Potřebuji radu (začátečník)

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Zeekker

Příspěvek od Zeekker »

Nejspíš jsem se už rozmyslel. Koupím si dobsona 200/1200. Poradili byste mi jaké další příslušenství k tomu bych měl měl doukoupit. Četl jse zatím něco o kolimátorech, filtrech UHC a O III a slunečních filtrech. Případně jaké okuláry.
Artaban
Věk: 58

Příspěvek od Artaban »

Záleží kolik chceš investovat. Začal bych okulárama jestli chceš lepší, než seťáky a rozšířit řadu. Možností je hodně. Kolimátor se taky hodí. Bez filrů se zatím obejdeš, ale to záleží na tobě.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Matyas

Příspěvek od Matyas »

Z filtru je pro zasatek dulezity slunecni fitr,UHC apod. jsou sice hezky, ale podle meho nazoru na uplny zacatek neni moc dulezity. Mesicny filtr u tebe asi taky nespecha, ja mam 310/1524 a je u potreba, nevim jak to u tebe je, 20cm dalekohledem jsem jeste nekoukal, to ale poznas sam. A ty UHC se ti budou urcite taky hodit, pokud bydlis v oblasti s velkym LP, je to samozrejme znat, budes je pouzivat stejne hlavne na slabe objekty, ze zacatku stejne budes koukat na ty jasnejsi.
Meade Lightbridge 1524/305, Bresser 700/70, Bresser 8X56,Nikon d3200+18-55mm, folie AstroSolar
okulary: PL26mm řada 5000, ts-planetary-hr-5mm, celestron-93424-xcel-lx-12mm
Filtr UHC Astronomik PROFI
Sedy filtr na Slunce a Mesic
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

UHC filtr potřebuješ jen na emisní a planetární mlhoviny - na nic jiného nepomůžou - takže určitě máš dost času na to , až dospěješ k názoru, že už je potřebuješ . Na začátek  bych na tvém místě nekupoval nic, se setovými okuláry si určitě na několik měsíců vystačíš a potom sám poznáš, co by tě bavilo a co potřebuješ. Nevěř  fámám, še seťáky jsou hrůza   apod., - jsou slušné  a na začátek určitě bohatě vyhoví.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Slávek

Příspěvek od Slávek »

dokoupit lze věcí hodně, ale jestli nemáš větší finance nechal bych to na jindy, protože cena těch doplňků se často může vyšplhat na víc, než samotný dalekohled. K tomu dalekohledu jsou 2 setové okuláry 25 a 10mm a to pro začátek stačí. Rozhodně nejsou tak špatné, jak by se dalo čekat. Budeš mít tedy zvětšení 48x a 120x a to je dobré i na mlhoviny i celkem na planety. Kolimátor bych asi koupil. Sice to jde i bez něj, ale jelikož to není tak velká investice, je lepší ho mít. (nemusí být ihned, ten dalekohled bude ukazovat i bez něj) UHC by se na emisní mlhoviny hodil. S těmi velmi úzkými filtry (jako OIII) bych počkal, ale na průměru 200mm toho přes ně moc neuvidíš, prostě malý průměr.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Slávku, na vizuální pozorování  CLS až na vyjímku( a to ještě  diskutabilní) nepoužiješ. Je to v podstatě  fotografický filtr. Jediný univerzál na vizuální pozorování je UHC.
A že z filtry OIII a H beta dalekohledem o průměru 200 mm nic neuvidíš, to je totální nesmysl. Nevím, proč ho šíříš, když s nimi nepozoruješ.
Slávek

Příspěvek od Slávek »

Nenapsal jsem že nic, ale že tam toho moc nebude, protože jsem ho s jedním kolegou zkoušel a žádná sláva to nebyla. 200mm dalekohled mám, občas s ním kouknu i na velmi dobré obloze, ale je znát, že to ještě moc světla není.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Samozřejmě že větší průměr toho ukáže více. ale ty filtry fungují stejně, bez ohledu na průměr. Tedy kromě toho, který ty doporučuješ jako univerzální :)
....
Možná by tě překvapilo, že při stejné výstupní pupile toho uvidíš na emisních mlhovinách stejně při malém i velkém průměru. Rozdíl je pouze ve velikosti a tím i rozlišení detailů. Osvětlení u plošného objektu bude stejné
Slávek

Příspěvek od Slávek »

dobře, opravím to s tím CLS, asi jsem si to přenes z focení.

"Možná by tě překvapilo, že při stejné výstupní pupile toho uvidíš na emisních mlhovinách stejně při malém i velkém průměru. Rozdíl je pouze ve velikosti a tím i rozlišení detailů.  Osvětlení u plošného objektu bude stejné"

tedy chápu to logicky tak, že pokud mám větší zrcadlo a stejný průměr výstupní pupily, tak jsem ale použil větší zvětšení. Neboli při stejných zvětšeních bude objekt (i s pozadím tedy) při větších zrcadlech jasnější - bude mít větší relativní světelnost.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Problém je v tom, že s tou výstupní pupilou moc manipulovat nemůžeš, protože ji budeš muset přizpůsobovat věku a tak máš minimální zvětšení vlastně dáno.Takže pro minimální zvětšení ti vychází výstupní pupila někde v rozmezí 4 - 7 mm, zatím co vstupní běžně někde od 50 mm do 450mm. Takže to zvětšení budeš vždycky přizpůsobovat k nějaké podobné hodnotě výstupní pupily, čímž plošná jasnost těch objektů se při minimálních zvětšeních nebude moc odlišovat v různých dalekohledech.
Slávek

Příspěvek od Slávek »

Tak nepochybně tomu rozumíš mnohem víc než já, ale to asi není tajemství. Pokud je limit v oku, které nepobere víc jak těch cca 7 mm, tak pro 200mm dalekohled, který Zeekker chce, bude mít minimální využitelné zvětšení (aby ještě viděl "víc") necelých 30x, což by mělo být při tom ohnisku asi 40mm okulár a to je taky tak cca okulárové maximum co se běžně kupuje, že? Zeekker bude mít navíc v základu 25mm okulár, což je s tím dalekohledem pupila asi 4mm. Z toho mi vychází, že se zbytečné ztráty světla bát moc nemusí, ale hlavně když bude chtít zvětšení větší, tak se mu na 200mm zrcadle už bude obraz hodně ztmavovat, ne?
michal.b

Příspěvek od michal.b »

No tak to je ale argument mirici proti malemu prumeru jako takovemu, nikoliv proti vhodnosti pouziti O3/Hbeta filtru. Takze ano, velkym dalekohledem uvidis slabsi objekty, ale v ramci toho co danym dalekohledem uvidis je efekt filtru u vsech prumeru stejny.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Slávek:
Tak to samozřejmě bude vždycky u větších zvětšení.  
Jenže, aby to nebylo tak jednoduché, tak také klesá jas pozadí . A to vše na reálné, nějak jasné obloze. A tady vstupuje do hry fyziologie ,naše oko,  a při nějakém zvětšení"vidíme " objekt nejlépe.
Čili k těm  lehce spočítatelným vlivům vstupují další, hodně subjektivní.
Proto tady nějaké  rady, "chytrosti" ,nejsou příliš  zobecnitelné a striktní konstatování jak, co pozorovat, nefunguje.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

filtru. Takze ano, velkym dalekohledem uvidis slabsi objekty,Když ono to tak jednoduše přeci nejde říct. Tohle platí jasně pro bodové objekty. U plošného objektu je jedno, jak je dalekohled velký, bude-li stejná výstupní pupila. Potom plošný jas objektu bude v různých přístrojích stejný.
Slávek

Příspěvek od Slávek »

nehádám se o efektu filtru přeci, ale moje subjektivní pocity (a tedy na nich postavená rada pro Zeekkera) je že pokud mám 200mm dalekohled, nemám peníze na rozhazování (a ty úzké filtry nestojí malé peníze), tak by s těmi filtry měl minimálně počkat (jak jsem psal) a aby si mohl nějaké DSO prohlídnout třeba v OIII při nějakém rozumném (větším) zvětšení, tak jen vyhodí peníze za filtr a moc s tím neuvidí. Protože mi přijde zbytečné dávat ty peníze za úzké filtry, když si pak bude moct prohlídnout některé DSO dobře s tím průměrem jen při relativně malých zvětšeních. To je trochu škoda.
Odpovědět