OKULÁR/SKY ULTRA WIDE 6mm 1.25” 66°
Zdravím
Rád bych věděl jestli se tento okulár hodí k dalekohledu dobson 200/1200. Ocenil bych vaše případné zkušenosti s tímto okulárem.
Rád bych věděl jestli se tento okulár hodí k dalekohledu dobson 200/1200. Ocenil bych vaše případné zkušenosti s tímto okulárem.
toms napsal: Zdravím
A co se drive nez zalozim nove vlakno nejdrive podivat na starsi venovane stejnemu tematu
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1127747736
A co se drive nez zalozim nove vlakno nejdrive podivat na starsi venovane stejnemu tematu

http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1127747736
Pavel Vabrousek
Tento okular mam a rovnez dobsona 200/1200. Jelikoz mam dobsona pouze par dni, nemohu zasvecene rici, jak se okular skutecne ma, ale z mych prvnich pohledu na Mesic pri zvetseni 200x ci na M42 pri 200x muzu jen a jen chvalit! Skvele ostry obraz, VELKE, skutecne VELKE zorne pole, pohodlne velka vzdalenost vystupni pupily, fakt se s timto okularem velice prijemne pozoruje. Mohu ti jej doporucit! (ale opet poukazuji jen na prvni zkusenosti s nim)

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
toms napsal: Zdravím
Tento okulár používám na zmíněném dalekohledu cca 2 roky a není špatný. Za tu cenu je to dobrý okulár. Je fakt, že pravděpodobně vzhledem k použitému optickému sklu zabarvuje lehce do žluta. Ale je to jen můj subjektivní dojem.
S pozdravem mkcz
Tento okulár používám na zmíněném dalekohledu cca 2 roky a není špatný. Za tu cenu je to dobrý okulár. Je fakt, že pravděpodobně vzhledem k použitému optickému sklu zabarvuje lehce do žluta. Ale je to jen můj subjektivní dojem.
S pozdravem mkcz
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
Tento okulár taky vlastním, používám jej k refraktoru 102/1000. Velice hezky se s ním pozoruje, příjemný, velké zorné pole a planety kreslí moooc pěkně!!! Měsíc je rovněž nádherně vykreslen, plný detailů ..... zkrátka podává krásný, kontrastní obraz. Tento okulár využívám na pozorování planet častěji a raději než třeba můj OMNI4mm, který není špatný, ale hůř se do něj kouká (klíčová dírka).
Jediná negativní věc u UW6mm je: při pozorování Měsíce je tam malinko vidět rušivé světlo, nějaký odlesk či co ... . Potvrdil to i Martin Mašek (R70/700). Zajímavé je to, že když jej použil u dobsona 300/1700, tak tam ten odlesk nebyl.
Závěr: doporučuji tento okulár!! cena x výkon
Jediná negativní věc u UW6mm je: při pozorování Měsíce je tam malinko vidět rušivé světlo, nějaký odlesk či co ... . Potvrdil to i Martin Mašek (R70/700). Zajímavé je to, že když jej použil u dobsona 300/1700, tak tam ten odlesk nebyl.
Závěr: doporučuji tento okulár!! cena x výkon
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
Jednoznačně v poměru cena/výkon je tento okulár do začátku k Dobsonu velmi dobrá volba. Mám zkušenosti i s jinými ohnisky této řady a za tu cenu jako "startovací okuláry" jsou k tomu dobsonu asi nejlepší.
Risben
Risben
New 170/1020 i s paralaktickou montáží, vše vlastní výroba&&Rf WO Megrez 90/621 FD APO, CG-5, HEQ-5 SynScan&&Okuláry Tele Vue, Vixen&&Triedr Celestron SkyMaster 12x60&&Canon 300D
Tady je link na afokální foto dělané přes tento okulár. Fotka nebyla vůbec nijak upravována.
http://www.volny.cz/mkcz/foto/moon/100_1190.JPG
S pozdravem mkcz
http://www.volny.cz/mkcz/foto/moon/100_1190.JPG
S pozdravem mkcz
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
Tento okulár jsem si pořídil proto, že už mě nebavilo koukat do malé "klíčové dírky" 6mm plössla. Okulár jsem si koupil hlavně kvůli dobsonu 300/1700mm - tam mi původní 6mm plössl poskytoval malé pole až to nebylo příjemný - objekt velmi rychle "vycestoval" ze zorného pole.
UltraWide jsem měl možnost při pozorování vyzkoušet i na svém dobsonu a když jsem viděl ten rozdíl mezi 6mm UW 66° a 6mm plössl 50°, tak jsem si UW musel prostě koupit. Napomohla tomu i dosti příjemná cena, která je téměř zanedbatelná oproti plösslům.
Jinak jak píše SKLP - na Měsíci mám s 6mm UW v RF 70/700mm nějaké odlesky, v dobsonu jsem si ničeho nevšiml. Na planety je tento okulár velmi dobrý, velké zorné pole je příjemné pro dalekohledy na azimutálních montážích (zvlášť při větším zvětšení - u mého dobsona je zv. 283x, jsem spokojen).
UltraWide jsem měl možnost při pozorování vyzkoušet i na svém dobsonu a když jsem viděl ten rozdíl mezi 6mm UW 66° a 6mm plössl 50°, tak jsem si UW musel prostě koupit. Napomohla tomu i dosti příjemná cena, která je téměř zanedbatelná oproti plösslům.
Jinak jak píše SKLP - na Měsíci mám s 6mm UW v RF 70/700mm nějaké odlesky, v dobsonu jsem si ničeho nevšiml. Na planety je tento okulár velmi dobrý, velké zorné pole je příjemné pro dalekohledy na azimutálních montážích (zvlášť při větším zvětšení - u mého dobsona je zv. 283x, jsem spokojen).
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
UW 66 k Dobsonu 200 a výše mohu jen jen doporučit !
bóbiká dobson 250, triedr 10x50, CG5, equinox ED 80, lídlskop 70/700, Canon D350 a nějaké ty fíčury
&&http://picasaweb.google.cz/bartaj007