bartaj007 napsal: Minulý pátek jsem si v Lídlu koupil bresser 10/50 ... myslím, že se teď v Lídlech dají ještě koupit ... cena 590 myslím. Rozhodně lepší obejít lídly, než hupovat něco neznámého z aukce na dálku se zjevně mylně udávanými parametry.
Berte to pouze jako můj osobní názor :)Naprosto souhlasím
Já ho koupil loni a letos jsem neodolal a koupil druhý pro strýčka Příhodu.
( a to nemyslím toho z planetária )
Kolegové, nezařazujte se prosím mezi hlupáky, kteří si myslí, že za 150 Kč si koupí boty na dvě sezóny a za 500 Kč bundu na 5 let.....Koncový prodejce má marži určitě 30% ( ne-li víc ). Tak si spočítejte dopravu, další režie a mzdové náklady ( byť velmi nízké ) a zbyde Vám cena použitého materiálu. Z čeho odhadujete že to může být...A co si od toho můžete slibovat.
Viděl jsem tuhle smutnou paní, jak si z nových na pohled hezkých bot od vietnamců sundala samolepku s cenou i s barvou. Z bot, které se tvářily jako měkká kůže či kvalitní koženka byl rázem hadr postříkaný lesklou barvou....Výhodná koupě za 300 Kč. Cena není úplně určující, ale takhle nízká mluví jasnou řečí o šmejdu. Nemá to cenu ani toho času, kdy o tom budete přemýšlet. Homer
Homer napsal: Kolegové, nezařazujte se prosím mezi hlupáky, kteří si myslí, že za 150 Kč si koupí boty na dvě sezóny a za 500 Kč bundu na 5 let.....Koncový prodejce má marži určitě 30% ( ne-li víc ). Tak si spočítejte dopravu, další režie a mzdové náklady ( byť velmi nízké ) a zbyde Vám cena použitého materiálu. Z čeho odhadujete že to může být...A co si od toho můžete slibovat.
Viděl jsem tuhle smutnou paní, jak si z nových na pohled hezkých bot od vietnamců sundala samolepku s cenou i s barvou. Z bot, které se tvářily jako měkká kůže či kvalitní koženka byl rázem hadr postříkaný lesklou barvou....Výhodná koupě za 300 Kč. Cena není úplně určující, ale takhle nízká mluví jasnou řečí o šmejdu. Nemá to cenu ani toho času, kdy o tom budete přemýšlet. HomerTeď jsem to nepochopil, to je o Lídlu nebo o Aukro ?
To 3J : Obecně o šmejdech. A to od triedru přes hadry po potraviny - a zpět, jak kdo chce. Nevím, kde se stále rodí lidská naděje, že přece jen by se možná za těch 169,- Kč mohl urodit alespoň slušný objektiv. Prostě principielně nemohl. Homer
Homer napsal: Nevím, kde se stále rodí lidská naděje, že přece jen by se možná za těch 169,- Kč mohl urodit alespoň slušný objektiv. Prostě principielně nemohl.On se za ty penize neurodi, coz ovsem neznamena, ze se za ne neda koupit. Doba statnich maloobchodnich cen, konstantnich po desetileti, uz je ( snad ) nenavratne pryc.
Myslim, ze se shodnem, ze firma Meade ( nyni i pod znackou Bresser ) nevyrabi smejdy. Vyrobkum se da leccos vytknout, ale smejdy ani podvody to nejsou, optika je kvalitni. A to, ze ty vyrobky pak v omezenem mnozstvi proda Lidl za 1/4 ceny, jakou jeste nedavno chtel Meade, z nich smejdy neudela. Proc to ten Lidl dela, to je otazka na nekoho jineho. Asi se mu to vyplati - proda par kusu cehokoliv pod cenou a prilaka lidi, kteri pak koupi spoustu kusu neceho jineho. S vyrobni cenou to nema mnoho spolecneho ( ta je ovsem velice nizka i u kvalitni optiky, od te doby, co se ji naucili delat Cinani ).
No u čongů na tržnici určitě ne .
Z druhé ruky , když je to dědictví a prodávající neví co prodává , proč ne? i to se stává..
V Lídlu ? To je marketingový tahák, jak natáhnout nové zákazníky. A hodně starej.
Už v 91 roce jsem chodil pro stoličnou do řeznictví vedle Albertova za téměř půlku, než v potravinách.
Na mou otázku proč, mi řezník vysvětlil že, vodka ho neživí . Živí ho maso ale kvůli té vodce k němu pro maso chodí chlapi až z Karláku.
A na druhou stranu, už jsem také viděl šmejd triedr s nápisem Olympus za dva tisíce z fotokina na Poříčí, horší než ty vyhlášený čínský z hvězdou. A bez pořádného vyrválu nechtěli uznat reklamaci. Ale to už se tu opakuju.
Martin Vyskocil napsal: U vietnamcu jsem videl "rusky" dalekohled dokonce i s rudou hvezdou. Optika byla plastova a ani jsem nemel odvahu se tim podivat. Cena kolem 150,- KcJa som sa nim pred tyzdnom pozrel... Sodoma a Gomora.
Skywatcher 450p, Celestron EDge HD 8", Meade Lightbridge 305/1524, monokular Fomei 20x50, trieder Tento 10x50, trieder TS 20x80.
3J se trefil přesně....Pokud nějaký obchodní řetězec prodá dalekohled v akci pod nákupní cenou ( hluboce ) tak jedině proto, aby natáhl zákazníky na něco kde realizuje podstatný zisk. Ty akce se týkají čehokoliv, jednou dalekohledů, podruhé kuřat, pak třeba kšiltovek .
Ale i tak bych tipl, že je to horší sorta a ta lepší se prodá líp...Alespoň já bych to tak udělal. Nikdo nebude do akce dávat lepší zboží, kdy dává dampingovou cenu, to je hloupost. To byste ty práskané obchodníky hluboce podceňovali. A že by to dělal někdo z lásky k astronomům, na to zapomeňte raději hned >:(
Značka byla vždy tím, za co se platilo právě proto, že zaručovala jistý standard. Myslím nefalšovaná značka. Odbočím - kupovával jsem si černé kalhoty v ceně kolem 1200 Kč a prodovačky mi do omrzení tvrdily, že bohužel černá je vždy nestálobarevná a že se s tím nedá nic dělat. Měly pravdu. Když chcete mít kalhoty po dvou praních vyšisované a na kolenách místo černé různé podivné fleky, investujte 1200 Kč. Pak jsem si třesoucí se rukou koupil značkové za 3500 Kč, nosil je takřka denně k saku, a jsou stále jak nové ;D Budu je nosit ještě dlouho ke své plné spokojenosti. Černá barva drží a drží ;D Nebudu stále okrádán kupováním šmejdů. Stejně to je s dalekohledy. HomerHomer
No, tady se s Homerem asi neshodnu. Ja se totiz neustale presvedcuji, ze cena uz davno neni meritkem kvality. Naopak, ty nejvetsi smejdy byvaji casto nejdrazsi, protoze snobove si je pak radi koupi.
To se nastesti moc netyka dalekohledu, tam nejaka souvislost mezi kvalitou a cenou porad je. Ale netyka se to primo kvality optiky, protoze kvalitni optiku ted delaji Cinani za par korun. Spis jde o mechanickou konstrukci, povrchovou upravu apod.
Sice jsem ten Lidlskop v pondeli koupil jen kvuli RA ose montaze s lozisky a snekovym prevodem ( prijde s motorovym pohonem na fotostativ pro foceni zatmeni Mesice a Slunce teleobjektivem ), ale pod dojmem Homerovych zaveru jsem ten "smejd" pred chvili vybalil a podival se skrz nej. Homere, je mi lito, ale je to naprosto standardni 70mm achromat s f/10, kresli stejne, jako by kreslil 70mm achromat s f/10 treba od TeleVue. V prislusenstvi jsou 3 okulary, obycejne Kellnery, zadny zazrak, ale nic nekvalitniho - ukazuji jako Kellnery a na f/10 to staci. Dal je v prislusenstvi hledacek, CDcko s CDC, otocna mapka oblohy, mapa Mesice atd. V te krabici je spousta malych krabicek a kteroukoliv z nich jsem otevrel, obsahovala vetsinou zbozi ve srovnatelne nebo vyssi hodnote, nez tech 1990Kc, za ktere jsem to koupil cele. Takze to neni zadny zazrak ( ten jsem ani necekal a slo mi jen o ten kus montaze ), ale neni to ani smejd.
PS.: mam na sobe kalhoty za 40Kc z vyprodeje, jsou pohodlne a barva na nich drzi uz par let. Nosim je do prace radeji, nez prakticky stejne, ktere jsem koupil za 2500 a je mi je lito amortizovat ...
To MP :
Ale vžyť nejsme ve sporu. Dumpingová cena ja dumpingová cena a už 3J vysvětlil, proč ji obchodníci využívají. Čili pokud Lidl prodává tímto způsobem a najde zákazníka - proč ne. Ze dvou kusů zboží se do akce nikdy nedá ten lepší, to je myslím jasné. To že i ten horší je výhodné koupit, protože je díky obchodní strategii levnější, nežkonkurence, je jasné taky. Když zákazník právě tento druh zboží potřebuje - proč ne. Tady ale přece funguje i něco jiného a to často na podvědomé bázi. Příznivá cenový relace způsobí, že člověk si koupí achromát f/10 a ne něco lepšího. No nekupte to za ty peníze ;D !!! A pak srovná totéž jinde a vyjde mu to líp. Přirozeně. Koupil by ale právě tento objektiv s těmito parametry, když by měl komplexnější volbu neovlivněnou dumpingem?
Ke kalhotám : celou vysokou školu jsem vystudoval ve svetru z hrabáku za 50 Kč. Dodnes ho mám. To ale neznamená, že v něm můžu na jednání k hejtmanovi nebo do banky ( např. )
Tak abychom se shodli a rozuměli si - existuje šmejd, pak existuje výhodná koupě se svými limity ( apochromát f/10 - APO v akci bude těžko ;D ), pak použití vyšší cenové katehorie pro průměrné zboží ( to slušná značka asi neudělá ) a pak značkové zboží.
Každá kategorie má své zákazníky a je na každém, co zvolí. Moudří říkají že nejsou tak bohatí, aby kupovali levné věci. To platí pro situace, kdy potřebuji kvalitu a životnost.
Připouštím, že nic v životě neplatí stoprocentně - na tom se shodnem. Tak ať achromát slouží k plné spokojenosti Homer
Homer napsal:
Připouštím, že nic v životě neplatí stoprocentně - na tom se shodnem. Tak ať achromát slouží k plné spokojenosti HomerNo prave, a pokud mame prehled, vyuzijeme prave tech procent, kdy neco ( napr. pomer cena/vykon ) neplati. Achromat asi moc slouzit nebude, kdyz mam doma apochromat ( a vetsi ). Jen mne takhle ta zelezna tycka s lozisky a snekovym kolem vysla levneji, nez kdybych ji shanel samotnou, bez toho achromatu To je prave vyuziti te situace, kdy neco neplati ...