Potřebuji radu (začátečník)

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
mitovka

Příspěvek od mitovka »

A preto vymysleli kolimátory Hotech ktoré sa sami "upnú" a vycentrujú :)

Skús pri otáčaní kolimátora dať pozor na to, aby nejaká dosadacia plocha kolimátora (predpokladám že najaká existuje) bola trvale v dotky s plochou okulárového výťahu. Neviem to lepšie popísať - proste aby sa to nevyklalo, ale aby sa dve rovné, a predpokladajme na optickú osu kolmé plochy, šmýkali po sebe.
mitovka
smoula

Příspěvek od smoula »

Pokud ale vložím kolimátor do výtahu, tak plně "netěsní".
Jo, ten jsem měl taky, od Pazdery ve Vodickove ul. No, a prodal jsem ho tady na foru, protoze presne tohle.  ;D

Je blbej, ale da se s tim nouzove poprat, kdyz uz ho mas. Mazl jsem ho silikonem a nechal temer natesno. Kup si fakt ten Hotech, ten presne resi vsechny nedostatky.  Pisu ale kvuli tomu, aby sis dal i bacha jestli mas "zkolimovanej" i samotnej kolimator. Mel jsem ho na novo koupenej a sam osobe, kdyz jsem s nim tocil v 1.25 objimce, tak opisoval kruznici a jeste mimo osu, tzn musel odlepit tu plombu na stavicich sroubcich a ladit i samotnej kolimator. takze to si taky zkontroluj.  :P Nekde je tu snad vlakno jen o kolimatorech.
AVX 11" SCT Celestron
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Většina okulárových výtahků, ať se šroubky nebo se šroubky a kroužkem mívají velkou vůli, aby se do nich dostala většina příslušenství, protože i to má někdy obrovské tolerance od jmenovitého průměru.Takže kolimátor se musí usadit na dosedací plochu a tam teprve nějak zafixovat.Někdy s tím šroubky i ty kroužky dělají divy a je skoro lepší ho tam jen dotlačovat na plochu rukou.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
pepah

Příspěvek od pepah »

Děkuju za rady. Kolimátor samotný jsem odvalováním po rovině "zkolimoval" brzy po zakoupení.
Nakonec jsem to včera zkusil tak jak píšete. Dotlačoval jsem kolimátor rukou, tak aby dosedl na okulárový výtah. Pak, při otáčení, ale stejně opisoval kruh (odraz na kolimátoru, ale aspoň jezdil hezky po jednom z vyznačených kruhů). Takže jsem kolimátor "zkolimoval" ještě tak, aby se kružnice opisovaná na primáru blížila limitně k bodu. A následně trochu dorovnal sekundár a primár.  

Ještě podotknu, že po přečtení fóra zde, jsem nechtěl kupovat "levný" kolimátor a proto koupil Kendrick Newton 2" . Při ceně, za jakou se prodává nový, jsem očekával, že kolimování bude jednoduší / přesnější .
Jak se Hotech kolimátory "centrují" tak aby byly v ideální ose ?  (klidně už do SZ)

Ještě jednou díky za rady :)
SW 254/1200 Dobson Flex, SW127/1500, SW80/400, EQ5, AZ3
michalostravice

Příspěvek od michalostravice »

Zdravím a hned mám dotaz. Než se shromáždí peníze na něco lepšího, tak jsem si koupil na učení Newtona Fomei 150/750 na EQ a trochu tápu.
Zaostření okuláru dosáhnu až na úplné spodní hranici a dál už nemohu i když mi chybí pár milimetrů. Teď jsem vyšrouboval kroužek, který by mi mohl posunout sjezd asi o 5mm, ale nemohu ověřit zaostření, jelikož přišel vítr s mraky. Každopádně je při zvětšení 37x obraz dost tmavý v porovnání s tím co jsem viděl v refraktoru za pár stokorun při zvětšení 80x. Na hranici kterou to doostřím(dál to zatím nejde) je při pohledu z určité vzdálenosti vše v pořádku. Vše je při zaměření bodové bez vad.
Při zvětšení 115x je čistá tma a na jasné hvězdě už nedoostřím.
Může to být vadou očí? Mám 3,25 diopt. na dálku a zkoušel jsem pohled s brýlemi i kontaktními čočkami.
Dobson GSO 254/1250
capiino

Příspěvek od capiino »

Ahoj, nedávno jsem si pořídil SW 130/900 a potřeboval bych poradit.

Chtěl bych si pořídit nějaký okulár na planety, byl by vhodný Omegon 6mm LE? Případně na pozorování Jupiteru dokoupit modrý filtr, má to cenu? Nějaké jiné návrhy?

díky za odpověď Ondráš  ;)

Sky - Watcher 130/900  webcam Logitech c310
Artaban
Věk: 58

Příspěvek od Artaban »

capííno: Vítej tady. Omegon LE je slušný okulár. Můžu doporučit. Filtr nepotřebuješ.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
weszter
Věk: 49

Příspěvek od weszter »

Ahoj capiino, vitej.
Omegon 6mm mam na planety a jsem spokojeny. A jestli dobre koukam jsme oba z Pardubic. muzem nekdy vyrazit spolu a muzes si ho ozkouset...
vice v soukrome zprave
Explore Scientific 12" UltraLight Dobson, Celestron ED80, iOptron CEM40, Classic Cassegrain 8"
patt

Příspěvek od patt »

Ahojky prosím moc o radu nebo pomoc, asi to tu již bylo mnohokrát psáno, ale nemohu najít žádný text k mému dotazu, mám sky-watcher telescope, D=150mm, F=1200mm, ale nevím jak ho používat není tu někdo z okolí Ústí nad Labem že by mi poradil nebo pomohl??? nebo kdo by mi mohl doporučit nějakou literaturu, děkuju za pomoc Petra
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

U tohohle typu je to to nejjednodušší. Postavit na zem, dát do okulárového výtahu okulár, namířit kamkoli na oblohu a zaostřit, až jsou hvězdy body. No a pak už jen najít objekt na který se chceš dívat, případně vyměnit okulár za jiný, když potřebuješ jiné zvětšení. A pochopitelně, po výměně znova zaostřit, je-li třeba.

Víc třeba zde:
http://www.zas.cz/download/jpd.pdf
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
TrahciR

Příspěvek od TrahciR »

Ahoj. Jelikož jsem tu nový tak bych pro začátek nastínil moje zkušenosti s pozorováním atd. Několik posledních let jsem trávil jasné noci s triedrem 25x60, takže jsem schopen se orientovat na noční obloze a tím i najít příslušné objekty. A teď k věci. Asi tak před několika týdny jsem se rozhodl, že se v pozorování posunu dál a koupím si teleskop, finálně jsem se rozhodl pro Teleskop BKP 130/900EQ2 SkyWatcher. Na zčátek jsi myslím, že je fajn. Koupený ho zatím ještě nemám.

Dále a to je ta hlavní věc mě zajímaly filtry. Mám jsi na začátek nějaké kupovat? Počítám s měsíčním filtrem, ale narazil jsem i na různě barevné filtry. Teď se ale nebavím o filtrech v řádech tisíců korun, ale těch co jsou například od firmy Sky-watcher v ceně do 500Kč. Co jsme si načetl tak každý filtr potlačuje nebo vyzdvihuje určité barvy spektra což může být super při pozorování různých planet atd. Taky jsem si všiml že při astrografii když zkombinujete jednotlivé fotky co jste nafotili s filtry (konkrétně RGB) tak v photoshopu když je přeskládáte přes sebe tak dostanete krásně probarvený snímek. Proto mě zajímalo jestli ty filtry dám za sebe a podívám se skrz ně tak jestli by to fungovalo podobně.

Jenom se prosím nesmějte mé nezkušenosti atd. já jsem ještě neměl tu čest se setkat s teleskopem natož s jeho vybavením. Proto nevím jak co funguje. Jestli by jste mi odpověděli na pár otázek co jsem na které jsme se zeptal tak bych byl rád. Jinak jestli máte někdo na ukázku fotku/y, které jsou focené přes ty filtry (bez úpravy), tak to by mě potěšil abych věděl jak to přes to aspoň vypadá. :)

Děkuji za každou odpověď

TrahciR  
Artaban
Věk: 58

Příspěvek od Artaban »

Proto mě zajímalo jestli ty filtry dám za sebe a podívám se skrz ně tak jestli by to fungovalo podobně.

Bohužel tak to nefunguje.  V naprosté většině nevidíme DSO barevně. Jen náznaky barev a to jen ve velkém dalekohledu. Např. mlhovinu M42.

PS: Pročítej si AF a najdeš všechny odpovědi, jak o filtrech, tak jaký koupit dalekohled. Tím dalekohledem začni. Ostatní v klidu počká.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

Jak psal Artaban, na filtry se vykasli, filtr na pozorovani Mesice rozhodne nepotrebujes a na planety taky neni treba.

Pokud jde o dalekohled, tak bezproblemovejsi bude opravdu dobson 150/1200mm. Mam na mysli hlavne montaz. Tebou vybrany dalekohled neznam (snad se ozve nekdo, kdo s nim ma zkusenosti hlavne s montazi), vetsinou u dalekohledu tehle cenove kategorie je montaz tim nejslabsim mistem, ktere dokaze pozorovani znacne zneprijemnit.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
haplo602

Příspěvek od haplo602 »

Asi tak před několika týdny jsem se rozhodl, že se v pozorování posunu dál a koupím si teleskop, finálně jsem se rozhodl pro Teleskop BKP 130/900EQ2 SkyWatcher. Na zčátek jsi myslím, že je fajn. Koupený ho zatím ještě nemám.

TrahciR  
Tento newton ma sfericke zrkadlo, takze bude viac trpiet chybami obrazu smerom od stredu obrazoveho pola.

takisto montaz je pomerne slaba aj ked na vizual a male zvacsenia (tak do 80x) sa to bude dat pouzit.
Celestron 15x70 Skymaster, Bresser AR 102S/600, TS Individual 152/990
Celestron X-cel LX 25,18,7,5
stellar

Příspěvek od stellar »

Chcem sa opytat co mi treba kupit aby som vyzdimal z dobsonu 6 co najviac na pozorovani planet??
Odpovědět