Potřebuji radu (začátečník)

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
tomm011452

Příspěvek od tomm011452 »

Momentálne vlastním malý refraktor na biednej AZ. a doladovať pohyb zeme je dosť "o nervI" niekedy sa zbalím idem od toho. Ten dobson.... da sa snim jemne ladiť v oboch osiach? Nervi mi nevitečú?? Ja som kludný človek ale niekedy mám to važne dosť .... Nechápte ma zle :)
Tomáš Grygarčík
Věk: 37
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš Grygarčík »

da sa snim jemne ladiť v oboch osiach?Brzy přijdeš na to, jakou sílu musíš vynaložit i pro titěrné pohyby.
SW 200/1000, SW 200/800, SW130/650PDS, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž

FITS prohlížeč
KeepCool

Příspěvek od KeepCool »

Ahoj, tak dobson zaostren....ale teda byla to fuska micska uz to chtel nekolikrat vzdat, ale nakonec to dal a jde videt krasne! Timto jeste jedno moc diky a dam vedet jak pokracuju :)))
micska

Příspěvek od micska »

Ahoj, tak dobson zaostren....ale teda byla to fuska micska uz to chtel nekolikrat vzdat, ale nakonec to dal a jde videt krasne! Timto jeste jedno moc diky a dam vedet jak pokracuju :)))
Lucka přehání.
Když jsem pak uviděl návod, pochopil jsem, že ve snaze nic nezapomenout je snadné dát tam i 1a1/4 i 2 palcový díl výtahu najednou. Návod je totiž úplně k ničemu! Ať se hezky kouká a čisté nebe! :-)
RC 150/1397 okuláry: SP 10mm, 25mm, Celestron OMNI 32mm, WO SWA 20mm 72°, ES 14mm 82°, ES 8,8mm 82°, ES 6,7mm 82°, ES 4,7mm 82°/ Baarlow Celestron Ultima 2x; triedr 7x50
AlesK

Příspěvek od AlesK »

Čau,
pořídil jsem AstroMaster 130EQ-MD (Motor Drive) + nějakou sadu okulárů 15,6,Barlow a nějaké filtry.
No a teď k věci, na montáži jsou různá kolečka a čísla, tedy z mého pohledu, ale mám pocit, že když pujdu ven, někam ho tak jako halabala postavim, tak jednak nebudou mít ty čísla smysl a druhak nebude mít smysl ani motor, protože se bude otáčet jinak, než se sledovaným objektem. Žejo? :)
Oč mi jde, jde mi o to, jak postavit montáž tak, abych našel objekt, zapnul motor, srovnal rychlost a mohl třeba i fotit na dlouhé expozice a nebo, abych mohl podle souřadnic, či těch čísel na kolečkách najít objekt, třeba společně se softem Stellarium.
Češi na videonávody asi kašlou, ale v angličtině bych i něco našel https://www.youtube.com/watch?v=plx6XXDgf2E
no problém je v tom, že anglicky umim bídně a v tomhle oboru už vůbec ne. Takže po shlédnutí stejně nevim která páčka...
Pomůže mi kompas? Nebo musím najít polárku? Co když tam polárka nebude, nebo vyhasne?? Jde to udělat za pomocí Stellaria?

Díky za každou radu

AK, 33let, Kladno - nováček
4Brunco

Příspěvek od 4Brunco »

Haha , polarka nevyhasne neboj sa. Cely zmysel EQ montaze je ze musi jej osa mierit na nebeske poly okolo ktorych sa zdanlivo otacaju hviezdy. Takze mierit treba na (sever) polarku. Inak musis vyskusat a pochopis, toto nieje ziadna veda. Inak to ze si dobre nastaveny zistis ked ti bude stacit tocit s jednym koleckom aby si udrzal objekt v zornom poli.
ES Dobson 300/1500, APO 127 ... Binohlavky, Binokukatka
Martin D doval

Příspěvek od Martin D doval »

Rad by som vedel vas nazor. Vopred dakujem..... A ci sa najde dobra dusa na par rad ohladom takehoto zariadenia.
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Rad by som vedel vas nazor. Vopred dakujem..... A ci sa najde dobra dusa na par rad ohladom takehoto zariadenia.
Ahoj,

takové zařízení bude spíše Bresser než Celestron:
http://www.astroshop.eu/bresser-telesco ... to/p,17678

Konkrétně je neznám, ale podle parametrů to bude hodně kompromisní sestava. EQ5 je na tak velký dalekohled spíše nedostatečná a půjde to při bezvětří na vizuální pozorování a při hodně velkém štěstí i na nějakou tu začátečnickou astrofotku.
Nevím zda a jaký má vstup pro autoguider, který je pro Astrofoto nezbytností...

Spíše bych se koukal u osvědčenějších modelů od Celestronu či SkyWatcheru...
Pavel Vabrousek
Bill

Příspěvek od Bill »

Já si myslím, že 8" Newton se ná EQ5 provozovat dá. Ale Bresser je většinou hodně peněz za málo muziky - podle obrázku ten výtah je hřebenový a pravděpodobně neumožňuje 2" příslušenství - což si myslím je u takového dalekohledu potenciálně dost velké omezení. Na trošku slušnou fotku je třeba komakorektor a ten je 2".
M:736 750 113
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Tazatel nic nepsal o focení- takže je zbytečné probírat vhodnost a podmínky pro fotografické použití .Mechanicky a opticky - není důvod mít obavy - obdobné jsou všechny ostatní dalekohledy podobných parametrů za podobné ceny. Montáž patří do stejné kategorie jako EQ5 - podstatné zlepšení ani zhoršení bych tam nečekal. Na vizuál je to ještě v pohodě, na eventuální foto delšími expozicemi by to bylo už za hranou - ale celá koncepce jak kompletu dalekohledu a montáže na to není počítána.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Bill

Příspěvek od Bill »

Na vizuál je to ještě v pohodě
Ty by jsi koupil pro sebe na vizuál dalekohled s takovým výtahem, do kterého nedáš 2" příslušenství? Nemluvím o focení, ale komakorektor může být příjemný i pro pozorování a nějaký ten širokoúhlý 2" okulár taky nemusí být k zahození. Zvláště když všechny konkurenční 200/1000 jsou dneska osazeny Crayfordem s 2" výstupem za stejnou nebo možná ještě nižší cenu?

http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3664.html
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

to: Bill:
Radši bych si přečetl specifikaci, než bych mystifikoval :

http://www.dalekohledy.cz/webmagazine/p ... sp?idk=430
http://www.bresser.de/produkte/teleskop ... 131745ef32
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Bill

Příspěvek od Bill »

To jsem samozřejmě udělal - u toho linku od Vabry. Ono to je asi relativně čerstvá změna, protože i tam, kde je ve specifikaci 2", tak je na obrázku ten starý. Pak už je to asi +- jedno.
mia

Příspěvek od mia »

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaký je rozdíl mezi montáží EQ a EQ-2. Děkuji :)
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

EQ je označení equatoriální montáže - s použitím pohonů sleduje pohyb hvězdné oblohy. EQ 2 je přímé označení pro equatoriální montáž určitého typu a nosnosti. Myslím, že by jste měla dotaz směřovat do fóra pro začátečníky...
Lectorem iustus...
Odpovědět