Meade ETX-70AT - Na čo sa používa AUX port ?

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
smiley

Příspěvek od smiley »

Mám Meade ETX-70AT a na paneli computer control je pripojenie na Autostar, LED-ka ktorá signalizuje zap./vyp. za ňou vypínač a za nim je port AUX, ktorý neviem na čo sa používa. V návode je obrázok s popisom všetkých častí dalekohľadu, na ňom je tento port označený, ale v popise už tento port nie je popísaný. Skúšal som sa pozrieť na iné jazyky, tam to ale tiež nebolo. Možno to bude niekto z vás vedieť.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

AUX port je vyvedená interní I2C (SMBUS) sběrnice pomocí které spolu komunikují jednotlivé součástky elektroniky. Josu tam signály DATA, CLK a dále zem (GND) a +5V Dá se na to připojit třeba elektronický focuser od Meade, nebo konvertor na RS232 pro připojení k PC.
Zde musím podotknout, že to není prostý konvertor úrovní (z RS232 na 5V) jak se mnohdy mylně píše, ale o konvertor protokolu LX200 na interní I2C. Amatérsky to udělat nelze, v originálním konvertoru je MCU s programem, samozřejmě zamčeným. A popis komunikace dílů montáže po interním I2C není zveřejněný a ani jsem nikde nenašel analýzu. Pokud chceš ETX připojit k PC (pro navádění, pointaci), je nutno originální kabel s konvertorem koupit.

Vstup AUX u montáží LXD je obdobný, ale nelze přes něj provozovat ten kabel pro připojení na COM (RS-232) U LXD montáží se připojuje COM přímo do zásuvky na ovladači AUTOSTARu, nikoli na těle montáže.

Tolik moje postřehy po velmi podrobném zkoumání systému Autostar u montáží ETX a LXD, když jsem kolegovi vymýšlel (a vymyslel), jak tyto montáže připojit k autopointeru - TVGuideru - přesto že nemají klasický vstup na autoguider.

Varování - na AUX port NIKDY NIC neoriginálního nepřipojujte ani se to nesnažte analyzovat, je to téměř nemožné. Při nedodržení komunikačního protokolu se montáž zablokuje (až do nového zapnutí) a při nedodržení napěťových úrovní hrozí likvidace elektroniky autostaru.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
voko

Příspěvek od voko »

Mohu potvrdit (naštěstí ne z vlastní zkušenosti), co říká Martin, opravdu se nevyplatí do AUX portu strkat RJ koncovku kabelu RS232. nejen že hrozí zničení elektroniky, ale díky (asi) následnému zkratu hrozí roztavení a spečení koncovek a dalších umělohmotných součástí ovládacího panelu a panel s elektronikou je pak na vyhození. Ostatně tato nepříjemná zkušenost je popsána tady.

Martine, tak to by mě docela zajímalo, jak jsi tu úpravu pro autopointaci na LXD75 (nebo i LX90, tam je stejný panel, u ETX nevím) vyřešil. Že by to mělo jít, to už jsi mi říkal před rokem v Turecku. Ostatně vše, co to potřebuje, je na tom portu RS232 na ručce vyvedeno (tzn ovládání směrů pohonů v RA a Dec). Chce to ještě nějaké další speciální úpravy? Nebo je to jen otázka výroby nové upravené RJ-koncovky? Nebo je to vůbec složitější problém?
e-mail: vokope(at)cmail.cz
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Jde to jednoduše. LXD75 má přímo RS 232 vstup na ručce, takže stačí vhodně křížený kabel k mému TVGuideru. Ten, kromě toho, že má běžný výstup s optočleny, spínajícími jednotlivé směry na klasickém autoguider portu, má také ještě port COM, kde je klasická RS 232. Používá se k nahrávání nového firmware, ale prozíravě (když jsem to programoval) jsem využil odchozí směr k tomu, že tam souběžně se spínáním výstupů na Autoguider portu vysílám odpovídající příkazy LX 200 protkolu.

Tedy :Me# :Mw# :Mn# a :Ms# pro pohyby ve směru východ, západ, sever jih. A identické příkazy :Qe# :Qw# :Qn# :Qs# pro zastavení pohybu.

Pak jen stačilo vhodně propojit tento výstup na COM vstup autostaru, a funguje to stejně, jako když pointuješ pomocí SW od MEADE třeba pomocí LPI (DSI) kamery a PC.

Pro ETX dalekohledy se musí dokoupit právě ten konvertor z AUX na RS 232 a dále je postup identický, jako u LXD, tedy křížený kabel do COM portu TVGuideru.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
voko

Příspěvek od voko »

Díky za vysvětlení - vpodstatě jsi porazil mýtus (resp. realitu) o nemožnosti autopointace LXD s klasickými autopointéry a ne jen s noťasem.
e-mail: vokope(at)cmail.cz
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Jenomže ten můj TVGuider se nechová jako klasický autopointer, který má právě jen ten klasický pointační výstup, ale má navíc ten COM výstup, pomocí kterého může komunikovat prakticky s čímkoli, co si kdo poručí.

Teda věta o nemožnosti pointovat klasickými autopointery bohužel platí. I když, možné je všechno. Výroba miniaturní krabičky na kabel, která by na základě spínaných signálů pro čtyři směry z klasického autoguideru nějakého známého výrobce generaovala těch osm příkazů pro LX 200 není tak velká práce. Důvod, proč to nikdo nevyrábí, je asi jasný. Kdo fotí na CCD, PC stejně používá. A DSLR astrofoto je móda posledních dvou let. Nikdo nestihl zatím asi reagovat, a otázka je, bude-li, kvůli dvěma typům montáží od Meade, kde výrobce šetřil na vstupním portu. u ETX bych to celkem pochopil. Ale absenci autoguider portu u systému s LXD75, na který se dělají vyloženě fotografické systémy (Schmidt-Newton) to nechápu. To mi připadá jak šlápnutí vedle.
Odpovědět