobře je to vidět v nějakém počítačovém planetáriu. Zkus třeba CdC http://www.ap-i.net/~cz/index.html (je to česky)
C/2006 P1 (McNaught)
Přesně tak, pro zjednodušení je to taková "korunka" Slunce, která vynikne v momentě kdy slunce zmizí za obzor /napadá mě ještě periskop u ponorky ale ten je asi schovaný, když je ponorka vynořená/ - no zkrátka jakoby byla jeho součástí i když není. Taky jsem si to původně spojil s orbitou - planety, Měsíc atd. Tady to tak není. Ostatní nechť prominou..ale polopatě to víc nejde.
C/2006 P1 (McNaught)
Zdravím všechny! Dnes ráno už to nebylo tak hezké pokoukání, jako včera večer. Kometu jsem nalezl sice pouhým okem, ale foto zase nic moc.
TH
TH
Dalekohled + bino Baader = obraz viděný oběma očima současně, je fakt lepší ...
C/2006 P1 (McNaught)
Podival jsem se na Medarda, Aladina, MSG, NOAA i z okna a vidim to blede - dneska vecerni idylka nebude. Tak jsem se aspon podival, co jsem nacvakal rano.
Vychod ( 1/15 sec. ) :
Slozeno 20 x 1/60 sec. s vytazenym kontrastem :
Husty provoz ( z jedne strany letadlo, z druhe havrani, 1/100 sec., vyrez ) :
Vsechno Canon EOS 20D pres WO Megrez 80II ED + WO APO reduktor 0.8x ( f=448mm, f/5.6 ) pri ISO 100.
Vychod ( 1/15 sec. ) :
Slozeno 20 x 1/60 sec. s vytazenym kontrastem :
Husty provoz ( z jedne strany letadlo, z druhe havrani, 1/100 sec., vyrez ) :
Vsechno Canon EOS 20D pres WO Megrez 80II ED + WO APO reduktor 0.8x ( f=448mm, f/5.6 ) pri ISO 100.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
C/2006 P1 (McNaught)
Tak ja teda naozaj šťastie nemám. Od decembra takmer neustále zamračené. Keby aspoň snežilo, tak by to nebolo až také zlé. Dneska ráno bolo som sa potešila, lebo bolo pekne jasno, obloha úplne čistá. Ale na obed sa nahrnuli škodoradostné mraky. Navyše, okrem kométy takto premeškám aj 3 veľmi pekné Irídiá, ktoré mali nasledovať po sebe v prebehu jednej hodiny. :'( :'( :'(
Mimochodom, nechcel by niekto poskytnúť Wikipédii nejakú slušnú fotografiu tej kométy? V tom prípade by ste sa museli vzdať časti autorských práv, ale na druhej strane by ste pomohli šíreniu poznatkov medzi ľuďmi.
Mimochodom, nechcel by niekto poskytnúť Wikipédii nejakú slušnú fotografiu tej kométy? V tom prípade by ste sa museli vzdať časti autorských práv, ale na druhej strane by ste pomohli šíreniu poznatkov medzi ľuďmi.
C/2006 P1 (McNaught)
Ahoj!
Tak si dovoluji sem dát ještě jeden můj výtvor.
Je to výřez ze včerejších snímků.Ze třiceti snímků včera pořízených jsem dnes vybral 5!!obstojných a složil je v registaxu.Expo:auto. Iso- 100 foceno Canonem 350D a SW-70/500!
Je to výřez ze včerejších snímků.Ze třiceti snímků včera pořízených jsem dnes vybral 5!!obstojných a složil je v registaxu.Expo:auto. Iso- 100 foceno Canonem 350D a SW-70/500!
Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 071 ,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
C/2006 P1 (McNaught)
díky všem za vysvětlení viditelnosti ráno i večer, je to docela prosté, ale nějak se mi do toho pletla ekliptika. ::)
Reflektor SW 150/750 a Bresser 10x50
C/2006 P1 (McNaught)
Chlapi tak vám gratulujem tu u nás je stále zle počasie nočnú oblohu som už poriadne nevidel asi 2 mesiace no čo sa dá robiť tak aspoň že vám to vyšlo. Pito
Bresser 127/1200,Newt.200/850,Cass.150/920,Ref.ED 80 PRO ATA&& Canon EOS 300 D,Canon 3000,Canon EOS 400 D&& EQ-5 , Vlast. vyrobená montáž.
C/2006 P1 (McNaught)
QQ napsal:
To jak píší jiní, že je nad Sluncem se dá chápat tak, že je úhlově blíž severnímu pólu (bodu kolem kterého se u nás točí nebeská klenba). Tím vychází dříve jak Slunce a zároveň zapadá déle jak Slunce. Dobře je to vidět v nějakém počítačovém planetáriu. Zkus třeba CdC http://www.ap-i.net/~cz/index.html (je to česky)Tak jak jsi to teď napsal, to neplatí ! Saturn je taky blíž severnímu pólu a neplatí pro něj dřívější východ a pozdější západ. ! Jasně to napsal MP a k tomu není co dodávat !!! Musí být v blízkosti Slunce a musí být nad ním (v deklinaci)
To jak píší jiní, že je nad Sluncem se dá chápat tak, že je úhlově blíž severnímu pólu (bodu kolem kterého se u nás točí nebeská klenba). Tím vychází dříve jak Slunce a zároveň zapadá déle jak Slunce. Dobře je to vidět v nějakém počítačovém planetáriu. Zkus třeba CdC http://www.ap-i.net/~cz/index.html (je to česky)Tak jak jsi to teď napsal, to neplatí ! Saturn je taky blíž severnímu pólu a neplatí pro něj dřívější východ a pozdější západ. ! Jasně to napsal MP a k tomu není co dodávat !!! Musí být v blízkosti Slunce a musí být nad ním (v deklinaci)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
C/2006 P1 (McNaught)
MilAN napsal:
Tak jak jsi to teď napsal, to neplatí ! Saturn je taky blíž severnímu pólu a neplatí pro něj dřívější východ a pozdější západ. ! Jasně to napsal MP a k tomu není co dodávat !!! Musí být v blízkosti Slunce a musí být nad ním (v deklinaci)
Taky jsem nikde nepsal, ze to plati pro vsechna telesa na nebi. Snazil jsem se vysvetlit jinak pojem "nad Sluncem". Takze dik za upresneni. Jak pisi, v CdC je to videt dobre.
Tak jak jsi to teď napsal, to neplatí ! Saturn je taky blíž severnímu pólu a neplatí pro něj dřívější východ a pozdější západ. ! Jasně to napsal MP a k tomu není co dodávat !!! Musí být v blízkosti Slunce a musí být nad ním (v deklinaci)
Taky jsem nikde nepsal, ze to plati pro vsechna telesa na nebi. Snazil jsem se vysvetlit jinak pojem "nad Sluncem". Takze dik za upresneni. Jak pisi, v CdC je to videt dobre.
-
3J
C/2006 P1 (McNaught)
dnes navečer v Praze jsem tiše utřel nos a oči
oblačnost jednoznačně zvítězila
oblačnost jednoznačně zvítězila
- Martin Vyskočil
- Věk: 44
C/2006 P1 (McNaught)
Pocasi se opozdilo. V pulnoci bude mozna uz zas jasno :-/
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
- astropintr
C/2006 P1 (McNaught)
Martin Vyskocil napsal: Pocasi se opozdilo. V pulnoci bude mozna uz zas jasno :-/Měl jsi pravdu, dnes jsem nic nevyfotil. No snad zítra..... ???
Skywatcher Newton 250/1200 na EQ - 6&&Skywatcher ED refraktor 80/600 na EQ - 6&&Canon EOS 350 D neupravený&&triedr 10x 50.&&binar 25 x 100
C/2006 P1 (McNaught)
Biba75 napsal: Ahoj!
Takových to výtvorů jsem můžeš dát kolik chceš
.
Pěkný snímeček
, fakt smůla, že o tuto nádheru v přímém přenosu svým zrakem přicházím (a asi nadobro).
Risben
Takových to výtvorů jsem můžeš dát kolik chceš
Pěkný snímeček
Risben
New 170/1020 i s paralaktickou montáží, vše vlastní výroba&&Rf WO Megrez 90/621 FD APO, CG-5, HEQ-5 SynScan&&Okuláry Tele Vue, Vixen&&Triedr Celestron SkyMaster 12x60&&Canon 300D
C/2006 P1 (McNaught)
Martin Vyskocil napsal: Pocasi se opozdilo. V pulnoci bude mozna uz zas jasno :-/
Snad to do rána vydrží a budeme mít tak poslední šanci vidět kometu v její ranní viditelnosti několik minut před východem Slunce - pro zoufalce, kteří ji ještě neviděli!
Snad to do rána vydrží a budeme mít tak poslední šanci vidět kometu v její ranní viditelnosti několik minut před východem Slunce - pro zoufalce, kteří ji ještě neviděli!
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...