Potřebuji radu (začátečník)
Re: Potřebuji radu (začátečník)
Také bych raději zůstal blíže k tomu 1D, takže třeba i tento:
http://www.supra-dalekohledy.cz/okular- ... -3991.html
A pak ten 20mm okulár s 3x barlowem dá 105, což by se ješte asi dalo snést...
Ale ten 4mm okulár je zcela mimo mísu.
A pak ten 20mm okulár s 3x barlowem dá 105, což by se ješte asi dalo snést...
Ale ten 4mm okulár je zcela mimo mísu.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Opravdu ma cenu kupovat 10 nebo 9mm kdyz barlow mu da 7mm a ma 20mm ? Nedavalo by vetsi smysl koupit spise okolo 12mm ?
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
OK. Dobře, dobře. Takže mi z toho vychází tedy okulár DeltaOptical/GSO Plössl 1,25″ 12mm? Může být? Jde mi především o zvětšení v únosné míře pro celou tu soustavu dalekohledu... Nic jsem na něm neměnil, je v této základní výše popsané.
Mohu se ještě zeptat, jaký je pak rozdíl oproti typu DeltaOptical/GSO Plössl 1,25″ 15mm, který je jinak ve stejné cenové relaci?
Děkuji za vaši ochotu.
rapt0r
Mohu se ještě zeptat, jaký je pak rozdíl oproti typu DeltaOptical/GSO Plössl 1,25″ 15mm, který je jinak ve stejné cenové relaci?
Děkuji za vaši ochotu.
rapt0r
Ve zvetseni. Zvetseni se pocita ohniskova delka dalekohledu ( u Vas 700 ) delena ohniskem okularu, tedy 12 respektive 15mm.
Ja si myslim, ze ta 15mm by byla ( na to ze mate jeden pouzitelny okular ) hodne blizko k te 20mm a po nasazeni barlow stejne nepouzitelna, 5mm je u Vas stejne jako 4mm mimo diskusi.
Edit : Moc se vsem omlouvam, jsem pako, az ted mi docvaklo ze tim "sledovani" se mysli pozorovani a ne tracking. Pardon, snad to vysvetli muj prvni navrh.
Ja si myslim, ze ta 15mm by byla ( na to ze mate jeden pouzitelny okular ) hodne blizko k te 20mm a po nasazeni barlow stejne nepouzitelna, 5mm je u Vas stejne jako 4mm mimo diskusi.
Edit : Moc se vsem omlouvam, jsem pako, az ted mi docvaklo ze tim "sledovani" se mysli pozorovani a ne tracking. Pardon, snad to vysvetli muj prvni navrh.
Reagoval jsem na sdělení, že má okulár F20 - t.j. příspěvek č. 2035, kde mi odpovídal na dotaz, jaké má okuláry. To že má i 4mm a Barlow 3x se objevilo v pozdějších příspěvcích.peta62 píše:Opravdu ma cenu kupovat 10 nebo 9mm kdyz barlow mu da 7mm a ma 20mm ? Nedavalo by vetsi smysl koupit spise okolo 12mm ?
A jaký význam má okulár F12,5 mm na pozorování Měsíce a planet, když tedy je k dispozici 20 mm a s Barlowem 7mm ? Pokud techy chce vidět "více "
? Osobně bych se vyhnul kombinaci laciný okulár a laciný 3x Barlow.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Dobře, děkuji.
Takže je pro mě nejpoužitelnější variantou okulár DeltaOptical/GSO Plössl 1,25″ 12mm, chápu správně?
V čem se pak například liší od typu Sky-Watcher Super Plössl 10mm APO 1,25″ nebo Sky-Watcher Super Plössl 12,5mm APO 1,25″?
Takže je pro mě nejpoužitelnější variantou okulár DeltaOptical/GSO Plössl 1,25″ 12mm, chápu správně?
V čem se pak například liší od typu Sky-Watcher Super Plössl 10mm APO 1,25″ nebo Sky-Watcher Super Plössl 12,5mm APO 1,25″?
Takže ty máš teď zvětšení 35x a 87,5 x a potřebuješ zvětšení 58x . Proč ? Proč menší zvětšení - co od toho očekáváš ?
Já, osobně, si myslím, že ne.
Potřebuješ rozumný okulár, který pro tebe bude znamenat „základní“ zvětšení - tedy to, kterým se bude pozorovat každodenně pohodlně a parametry dalekohledu to umožní. Což je u tvého dalekohledu okulár okolo těch 10 či 9 mm.
S tím 12 mm to je zbytečně málo a 20 mm s 3x laciným barlowem sice občas použiješ (abys taky viděl větší zvětšení), ale nebude to už ono a nebude se s tím pozorovat tak příjemně, abys to používal každodenně.
P.S.:
Kdyby se ten výrobce vykašlal na okulár 4 mm a místo toho tam dal raději slušný barlow 2x, udělal by pro uživatele lépe!
Potřebuješ rozumný okulár, který pro tebe bude znamenat „základní“ zvětšení - tedy to, kterým se bude pozorovat každodenně pohodlně a parametry dalekohledu to umožní. Což je u tvého dalekohledu okulár okolo těch 10 či 9 mm.
S tím 12 mm to je zbytečně málo a 20 mm s 3x laciným barlowem sice občas použiješ (abys taky viděl větší zvětšení), ale nebude to už ono a nebude se s tím pozorovat tak příjemně, abys to používal každodenně.
P.S.:
Kdyby se ten výrobce vykašlal na okulár 4 mm a místo toho tam dal raději slušný barlow 2x, udělal by pro uživatele lépe!
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

OK, rozumím. Takže ten DeltaOptical/GSO Plössl 1,25″ 12mm mě dovede k nižšímu zvětšení.
Je tedy použitelný Sky-Watcher Super Plössl 10mm APO 1,25″ nebo máte jiný nápad?
Chtěl bych, aby se na mém dalekohledu zlepšila kvalita obrazu, zvětšení, pokud to tak lze laicky popsat.
Je tedy použitelný Sky-Watcher Super Plössl 10mm APO 1,25″ nebo máte jiný nápad?
Chtěl bych, aby se na mém dalekohledu zlepšila kvalita obrazu, zvětšení, pokud to tak lze laicky popsat.
Jak pise Dvaader, zalezi to na Vasi spokojenosti s 20mm + barlow. Pokud Vam toto vyhovuje kvalitou, kupte 12mm a kombinace Vam k tomu da cca 7mm. Pokud je to spatne, kupte 10 nebo 9mm.
Edit :
Take bych se vyhybal lacinemu 3x barlow, ale kdyz uz ho ma, tak bych zjistil jak je to pouzitelne. Ono to nakonec v tomto dalekohledu nemusi byt tak strasne. Pisi nemusi, ne nebude.
Edit :
Chapu, ja to vedel jen ze jsem si ten dalekohled vyhledal.MilAN píše:Reagoval jsem na sdělení, že má okulár F20 - t.j. příspěvek č. 2035, kde mi odpovídal na dotaz, jaké má okuláry. To že má i 4mm a Barlow 3x se objevilo v pozdějších příspěvcích.peta62 píše:Opravdu ma cenu kupovat 10 nebo 9mm kdyz barlow mu da 7mm a ma 20mm ? Nedavalo by vetsi smysl koupit spise okolo 12mm ?
A jaký význam má okulár F12,5 mm na pozorování Měsíce a planet, když tedy je k dispozici 20 mm a s Barlowem 7mm ? Pokud techy chce vidět "více "
? Osobně bych se vyhnul kombinaci laciný okulár a laciný 3x Barlow.
Take bych se vyhybal lacinemu 3x barlow, ale kdyz uz ho ma, tak bych zjistil jak je to pouzitelne. Ono to nakonec v tomto dalekohledu nemusi byt tak strasne. Pisi nemusi, ne nebude.
Naposledy upravil(a) peta62 dne 29. 11. 2020, 13:22, celkem upraveno 2 x.
Důvod, proč jsem psal okulár SUPER 10 a NE super Plössl 10 je hlavně v tom, že okuláry Plössl v tomto a kratších ohniscích jsou velmi nekomfortní a je potřeba opravdu kontakt s okem , aby bylo vidět celé jeho zorné pole. Zároveň jsem to psal proto, že k dalekohledu této cenové hladiny nechci navrhovat okulár v ceně celého dalekohledu i s příslušentsvím nebo i dražší, ale přiměřený optickou kvalitou k dalekohledu
OK. Takže se mám podle preference rozhodnout mezi DeltaOptical/GSO Plössl 1,25″ 12mm a Sky-Watcher Super Plössl 10mm APO 1,25″, je to tak?
Pokud to s pozorováním myslíš vážně a je třeba nějaká šance, že si časem pořídíš lepší dalekohled, tak bych se nebál investovat do tohoto okuláru:
Je to v dané cenové relaci slušný okulár a použitelný i k lepším dalekohledům. A pohodlně se do něj kouká.
Pokud je to cenově moc, tak vyčkat, až se něco objeví v bazaru, jak psal Milan...
Je to v dané cenové relaci slušný okulár a použitelný i k lepším dalekohledům. A pohodlně se do něj kouká.
Pokud je to cenově moc, tak vyčkat, až se něco objeví v bazaru, jak psal Milan...

Nebo se v bazaru rovnou zeptat v Koupim.
Tak původní dotaz vypadal tak, že chceš na těch planetách vidět více - to vede k vyššímu zvětšení, které ještě ten dalekohled snese. A ty se teď rozhoduješ mezi zhruba optimálním a ještě menším. A při tom ještě chceš okulár, do kterého se špatně dívá . Máš k tomu nějaký důvod - po tolika příspěvcích zde ?
Naposledy upravil(a) MilAN dne 29. 11. 2020, 13:33, celkem upraveno 1 x.