HEQ5 problem s autoguider portem

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

VK napsal:
Teď už je mi to jasné, proč jsou ty montáže "tak levné".
To  *levné* bych nedával do uvozovek. Kupuješ opravdu levné zboží. Nevím, proč bych měl od takové montáže čekat  stejné vlastnost  jako od montáže 10x dražší.

To, že vypadají "podobně", o ničem nehovoří, ale měli bychom si zvykat na to, že cena vyjadřuje i kvalitu i užitnou hodnotu
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
pesvo
Věk: 59

Příspěvek od pesvo »

No přesně - to je prostě o kupní síle u nás a třeba v Americe. Zde dostanu 8" CPCčko za 4 průměrné platy a za kolik průměrných platů si je koupí americký amatér ? Nebo spíš naopak, kolik 8" CPCček si koupí za jeden průměrný plat ;)
Petr Svoboda (tribase.net@volny.cz)
VK

Příspěvek od VK »

To MilAN: co to je za montáž na tom obrázku, který jsi sem dal?

A ještě bych si dovolil jednu otázku: patří mezi levné montáže i montáž CGE od Celestronu?

V. K.
ladaS

Příspěvek od ladaS »

Ta montáž na obrázku od Milana je: 10Micron GM 2000, montáž která unese 50Kg přístrojů na pozorování a 40Kg na focení. Prodává se přibližně za 12500E.

Od této firmy existuje ještě větší na 120Kg a ta je jen tak na okraj za 18tis. euro. ;D
http://lsastrofoto.cz/ e-mail: l[dot]spejchlik[at]seznam[dot]cz
N200/800
refr.70/500
Canon EOS 7D MK II.,CCD QHY8
NEQ6SS
12” DOBSON FLEX TUBE 305/1500mm
VK

Příspěvek od VK »

ladaS napsal: Ta montáž na obrázku od Milana je: 10Micron GM 2000, montáž která unese 50Kg přístrojů na pozorování a 40Kg na focení. Prodává se přibližně za 12500E.

Od této firmy existuje ještě větší na 120Kg a ta je jen tak na okraj za 18tis. euro. ;D

Děkuji za informaci ;)

Jasně, a kdyby nic, tak je to hlavně montáž s podstatně větší nosností, než EQ-6, u které je sice udáváno fotograficky do 30 kg, vizuálně do 45 kg, ale když se člověk na tu EQ-6 podívá, tak je mu jasné, že to bude spíš 20 kg. Neboli je nejen ve vyšší cenové třídě, ale je i větší, do rozdílu cen se tedy v tomto případě promítá víc, než jeden faktor. Vlastně to ani nejde porovnat ...  :(

V. K.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

To sice nejde, aleTy od té 10x lacinější chceš asi takový výkon, který je schopná tato.
EQ 6 je amatérský přístroj a vlastnostmi i cenou tomu odpovídá. Chceš-li víc, můžeš-si ji buďto přebastlit a upravit pro svoje požadavky , nebo sáhnout po výkonnější ( a dražší). A je jich celá řada.

brat

Příspěvek od brat »

Ahoj,

nevím, jestli už nejsme trochu mimo původní téma, ale musím se zastat EQ-6 ky :-)
Mám EQ-6 PRO SkyScan a při dobrém ustavení driftovou metodou a vhodném výběru hvězd pro Aligment mi najíždí s přesností opravdu 1 arcmin (na střed CCD pole) po celé obloze během celé noci. Periodická chyba je +/- 7" a nosnost dostačující i pro 0,3m dalekohled krátké konstrukce (SCT např.). Za cenu 36 tisíc Kč myslím úžasná věc.

Ale z továrny ta má EQ-6ka moc dobře nevyšla - po zakoupení ji bylo nutné přemazat pořádnou vazelínou, aby se v zimě nezasekávala. Po tomto zásahu funguje montáž bez jakýchkoliv problémů.
Pokud má našinec na levnou montáž vysoké nároky, musí počítat s nějakou tou "dodělávkou" v podobě utažení vůlí, promazání, vyztužení... U montáže za 100 a více tisíc třeba zásahů nebude potřeba. Ale málokdo si tento luxus asi může dovolit.

...
Jak tak koukám na příspěvky v tomto tématu, tak Číňani mají vůbec problémy s mazáním... EQ-6ky mažou lepidlem místo vazelínou a CPC 8" XLT raději nenamazali vůbec :-)

Čau Luboš
Bc. Luboš Brát
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

Souhlasím s MilAnem...Za kvalitu se platilo a platí..... Je pravda, že někdy se nepřiměřeně platí i za nekvalitu ???, to si holt musíme dát pozor, nebo koupit ověřenou značku. Nikdo nebude vyrábět lepší kvalitu než konkurence a prodávat ji za stejnou cenu.To může být jen velmi specifická situace dumpingu, výprodeje apod. Homer
VK

Příspěvek od VK »

Děkuji za vysvětlení, jak je to s tou EQ-6-kou a její kvalitou. Ono to s HEQ-5 (o které je toto téma) bude asi dost podobné.

V. K.
pesvo

Příspěvek od pesvo »

No a přesně o tom tohle astro-forum je, že si zde lidi můžou sdělit svoje zkušensosti (proto je taky propaguju, kde můžu !). Já jsem těmi svými příspěvky nechtěl házet špínu na SYNTU, SBIG příp. Celestron (i když to je vlastně taky SYNTA :)), jen jsem reagoval na příspěvky VK ohledně dodělávek a dobastlování továrně vyráběných montáží. Třeba montáž EQ-6 SS, co má Luboš Brát je, myslím, u tohoto typu naprostá špička - nevím o nikom, komu by šlapala lépe (ale samozřejmě po promazání, seřízení atd.). A nebo třeba zde na fóru Zdenek má CPC 11" XLT a je s ním velmi spokojen a problémy, které mám já, on vůbec nezná. I když možná tohle může být v tom, že 11" se snad ještě dělají v USA, ale 8" už v Číně (ale tahle informace je bez záruky...).

Takže když to shrnu - za prvé člověk musí mít u výrobků této cenové kategorie štěstí na kus a za druhé musí musí být vnitřně smířen s tím, že rozhodně nedostane na stůl zařízení schopné okamžitého provozu a bude mu muset sem tam nějakou tu mouchu vychytat (na druhou stranu to ale taky není špatné, protože se u toho něco nového naučí ;)). Jen toho hmyzu nesmí být moc >:( !
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

To Pesvo :
V předeělé poznámce bylo poznamenáno něco ke kupní síle Čechů a Američanů...Tak jen malý doplněk - odpovídající srovnání může poskytnout jen tzv. "parita kupní síly". Ta zahrnuje jak mzdy, tak i ceny - tedy co si kdo může v dané zemi za danou výplatu a místní ceny koupit. Musí se taky porovnat stejný spotřební koš...Vytrhnout cenu PC není zcela správné, to bychom na druhé straně museli porovnat cenu bydlení či vzdělání, zdravotní péče atd....Parita kupní síly v ČR je výrazně vyšší, než ukazují prosté ukazatele HDP na hlavu apod.Homer
pesvo

Příspěvek od pesvo »

S tím souhlasím. Já jsem chtěl pouze poukázt na to, že to, co se zde nabízí v kategirii "High level" je na západě považováno za "Low level" úroveň. Ostatně jsem byl také při nákupu této techniky několikrát upozorněn, ať od toho nečekám žádné zázraky nebo pro výrobce je to prostě "spotřebka" a jako k takové se k těmto věcem musí přistupovat...
VK

Příspěvek od VK »

My Cesi nastesti umime tento nepriznivy stav "tak trochu zvratit", protoze obcas delame veci, se kterymi trh nepocita.

O kolik procent se ten "Low level" (EQ-5,6) pozvedne, kdyz vymenime puvodni mazivo za uplne nove, tentokrat uz kvalitni?

V. K.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Ono to je asi podobné jako se soutěžními  auty. Dnes si také nikdo nestaví auto od součástek, ale veme seriové a provede si úpravy podle potřeb.
Podobně je to i s touto montáží - pokud s ní chci pracovat v automatickém režimu a trvalém mrazu, vyměním mazivo a upravím podle toho vůle.  Jiná vlastnost montáže se tím nezmění.  Je jasné, že montáž je z výroby nějak seřízená. To bude 80% uživatelů vyhovovat, zbytek si ji seřídí nebo uzpůsobí podle potřeb. Jako s těmi auty.
Mám ale i vážné obavy, že bude nenulové procento montáží  po naší  úpravě ( díky "šikovným českým ručičkám") funkčně v horším stavu, než před našim zásahem.
.............
Mimochodem, píšeme to do vlákna, kde je naznačen nějaký problém s HEQ5, který ale vůbec neexistuje !
VK

Příspěvek od VK »

MilAN napsal: Ono to je asi podobné jako se soutěžními auty. Dnes si také nikdo nestaví auto od součástek, ale veme seriové a provede si úpravy podle potřeb.
Podobně je to i s touto montáží - pokud s ní chci pracovat v automatickém režimu a trvalém mrazu, vyměním mazivo a upravím podle toho vůle. Jiná vlastnost montáže se tím nezmění. Je jasné, že montáž je z výroby nějak seřízená. To bude 80% uživatelů vyhovovat, zbytek si ji seřídí nebo uzpůsobí podle potřeb. Jako s těmi auty.
V případě montáže EQ-5,6 to podle mě nebude 80% spokojených uživatelů, ale méně. Nicméně ta úvaha je asi správná.

Mám ale i vážné obavy, že bude nenulové procento montáží po naší úpravě ( díky "šikovným českým ručičkám") funkčně v horším stavu, než před našim zásahem.
.............
Já sice nemám "obavy", ale jinak máš pravdu. Bude asi nenulové procento montáží, které po úpravách budou fungovat hůře než před úpravami.

Mimochodem, píšeme to do vlákna, kde je naznačen nějaký problém s HEQ5, který ale vůbec neexistuje !
Tak řekneme moderátorovi nebo autorovi prvního příspěvku tématu, ať přejmenuje téma ;)

Mimochodem, když se mluví o kvalitách EQ-6 a zkušenostech s ní, měl by tu být odkaz na příspěvek "Odpověď #361: 14. 1. 2007 - 17:10:07" z tématu "Pozorování" - "Sluneční soustava" - "C/2006 P1 (McNaught)", obrazovka č. 25, http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... rt=360#360 .

V. K.
Odpovědět