Potřebuji radu (začátečník)
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kamera k dalekohledu
Pokud nejde zaostrit i pri uplnem vytazeni vytahu, resenim by mohl byt extender (prodlouzeni).
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
K tomu používám Barlowovu čočku 5x.
Obraz se mi podařilo lépe zaostřit, ale v programu
sharpcap to ještě není úplně doostřené.
Předem děkuji.
Obraz se mi podařilo lépe zaostřit, ale v programu
sharpcap to ještě není úplně doostřené.
Předem děkuji.
- biker.fm
- Kontaktovat uživatele:
A nejsou spise nerealne pozadavky na kvalitu zaostreni ? Dej sem fotky jak se ti to podarilo zaostrit.
Barlow nepouzivej.
Barlow nepouzivej.
Barlowovu čočku používám, proto abych planetu zvětšil.
Předem děkuji
Předem děkuji
- Přílohy
-
- Měsíc kráter 003 3.6.2023.jpg (355.91 KiB) Zobrazeno 2828 x
-
- Saturn 16.7.2023.jpg (4.99 KiB) Zobrazeno 2828 x
- biker.fm
- Kontaktovat uživatele:
S lowend technikou lepsi vysledku nedosahnes v kombinaci s barlowem. Seeing taky vnasi sve negativa. Na zacatky to nemas nejhorsi vysledky.
Při použití barlowovy čočky a okuláru 20mm
mám stejné zvětšení jako s kamerou, ale obraz je ostrý.
Předem děkuji.
mám stejné zvětšení jako s kamerou, ale obraz je ostrý.
Předem děkuji.
Dalekohled s Barlowem ti dává zvětšení cca 125x, což je na tu optiku na hraně použitelnosti.
Pokud pozoruji tvůj obraz Saturna na monitoro ze vzdálenosti cca 600mm, tak to odpovídá pohledu do dalekohledu se zvětšením 200x. Navíc chybí dost světla. Nevím, jakou má expoziční dobu kamerka, ale předpokládám, že bude minimálně 1/50s nebo delší, a to se projeví v obraze rozmazáním seeingem - vzduchem. Oko si s tím poradí, pamatuje si krátké problesky ostřejšího obrazu. Při focení sólo snímkem vyjde ostřeji tak 1-2 obrázky ze 100. No, a nevíme , jaké je nastavení kamery, expozice , rozlišení , v jakém režimu snímání ...
Pokud pozoruji tvůj obraz Saturna na monitoro ze vzdálenosti cca 600mm, tak to odpovídá pohledu do dalekohledu se zvětšením 200x. Navíc chybí dost světla. Nevím, jakou má expoziční dobu kamerka, ale předpokládám, že bude minimálně 1/50s nebo delší, a to se projeví v obraze rozmazáním seeingem - vzduchem. Oko si s tím poradí, pamatuje si krátké problesky ostřejšího obrazu. Při focení sólo snímkem vyjde ostřeji tak 1-2 obrázky ze 100. No, a nevíme , jaké je nastavení kamery, expozice , rozlišení , v jakém režimu snímání ...
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Kamera má rozlišení 1280x720 15 snímků za sekundu.
Nemůžu se dostat na rozlišení, které kamera podporuje 640x512 26 snímků.
Expozici jsem měl v sharpcapu 62,5 ms.
Předem děkuji.
Nemůžu se dostat na rozlišení, které kamera podporuje 640x512 26 snímků.
Expozici jsem měl v sharpcapu 62,5 ms.
Předem děkuji.
Takže jste to dělal jako video ? A ten publikovaný obrázek je v nějakém programu zpracované video? Nebo jak vznikl a z jakého obrazového formátu ?
lepší rada žádná než špatná
Video vzniklo v programu sharpcap, 6minutové nahrané video.
Pak jsem video dal do programu pipp, který zastavil cestování Saturna.
Potom toto video do programu autostakkert, který udělal tif obrázek Saturnu.
Následně jsem obrázek zkoušel doostřit přes vrstvy v Registaxu 6.
Předem děkuji.
Pak jsem video dal do programu pipp, který zastavil cestování Saturna.
Potom toto video do programu autostakkert, který udělal tif obrázek Saturnu.
Následně jsem obrázek zkoušel doostřit přes vrstvy v Registaxu 6.
Předem děkuji.
Re: Potřebuji radu (začátečník)
Omlouvam se, asi se to tu uz urcite resilo, jen se mi to nepodarilo najit.
Chtel jsem se prosim zeptat, v jake poloze by se mel pri delsim skladovani spravne ukladat newton (reflektor)? Zejmena s prumerem 200+? Myslim, kdyz ho potrebuji ulozit treba na nejaky mesic, dva, tri... Hadam, ze mu bude vice svedcit poloha nastojato, samozrejme s primarem dole. Jak moc vadi newtonu dlouhodoba poloha vleze? Samozrejme pocitam s kolimaci pred pouzitim, ale jestli nehrozi pri dlouhe poloze vleze nejake deformace, prohybani, posun primaru apod, cemuz bych se chtel vyhnout? Diky
Chtel jsem se prosim zeptat, v jake poloze by se mel pri delsim skladovani spravne ukladat newton (reflektor)? Zejmena s prumerem 200+? Myslim, kdyz ho potrebuji ulozit treba na nejaky mesic, dva, tri... Hadam, ze mu bude vice svedcit poloha nastojato, samozrejme s primarem dole. Jak moc vadi newtonu dlouhodoba poloha vleze? Samozrejme pocitam s kolimaci pred pouzitim, ale jestli nehrozi pri dlouhe poloze vleze nejake deformace, prohybani, posun primaru apod, cemuz bych se chtel vyhnout? Diky
Pokud si to vybavuju, výsledkem bylo, že je to v zásadě jedno. V bedně by byl dalekohled uložen taky naležato.
A zrcadlu je to jedno, roztéct se nestihne.
A zrcadlu je to jedno, roztéct se nestihne.
Ahoj,
mel bych opet jeden zacatecnicky dotaz, tentokrat k zavazim u EQ montaze. Spolu s montazi EQ35M byly od vyrobce 2 zavazi. Ty mi ale bohuzel na vyvazeni dalekohledu nestaci, chce to jeste neco malo pridat. Vaha dalekohledu je ale jeste v limitu toho, co vyrobce montaze uvadi jako jeji max. nosnost. Radeji se ale prosim zeptam, ta zavazi dodana s montazi jsou rozumne maximum pro danou montaz a pokud nestaci, musim odlehcit dalekohled? Nebo si mohu dokoupit a doplnit zavazi navic, pokud dalekohled neprekroci dane maximum montaze? Je tedy bezne zavazi jeste klidne dokupovat a pridavat a montazi to dlouhodobe nejak zvlast neuskodi? Diky, Pavel
mel bych opet jeden zacatecnicky dotaz, tentokrat k zavazim u EQ montaze. Spolu s montazi EQ35M byly od vyrobce 2 zavazi. Ty mi ale bohuzel na vyvazeni dalekohledu nestaci, chce to jeste neco malo pridat. Vaha dalekohledu je ale jeste v limitu toho, co vyrobce montaze uvadi jako jeji max. nosnost. Radeji se ale prosim zeptam, ta zavazi dodana s montazi jsou rozumne maximum pro danou montaz a pokud nestaci, musim odlehcit dalekohled? Nebo si mohu dokoupit a doplnit zavazi navic, pokud dalekohled neprekroci dane maximum montaze? Je tedy bezne zavazi jeste klidne dokupovat a pridavat a montazi to dlouhodobe nejak zvlast neuskodi? Diky, Pavel
Je běžné, že se závaží dokupují. Zda to montáži škodí je ale záležitost konkrétní montáže. Existují matematické postupy, jak spočítat, zda už to není moc. Praxí se to ale zjistí taky.
Kdyby sis to ale chtěl spočítat, inspiraci najdeš v tomto videu:
Kdyby sis to ale chtěl spočítat, inspiraci najdeš v tomto videu:
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky