Plössl 6 mm nebyla pro začátečníka moc šťastná volba. Vzdálenost výstupní pupily má jen 5 mm, takže je dost nekomfortní. Pokud máš dalekohled s ohniskem 1200 mm, tak dává zvětšení 200x, což je už moc na planety, které jsou teď nízko. Snad se toto zvětšení bude hodit na Měsíc a dvojhvězdy, když budou dobré podmínky (seeing) a nebude se vlnit vzduch.Tuuf píše:Zdravím všechny.
Asi před 2 měsici jsem si koupil Dobsona 6". Mám k tomu základní okuláry a nedávno jsem dokoupil http://www.supra-dalekohledy.cz/okular- ... -4070.html. No každopádně jsem čekal více od toho.. Proto jsem se přišel zeptat, jaký bych měl koupit okulár? Vím, že dobson toho zvládne hodně a příjde mi, že mě hodně omezují okuláry, jelikož jak jdou teď krásně vidět jupiter a saturn, tak to sice jde vidět, ale myslím si, že by to šlo ještě lépe![]()
Zde přikládám nějáké foto, aby se vědělo, co tím myslím..Je to bohužel focené mobilem, tak snad to postačí
Díky
fotky :
Pokud máš setové okuláry 25 mm a 10 mm, tak ty jsou pro začátek docela dobré. Zatím je zbytečné hnát se za velkým zvětšením.
Zde se domlouvají srazy Frýdek Místek a okolí, jezdí do Beskyd. Tam jsi z Ostravy za hodinku a můžeš pokecat a kouknout se jinými okuláry.