Potřebuji radu (začátečník)

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Rekmarik

Příspěvek od Rekmarik »

Není to sice přímo rada, ale na můj vkus je to příliš drahé - je ještě tolik komponent, které potřebuješ pokud půjdeš cestou astrofota ...no pokud peníze nejsou problém, tak proč ne ...

Tubus za takový prachy a k tomu chceš pořizovat spíše low-end okuláry (pokud to tak smím nazvat)  ... to mi připadá nevyvážené - spíš doporučuji jít cestou menších investic do začátku, co můžeš případně s malou ztrátou poslat dál, až zjistíš, že ti vyhovuje něco jiného ...

Opravdu málo kdo se hned na začátku trefí do své "cesty" většinou se astrovybavení hold postupně mění jak průměry, tak montáže, okuláry, komakorektory, filtry atd ..
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Tohle je těžký, abych to nepsal znova, zkopíruju sem zprávu, kterou jsem posílal jednomu nešťastníkovi, co má stejné dilema. Předpokládám, že to je na focení, že ?

-------------------------------------------------------------------------------
Tady je každá rada drahá, já jsem dospěl k tomu, že na trhu není newton v rozumné cenové relaci do 50k, který by měl udělaný dobře držák sekundáru, uložení zrcadla a pořádný fokusér.

Všechny ty stroje, kde mechanika nedegraduje optiku (nebo alespoň ne moc), jsou při průměru 250mm v cenové 100k a výše (Orion Optics AG N, ASA newtony, DreamScopes, Alluna atd...). Je to smutné, ale to je bohužel realita na kterou jsem za několik posledních let přišel.

Takže buď můžeš koupit něco v karbonovém tubusu, v tom stylu, co jsi dával odkaz. To je, ač to má nedostatky, asi nejlepší řešení z pohledu cena/výkon. Rozhodně to není tak, že by to nemělo smysl. Ostatní levnější stroje jsou na tom mnohdy ještě hůř. Jen je potřeba říci, že ty nedostatky tam jsou, narozdíl od toho, jak to na webu TS popisují v superlativech. (mimochodem, i OrionOptics i ASA má drobné mouchy  :'(, už ne tak hrozné, ale za tu cenu už by to člověk čekal fakt dokonalý, ale kdepak, třeba jedna 250-ka od ASA mi prošla rukama na drobné "dodělej doma" co se řešení držáku sekundáru týká, ten jejich dvojitý držák není také moc optimální)

Také je pravda, že spousta lidí některé nedostatky ani neodhalí. I když některé se poznají hned, třeba že je to pořád trošku nezkolimované, nekruhové hvězdy v rohu. Některé problémy se poznají až později, až tam posadíš mono kameru s opravdu malými pixely a budeš fotit ve vysokém rozlišení. A v okamžiku, kdy to pak celé dáš na precizní montáž do pozorovatelny, kdy vše funguje automaticky, a budeš chtít, aby to jelo bezobslužně až do rána, když třeba v jednu vytuhneš, tak poznáš i tu nestabilitu uložení zrcadla a průhyby tubusu u těch plecháčů.  Prostě celé je to o tom, kolik od toho čekáš.

Také záleží na tom, jaký komakorektor použiješ. Třeba MPCC, CCF 5 a podobné krátké typy jsou více tolerantní k nesouososti než třeba skoro 10cm dlouhý Paracorr type II, nebo nedejbože ASA 0.73x reduktor.  A DSLR také není tak težká, jako CCD kamera s filtrovým kolem. Tedy zase dost rozdílné nároky na výtah. Nicméně ten Crayford co tam mají, žádný zázrak není. Při změně polohy dalekohledu pruží a uhýbá. Měl jsem, poslal dál. Trošku (dost) lepší je ten typ s lineárním vedením (nazývají ho Monorail), ale také to není ono. Navíc, ten se pak dá celkem dobře předělat, doplnit o další lineární vedení (nebo rovnou dvě). Pak je to už tuhé víc než dost. Dělal jsem to se stejným typem, ale 3" Monorail, (který bohužel na 250-ku nedávají) a pak to unese i velkoformátovou CCD s velkým externím kolem a OAG. S tímhle menším typem by to asi mělo jít taky, předopokládám, že má téměř identickou konstrukci (ale nikdy jsem ho v ruce neměl). Jinak ceny opravdu dobrých výtahů co unesou alepsoň středně velkou CCD kameru s externím kolem, aby to fungovalo při f/4, jsou dost vysoké (minimálně polovina až 2/3 ceny toho dalekohledu).

Většina zájemců prostě koupí tyhle dalekohledy, a dodělá si to postupem času, jak rostou nároky, doma. Doporučuji stejnou cestu, stavět dalekohled celý od začátku, jen z koupené optiky chce slušné vybavení v dílně. Alespoň soustruh a pokdu možno i frézku.

Na dodělej doma bych si vzal ten s tím karbonovým tubusem, budeš mít o problém méně. Ten plecháč je na f/4 nepoužitelný, deformuje se fakt dost vše (hlavně výtah na tubusu). Měl jsem 300-ku, tak vím jak se chovala.

Tohle vše co jsem napsal platí, pokud chceš fotky srovnatelné s tím, co mám já. Ale třeba ti to bude vyhovovat tak, jak to koupíš (i když držák sekundáru asi fakt ne).

edit: Vážně to chceš na tu montáž, a na tahání ven ? Pak se ale smiř s tím, že aby to fungovalo, tak nesmí skoro (nebo spíš vůbec) foukat. Ta montáž to unese, stroj je to relativně lehkej, ale je to už šílená "plachta".
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Bill

Příspěvek od Bill »

Na dodělej doma bych si vzal ten s tím karbonovým tubusem
No někde jsem tady četl, že ty komerční karbonové taky nejsou nic moc - že bývají moc tenké. Teplotní stabilita super, ale mechanická pevnost špatná. Nikde nevidím v těch parametrech tloušťku stěny.

M:736 750 113
vla

Příspěvek od vla »

Přesto mají výrazně větší tuhost. Některé mají i silný tubus, moje 300/1200 asi 6mm. každopádně jako komerční výrobek k okamžitému použití za rozumné peníze nic lepšího nesežene. Sílu tubusu má TS uvedenu u většiny svých karbon. dalekohledů.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

To že je to tenké až tak moc nevadí, pokud je dobře udělaný zbytek (tedy uchycení fokuséru do nějakých objímek, tuhé uložení zrcadla, bez vůle napasované v tom tubusu. Pavouk v jednom kuse s objímkou, že není potřeba to napínání ramen, co deformuje tubus. Zázrak to samozřejmě není, ve spojení s řešením toho zbytku. Ale předěláním se to výrazně zlepší. Tloušťku odhaduji tak 4mm, ale proti tomu plecháči značný pokrok.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Frantisek74

Příspěvek od Frantisek74 »

Panove,diky za radu.Jen s tim do-do to bude trochu horsi.Budu to muset pouzivat,tak jak to je,tedy prozatim nez se dostanu do CR a najdu pomoc 8-)
UNC 254/1250 Carbon;AZ-EQ6SynScan;Hypik 31mm;ES 11mm;HR 6mm;ES 4,7mm
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

No někde jsem tady četl, že ty komerční karbonové taky nejsou nic moc - že bývají moc tenké. Teplotní stabilita super, ale mechanická pevnost špatná.No vidíš, takových nesmyslů je plný net a pak jsou lidi, kteří to dál citují a používají jako argument.
Mám jeden z prvních carbonových tubusů - úplně první od Orion optics - a také možná nejslabší z toho, co se dnes prodává. Také jsem si myslel, že se to prohýbá .....Postupně jsem upravil , co se dalo, nakonec došlo na to, že jsem na kruhy umístil pointér z hledáčku ( ale regulérně upevnil - ne v té botce) A výsledek je ten, že se mi obraz posune za 1 hodinu max. o 1,5" . A to na Newtonu nelze zrovna moc upevnit primár. Ale tím se jasně dokázalo, že i ten nejslabší karbon stačí a že pokud jsou nějaké problémy, jsou úplně jinde a většinou si je zapřičiňujeme sami.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Frantisek74

Příspěvek od Frantisek74 »

MilAN:Diky moc.Zainvestuji tedy o trochu vic a pujdu tedy do toho carbonoveho tubusu.
Dam vedet jak se chova,hned jak mi dorazi a vyzkousim ho.
UNC 254/1250 Carbon;AZ-EQ6SynScan;Hypik 31mm;ES 11mm;HR 6mm;ES 4,7mm
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

[split] [link=http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 938765/0#0][splithere][/link][splithere_end]
Odstranil jsem diskusi mimo téma tohoto vlákna.
Daveso007

Příspěvek od Daveso007 »

Dobrý den,
v astronomii jsem nepolíben, ale odjakživa mě láká. Koupil jsem si svůj první teleskop Celestron PowerSeeker 50AZ. Po složení jsem však měl problém v hledáčku cokoliv vidět. Zkoušel jsem to za denního světla a obraz byl tak rozmazaný, že jsem v něm tak tak rozeznal stromy. Zkoušel jsem okulár hledáčku nějak zaostřit, jenže to nestačilo. Jediné co je v hledáčku ostré je zaměřovací kříž.
Nějaké rady nebo názory? Budu rád za cokoliv, co mi pomůže.
Peťa

Příspěvek od Peťa »

Hledáček zahoď, je nepoužitelný a dalekohled ho při ohnisku 500mm ani moc nepotřebuje. Pokud potřebuješ hledáček, tak si dokup reddot. Použitelné jsou hledáčky od 6x30, ale to uz se skoro k tomu dalekohledu nevyplatí.
Rekmarik

Příspěvek od Rekmarik »

Zkoušel jsem to za denního světla a obraz byl tak rozmazaný, že jsem v něm tak tak rozeznal stromy
Ano zahodit příslušný hledáček je docela dobrý začátek pokud by sis dokoupil ten reddot ... Pokud tam není vada ve výrobě, mělo by to jít doostřit ...
Zkus to ještě v noci doostřit na hvězdy nebo Měsíc - a pak to teprve vyhoď :)
Daveso007

Příspěvek od Daveso007 »

Takže reklamování kvůli hledáčku nebo koupě nového hledáčku je u tohoto dalekohledu zbytečná? Ještě teda počkám na noční oblohu, jestli bez hledáčku najdu nějakou tu hvězdu. Ale jsem vážně nováček, takže netuším jestli to má kvůli tomu cenu, jestli ten hledáček vůbec užiju.
Peťa

Příspěvek od Peťa »

Sorry, 5x25 hledáček by možná zaostřit šel. Ten "hledáček" co jsem si to s ním spletl je model s udaným 20mm průměrem, má uvnitř clonku, co ho cloní na skoro jen polovinu průměru, tragickou neostrou optiku, a jeho okulár tak malé zorné pole, že je opravdu jednodušší zamířit pohledem podél tubusu dalekohledu. 5x25 je už na nejspodnější hranici použitelnosti a nikoliv pod ní. Ale stejně, u tak malého dalekohledu není hledáček nutný. Eventuelně lze místo reddotu dokoupit 25mm Super okulár - přinese o dost větší zorné pole pro hledání. Zkus si nacvičit míření pohledem podél tubusu ve dne a uvidíš.
elon254

Příspěvek od elon254 »

No já to musím napsat a předem promiň za můj názor Daveso007.
Osobně bych se "netrápil" ani tím dalekohledem. Pravda, nikdy sem se s 50/600mm nedíval a rád bych se mýlil, ale myslím, že triedr do zv. 10x z ruky bude lepší než ten skop na tovární trojnožce, který tě tak akorát může kvalitně odradit od astronomie.
UL 6", UL 14", Meopta AD, 70/900, CZ 8x30, 7x50,
okulary: ATC 32/8/4, Cz 10/16/20, GSO 30, SPL25, TV Radian 18/10/6, TS 8,Vixen LV 4/2,5
filtr: O Ill, UHC, H-beta, solar
http://planety.g6.cz/
http://www.boto.cz
http://elon254.rajce.idnes.cz/
Odpovědět