Potřebuji radu (začátečník)

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
PetrK
Věk: 49

Re: Potřebuji radu (začátečník)

Příspěvek od PetrK »

Tuuf píše:Zdravím všechny.
Asi před 2 měsici jsem si koupil Dobsona 6". Mám k tomu základní okuláry a nedávno jsem dokoupil http://www.supra-dalekohledy.cz/okular- ... -4070.html. No každopádně jsem čekal více od toho.. Proto jsem se přišel zeptat, jaký bych měl koupit okulár? Vím, že dobson toho zvládne hodně a příjde mi, že mě hodně omezují okuláry, jelikož jak jdou teď krásně vidět jupiter a saturn, tak to sice jde vidět, ale myslím si, že by to šlo ještě lépe :)
Zde přikládám nějáké foto, aby se vědělo, co tím myslím..Je to bohužel focené mobilem, tak snad to postačí :)
Díky

fotky :
Plössl 6 mm nebyla pro začátečníka moc šťastná volba. Vzdálenost výstupní pupily má jen 5 mm, takže je dost nekomfortní. Pokud máš dalekohled s ohniskem 1200 mm, tak dává zvětšení 200x, což je už moc na planety, které jsou teď nízko. Snad se toto zvětšení bude hodit na Měsíc a dvojhvězdy, když budou dobré podmínky (seeing) a nebude se vlnit vzduch.

Pokud máš setové okuláry 25 mm a 10 mm, tak ty jsou pro začátek docela dobré. Zatím je zbytečné hnát se za velkým zvětšením.

Zde se domlouvají srazy Frýdek Místek a okolí, jezdí do Beskyd. Tam jsi z Ostravy za hodinku a můžeš pokecat a kouknout se jinými okuláry.
Dobson 200/1200, SCT 127/1250, AC 120/600, 80/400, ED 72/420
15x70, 10x30, 6.5x32
kyntara

Bresser Reflector 130/650 EQ3 - potřebuji zaškolení

Příspěvek od kyntara »

Zdravím, před cca 3-4 roky jsem si koupil výše uvedený dalekohled. Nejspíš jsem ho nějak špatně sestrojil, nebo nevím ;), každopádně bych potřeboval nějak pomoci s jeho znovusestrojením/nastavením a se základním "proškolením" co a jak sledovat. Může být u nás doma, nebo s manželkou přijedeme k Vám. Bydlíme na okrese Praha-východ (Velké Popovice). Klidně za úplatu, u lahve dobrého vína, nevím, jak je tu zvykem :). Díky moc za nabídku, Tom
aspius
Věk: 45

Příspěvek od aspius »

Artaban píše:aspius : Ne, tvůj dotaz byl:
aspius píše:Podľa toho teda jas v dalekohlade stúpa cca 1,5x? s dvojnásobným zväčšením, pričom plošný objekt pri dvojnásobom priblížení svoju zdanlivú plochu zväčší 4x takže sa javí tmavší?

Ako to je potom pri pozorovaní voľným okom.
Mám plošný objekt napr. neonovú lampu ktorú vidím zo 100metrov ako svietiacu plochu. Keď sa priblížim na 50m tak prijmem do oka 4x viac svetla (keď sa nezmení priemer zrenice) ale aj plocha sa mi bude javiť v oku 4 násobne väčšia takže by som mal plošný predmet vidieť vždy rovnako jasný bez ohľadu na vzdialenosť, keď zanedbam atmosférické vplyvy a že sa mi bude zrenica prispôsobovať
A tak jsi dostal odpověď_
alex píše:My sa k hviezdam fyzicky nepribližujeme pri použití techniky
Proto nechápu, proč jsi tak odpověděl. Ty hodláš naložit sebe a dalekohled na raketu a letět ke hvězdám? :) Nebo ke Sunci?
Môj dotaz bol rozdelený na dve časti. Prvá časť bola otázka na to či som správne pochopil predchádzajúcu odpoveď, čo mi následne Milan veľmi dobre objasnil a druhá časť dotazu smerovala jasne na pozorovanie voľným okom, a to jas plošného objektu v závislosti na vzdialenosť od neho pri pozorovaní opakujem voľným okom. Mysleno tak že sa k plošnemu objektu(ktorý vyžaruje určite stabilné mnoxstvo svetla) približujeme tak prijmeme 4x viac svetla do oka pri polovičnej vzdialenosti ale objekt má 4x väčšiu zdanlivú plochu, ale asi tomu už rozumiem:4x viac svetla...

Preto som nepochopil ten dotaz o približovaní sa k objektu fyzicky pri pozorovaní ďalekohľadom.
Alex si to môže vyskúšať, nech ďalekohľad nasmeruje na nejakú jasnú hviezdu napr. Sirius a pri pozorovaní nech vystrie ruku pozdĺž tubusu ďalekohľadu. Keď mu ruku Sirius nespáli svojim žiarom tak má dôkaz že sa naozaj pri pozorovaní ďalekohľadom k hviezde nepriblizujeme.
AZ-EQ6, SW ED80, Canon 600D mod., ZWO asi120MM, AZ3, SW R120/600, Kowa 8x30 YF ,Omegon 2.1x42, MAK180, goto dobson
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

aspius píše:[ druhá časť dotazu smerovala jasne na pozorovanie voľným okom, a to jas plošného objektu v závislosti na vzdialenosť od neho pri pozorovaní opakujem voľným okom. Mysleno tak že sa k plošnemu objektu(ktorý vyžaruje určite stabilné mnoxstvo svetla) približujeme tak prijmeme 4x viac svetla do oka pri polovičnej vzdialenosti ale objekt má 4x väčšiu zdanlivú plochu, ale asi tomu už rozumiem:4x viac svetla...
,Nějak z tvé odpovědi není jasné, co je tedy závěr té uvahy.
Nelze montovat do sebe různé jednotky světla pro různé modelové situace. _ viz : https://cs.wikipedia.org/wiki/Fotometri ... i%C4%8Diny
K té modelové situaci :
Pokud se postavím 100 m od osvětleného stěny ( domu) a budu ji fotit a pak se přesunu do vzdálenosti 10m, jak se změní fotografické poměry - nastavení foťáku.= clona/čas ? Výsledek je : NIJAK
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
PetrŠ
Věk: 53

Re: Bresser Reflector 130/650 EQ3 - potřebuji zaškolení

Příspěvek od PetrŠ »

Ahoj Tome,

máš to kousek do Konojed, kde se kolem novu obvykle scházíme na místním letišti s různými dalekohledy. Sleduj tohle vlákno kde se domlouváme.
viewtopic.php?f=46&p=430346#p430346
Letiště je tady:
https://mapy.cz/s/deteruzedo
Pokecáš, pokoukáš a určitě ti s tím někdo poradí, schází se tady fajn parta.

Petr
aspius
Věk: 45

Příspěvek od aspius »

MilAN píše:
aspius píše:[ druhá časť dotazu smerovala jasne na pozorovanie voľným okom, a to jas plošného objektu v závislosti na vzdialenosť od neho pri pozorovaní opakujem voľným okom. Mysleno tak že sa k plošnemu objektu(ktorý vyžaruje určite stabilné mnoxstvo svetla) približujeme tak prijmeme 4x viac svetla do oka pri polovičnej vzdialenosti ale objekt má 4x väčšiu zdanlivú plochu, ale asi tomu už rozumiem:4x viac svetla...
,Nějak z tvé odpovědi není jasné, co je tedy závěr té uvahy.
Nelze montovat do sebe různé jednotky světla pro různé modelové situace. _ viz : https://cs.wikipedia.org/wiki/Fotometri ... i%C4%8Diny
K té modelové situaci :
Pokud se postavím 100 m od osvětleného stěny ( domu) a budu ji fotit a pak se přesunu do vzdálenosti 10m, jak se změní fotografické poměry - nastavení foťáku.= clona/čas ? Výsledek je : NIJAK
Výsledok mojej úvahy bol neistý, a asi nebol správny. Idem si to poštudovať trochu :) .
AZ-EQ6, SW ED80, Canon 600D mod., ZWO asi120MM, AZ3, SW R120/600, Kowa 8x30 YF ,Omegon 2.1x42, MAK180, goto dobson
Peter

Příspěvek od Peter »

Ahojte chcem sa opýtať čo ak sa mi po čase na primárne zrkadlo usadí prach alebo nejaké nečistoty ?Ako ich odstrániť ?
Dobson 150/1200
nou
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nou »

Nijak. Aby mal prach nejaky viditelny dopad tak by ho muselo byt naozaj vela.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
Peter

Příspěvek od Peter »

Aha :D ďakujem
Dobson 150/1200
RomanK87

Nákup Sk 150/750 pds vs TS opt. 150/750

Příspěvek od RomanK87 »

Zdravím,

jakožto uplný začátečník prosím o radu, pořizuji si první teleskop.Chtel bych primárně fotit DSO.Fotoaparát mám Sony a7, jde použít i v aps-c režimu.
Vybírám mezi těmito teleskopy https://www.astroshop.eu/telescopes/sky ... ta/p,19163 - https://www.astroshop.eu/telescopes/ts- ... ta/p,64564. O skywatcheru jsem nalezl mnoho informací a dost chvály pro tento typ a cenovou kategorii.Ts opt. mě zaujal díky velikosti sekundárního zrcadla, měl by ho mít větší než skywatcher. Skywatcher má ale zkrácený tubus, takže tím kompenzuje menší sekundár? Nemáte někdo zkušenost s těmito teleskopy? Děkuji za rady.
Bill

Re: Nákup Sk 150/750 pds vs TS opt. 150/750

Příspěvek od Bill »

RomanK87 píše:Zdravím,
jakožto uplný začátečník prosím o radu, pořizuji si první teleskop.Chtel bych primárně fotit DSO
No ono by to chtělo začít spíše montáží - na první pokusy se dají použít i slušnější objektivy. Máš představu, co tento koníček obnáší? Ono ty levné newtony se dají použít, ale časem je budeš muset buď upravit, nebo vyměnit...
M:736 750 113
dvader
Věk: 59

Příspěvek od dvader »

Bill píše:
jakožto uplný začátečník prosím o radu, pořizuji si první teleskop.Chtel bych primárně fotit DSO
No ono by to chtělo začít spíše montáží - na první pokusy se dají použít i slušnější objektivy. Máš představu, co tento koníček obnáší? Ono ty levné newtony se dají použít, ale časem je budeš muset buď upravit, nebo vyměnit...
Romane,
dej si do profilu bydliště, ať ostatní vidí, odkud jsi.
Nejlepší by bylo, aby ses potkal s někým, kdo je zkušený fotič, aby ti vysvětlil, co to všechno obnáší.
Je to nejednoduchá disciplína, od techniky až po SW zpracování...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
majklus
Věk: 47

Příspěvek od majklus »

jakožto uplný začátečník prosím o radu, pořizuji si první teleskop.Chtel bych primárně fotit DSO.Fotoaparát mám Sony a7, jde použít i v aps-c režimu.
Vybírám mezi těmito teleskopy https://www.astroshop.eu/telescopes/sky ... ta/p,19163 - https://www.astroshop.eu/telescopes/ts- ... ta/p,64564. O skywatcheru jsem nalezl mnoho informací a dost chvály pro tento typ a cenovou kategorii.Ts opt. mě zaujal díky velikosti sekundárního zrcadla, měl by ho mít větší než skywatcher. Skywatcher má ale zkrácený tubus, takže tím kompenzuje menší sekundár? Nemáte někdo zkušenost s těmito teleskopy? Děkuji za rady.
Každopádně kolem těch dalekohledů :
- pokud má dalekohled zkrácený tubus, zpravidla potřebuje větší sekundár. Skutečné velikosti sekundárů jsem ale na stránkách nenašel. Nevylučuju ovšem, že jsem slepej... :-) Pokud má ten SW opravdu o chlup zkrácený tubus, mohlo by to znamenat větší vysunutí ohniska, což je pro focení vždy výhoda.

- u toho TS bych bral jako podstatnou nevýhodu jednorychlostní výtah. To může ostření pro focení docela zkomplikovat, občas mám problém to trefit i s tou převodkou 1:10

Jinak budou dalekohledy prakticky totožné. Pro focení by pro mě byl podstatný ten výtah, je to skoro půlka dalekohledu.... a jak už zaznělo, montáž je asi důležitější, než jaký z těchto dvou dalekohledů. Rozhodně si myslím, že nic menšího než HEQ5 150tku dalekohled fotograficky neunese a nemá cenu vůbec kupovat!
ES ED127/952, TS ED96/575 na koukání; RC203/1624, TS72/432 APO, N150/600 na focení; ASI174MM Cool, ASI533MC Cool
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

RomanK87:
Zkus si přečíst tenhle můj výtvor, sice není úplně nejnovější, ale informace v základu platí dál. Jen ceny se nám od té doby lehce změnily (většinou k horšímu).

http://hvbo.cz/data/uploads/dokumenty/J ... _levne.pdf
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Karel1
Věk: 69

Příspěvek od Karel1 »

Zdravím.
Jsem krátce majitelem Newtona na dobsonu 200/1200. Kupoval jsem ho u p. Zahajského v supře, který mi velmi ochotně zkontroloval
a i doseřídil sekundár na střed primáru.Proto se ptám, jaký je nejvhodnější (cenově dostupný) přípravek na seřízení obou zrcadel?
Našel jsem spoustu laserových kolimátorů a asi si budu muset do budoucna některý pořídit. Máte někdo nějaký typ? Díky.
Bresser Messier AR 127/1200, EQ5 s poh. Ra osy, triedr rusák 20x60 Tento, triedr 8x40 Delta Optical, Dwarf ll. Reflektor. 130/650 homemade.
Odpovědět